Laga tältduk – ENKEL GUIDE hur du lagar en reva i tältet

Tält är dyra och tåliga men ibland krävs det inte så mycket för att göra ett hål eller en reva i tältduken om du har riktig otur.

Skulle det bli ett mindre hål vid någon enstaka övernattning är det ingen större sak men om du drar upp en stor reva under en långvandring och dessutom måste sova i vind, kyla eller regn kan det bli riktigt jobbigt.

Det finns flera sätt att laga en tältduk på, om det är panik så kan du göra en temporär lagning med silvertejp eller annan stark tejp. Om du däremot vill laga tältduken permanent och snyggt bör du göra det med t.ex. spinnakertejp, nylontejp, tear-aid eller lämna in den hos en segelmakare.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Laga reva i tältduk – Om olyckan är framme

Ok, det mest troliga är tyvärr att ditt tält kommer att gå sönder när du som minst vill det, nämligen när du är ute i skogen eller på fjället.

Då måste vi kunna laga det på plats, annars kan vi i värsta fall hamna i en farlig situation, extra jobbigt blir det om vi tältar på vintern eller tältar i regn.

För att kunna göra det när det väl händer måste du vara förberedd, du måste ha någon form av lagningskit med dig. Det fungerar med vanlig silvertejp, men om du inte vill förstöra ditt tält med klister som du inte kommer få bort är det bättre använda riktig tejp anpassad för duken på tältet.

1. Gör rent ytan som ska lagas

Det första du gör är att tvätta den del av tältduken som ska lagas. Det är viktigt att du får bort fett och smuts så att tejpen fäster på ytan. Det bästa är om du har någon form av alkohol att göra rent med, men det fungerar även med rent vatten om det inte är för smutsigt.

2. Torka ytan

Se till att torka ytan och att den är helt torr innan du lagar den. Har du möjlighet så låt den torka i solen ordentligt. Om ytan är fuktig kommer inte lagningstejpen fästa lika bra.

3. Klipp ut en lagom stor tejpbit eller väv

Du vill att lagningsbiten ska vara större än själva revan/hålet med minst 1cm åt varje håll. Klipp ut en tillräckligt stor bit med en sax eller saxen på ett multiverktyg och runda av hörnan eftersom de kan fläkas upp med tiden och släppa annars.

Den här nylontejpen är grym och anpassad för tält – Kit med flera olika färger!

4. Lägg tältduken slät och stryk på tejpen med fingrarna

Det är viktigt att tältduken ligger rakt när du tejpar den så att du får en rak skarv. Enklaste sättet är att göra det mot något platt som en karta eller en vattenflaska om det är en mindre reva.

När du satt på lagningsbiten stryker du upprepade gånger med händerna (gnuggar) så att den blir varm, då fäster limmet bättre i duken. Om du vill få en extra stark lagning kan du fästa en lagningslapp på båda sidor om duken, oftast behövs det dock inte.

Lagningskit för att laga tältduk

Det finns färdiga lagningskit för att laga tält som t.ex. Tear-Aid. Annars fungerar det bra med spinnakertejp för segel eller nylontejp anpassad för tältduk. Friluftsbutiker med ett bra sortiment har lagningskit/vävtejp för att laga tält och följer du instruktionen ovanför går det snabbt och enkelt att laga ditt tält.

Ett alternativ är att klippa ut en bit tejp på 30x5cm och lägga i en återförslutbar fryspåse som du lägger i tältpåsen. Då har du ett nödkit om det värsta skulle hända.

lagningstejp för tältCoghlan´s Nylon Repair Tape

Lagningslappar för tält i 4 olika färger. Enkel att applicera med dubbelhäftande tejp.

Vid större revor

Om du har en riktigt stor reva så kan du behöva sy duken och då rekommenderas att lämna in det hos en segelmakare som brukar kunna sy ihop det snyggt och färgmatchat.

Det går att tejpa relativt stora skador på tältet men påfrestningen blir större ju större reva det är, speciellt när tältet utsätts för hård vind.

Laga reva i tält med silvertejp?

Silvertejp är svaret på mångas problem och visst, det går att laga revor i tältduk med silvertejp. Däremot bör du se det som en akut lösning om det inte finns något annat alternativ.

Silvertejpen kommer att lämna klister på duken som är smått omöjlig att få bort vilket gör att det framöver kommer att fastna sand och annan smuts i som sliter ut duken. Dessutom kommer det inte att hålla lika bra som en en anpassad tejp.

hur lagar man en tältduk

Undvik att det blir skador i tältduken

Det lättaste sättet att slippa laga ditt tält är ju att se till att det inte blir skador från början. Självklart är det lättare sagt än gjort men det finns lite enkla saker du kan tänka på.

  • Se till att det inte ligger vassa stenar, kvistar eller andra saker på marken där du slår upp eller packar ihop ditt tält.
  • Kolla så att det finns fritt utrymme för tältduken från vassa föremål om det skulle börja blåsa kraftigt.
  • Ha inte vassa saker i tältpåsen så kan ligga och skava mot tältet, t.ex. tältpinnar etc.
  • Ta upp och torka och borsta rent tältet när du kommer hem om du packat ner det smutsigt eller blött.

Sammanfattning av att laga en reva i ett tält

När du först drabbas av ett hål eller reva i duken kan det kännas riktigt trist, speciellt om tältet är nytt. Även om det kommer bli en lagning som syns så kan jag glädja dig med att det i de flesta fall inte är några problem alls att laga det snabbt, enkelt och billigt.

Om det händer när du är på tur är det inte mycket annat att göra än att laga det med vad du har med dig. I det fallet kommer du vara glad över att ha en bit Nylon-/Spinnakertejp istället för silvertejp eftersom det blir en mycket snyggare lagning.

Ett tips är att ha med en bit i liknande färg som tältet så blir det en diskretare och snyggare lagning. Om du upptäcker skadan när du är hemma kan du alltid ta med dig tältet och åka förbi en segelmakare som plockar fram en bit tejp i liknande färg åt dig.

Läs mer: Tunneltält eller kupoltält?

Lämna en kommentar