Göra upp eld i naturen & skogen – Allt du behöver veta

Om du precis som mig gillar att vandra och campa så kommer du förr eller senare att bli tvungen att göra upp en eld i naturen. En eld gör det möjligt för oss att laga mat, koka kaffe eller värma oss när det är kallt ute. För att inte tala om hur mysigt det är att sitta vid en lägereld utomhus.

Men, hur gör man upp en eld utomhus? För att göra upp en eld i skogen eller någon annanstans i naturen behöver du bränsle i form av ved, pinnar eller annat brännbart material och något lättantändbart att starta brasan med.

Du börjar med det som brinner lättast vilket ofta kan vara björknäver, tjärved från tall, torrt gräs eller lavar för att sedan succesivt mata elden med tunnare pinnar/granris och sedan tjockare grenar och vedträn. Fortsätt tills elden tagit sig och den tjockare veden brinner stadigt

Göra upp eld med pinnar

Det vi enklast får tag på i skogen som bränsle för vår eld är pinnar och grenar. Många tror att det bara går att göra upp en eld med pinnar men det är lite svårare än så faktiskt, speciellt om det är fuktigt ute.

Att försöka tända eld på en pinne eller gren är i princip omöjligt och du kan försöka i timmar utan framgång. Du behöver starta elden smått, d.v.s. börja med lättantändligt material som brinner fort och mata sedan på med tjockare pinnar och grenar som gör att din brasa brinner länge.

Läs vidare så kommer du veta exakt hur du får fyr på brasan framöver och vilka regler som gäller…

göra upp eld i skogen

Göra en eld i skogen – Steg för steg

För att du ska slippa frustration och göra alla de nybörjarmisstag som jag själv gjorde tänkte jag gå igenom hur du får igång en eld, steg för steg. Tänk på att inte skippa något steg eftersom grundarbetet är det viktigaste för en bra lägereld.

Det svåra är inte att få en stor eld, det svåra är att få en stabil eld. För att lyckas få eld på din brasa är det egentligen tre saker du behöver ha: Torrt och lättantändligt material, tillräckligt med värme och bra med syre.

1. Samla ihop bränsle till din eld

Innan du ens funderar på att tända din brasa ska du se till att ha samlat ihop tillräckligt med bränsle, pinnar och ved. Vad du ska plocka ihop beror på vad som finns i naturen du är i men generellt vill du ha tre typer av bränsle.

Startbränsle – Den första är den som ska starta själva elden. Det får gärna vara torrt och lättantändligt, t.ex. björknäver, tjärved från tall, papper, torrt gräs och liknande. Tjärved brinner väldigt bra även om det regnar. Du hittar oftast tjärveden från gamla stubbar från tallen. Kåda brinner också bra och är bra att använda för att få fyr på brasan.

Lättbrunnet bränsle – Den andra typen av bränsle du ska samla ihop ska vara små kvistar, torrt granris och liknande. Det är alltså det du kommer att mata din eld med så fort du fått upp en stabil låga. Ett smart tips är att tälja en fjädersticka från trädets kärna, det blir som en blomma av tunna träflisor och den brinner bra.

Tjockare grenar och ved – Den sista typen av bränsle till brasan är grenar och ved. Det är de här grenarna och vedträna som ska hålla din eld vid liv och brinna länge. Det bästa är om du hittar grenar i olika tjocklekar, du börjar med de tunna och matar succesivt på tjockare grenar och vedträn.

Ett vanligt misstag är att man vill få upp sin eld så snabbt som möjligt och därför missar att förbereda bränslet till elden. Problemet som uppstår är då att brasan slocknar så fort man fått eld på den eftersom det inte finns något att hålla den vid liv med.

2. Förbered ditt bränsle

När du har alla kvistar, grenar och ved vid din eldplats är det dags att förbereda den. Börja med att sortera upp de i högar där du har näver/träflis/papper först, torrt ris efter det, tjockare grenar etc.

