Är du ute efter en smidig yxa för vandring och friluftsliv? Det finns flera lägen där det kan vara skönt att ha en bra yxa med i ryggsäcken och extra användbart kan det vara när man gör upp en eld och klyver ved. Det finns ett bra utbud på friluftsyxor och här tänkte jag gå igenom dom bästa.
En bra yxa för vandring ska vara lätt och smidig att bära och förvara samtidigt som den måste ha rätt balans mellan vikt och handtagets längd. Den ska även vara skön att hugga med och ge bra dämpning samtidigt som ett vasst blad med bra skärpa är att föredra då den även fungerar som kniv. En liten yxa är lätt att ha i väskan och väger lite medan en större alltid kommer att vara bättre att klyva grövre ved med.
Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten
1. | Morakniv Outdoor Axe Kit | Bästa yxan för vandring |
2. | Fiskars X7 | Bästa yxan för Camping |
3. | Hultafors Hultån Friluftsyxa | Bästa friluftsyxan för att hugga ved |
Vinnaren i testet blev den omåttligt populära yxan Morakniv Outdoor Axe. Det är en vass, smidig och lätt yxa som gör att den passar perfekt om du ska vandra längre sträckor i skogen eller på fjället. Ett lätt skaft i polypropylene i kombination med ett huvud med bra tyngd ger ändå bra huggverkan trots den lätta vikten.
För camparen blev bästa campingyxan Fiskars X7. Anledningen är helt enkelt att du får en bra yxa som är lätt för sin storlek men ändå klyver grövre ved bra, allt till ett väldigt bra pris. Dessutom är kvalitén grym, handtaget är i komposit som tål mycket stryk.
Bästa friluftsyxan för vedhuggning blev Hultafors Hultån. Den är i en storlek som ändå passar bra för att ta med sig på vandringar och klyver riktigt bra. Dessutom är Hultaforsyxorna alltid av bra kvalitet, har livstidsgaranti på yxskallen och Skaftet i hickoryträ går alltid att laga om det skulle behövas.
Bästa yxan – 3 bra yxor för vandring & friluftsliv
Anledningen till att jag skriver det här inlägget är för att det inte var så länge sen jag själv var ute efter en bra yxa för just vandringar och jämförde då en hel del olika yxor. Det svåra med att hitta en bra friluftsyxa som fungerar för lite längre vandringar är att den ska vara lätt men ändå ”göra grovjobbet” bra.
Här går vi igenom yxor för vandring, camping och friluftsliv. De 3 yxor som blev bäst i testet tycker jag alla fungerar riktigt bra för det dom är gjorda för.
Att välja en yxa som ska bäras på när man vandrar kommer alltid att bli en kompromiss, då gäller det helt enkelt att välja den yxa som passar bäst för det det ska användas till.
1. Morakniv Outdoor Kit – Bästa yxan för vandring
Vill du ha en lätt och vass handyxa som är bekväm att hugga med ska du välja yxan Morakniv Outdoor Kit. Den här yxan säljs i ett kit där du även får med alla friluftsmänniskors favoritkniv Mora2000 till ett grymt bra pris.
Det som sticker ut med den här yxan är att den har bra skärpa och är lätt men ändå ger bra tyngd när du hugger. Dessutom är den helt underhållsfri tack vare komposithandtaget.
Kniven som följer med i kitet är Morakniv2000 och det är en perfekt vandringskniv som har ett blad som fungerar från allt till att förbereda eld och matlagning.
Fördelar
- Lätt
- Hållbar
- Vass
Nackdelar
- Inte snyggaste färgen
2. Fiskars X7 – Bästa campingyxan
Om du ska ut och campa och vill ha en yxa som håller år efter år med så lite underhåll som möjligt är Fiskars X7 ett av de bästa valen. Handtaget i komposit är extremt stryktåligt och helt underhållsfritt.
Den här campingyxan kan du glömma i förtältet, låta den ligga i husvagnen eller slänga in på golvet i förrådet utan att oroa dig. dessutom har den en bra balans och ger tillräcklig kraft att klyva ved bra trots sin lätta vikt.
