Undvika skavsår – 10 tips som förebygger skoskav

Undrar du hur man kan undvika skavsår, lindra det och vad man ska göra för att förebygga det? Du har säkert erfarenhet av skoskav när du har varit ute och gått när fötterna klämts eller nötts mot skorna. Du kanske har haft på dig nya skor eller varit blöt om fötterna vilket lett till skavsår mellan tårna eller på hälen. Så, vad ska man egentligen göra för att inte få skavsår?

För att förebygga och undvika skavsår ska du hålla dina fötter torra och byta strumpor om de är fuktiga eller blöta. Undvik längre promenader i nya skor, du kan ha en tunn nylonstrumpa under din vanliga strumpa, använda skavsårsplåster och-/eller smörja fötterna med fet hudkräm. Dessutom ska du se till att du har gått in dina skor ordentligt.

10 tips hur du kan undvika skavsår vid vandring

Alla drabbas vi någon gång av skoskav, oftast när vi som minst vill det. Det kanske har hänt dig under den där långvandringen du sett fram emot och efteråt undrar du varför du fick det. Oftast finns det förklaringar och oftast finns det saker vi kan göra i förebyggande syfte. Läs vidare så ska du få mina bästa tips för att undvika skoskav.

1. Bekväma och välanvända skor

Det absolut största misstaget som nybörjare inom vandring gör när det gäller sin utrustning är att använda helt nya skor när de ger sig ut på en längre vandring. Både dina fötter och de nya skorna behöver lite tid att anpassa sig efter varandra så att gå på en långvandring direkt efter inköpet är en väldigt dålig idé.

Om det är så att du köper nya skor så bör du se till att gå flera längre promenader med dom innan du ger dig ut på en vandring över flera dagar eller en långvandring i Abisko som exempel. Du har då tid att gå in skorna så att de formar sig efter sina fötter och dina fötter hinner även anpassa sig efter dina nya skor eller kängor.

Du bör dessutom aldrig använda trasiga skor eller stumpor. Om dina skor har börjat gå upp i hälen eller om det är hål eller vassa kanter bör du slänga dom och skaffa nya. Skor med trasigt eller väldigt slitet innerfoder kan ge skav och blåsor på foten.

Undvika skavsår vandring

2. Håll dina fötter torra

Genom att hålla fötterna torra slipper du friktion mellan skorna och strumpan. Om det blir friktion mellan skorna och strumpan så glider (gnuggas) de mot huden och tillslut blir det blåsor, skav eller sår. Fuktiga fötter under längre tid leder också till att hudens motståndskraft försämras.

För att hålla fötterna torra bör du i första hand se till att ha bra strumpor och skor. Ett par bra skor håller fukt och vatten ute så att dina fötter håller sig torra. Undvik t.ex. att vandra i vanliga gympaskor om det regnar ute eftersom de snabbt blir blöta.

Utöver det bör du ha ett par bra strumpor som ser till att svett transporteras bort så att det inte blir fuktigt i skorna.

Självklart kan du bli blöt ändå och skulle det hända så är det viktigt att du ser till att byta till torra strumpor eller torka de du har på dig. Du kan torka dina strumpor genom att hänga de på väskan och byta till nya, lägga de i solen eller göra upp en eld och torka strumporna över värmen från elden.

undvika skoskav

3. Använd bra och funktionella strumpor & skor

Jag var inne lite på det här ovanför men underskatta aldrig ett par bra skor och bra strumpor. Vad du än gör så gå aldrig längre sträckor med vanliga bomullsstrumpor. De andas dåligt vilket leder till fukt i skorna som i sin tur leder till skavsår.

Bra strumpor är i merinoull, ull eller syntetiska material. De materialen transporterar bort fukt, motverkar dålig lukt och sitter bra och mjukt mot dina fötter under skon. Se även till att byta dina strumpor ofta eftersom svett bildar saltkristaller som kan bli som ”sandpapper” mot fötterna.

4. Använd dubbla strumpor i skon

En annan sak du kan göra är att använda dubbla strumpor i dina skor. Genom att ha en tunn nylonstrumpa som sitter tight direkt mot dina fötter skyddas foten mot skoskav om det skulle bli blött och skava.

5. Använd skavsårsplåster

Skavsårsplåster är räddaren i nöden om det skulle gå så långt att du får sår, blåsor eller skav på dina fötter. Faktum är att du även kan använda skavsårsplåster i förebyggande syfte om du känner att det är skoskav på gång eller trycker på någon punkt i foten.

6. Smörj in fötterna med hudkräm

Ett ytterligare tips för att både motverka och lindra skoskav är att smörja in dom med en fet hudkräm. Krämen gör dina fötter mjuka och mindre känsliga för friktion, den hjälper även fötterna att läka.

7. Tejpa fötterna för att förebygga skavsår

Det finns speciell skavsårstejp du kan använda för att tejpa dina fötter och på så vis undvika skavsår. Den fungerar lite på samma sätt som skavsårsplåster och blir som ett extra hudlager som skyddar fötterna. Kolla videon här nedanför hur du tejpar dina fötter inför en vandring.

8. Håll fötterna rena

Som jag skrev innan kan svett bilda saltkristaller som skapar skoskav. Om strumporna är smutsiga kan det även sitta smuts, sand, gräs, barr eller andra saker som skapar skav. Se därför till att strumporna och fötterna är rena hela tiden.

