Tälta när det regnar – 6 tips när du tältar i regn

Tänk dig en situation där du har tagit ledigt från jobbet, lyckats få med dig kompisarna på en vandringstur och så säger prognosen regn.

Du har sett fram emot den här campingturen länge och har troligen ingen större lust att ställa in allt, då kommer vi till frågan: Går det att tälta när det regnar?

Ja, det går att tälta när det regnar. Det kommer självklart att bli blött och mer omständigt än i bra väder men med rätt utrustning, kläder och förberedelser kan det fortfarande bli en riktigt bra och rolig upplevelse. Faktum är att det vara vara väldigt mysigt att tälta i regnet.

Viktigt att tänka på vid tältning i regn

Innan jag går vidare på vad som kan vara bra att tänka på- och vad som skiljer mellan att tälta i regn och i torrt väder så vill jag bara nämna att din inställning är den viktigaste faktorn för en lyckad tältning, oavsett väder, det gäller även om du tältar på vintern.

Så gå in med ett bra humör, förbered dig så gott du kan och skaffa rätt utrustning så kommer du att få en bra upplevelse. Jag har själv haft många tältnätter (och dagar) i spöregn och många av dom minns jag med positiva minnen.

1. Tält som tål regn

Det kanske låter självklart men du måste ha ett tält som tål regn, oavsett om du köper ett tunneltält eller kupoltält.

Jag tycker alla tält ska tåla regn idag så köp inget med en för dålig vattenpelare. Ju högre vattenpelare ett tält har, ju tätare är duken och motståndskraften mot regn.

Det skiljer en del hur stor vattenpelare du behöver beroende på om du ska sova på en camping i mitten av landet eller om du ska spendera natten uppe på ett fjäll.

Vattenpelare på tält för camping

När du campar så är du ofta på en camping eller/och inte i lika tuffa miljöer som på fjället. Det gör att du kommer undan med tunnare vattenpelare, någonstans kring 1500-2000 i vattenpelare i tältduken räcker för camping i de flesta fall.

På campingplatser är det oftast lättare att välja en bra placering för tältet också vilket gör att kravet på golvets vattenpelare inte blir lika högt.

Vattenpelare på tält för fjällvandring

Om du ska fjällvandra så kommer du att utsättas mycket hårdare för vädrets makter både när det gäller vinden men även densiteten i regnet. Det kan komma otroligt mycket regn under kort tid och om det samtidigt blåser hårt kan det bli som en högtryckstvätt.

Det här gör att det behövs ett bra vandringstält med en högre vattenpelare i tyget om du ska vandra och tälta på på fjället. Jag skulle inte rekommendera ett tält med en mindre täthet än 3000 på vattenpelaren i tältduken och gärna upp mot 10.000 i vattenpelare på golvduken.

2. Välj din tältplats väl

Valet av tältplats är jätteviktig i regn. När det är soligt och torrt väder behöver du egentligen bara leta efter en plan och fin yta att slå upp ditt tält och inte tänka så mycket mer än det.

Om det regnar ute så har du fler saker att ta hänsyn till, bland annat vart vinden kommer ifrån och om det bildas vattenpölar och eventuella avrinningar.

Kolla vart vattnet rinner och samlas

Det första du bör titta efter är sänkor och svackor som kan bli potentiella vattenpölar eller vattensamlingar. Du vill inte slå upp tältet för att vakna i en djup vattenpöl dagen efter eller inse det mitt i natten när vattnet står som spön i backen.

Det bästa är att leta efter en plats lite högre upp som är naturligt skyddad från att hamna i en vattenpöl. Kolla också så du inte placerar tältet i en eventuell ”kanal” eller vattenavrinning. När det regnar mycket kommer vattnet att forsa ner på vissa ställen.

Ett alternativ till tält är att sova i en hängmatta (hammock). Om du vet att det ska regna mycket och du ska campa i en skog med mycket träd kan du överväga valet mellan tält eller hammock. Hammocken kommer upp en bit och då riskerar du inte att bli blöt från marken.

