Bästa multiverktyget för vandring 2024 (Bäst i test)

Ett multiverktyg kan var användbart både på vandringar eller andra friluftsaktiviteter. Antingen kan du ha ett mindre multiverktyg och komplettera din kniv med, eller ett mer allround som fungerar som enda kniv på vandringen eller i skogen.

Ett bra multiverktyg ska ha de funktioner och verktyg vi behöver. Det ska vara litet, men tillräckligt stort för att kunna användas på ett bra sätt. Det finns multiverktyg med allt från kniv och tång till multiverktyg som även har sax, korkskruv, förstoringsglas och pincett. Två populära märken är Victorinox och Leatherman.

Vill du kolla in vinnaren i testet direkt? Bäst i test blev Victorinox Swiss Army Explorer.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Victorinox Swiss Army ExplorerBästa multiverktyget för vandring
2.Leatherman WingmanBästa multiverktyget för friluftsliv
3.Victorinox SpartanBästa multiverktyget för camping
4.Leatherman Squirt PS4Litet multiverktyg

Victorinox är förstahandsvalet för de flesta när det gäller multiverktyg. Och vinnaren i testet för bästa multiverktyg för vandring blev Victorinox Swiss Army Explorer. Här får du väldigt många funktioner i en liten, lätt och smidig förpackning. Ett perfekt val för lång- och fjällvandringar.

Leatherman Wingman är ett rejält multiverktyg med en kraftig tång, bra knivblad och de viktigaste funktionerna för friluftslivet. Med det här multiverktyget kan du lösa de flesta situationer som uppstår i allt från vandring till camping och vardagslivet.

Bästa multiverktyget för camping blev Victorinox Spartan. Anledningen är enkel. När vi campar behöver vi oftast några få funktioner, Kniv, eventuell korkskruv, kapsylöppnare och konservöppnare. Allt det finns på Spartan och inte massa lull-lull.


Bästa multiverktyget – 4 multiverktyg för vandring, camping & friluftsliv

Att ha ett multiverktyg kan vara bra om du är en friluftsmänniska. Själv har jag alltid med mig multiverktyget på vandringar och framförallt när jag campar.

Fördelen med ett bra multiverktyg är att det har alla nödvändiga verktyg i ett enda verktyg. Det betyder att du alltid vet att du har de med dig och var de finns.

I det här inlägget kommer jag att gå igenom de bästa multiverktygen beroende på vad du söker och vad du bör tänka på när du ska köpa ett.


1. Victorinox Swiss Army Explorer – Bästa multiverktyget för vandring

bästa multiverktyget för vandring

Victorinox Swiss Army Explorer är ett perfekt val av multiverktyg för vandringar. Den har egentligen allt du behöver på vandringen. Förutom två knivblad har du bland annat kapsylöppnare, korkskruv, sax och pincett.

Det här är ett multiverktyg i absolut toppklass och därför ingår även livstids garanti. Jag har själv en Victorinox som är över 20 år gammal och är som ny. Den har varit med på allt från långvandringar, skogsutflykter och resor.

Jag kan med väldigt gott samvete rekommendera Army Explorer om du letar ett bra multiverktyg för vandringar.

Fördelar

 • Lätt
 • Många verktyg
 • Väldigt hög kvalitet

Nackdelar

 • Saknar tång

2. Leatherman Wingman – Bästa multiverktyget för friluftsliv

bästa multiverktyget för friluftsliv

Om du vill ha verktyg för de flesta situationer som kan dyka upp så är Leatherman Wingman ett klockrent allround-alternativ.

Du får flera användbara funktioner som konservöppnare, sax ett bra knivblad och framförallt en kraftig tång och avbitartång. Om du hellre vill ha ett multiverktyg med såg kan du välja tvillingen Leatherman Sidekick.

De båda är väldigt lika och perfekta allroundval. Det handlar mer om vilka verktyg du vill ha, välj Wingman för Sax, eller Sidekick för såg. Oavsett så kommer du att bli nöjd och få ett grymt bra multiverktyg.

Fördelar

 • Kraftig och bra kvalitet
 • Klarar ”tyngre” jobb
 • Har både tång och sax

Nackdelar

 • lite tung om du vill gå ”lättpackat”

3. Victorinox Spartan – Bästa multiverktyget för camping

bästa multiverktyget för camping

Victorinox Spartan blev bästa val av multivertyg för camping. När du Campar vill du ofta ha några få verktyg lättillgängliga, ofta är det en kniv, kapsylöppnare, korkskruv och korservöppnare.

Som bonus får du även pincett, tandpetare, syl och såg. Allt väger in på under 60g vilket gör den lätt att alltid ha i jackfickan eller på nyckeknippan.

Om du är på camping och behöver fler verktyg är det lätt komplettera med det som saknas och ha i bilen istället för att släpa runt på campingen.