9. Ta regelbundna pauser på vandringen

Att ta pauser då och då kommer garanterat att hjälpa dig att undvika skoskav. Ha som vana att pausa någon gång i timmen och ta då av dig ryggsäcken samt skor och strumpor om det behövs eller om du har fotsvett eller är svettig om fötterna.

Förutom att fötterna luftas får de även vila. Om du blir trött i fötterna kan du börja gå onaturligt och kan kompensera genom att gå snett eller ansträngt. Det kan göra att det trycker eller skaver mot skorna.

Det finns alltså goda anledningar för en paus och njuta av matsäcken på längre vandringar.

10. Ha separata sovstrumpor

Om du är ute på vandring flera dagar så ska du alltid sova med ett par separata strumpor som är rena och fräscha så att dina fötter får återhämta sig. Du kan även ha separata strumpor för längre pauser och eller par tofflor/flipflops för att få en paus från blöta kängor eller skor.

Undvik att dina kängor blir blöta vid vadning genom att ha separata vadarskor eller sandaler vid vad.

Hur du själv kan behandla skavsår

Hur bra vi än förbereder oss och hur bra utrustning vi än har så kan vi ändå drabbas av skoskav och ont i fötterna på en vandring. Det är ofta tuffa förhållanden, växlande väder och både varmt- och kallt. Om du drabbas av skavsår kan du behandla den själv genom att göra något av nedanstående.

Tvätta rent såret

Börja med att tvätta rent eventuella sår med vatten eller lite tvål och vatten. Att hålla såren rena minskar risken för infektioner och att såren blir värre.

Använd skavsårsplåster

Som jag skrivit om högre upp i inlägget kan du använda skavsårsplåster för att mildra skavsår och skydda fötterna från att det blir värre. Skavsårsplåstret blir som ett tjockt extra hudlager och ”lagar” ditt sår så att du kan gå vidare utan att ha ont. Märkena Scholl, Compeed och Hansaplast tillverkar bra skavsårsplåster.

Använd filtringar

Filtringar är en annan typ av ”plåster” du kan använda för att motverka och behandla skavsår. Det är som en vadderad ring som är öppen i mitten. Den minskar tryckpunkterna mot såret och skyddar det från ytterligare skav och att det blir större.

Skavsårsplatta

En skavsårsplatta är egentligen lik en filtring. Den har tryckavlastande skum på ena sidan och dubbelhäftande tejp på andra sidan. Du klipper helt enkelt ut en bit som passar området som gör ont och ett hål för själva skavsåret. Det gör att det inte trycker på såret.

Mollskinn

Mollskin är ett tätt vävt bomullstyg som är självhäftande på ena sidan och limmas fast over området med skav för att skydda det.

Elastisk tåhätta

Du kan använda en elastisk tåhätta för att motverka och skydda mot skavsår på tår, liktornar eller inåtväxta naglar som gör ont. Tåhättan har en gel på insidan som är mjuk mot tårna och är elastisk för att sitta på plats.

Unvik att göra hål på blåsor

Vad du än gör så ska du undvika att göra hål på blåsor du fått på fötterna. Under blåsorna bildas det ny läkande hud så blåsan skyddar den nya huden under tiden den blir tjockare och byggs upp. Det är därför bättre att sätta på ett skavsårsplåster eller en filtring kring blåsan och låta det läka själv.

undvika skoskav vandring

Bra saker att köpa för att förebygga skavsår

Om du känner att det finns risk att du kommer att råka ut för skav på fötterna under din vandring kan du köpa lite saker i förebyggande syfte. Här nedanför är en liten lista på saker som förebygger skavsår.

  • Skavsårsplåster
  • Fet hudkräm
  • Skavsårstejp

Bra saker att ha med på vandringen för att behandla skavsår

För att behandla eventuella skoskav som uppstår under vandringen eller om du fått ett öppet så så tvättar du det och använder du samma saker som jag listade ovanför samt det jag listar här nedanför. Du kan även få fler tips på 1177.

  • Filtringar
  • Skavsårsplatta
  • Tvål

Vanliga frågor om skavsår

Hur vet man om ett skavsår är infekterat?

Om ditt skavsår inte läker, luktar illa, svullnar, vätskor, rodnar eller är varmt kan det vara bakterier i såret eller infekterat. Om ditt sår inte läkt på en vecka efter belastning bör du kontakta sjukvården.

Vad är orsaken till en infektion?

Vanligaste orsaken är att det kommit in bakterier i såret. Du undviker det lättaste genom att tvätta- och hålla såret rent.

Kan man använda vanligt plåster på skavsår?

Självklart går det att använda vanligt plåster på skavsår men de brukar inte fungera bra. Skillnaden på ett vanligt plåster och ett skavsårsplåster är att skavsårsplåstret blir som ett tätt, extra hudlager medan ett vanligt plåster är till för att skydda öppna blödande sår. dessutom skyddar vanliga plåster inte mot tryck vilket skavsårsplåster gör.

Vad orsakar skavsår?

Skavsår uppstår vid friktion mellan foten och strumpa eller skon. Fukt, skor som sitter dåligt eller trasiga skor är vanliga orsaker till skavsår. Skoskav är även vanligt när man använder nya skor.

Kan man sätta skavsårsplåster på ett öppet sår?

Ja du kan använda Compeed och andra skavsårsplåster på öppna sår men inte om du tror att det kan vara infekterat.

Vad är skavsår?

Skavsår är en så kallad gnuggskada som uppstår när överhuden separerar från läderhuden.

Lämna en kommentar