Fördelar
- Stryktålig
- Underhållsfri
- Klyver bra
Nackdelar
- Inte sylvass egg vid leverans, går dock snabb och enkelt att slipa upp
3. Hultafors Hultån – Bästa friluftsyxan för vedhuggning (Premium)
Om du vill ha en friluftsyxa i premiumklass som hugger ved bra så är bästa val Hultafors Hultån. Du betalar lite mer för den här yxan men i gengäld får du en yxa med blankpolerad egg, eggskydd i läder, ett skaft av amerikansk hickory och livstids garanti på yxhuvudet.
Den här yxan är inte bara skön att arbeta med utan den är även grymt snygg också. Med den här med dig i skogen eller på fjället kommer du att känna dig som en riktigt friluftsmänniska. Fungerar även bra för bushcraft etc.
Fördelar
- Grym kvalitet
- Skön att hugga med
- Bra material
Nackdelar
- Kräver visst underhåll
4. Öyo Viking Axe – Liten yxa för vandring
Som en bonus i listan har jag med Öyo Viking Axe som är bästa valet om du letar efter en liten yxa för vandring. Den här yxan väger in på endast 340 gram och är bara 32cm lång!
Trots det fungerar den riktigt bra och är ett perfekt alternativ som egentligen inte orkar släpa på en yxa men ändå vill ha möjligheten att hugga kaffeved, eller preparera en liten brasa på ett enkelt sätt.
Fördelar
- Liten
- Lätt
- Snygg
Nackdelar
- Inte optimal för grövre arbete
Tänk på det här när du köper en friluftsyxa
- Hur stor yxa behöver du? – Ska du gå långvandringar där du vill packa lätt? I så fall kan det vara smart att ta en mindre yxa, även om det kommer bli på bekostnaden av huggeffektiviteten. Om du ska till en camping med bil eller gå kortare sträckor har storleken på yxan inte samma betydelse och du kan välja en mer effektiv men större yxa.
- Spelar vikten roll? – Är vikten avgörande så kan du satsa på en lättare yxa, kanske en i komposit. Då får du ofta ett tillräckligt tungt huvud men med lättare skaft. Ett längre skaft ger även bättre kraft när du klyver utan att påverka vikten lika mycket som ett tyngre yxhuvud.
- Hur ska den användas? – Vill du ha en yxa som fungerar för allt? Då kan det vara smart att välja en i mellanstorlek med ett smalare vasst blad som även fungerar att tälja grillpinnar med etc. Om du primärt ska klyva ved är det bättre med en tyngre eller längre yxa med ett bredare blad som klyver bra.
Olika användningsområden för yxan
Det första som avgör vilken yxa du köper för dina friluftsaktiviteter är ju vad du ska använda den till. Vi har gått igenom det lite innan och även rekommenderat de bästa valen för vad du är ute efter.
Oavsett vilken yxan du köper så kommer du att få kompromissa på vissa punkter, gå därför alltid efter vilken aktivitet du kommer att spendera mest tid med yxan. var även beredd på att du kan bli tvungen att köpa en till yxa framöver.
Vandring
För vandring vill du ha så lite vikt och packning som möjligt i vandringsryggsäcken. Det gör det ganska självklart att välja en mindre yxa. En mindre yxa kommer dock aldrig att ha samma kraft för vedklyvning och tyngre uppgifter, så där måste du göra en avvägning.
Jag skulle säga att ju längre sträckor du ska gå, ju mindre du är som person och ju mindre yxan används, ju mindre och lättare yxan ska du välja. Om du däremot redan har tung packning, orkar bära tungt eller ska gå kortare sträckor så kan du välja en lite tyngre eller längre yxa.
Friluftsliv
Om du bara är ute efter en friluftsyxa som fungerar för allt från vildmark, camping och vandring kan det vara ett bra val att ta en yxa som ligger lite mitt i mellan när det gäller storlek och utformning på yxhuvudet.