Fördelar

 • Alla nödvändiga funktioner
 • Grym kvalitet
 • Lätt

Nackdelar

 • Saknar tång och sax

4. Leatherman Squirt PS4 – Litet multiverktyg

Om du letar efter ett litet multiverktyg men som ändå har många och bra verktyg ska du kolla in Leatherman Squirt PS4. Att göra ett litet multiverktyg är inte svårt, men att göra ett med flera och bra fungerande verktyg är svårare.

Leatherman Squirt PS4 har lyckats med det. Trots sin lilla storlek och lätta vikt på endast 57 gram får du flera bra verktyg, bland annat en kraftig tång.

Jag personligen tycker att det här är ett av de bättre multiverktygen om du vill ha ett som är extremt lätt men ända har t.ex. tång som ofta saknas på de lättare modellerna.

Fördelar

 • Liten
 • Lätt
 • Bra verktyg

Nackdelar

 • Lite klen för grövre arbete

Tänk på det här när du köper ett multiverktyg

 • Hur stor kniv behöver du? – Det finns multiverktyg med bra och kraftiga knivar men många har väldigt små knivar. Därför bör du tänka efter hur du kommer att använda den. Om du bara ska öppna förpackningar, skära av ett snöre eller laga saker så fungerar även de minsta knivarna. Om du däremot ska laga mat, starta en eld eller t.o.m. klyva ved kan det vara bra att antingen skaffa ett större multiverktyg eller komplettera med en friluftskniv eller en friluftsyxa.
 • Vilka verktyg behöver du? – Vilka verktyg vi behöver skiljer sig en del beroende på om vi ska vandra eller bo på en camping. Om du vandrar vill du packa lätt. Dessutom kanske du inte har med dig lika mycket saker som kan vara i behov av verktyg. Om du däremot tar bilen till en camping så spelar inte multiverktygets storlek lika mycket roll, o andra sidan kan du ta med dig extra separata verktyg, knivar och yxor etc.
 • Spelar vikten roll? – Om multiverktygets vikt är väldigt avgörande är det första du bör fundera på vilket verktyg som är viktigast. Kanske klarar du dig med bara en kniv? I det fallet kanske det är ett bättre alternativ med en vanlig friluftskniv eller en enkel fällkniv. Om du inte behöver en större kniv men är beroende av t.ex. pincett, sax etc. så kan ett litet multiverktyg vara den optimala lösningen.

Vilka verktyg behövs på ett multiverktyg?

Vilka verktyg du behöver kan bara du avgöra. För de flesta är kniven det absolut viktigaste, vad som kommer därefter kan skilja sig lite åt.

Om är och vandrar kan det vara skönt att ha alla verktyg samlade på ett ställe. Om du däremot campar med bil kanske du vill ha ett litet verktyg i fickan för att öppna vinflaskan etc. Du kan ju ha extra verktyg i bilen.

Här är de verktyg som ofta nämns som favoriter bland vandrare och friluftsmänniskor.

Kniv

Kniven är basen på ett multiverktyg för de flesta. Själv använder jag den till allt från att öppna förpackningar till att skära grönsaker och frukt. Om du alltid har en friluftskniv med dig kan du dock klara dig utan kniv på multiverktyget.

Vissa multiverktyg har två knivblad, ett mindre och ett större. Det kanske kan låta onödigt men det finns en bra anledning.

Med två knivblad kan du använda det mindre till att öppna plastförpackningar och andra saker som försämrar skärpan. På det sättet har du alltid ett vasst knivblad på ditt multiverktyg.

Sax

En sax brukar vara uppskattat och användbar. Den är perfekt för att klippa tånaglar, plåster och snören.

Pincett

Att ha en pincett är guld värt när man vandrar eller är i naturen, hur ofta har du inte fått irriterande stickor? Med en pincett får man snabbt bort en sticka och räddar dagen.

Tång

En tång är perfekt om du ska laga saker. Det kan vara allt från att tältet gått sönder, skidutrustning, snörhållare på kängorna eller en dragkedja. Jag har själv haft användning av tången flera gånger och det känns som en extra trygghet att ha med den.

Konservöppnare

Oavsett om du planerar att ha konserver med dig eller inte kan det vara bra med en konservöppnare på multiverktyget.

Den gör inte verktyget speciellt mycket större och du vet aldrig om du kommer köpa på dig konserver i någon butik längs vägen. Det är ganska jobbigt att öppna konserver utan konservöppnare, men visst det går.

Korkskruv

Det kan alltid vara trevligt att dela en flaska vin med några vänner vid lägerelden eller efter flera dagar hård vandring.

Om du tillhör de som gärna tar ett glas vin i naturen kan en korkskruv vara bra att ha. Den kanske är ännu mer användbar på campingplatsen och även hemma på altanen.

Övriga verktyg

Det finns som sagt flera andra bra verktyg och det är ditt eget behov som styr vad du behöver. Om du är väldigt mycket ute i skogen så kanske du vill ha en såg, om du använder multiverktyget till att mecka kanske du vill ha en eller två skruvmejslar.

Du bör dock tänka på om du ska ha alla verktygen i själva multiverktyget eller satsa på ett enklare multiverktyg och köpa till en rejälare friluftssåg, separat tång etc.

