Nybörjare som behöver utrustning inför vandring? – Tips!

Alla har vi varit nya vandrare och kanske är du just nu en nybörjare som behöver utrustning inför din vandring? Jag var själv där för några år sedan och det är lätt att bli förvirrad bland alla prylar som ska köpas in. Ofta gör vi det svårare än vad det behöver vara och ofta har vi redan saker hemma i garderoben som vi kan använda på vår första vandring.

Vilken utrustning behöver en nybörjare på en vandring? Den absolut viktigaste utrustningen om du ska vandra är en bra ryggsäck och bra skor. När det gäller kläderna så ska de andas bra och stå emot regn och vind, men det går ofta bra med vanliga träningskläder och är inte första prioritet när du ska köpa in vandringsprylar.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Den viktigaste utrustningen för nybörjare på vandring – 12 tips

Jag har redan varit inne på att det är ryggsäcken och skorna som är den viktigaste utrustningen på vandringen men självklart spelar det in vart du ska vandra och under vilken årstid också. Vandring i de svenska fjällen kräver större krav än låglandsvandring och att vandra på vintern kräver mer utrustning än på sommaren.

För att hjälpa dig ska jag gå igenom den viktigaste utrustningen och i vilka fall du faktiskt kan använda saker du redan kanske har hemma. Du behöver faktiskt inte ett par avancerade vandringskläder om du bara ska gå på en dagstur i hemmaskogen, men under en fjällvandring finns det däremot flera starka argument för att köpa ett par riktiga vandringsbyxor och en bra jacka.

1. Ryggsäck för vandring

nybörjare som behöver utrustning för vandring

Enligt mig är ryggsäcken en av de absolut viktigaste sakerna när du ska vandra. Skillnaden mellan en bra och dålig ryggsäck är enorm och ju fler dagar du är ute ju mer kommer du själv att känna skillnaden.

Ryggsäcken är den som ska bära alla dina saker och om den inte sitter bra kommer du inte bara få ont i kroppen och skav-, utan du kommer även att bli mycket tröttare. En till viktig sak att tänka på är att du anpassar storleken efter antal dagar du ska vara ute, med tiden kommer du att märka att du behöver flera olika ryggsäckar i din samling.

Läs mer: Här kan du se de populäraste vandringsryggsäckarna

Jag skulle oavsett rekommendera en nybörjare att börja med att gå dagsturer för att vänja sig med hur det är att vandra och den utrustning som används. En bra ryggsäck för dagsturer är kring 20 liter i storlek.

Min personliga favorit för dagsturer är Osprey Talon 22, den finn även i dam-modell som heter Osprey tempest 20. Jag har haft den i 3 år och det är lätt den bästa dagstursryggsäcken jag haft. Läs mer i mitt test av Osprey Talon.

Om du sen ska vara ute flera dagar så kommer du att behöva sovsäck och liggunderlag och i vissa fall tält. Då kan du behöva en ryggsäck på 30-40 liter eller till och med 60 liter om det är en längre vandring.

2. Vandringskängor eller vandringsskor

nybörjarutrustning för vandring

Skorna är det näst viktigaste när du som nybörjare letar utrustning inför din vandring. Att använda skor eller vandringskängor är lite av en smaksak, trailskor är smidigare och torkar snabbare medan kängor stödjer fotleden bättre, håller fötterna torrare i blöta marker och värmer mer.

Topplista: Vandringskängorna med högst betyg

Oavsett vilken typ av sko eller känga du använder så rekommenderar jag att du ”går in” dina skor en period innan du ger dig ut på en flerdagsvandring för att undvika skavsår. Skavsår uppstår nästan alltid med nya skor, speciellt under vandring då belastningen är hög. Gå därför in dina vandringskängor så att fötterna vänjer sig.

3. Vattenflaska eller vattenblåsa i ryggsäcken

utrustning vattenflaska

Vatten är ett måste när du vandrar så en bra vattenflaska eller vattenblåsa i ryggsäcken är ett krav. Jag själv använder både och beroende på hur långa sträckor jag vandrar, temperatur och hur det ser ut med påfyllningsställen.