Ett väldigt bra startbränsle får du som sagt om du täljer träflisor från grenarnas mitt eftersom trät är torrare där, brinner bättre och du får tunna remsor som är bra i början av elden. Se videon längre ner hur du täljer träflisor till brasan.

3. Få upp en låga

Nu har du förberett allt och det är dags att starta själva elden och få upp en låga. Om det blåser ute kan du försöka bygga upp ett vindskydd med hjälp av en ryggsäck eller liknande. Sedan lägger du ditt startbränsle på företrädelsevis ett tjockt vedträ som ligger stabilt mot marken.

Om du har en tändare eller tändstickor är det bara att tända på ditt startbränsle, annars placerar du eldstålet med vedträt och drar din eldstartare mot eldstålet med bestämda drag i riktning mot startbränslet.

När Får du upp en liten glöd kan du försiktigt tillsätta syre genom att blåsa lite och samtidigt fylla på med startbränsle. Ett tips är att inte stressa utan att låta lågan bli stabil innan du går vidare till nästa steg.

4. Mata långsamt på med pinnar och grenar

När du har en stabil låga är det dags att börja mata med tunna pinnar och kvistar. Börja med de tunnaste och sprödaste du har och mata succesivt på med tjockare.

Det viktiga är att låta elden få syre så att du inte kväver den. Det gör du bland annat genom att stapla kvistarna luftigt och genom att låta elden ta sig i takt med att du lägger på mer pinnar.

5. Lägg succesivt på tjockare grenar och ved

När du börjar få större lågor och elden börjar spraka och bli livlig börjar du mata på med tjockare grenar och vedträn. Det är nu du bygger en långlivad eld. Stapla de luftigt så att din eld får syre och inte slocknar. När du märker att den tjockaste veden tagit eld är din eld klar och behöver bara underhållas och hållas vid liv.

6. Håll din eldstad vid liv

Grattis! Du har nu startat elden och det enda du behöver göra är att hålla den vid liv. Se till att alltid ha ved tillgängligt och mata då och då elden så att den inte slocknar. Eftersom du har en bra glöd nu kan du fylla på med tjocka grenar och vedträn, även fuktig ved brukar fungera ok.

Att tänka på när du startar din eld

Det är viktigt att du är medveten om riskerna när du eldar i skogen och ansvaret du har. För att undvika en skogsbrand krävs det bara att du tänker till lite innan och gör vissa förberedelser. Det gör att du kan njuta mer av din upplevelse och slippar vara orolig, så var ansvarsfull och tänk på det nedanstående.

Ha vatten tillgängligt

Ha alltid vatten redo att släcka branden med eller var nära en sjö. Se även till att den inte kan sprida sig genom vegetationen och släck den ordentligt när du går därifrån och har eldat klart.

Ta de lugnt

Stressa inte när du gör upp en eld då kommer det inte att gå bra. Ta det lugnt och metodisk och låt elden ta sig mellan varje steg. Det viktigaste är att din eld får syre, det uppnås enklast genom att inte lägga på för mycket kvistar, pinnar eller ved på en gång.

Släck elden ordentligt innan du går

När du lämnar din lägereld måste du se till att den är helt släckt. Det bästa är så klart om du låtit den brinna ut dagen innan men oavsett så ska du se till att dränka den ordentligt med vatten.

Värmen och elden kan i vissa fall tränga ner i marken så häll alltid betydligt mer vatten än vad du tror behövs, även om du redan tror att elden har slocknat. Du är inte bara ansvarig för eventuell brand utan även om någon skulle bränna sig på din lägereld eller varma stenar.

Lämna platsen som den var när du kom eller finare

Oavsett om du eldar vid ett vindskydd, iordninggjord eldstad eller på någons mark är det en oskriven regel att alltid lämna det snyggt efter sig. Gärna finare än när du kom om något annan missat att städa efter sig.