Undvik vinden om det går

Det andra du ska undvika är för hård vind. Vinden kan vara ganska jobbig utan regn när man tältar men kombinationen regn och vind blir ännu värre. Regnet kommer att pressa mot tältduken och den trycker dessutom ihop ytter- och innerduken på tältet så det bildas kondens.

Kondens är det sista vill vill ha eftersom allt inne i tältet kommer att bli blött då. Sovsäck, kläder och underkläder kommer att bli fuktiga och blöta. Om det är kallt ute kommer det att göra att vi börjar frysa.

3. Håll dig inne i tältet när det regnar

Om det regnar mycket så innebär det att du kommer att bli väldigt blöt om du vandrar eller är i regnet just när det är som värst. Det i kombination med att det är svårt att torka kläder och skor när du är utomhus gör att det bästa är att undvika regnet så gott det går.

Kolla väderprognosen innan du ger dig ut och anpassa hur du lägger upp turen efter det. Om det ska börja regna på eftermiddagen så kan du ge dig av väldigt tidigt för att få ut så mycket som möjligt av dagen. På samma sätt kan du starta senare om det ser ut att avta efter lunch.

4. Använd bra regnkläder

Kravet på kläderna ökar rejält när det regnar, speciellt om vi kombinerar vandring och tältning eller camping. Vi kommer att behöva skydda oss mot regnet, samtidigt som vill vill undvika att bli blöta av svett.

Ha därför regnkläder på dig som andas men ändå står emot regnet bra. Det råder olika åsikter om vad som är bäst men själv föredrar jag en skal-/vindjacka med en ok vattenpelare eller Gore-Tex. Den kommer inte att vara lika motståndig mot regn som en ren regnjacka men i slutändan kommer jag att vara torrare eftersom den andas bättre.

Ha både regnjacka och regnbyxor med dig och även förstärkningsplagg om det blir kallt på kvällen. En mössa och ett par handskar bör även tas med och gärna i syntet eller annat bra funktionsmaterial.

5. Regnskydd på ryggsäcken

Ett väldigt enkelt sätt att skydda sina kläder och sovsäck från att bli blöta är att sätta på ett regnskydd på ryggsäcken. Det kostar inte mycket och håller i princip väskan och dess innehåll helt torrt, även i hårt regn.

6. Undvik bomullskläder

Det här tipset ska du ta till dig oavsett väder men om det är blött ute kommer du verkligen att märka varför du inte vill ha bomullskläder. De blir snabbt blöta och torkar långsamt, om det regnar så torkar de i princip aldrig.

Vanliga tips om du inte vill investera i ett par riktiga vandringsbyxor och dyra tröjor i merinoull är att använda samma kläder som du brukar träna i. Det betyder enkelt förklarat, skippa mjukisbyxorna och jeansen på vandringen och sätt på dig träningsbyxorna istället.

Skaffa därför underställ, strumpor och underkläder i merinoull, ull eller syntet, inget bomull ska du ha när du vandrar eller campar i blött väder. Blöta strumpor kan dessutom göra att du får skav och blåsor på fötterna om du går långt. Genom att ha funktionella strumpor och byta de när de blir blöta kan du undvika skoskav.

Kondens i tält

Att få kondens i tältet är tyvärr ganska vanligt, speciellt när det regnar eftersom det är kallt och fuktigt då. Det som orsakar kondensen är oftast dåligt luftcirkulation eller om det blir temperaturskillnader mellan ytter- och inneluften i tältet. Mängden kondens påverkas och av kroppstemperatur, typ av sovsäck etc.

Det är därför tälten tillverkas med ett innertält och ett yttertält. Kondensen har då möjlighet att lägga sig mot yttertältets duk utanför innertältet. Innertältet andas alltså medan yttertältet är tätt mot vatten.