Den kommer inte vara bäst på varken att klyva eller att skära med, men den kommer att göra det mesta bra. En yxa med ett skaft på 30-40cm och en vikt på 500-600g kan vara en bra utgångspunkt.
Snickaryxa
Om du söker en snickaryxa som är bra för finarbeten och att tälja/skära med bör du välja ett tunnare yxhuvud och en rakare slipning. Den får även ha ett rakare skaft och greppvänligt yxhuvud för precisionsarbeten.
En bra snickaryxa är Hultafors Stålberg Carpenter Axe.
Yxhuvudets uppbyggnad och egenskaper
Det är två delar som utgör själva kroppen av yxan och yxhuvudet är en av delarna. På ett sätt kan den nog sägas vara det viktigaste delen. Yxhuvudets material som är gjort i stål består av flera delar.
Egg
Yxans egg är den vassa delen längst ut som skär och klyver. Det finns flera olika sorters slipningar och tjocklekar på eggen, vilket ger yxan olika egenskaper. En vassare och smalare egg skär bättre medan en tjockare egg klyver bättre.
Blad
Bladet är den del som kommer efter eggen. Bladets utformning är ofta anpassad efter eggen för att ge bästa funktion till det den är gjord för. ett tjockt blad kan vara bra för t.ex. klyvning eftersom det ”splittar” trät bättre. Ett smalare blad skär bättre men kan fastna lättare vid klyvning av ved.
Ögla
Yxhuvudets ögla är själva hålet där skaftet fäster. Det finn öglor med olika dimension och djup vilket kan påverka bland annat hållbarheten på yxan.
Behandling
Yxhuvudet är ofta behandlad med olja för att undvika att det ska rosta. Om du själv vill olja in yxhuvudet så kan du i princip ta vilken olja som helst, t.ex. symaskinsolja, W40 eller t.o.m. matolja.
Yxskaftets material, form och egenskaper
Nu har vi kommit till yxans andra del, själva skaftet. Yxskaftet är antingen i trä eller i komposit (plast).
Det finns fördelar med båda materialen och den stora skillnaden skulle man kunna säga är att trä ger skönare dämpning och möjlighet att lagas om det går sönder medan yxskaft i komposit är hållbara och lätta.
Skaftknopp
Skaftknoppen är den del som sitter längst ut på skaftet. Det är en lite bredare del som fungerar som ett stopp för händerna när vi håller yxan.
Material
Yxskaften finns som sagt i antingen trä eller kompositmaterial. Trä är uppskattat för skön dämpning och att det är enkelt att laga eller byta ut om det skulle gå sönder. Sen ger trä en mer genuin känsla och kan ofta vara snyggare.
Plast eller kompositmaterial är uppskattat för att de är väldigt stryktåliga och tål väder och vind bra, de är helt underhållsfria. En yxa i komposit kan ligga blöt utan att gå sönder t.ex. Den stora nackdelen är att en skaft i kompositmaterial kan inte lagas eller ut om det går sönder.
Storlek på friluftsyxan
När det gäller yxor för enklare friluftsliv och vandringar har du egentligen två val. Antingen väljer du en lätt och smidig yxa eller en lite större som klyver veden bättre.
Liten friluftsyxa
En liten yxa är mellan 30-40cm och väger runt 500 gram eller mindre. Den lilla yxan passar perfekt för vandringar och som allround i friluftslivet. Storleken och vikten gör den enkel att ta med utan att man störs av vikten.
Eftersom den är liten kommer den inte att klara av tyngre uppgifter men den räcker gott och väl till för att fixa kaffeved och göra upp en eld för korvgrillning etc.
Större friluftsyxor
Om vi går upp en storlek hamnar vi i spannet 40-50cm och vikter på 500-800 gram eller mer. De här yxorna klyver veden betydligt bättre och de har ofta en bredare egg också just för det ändamålet.
Nackdelen är att de väger mer och tar mer plats. Om du campar eller går kortare turer spelar den mindre roll men om du går på längre vandringar kommer vikten att kännas i ryggsäcken.