Om du har skapat en eldplats så plocka ner den så att naturen ser ut som innan du kom. Är det vid ett vindskydd eller en allmän eldplats du har eldat så städa upp efter dig och titta noggrant så att du inte har glömt något skräp. Om vi alla hjälps åt så kommer vi ha en mycket finare natur att vistas i.

göra upp eld

Får man göra upp eld i skogen? (Regler)

Att veta hur man gör upp en eld i skogen är en sak men du måste också veta var man får göra en eld och vilka regler som gäller. Ofta finns det eldplatser längs vandringsleder, naturreservat och i nationalparker, där får du göra en eld så länge det inte råder eldningsförbud.

Att bara göra upp en eld i skogen är ingen självklarhet och vad som gäller kan skilja beroende på var du är. Kolla upp vad som gäller i naturreservatet eller skogen du är i och följ de regler som gäller. I övrigt får du inte bryta av grenar från träd, såga- eller hugga ner träd eller grenar om du inte har markägarens tillstånd.

På vissa platser som i nationalparker t.ex. får du heller inte plocka grenar från marken. Där brukar det ibland finnas vedförråd vid eldstäderna som du kan ta av istället. Tänk på att oavsett vilka regler som gäller så är det du som i slutändan är ansvarig för att inte skada naturen eller att det blir en skogsbrand.

Göra upp eld i naturreservat och nationalparker

I naturreservat och nationalparker gäller oftast hårdare regler kring att göra eld och även kring hur du får plocka kvistar, grenar etc. Ofta får man inte plocka grenar från marken i nationalparker men det brukar däremot finnas vid vid eldplatser och vindskydd som är gratis att använda.

Ett tips är att ha med en bra friluftskniv eller yxa så att du kan klyva veden och tälja träflis eftersom det kan vara svårt att få igång elden annars, speciellt om det är blött. Ibland kan det finnas yxa vid vindskydden men inte alltid.

Göra upp eld i fjällen

Att vandra i fjällen är underbart, men får man göra upp eld där? Det beror självklart på var i fjällen du är men ofta finns det anvisade eldplatser eller vindskydd man får elda vid. Ta därför reda på vad som gäller och oftast är det att rekommendera att elda vid färdiga eldplatser i fjällen om det går.

elda i fjällen

Göra upp eld i regn eller när det är blött

Om du har varit ute i skogen och lagat mat, grillat och eldat så har du säkert märkt att den största utmaningen är i blött väder. Att göra en eld när det är torrt är ganska enkelt när du har fått till tekniken men att göra det i regn eller snö är en ganska tuff utmaning.

För att få fyr på brasan i vått väder finns det några små knep du kan utnyttja som gör processen enklare. De här är speciellt användbara om du t.ex. ska tälta på vintern eftersom du då är ännu mer beroende av värmen från elden. Här nedanför bjuder jag på mina favoritknep för att trotsa vätan:

  • Ha med något som kan starta elden, t.ex. tjärved, torrt papper, en tampong, handsprit, bomullstussar etc. Tjärveden brinner bra i regn och är ett bra alternativ.
  • Hittar du kåda så kan du ta hjälp av det för att starta elden, kåda brinner bra.
  • Tälj en fjädersticka, den brinner lättare eftersom det blir tunna träflisor och den släpper in bra med syre.
  • Klyv veden och utnyttja det torra träet i mitten, när det regnar blir ytan på ved och grenar blöt.
  • Om du använder döda träd som ved, ta de som fortfarande står upp eftersom de är torrare.
  • Plocka torrt tall-/granris under de understa grenarna på trädet.
  • Använd företrädelsevis björknäver eller tjärved om det finns framför gräs etc. som är blött. Björknäver och tjärved från tallstubbar innehåller oljor som brinner bra även om det är blött eller fuktigt ute.
  • Utnyttja värmen från brasan för att torka ved. Lägg vedträn som du ska använda senare i närheten av elden så torkar de.
  • Stapla alltid veden med mellanrum på brasan, det måste alltid finnas mellanrum för att syre ska kunna nå elden.