Tidigare använde jag nästan enbart vattenblåsa i ryggsäcken men om det är kallare och jag har bra tillgång till vatten på vägen så föredrar jag en större vattenflaska då den är lättare att fylla på och hålla ren.

Enkelt kan man säga att ju varmare-, ju längre sträckor- och ju längre det är mellan påfyllningsställena-, ju mer vatten behöver du ha med dig. Om du behöver en liter eller mer är det smidigare att ha en vattenblåsa i ryggsäcken.

4. Vandringsbyxor för nybörjare

vandringsbyxor

Ett par renodlade vandringsbyxor är faktiskt något som jag själv tycker är mindre viktigt för en nybörjare. Ok, jag ska inte ljuga och säga att det inte är bra med ett par riktiga vandringsbyxor men det är absolut ingen nödvändighet, i alla fall inte för kortare vandringar eller i snällare miljöer.

Det är trots allt många som vandrar i träningsbyxor eller träningstights och det fungerar alldeles utmärkt. Det viktiga är att de är i ett funktionellt syntetmaterial så att de skyddar mot vind, andas och torkar snabbt. Inga mjukisbyxor med andra ord.

Den stora fördelen som jag gillar med riktiga vandringsbyxor är att de är slitstarka, har många fickor, bra förstärkningar, är sköna och vindtåliga samt att de ofta har öppningsbara ventilationsdragkedjor på benen.

Hur du än väljer att göra så skulle jag i de flesta fall undvika att vandra i jeans och välja träningsbyxor eller tights istället.

5. Skaljacka

skaljacka för vandring

När vi vandrar så vill vi oftast använda lager på lager principen. Det innebär att vi använder flera tunna plagg istället för ett tjockt. Anledningen är för att vi vill kunna anpassa oss efter kroppstemperaturen och vädret. Därför är skaljackan/vindjackan ett ganska viktigt klädesplagg på vandringen.

Självklart fungerar det med vilken jacka som helst men om du har en vindjacka som du kan komplettera med en tjockare tröja så är det att föredra. Vindjackan ska även stå emot regn bra så den även fungerar som en regnjacka.

Det finns olika jackor att välja på och om du köper t.ex. en Gore-Tex jacka så får du en skaljacka som både är vattentät och vindtät men ändå andas. Billigare skaljackor brukar inte andas lika bra eller så står de inte riktigt emot regnet, men de brukar oftast duga helt ok bara du kan klä dig varmt i övrigt.

6. Dunjacka eller fleecetröja (varm tröja)

lättviktsdunjacka vandringsutrustning

Det andra yttre lagret vi vill ha på överkroppen är en dunjacka, fleecetröja eller annan varm tröja som vi kan ha på oss på matpauser eller som extra lager när det är kallt. Det kan även fungera som förstärkningsplagg om vi sover i kalla förhållanden.

Beroende på temperatur och väder kan det vara allt från en tröja till en lättviktsdunjacka och om det skulle vara extremt kallt till och med en full dunjacka. Tillsammans med skaljackan ger det både skydd mot kyla, vind och regn.

7. En bra friluftskniv

utrustning när man ska vandra kniv

En kniv är ett väldigt bra verktyg på en vandring och jag använder min till allt från att göra upp eld i skogen, laga mat, öppna förpackningar, tälja grillpinnar och laga saker. Det är ett verktyg du måste ha enligt mig och den kommer dessutom att hålla väldigt länge om du tar hand om den.

För en vandring där du uteslutande använder ett gas- eller spritkök för din matlagning går det bra med en fällkniv eller ett multiverktyg. Om du däremot ska göra upp eld, klyva ved eller liknande så rekommenderar jag en kniv med fast blad. Det behöver inte vara någon dyr kniv utan t.ex. en Morakniv Companion för dryga hundralappen räcker bra.