Tillbehör till yxan
Det finns några praktiska och bra tillbehör till yxan som jag går igenom här nedanför. Egentligen handlar det om att göra det lättare att ta med och förvara yxan under olika friluftsaktiviteter eller på vandringar.
Bärhölster
Ett bärhölster är som en slida för friluftskniven. Den gör att du kan fästa yxan på ryggsäcken eller i friluftsbyxorna när du är ute. Ofta fungerar det även bra utan bärhölster om du har en ögla att hänga yxan i på ryggsäcken eller ”verktygsfäste på byxorna.
Skydd för eggen
Ett eggskydd skyddar yxans egg främst för att skära håla på kläder eller väska om du förvara den i ryggsäcken, men den skyddar även yxans ägg vid transporter etc. Eggskydd är ofta i läder eller plast.
Skaftskydd
Ett skaftskydd är en en del som skyddar yxans skaft från stötar och slag när du hugger ved etc. Skaftskyddet sitter på den del av skaftet som är precis under yxhuvudet och hindrar skaftet från att slå i det du hugger.
Slipa yxan för bättre skärpa
Då och då bör du alltid slipa yxans egg för att den ska hålla sin skärpa. En slö yxan kommer att vara jobbig att hugga ved med och kan potentiellt vara farlig om du slinter.
Det viktiga när du slipar din yxa med ett bryne är att du behåller eggens ursprungliga form. Använd ett vått bryne och följ eggens form tills du fått upp skärpan. Fällkniven DC Diamond Ceramic Wetstone är ett bra keramiskt diamantbryne som ger grym skärpa.
Ta hand om yxan
Ok jag har gått igenom att du bör slipa yxan då och då som en del av underhållet. Förutom att se till att eggen är vass kan du även se över skaftet och att yxhuvudet inte rostar med tiden.
Ta hand om yxskaftet
Om du har ett yxskaft i trä så bör du någon gång ibland olja det. Det fungerar med de flesta oljor och du märker att det behövs genom att trät blivit torrt.
Om du skulle ha vassa hack som inte är djupa kan du slipa läte lätt för att få bort dom. Du kan även tejpa skaftet för bättre grepp.
Ta hand om Yxhuvudet
Yxhuvudet bör inte bli alltför rostigt, för att undvika det kan du olja in det med valfri olja. Ofta föredras symaskinsolja och motorolja W40.
Om du skulle ha hack eller repor i stålet på eggen eller bladet så kan du slipa bort dom med en fil för att sen bryna eggen med ett bryne.
Fler bra friluftsprylar: Bästa multiverktyget
Vanliga frågor om friluftsyxor
Det beror på hur mycket du tror att den kommer att användas. Om du kommer att passera många eldplatser, göra upp eld ofta och värdesätter den delen högt kan det absolut vara värt det. Om du inte behöver klyva ved eller om det finns färdig ved eller tillgång till yxa på sträckorna du ska passera är det onödigt med en friluftsyxa.
Att välja kniv eller yxa på vandringen är en smaksak. En yxa kommer oftast att klyva ved och hugga bättre än en kniv eller knivyxa. Om du däremot måste packa extremt lätt och inte är i behov av att göra upp eld och klyva ved kan friluftsyxan vara onödig på vandringen.
Ja absolut, du kan hugga ved (battonera) med en friluftskniv men självklart är det lättare med en yxa. Det du gör då är att använda ett vedträ för att slå på knivbladets rygg som då klyver veden.
Ja, en yxa slipas på samma sätt som en kniv. Börja med att slipa bort eventuella skador med en fil och sedan ett grövre bryne. Gå sedan succesivt över på ett finare bryne för att få upp eggens skärpa.
En bra friluftsyxa ligger i spannet mellan 500-1000kr ungefär.
Ja, så länge skaftet är av trä kan du laga det eller byta ut det. Skaft i plast eller kompositmaterial är limmade i yxhuvudet och kan därför inte bytas, däremot håller de extremt länge och är underhållsfria vilket trä inte är.