Bra material att starta elden med

Det finns vissa material som får igång elden lättare än andra och har nedanför listar jag mina favoritmaterial:

  • Björknäver
  • Tjärved
  • Kåda
  • Lavar
  • Tampong med vaselin
  • Torrt gräs
  • Torrt granris
  • Skrap från träkärna
  • Tälj en fjädersticka

Göra upp eld utan tändstål

Att alltid ha en tändare, eldstål eller tändstickor i ryggsäcken är en självklarhet men om du inte skulle ha det så går det att göra en eld ändå. Ett sätt är att använda glas från t.ex. en kikare eller ett par glasögon (konvexa glas), den skapar i solljus ex extremt varm värmestråle som kan starta en eld.

Ett annat sätt är att t.ex. Skapa friktion genom en så kallad ”eld-båge”. Då bygger du ett pilbågsliknande verktyg som skapar värme genom friktion. Genom att lägga till lättantändligt material kan du på de här sätten få igång en eld utan att du har varken tändare eller tändstål. Det är däremot inte lätt och det tar lång tid.

Elda säkert i skogen

Det absolut viktigaste när du ska elda i skogen är att du gör det säkert och gör allt för att minimera risken för skogsbrand. Det första du bör göra är att kolla över eldstadens placering.

Det bästa är såklart en färdig eldplats men annars bör du välja ett underlag av grus eller sand. Du kan gärna omringa elden av stenar också. Du ska absolut inte göra en eld på ett underlag av gräs, mossa, torv eller i närheten av träd, berghällar eller torra material som kan ta eld. Läs mer om säker eld på Friluftsfrämjandets hemsida.

Olika sätt att göra upp eld

Det finns olika sätt att göra upp eld men den vanligaste är att starta en eld och succesivt bygga på med material ovanpå. Precis som jag beskrev högre upp i inlägget. Den metoden är enkel och de flesta klarar av att göra det med lite träning.

Pagodeld (Berbereld)

En annan teknik är att skapa en Pagodeld. Det innebär helt enkelt att man gör precis tvärtom mot en vanlig eld och får en upp- och nedvänd eld. När du gör en Pagodeld så staplar du vedträn ovanpå varann och startar elden ovanpå vedhögen. Fördelen är att den får väldigt bra med syre att passar bra till t.ex. matlagning.

Pagodelden passar bra om du vill göra en eld att laga mat över eftersom den skapar en bra glödbädd för grillning eller matlagning. Om du har möjlighet så använd gärna ved från bok, ek eller björk eftersom densiteten i det trät är högre och ger därför bra glöd.

Saker du behöver för att göra en bra eld i skogen

Om du är ute mycket i skogen kommer du att märka att elden blir en viktig del i helhetsupplevelsen och då är det värt att ha några verktyg för att snabbt och enkelt alltid få upp en brasa. Här nedanför listar jag de verktyg jag tycker är viktigast att ha med sig ut för att vara säker på att få till en matlagningsplats och värmekälla i naturen.

Friluftskniv

En bra friluftskniv är det viktigaste verktyget i skogen enligt mig. Med en kniv kan du klyva ved, skrapa fram tändfnöske från näver och tälja tändremsor till elden. Den fungerar även för matlagning, fiske och att tälja grillpinnar, extra tältpinnar m.m.

Friluftsyxa

Om du kommer att behöva klyva lite grövre ved kan det vara bra med en friluftsyxa när du ska göra eld. En yxa är enklare och snabbare att jobba med än en kniv men den tar större plats i packningen och väger mer.