Multiverktyg eller fällkniv? (Eller friluftskniv)?

En vanlig funder hos många är nog om man ska ha ett multiverktyg eller en fällkniv. Jag har själv funderat på det här och för mig har det slutat med att jag har en va varje.

Jag har en fällkniv med bara ett knivblad, jag har en friluftskniv med fast blad och två stycken multiverktyg för olika situationer.

Olika kniv för olika situationer

Anledningen är helt enkelt för att de är bra på olika saker. Om jag t.ex. ska ut i skogen och göra upp eld väljer jag att enbart ta med med min friluftskniv med fast blad och eventuellt en friluftsyxa.

Om jag däremot ska iväg på en längre vandring över flera dagar eller en rasa så tar jag med mig ett multiverktyg som har de verktyg som behövs för att lösa de situationer jag kan stöta på då.

Det kan vara att laga tältet, att laga ett blixtlås, att dra ur en sticka ur fingret eller klippa en tånagel.

Multiverktyg med yxa, bra eller dåligt?

Det finns multiverktyg som har yxa, det finns t.o.m. multiverktyg med hammare. Men är de bra? Enligt mig är de inte tillräckligt bra och om du behöver en yxa skulle jag rekommendera att köpa en riktigt friluftsyxa istället.

Det finns små friluftsyxor som hugger bra, betydligt bättre än ett multiverktyg med yxa. Du kan t.o.m. klyva ved bättre med en riktig friluftskniv än med ett multiverktyg med yxa. Den är helt enkelt för liten och ger ingen kraft.

Tillbehör till multiverktyget

Det finns några tillbehör till multiverktygen beroende på vilken sort du har. Till de små finns det inte så mycket men till Leathermans större modeller kan du köpa ”bitkits”, det finns även bra fodral som du kan fästa i bältet eller på ryggsäcken.

Fodral till multiverktyg

Ett fodral till ditt multiverktyg är väldigt praktiskt på campingplatsen eller när du vandrar. Du vet då alltid vart verktyget är och slipper leta efter det. Leatherman Heritage Leather Sheath är ett grymt fodral i läder som finns i 3 olika storlekar.

Slipa knivbladet på ett multiverktyg

Knivbladet på multiverktyget kommer precis som med en kniv att bli slö med tiden. Däremot används inte kniven på ett multiverktyg alls lika mycket som t.ex. en friluftskniv, du kan därför klara dig väldigt länge utan slipning.

För att förlänga skärpan ytterligare kan du använda saxen eller verktyget lilla blad (om det finns två) när du öppnar plastförpackningar etc.

Så här slipar du kniven

Om du ska slipa knivbladet är det viktigt att du behåller kniveggens ursprungliga form. Använd ett vått bryne och följ eggens form tills du fått upp skärpan. Fällkniven DC Diamond Ceramic Wetstone är ett bra keramiskt diamantbryne som ger grym skärpa.

Du kan även använda en knivslip eller elektrisk knivslip. Tänk på att vissa knivblad är tandade och där kan du försöka att bara slipa bladets ”vanliga” egg. Kanske bör du lämna in kniven för slipning om det är en dyr kniv.

multiverktyg-vandring

Ta hand om multiverktyget

Som med alla verktyg håller de längre om du tar hand om dom. Samtidigt, ett multiverktyg av bra kvalitet är gjort för att användas, med andra ord tål det en del stryk.

Men för att ge ditt multiverktyg så lång livslängd som möjligt kan du tänka på det nedanstående.

Se till att det är torrt

Det är inte jättekinkigt, men om du blött ner multiverktyget, se till att torka av det innan du fäller ihop det för förvaring.

Skydda knivbladet

Det är inte alltid möjligheten finns, men om du kan, se till att inte använda en sten som skärbräda. Ta hellre ett vedträ eller en stock.

Har du två knivblad, använd alltid det enda för att skära i plast och saker som sliter. Då har du alltid ett blad som är vasst och fräscht.

Vanliga frågor om multiverktyg

Vilket multiverktyg är bäst?

Den frågan är svår att svara på eftersom det beror på vad du ska använda multiverktyget till, Det bästa multiverktyget är det som har de verktyg du behöver och är av bra kvalitet. Två bra märken med bra kvalitet och som hör till de mest populära är Victorinox och Leatherman.

Vad är ett multiverktyg?

Ett multiverktyg är flera olika verktyg sammansatta i ett verktyg, ofta en form av fällkniv. De enklast modellerna har få verktyg som t.ex. kniv och konservöppnare medan det finns mer avancerade modeller med 20 verktyg eller fler.

Varför ska man ha ett multiverktyg?

Anledningen till att ha ett multiverktyg är för att du får med dig många användbara verktyg i ”en förpackning” till låg vikt. Det är praktiskt och du kan lätt hålla ordning på verktygen då de alla ”sitter i” ett verktyg.

Finns det multiverktyg utan kniv?

Ja det finns det. Ofta kan det vara ett bra alternativ att välja ett multiverktyg utan kniv om du ändå har en separat fällkniv eller friluftskniv.

Lämna en kommentar