Det finns även risk att få kondens inne i sovsäcken vid temperaturskillnader utanför och inne i den. Speciellt om fötterna blir kalla och resten av kroppen är varm. Läs mer om kondens i tält på Hillebergs hemsida.

Undvika/minska kondens i tält

Det finns vissa saker vi kan göra för att minska kondensen inne i tältet och jag listar de här nedanför:

  • Att öppna ventilationen/ventiler i tältet motverkar kondensen så länge luften utanför är torrare än inne i tältet.
  • I ett större tält kommer kondens märkas av mindre eftersom det har större yta, men framförallt eftersom du kommer längre ifrån de fuktiga tältväggarna.
  • Undvik om det går att ta in fuktiga- och blöta saker in i innertältet. Har du möjlighet så ställ de utanför i absiden eller förvara de under en tarp som skyddar mot regnet.
  • Fötterna riskerar trycka sovsäcken mot tältduken i mindre tält och bli blöt, undvik det genom att lägga en regnjacka över fotändan på sovsäcken.

Värmeljus tält (stearingljus)

Du kan tända stearinljus inne i tältet eller absiden för att få upp värmen vilket trycker ut den fuktiga luften. Det är viktigt att se till att ventilationen är öppen och att du ventilerar bra. Passa dig även så att det inte börjar att brinna, så ha alltid järnkoll på ljuset.

Sovsäcksöverdrag och bivvysäckar (bivacksäck)

Sovsäcksöverdrag eller bivacksäckar är gjorda för att kunna krypa ner i och sova under bar himmel. De är i form av din sovsäck och vattentäta men andas. Ett sovsäcköverdrag kan hindra kondensfukt att lägga sig direkt på sovsäcken eller att det droppar när från tälttaket. Den håller dig med andra ord skyddad från fukt och kondens även inne i tältet.

Kondensfritt tält

Man önskar ju att det fanns helt kondensfria tält men tyvärr gör det inte det. Hur bra tälten än är så kommer det att bli någon form av kondens under de sämsta omständigheterna. Det är därför viktigt att du själv gör vad du kan för att minska kondensen i tältet.

Torka tält eller packa ner det när det är blött

Om du tältar när det regnar så kommer du att få erfara det jobbiga problemet när tältet ska packas ihop dagen efter. Det är då med stor sannolikhet blött av regn och kondens.

Det bästa, snabba och enkla sättet är helt enkelt att skaka av så mycket vatten du kan och sen packa ihop det blött. Om solen skulle skina kraftigt på morgonen kan du låta det soltorka innan du packar ner det.

Om du ska fortsätta tälta samma dag kan du packa ihop tältet så att innerduken skyddas från yttertältets blöta duk. Rulla sedan ihop det helt utan att lossa inner- och yttertält från varann. När du kommer fram till nästa campingplats sätter du upp tältet så fort som möjligt och vädrar ur, förslagsvis med lite värme i tältet.

Om du ska packa ner tältet så packa ihop innertältet först i skydd av ytter tältet så håller det sig torrt. Du håller på så sätt dig själv torr också medan du packar ihop innertältet. Yttertältet kan även separat fungera som ett vind/regnskydd vid fikapauser etc.

Läs mer:

Vanliga frågor om att tälta när det regnar

Ska man ha blöta kläder inne eller utanför tältet?

Det beror helt på hur kallt det är utomhus och hur du känner för att göra. Blöta kläder kommer att leda till kondens inne i tältet men å andra sidan kommer de inte att torka bra om de är blöta och läggs utomhus eller i ytter tältet om det är kallt eller blött ute.

Finns det kondensfria tält?

Nej, det finns inte helt kondensfria tält även om dagens tält är väldigt bra på att hantera kondensproblem. Genom att följa råden högre upp i inlägget kan du undvika kondens till större del.

Kan man packa ihop ett tält när det är blött?

Ja det går bra att packa ihop ett blött tält. Se till att ta upp och torka det så fort du får möjlighet bara.

Lämna en kommentar