8. Mössa

mössa för vandring

Vid pauser eller skiftande väder är det alltid skönt med en mössa. Även om det är varmt när du ger dig av kan det bli kallare väder eller bli kallt när du sitter still eller sover. Därför har jag alltid en mössa med mig på vandringen, den får gärna vara i funktionellt material och i en storlek som går ner i jackfickan så att den är lättåtkomlig.

Ett vanligt nybörjarmisstag när man vandrar, speciellt i fjällen är att underskatta väderskiftningarna. Att frysa om huvudet kan kyla ner kroppen rejält så en mössa värmer väldigt mycket trots att den tar så lite plats i packningen.

9. Handskar

kompass nybörjare utrustning

Precis som mössan är handskarna otroligt viktiga på vandringen. Att frysa om händerna kan kyla ner kroppen rejält och det är inget vi vill vara med om. Dessutom skyddar handskarna händerna vid olika uppgifter, t.ex. när vi gör eld eller samlar ved.

När du väljer handskar bör du ta ett par som tål vatten bra, torkar snabbt och är slitstarka. Det är lätt att handskarna blir blöta och då måste de torka snabbt. Vi vill heller inte att de ska gå sönder under vandringen när vi fortfarande är ute.

10. Funktionella kläder i syntet eller merinoull

t shirt vandra

Din t-shirt och dina underkläder bör vara i funktionella material som syntet eller merinoull, även ull kan fungera men kan klia. Syntetmaterial andas bättre och torkar otroligt snabbt till skillnad från t.ex. bomull.

Ett vanligt misstag från nybörjare på sin första vandring är just att ha underkläder och t-shirt i bomull som inte andas vilket gör att man blir blöt och svettig. När man sen är blöt så torkar inte kläderna och då blir man kall.

11. Buff

En buff är perfekt att komplettera mössan med under kalla nätter, blåsiga dagar eller kvällar. Det är en liten sak som kan värma bra. Den tar lite plats och torkar snabbt, samt kan även användas som mössa eller bandage. I min packning följer den alltid med.

12. Underställ

Ett underställ i syntet eller merinoull är alltid bra att ha med sig om det finns risk för att bli kyligt. Det passar perfekt för kalla kvällar vid lägret eller som förstärkningsplagg i sovsäcken om du fryser. Dessutom andas den bra, torkar snabbt, håller sig fräsch och tar lite plats.

Nybörjarutrustning för fjällvandring

Om du ska fjällvandra och är ny inom vandring så rekommenderar jag dig att först göra ett par vandringar där det är stabilare och snällare väder. Vädret i fjällen kan vara väldigt oberäkneligt och till och med farligt om du är oerfaren.

Den utrustning du behöver beror på hur länge du ska vara ute och under vilken årstid. Generellt sett lär du behöva varma vandringskläder och förstärkningsplagg. Eventuellt tält, sovsäck liggunderlag och vattenfilter för att nämna några saker. Dessutom behöver du ett stormkök om du ska äta på din fjällvandring.

För att banta ner packningen och få en tryggare sömn kan du sova på vandrarhem eller i vindskydd eller sov-stugor under din fjällvandring. Att tälta i fjällen kräver noggrann planering och erfarenhet.

Nybörjarutrustning för dagsturer och dagsvandring

När det gäller utrustningen för en dagsvandring eller dagstur så är den ganska enkel. Egentligen klarar du dig som nybörjare ganska bra på den utrustning och de kläder jag har nämnt här i inlägget och sen är det bara att komplettera med det du själv vill ha. Exempel på bra saker för en dagstur är:

Vandringsprylar för övernattning eller om du ska tälta

Om du ska vandra flera dagar så kommer du att behöva över natta och då behövs det fler saker. Antingen sover du i tält när du vandrar, vindskydd, hammock, övernattningsstuga eller vandrarhem. Om du ska tälta så kommer du att behöva eller ha användning av dessa saker:

vandra på vintern

Skillnad på att vandra på sommaren och vintern

Som nybörjare är det viktigt att veta att det skiljer sig mycket vilken utrustning och vilka kläder du behöver beroende på om du vandrar på sommaren eller vandrar på vintern. Att vandra på sommaren är betydligt enklare och kräver mycket mindre kläder än på vintern. Det enda nackdelen kan vara myggen ;).