Tändstål/Tändare

Tändare eller tändstål är ett måste att ha i varje friluftsryggsäck tycker jag, helt enkelt eftersom de ändå tar så lite plats. Med en tändare eller ett tändstål har du grunden för att skapa en bra lägereld. Själv föredrar jag tändstålet eftersom det aldrig sviker, även fungerar i blött väder och inte ”kan gå sönder”. Dock krävs det lite teknik för att tända en eld med ett tändstål.

Tjärved/Eldstartare

Att hitta brännbart material i skogen är oftast inte så svårt men om det är blött ute kan det bli en riktig utmaning att starta elden. Därför tycker jag det är bra att ha med något som får igång elden, när den väl brinner gör det inte lika mycket om veden är fuktig.

Tjärved är en klassisk eldstartare som du kan ha med dig ut i naturen. Den innehåller oljor/Tjära och tar eld och brinner extremt bra. Du skrapar bara bort lite av din tjärved och tänder skrapet med ditt tändstål och bygger därefter på med granris/pinnar och ved.

Ett annat tips på eldstartare är att ha med en oanvänd tampong. Tamponger är gjorda i pressad bomull och förpackade i plastförslutning. Det gör att den håller sig torr tills du packar upp den, om du drar isär den blir den väldigt fluffig och extremt lättantänd, en perfekt startare för elden. Om du vill att den ska brinna längre kan du doppa den i lite vaselin/läppbalsam.

laga mat över eld

Vedeldade stormkök

Ett bra alternativ om du vill laga mat över öppen eld men inte orkar göra en eldplats är att skaffa ett vedeldat stormkök. Med ett vedeldat stormkök får du ofta en mindre- och mer kontrollerad eld som fungerar bra för matlagning. Dessutom är brandrisken mindre och du behöver oftast inte lika mycket ved.

Är det blött så får du även upp elden från marken och det finns ofta ett naturligt vindskydd inbyggt i köket. Om du gillar att elda kan det definitivt vara värt att investera i ett sånt här kök, det blir som en mobil eldstad.

Vad elden kan användas till

Elden kan som sagt användas för att laga mat och värma sig men det finns mycket fler anledningar till att dra igång en lägereld. Här nedanför har du några anledningar:

  • Laga mat
  • Ge värme
  • Lysa upp
  • Mysigt
  • Socialt umgänge
  • Hålla djur borta
  • Torka kläder

Vanliga frågor om att elda i naturen

Får man göra upp eld i skogen?

Ja och nej. Reglerna skiljer sig beroende på var du är så kolla alltid vad som gäller för området du är i. på vissa ställen får du bara elda vid angivna eldplatser och vindskydd.

Kan man göra upp eld i skogen utan tändstickor eller tändstål?

Ja det går att göra upp en eld utan tändstickor, tändstål eller tändare men det är inte det lättaste. Du kan t.ex. använde ett batteri och stålull, när stålullen hålls mot batteriets både poler börjar det att glöda. Du kan även använda glas från t.ex. glasögon eller kikare för att skapa en brännpunkt som startar en eld.

Kan man göra upp eld i regn?

Ja det går att starta en eld i regn men det är betydligt svårare än i torrt väder. Det svåraste är att starta själva elden och det ställer högre krav på ditt start-bränsle. Använd björknäver eller tjärved som innehåller tjära (olja) vilket brinner snabbare och bättre när du startar elden. Försök att hitta och använda torrt tallris/granris längst ner på stammen under grenarna.

Vad är en Pagodeld?

Enkelt förklarat kan man säga att det är en omvänd eldstad. Istället för att skapa en eld och mata på med pinnar och grenar ovanpå elden så bygger du första upp en stapel av ved och startar elden ovanpå.

Får man grilla när det är eldningsförbud?

Nej, om det är eldförbud så får du inte grilla. I vissa fall får man dock grilla på anvisade grillplatser. Kolla vad som gäller i din kommun innan du ger dig ut i skogen.

Får man elda på klipphällar?

Nej, du får inte elda direkt på klipphällar enligt allemansrättens regler.

Lämna en kommentar