Räkna därför med att du kommer att behöva fler olika klädesplagg och en större ryggsäck på vintern. Kylan gör också vandringen mer krävande vilket ökar kraven på förberedelse.

Det positiva med att vandra på vintern (i snö) är att tillgången på vatten är i princip obegränsad och att du svettas mindre. Dessutom kan du använda en pulka för att dra tung utrustning om det är bra med snö.

Vanliga misstag som nybörjare gör på sin första vandring

  • Packar för mycket/för tungt
  • Tar med sig för lite vatten
  • Underskattar vädret
  • Överskattar sin kondition
  • Underskattar avstånden

Vandringsleder för nybörjare

Det finns många fina vandringsleder i Sverige och att peka ut några speciella som är bäst om du är ny är omöjligt. Däremot är det att rekommendera att upptäcka lederna i ditt närområde först så att du kan gå in dina skor, få skogsvana och allmän erfarenhet.

På samma sätt är det en bra att undvika fjällen precis i början eftersom det är hårdare och mindre stabilt väder där. Om du ska vandra på fjällen så gå med en guide eller en erfaren kompis i början. Om du vill hitta spännande vandringsleder kan du gå in och kika på friluftsfrämjandets sida här.

Vanliga frågor om vandringsutrustning för nybörjare

Hur långt orkar man vandra på en dag?

Hur långt du kan/orkar vandra på en dag beror på flera faktorer. Förutom din kondition och hur bra fysiskt tränad du är så avgör vikten på din packning, terrängen och vädret hur långt du orkar vandra. Det bästa är att vandra en del kortare vandringar först så att du lär känna din kropp och hur den fungerar i olika terräng och med olika tyngd på ryggsäcken. Räkna även in att kroppen blir trött under en flerdagsvandring och att du därför inte kommer att orka lika mycket som när du är utvilad.

Hur mycket mat för vandring?

Hur mycket mat du behöver äta under din vandring beror på hur mycket du äter i vanliga fall. Räkna med att behöva ditt vanliga energiintag plus det du gör av under själva vandringen. Det betyder att du vanligtvis behöver äta betydligt mer än vanligt när du är ute och vandrar, ett sätt att lösa det på är att äta energirik mat.

Vad kan man äta till frukost när man vandrar?

En vanlig frukost under vandring är olika former av gröt. Gröt med t.ex. nötter och torkad frukt ger bra energi samtidigt som det väger lite och håller bra. Det enda som krävs är lite vatten och ett stormkök för att tillaga gröten.

Finns det mat på vandring som inte kräver eld eller friluftskök?

Ja, om det handlar om en dagsvandring är det enkelt att bara ta med mat i en mattermos, ta med hett vatten i en termos och tillaga frystorkad mat eller ta med kall mat. Om du däremot ska vara ute flera dagar blir det svårare at få varm mat utan då får man äta nötter, bars, tubost, bröd, jordnötssmör, frön etc. Som frukost kan du äta musli med torrmjölk, lunch och middag kan bli makrill, tonfisk, majs eller mat på burk.

Kan man vandra i gympaskor?

Ja det går att vandra i gympaskor under dagsturer, men om du har möjlighet så välj hellre ett par trailskor då de har bättre stöd och tål vatten bättre. Vandringskängor rekommenderas dock för längre vandringar eller om det är blött i marken.

2 svar på ”Nybörjare som behöver utrustning inför vandring? – Tips!”

  1. Hej väldigt bra sida, jag är fullständigt novis om detta men ägnade min uppväxt åt naturvandringar som tonåring uppe i Norrland, saknar tystnaden och närvaron av en själv . Vill försöka få igång mig själv igen efter år att icke aktivitet, inspirerande läsning.

    Svara

Lämna en kommentar