Att ha ett bra vandringstält kan göra fjällvandringarna och de längre skogsvandringarna betydligt mer spännande eftersom vi kan vara borta flera dagar. Det finns en hel del att tänka på när du väljer tält och här har jag samlat ihop och valt ut de bästa vandringstälten beroende på vad du är ute efter.
Ett bra vandringstält ska framförallt vara lätt, runt 1-1,5kg för ett enmanstält och 1,5-2,5kg för ett tvåmannatält. Det ska dessutom stå emot vind och regn bra och gå snabbt och enkelt att sätta upp och packa ihop. Om det dessutom ska användas till fjällvandring gäller det att tältduken är välsydd och hållbar.
Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten
1. | Sydvang Solano 1-Person Ultralight Tent | Bästa vandringstältet för 1 person |
2. | Helsport Ringstind Pro | Bästa tvåmannatältet |
3. | MSR Hubba Hubba NX | Bästa kupoltältet för vandring |
4. | Urberg 2-Person Dome Tent | Billigt tält för vandring |
Testets vinnare för bästa enmanstältet för vandring blev Sydvang Solano 1-Person Ultralight Tent. Det är ett extremt lätt tält som packar litet och går snabbt och enkelt att sätta upp. I kombination med ett bra pris gör det till ett bra val för såväl skogs- som fjällvandring.
Bästa tvåmanstältet är Helsport Ringstind Pro. Det är väldigt stabilt i starkare vindar och bekvämt att sova i för två personer. Dessutom har den dörrar och absider på båda sidorna, vilket i alla fall jag uppskattar då det underlättar enormt när man sover 2 personer tillsammans.
MSR Hubba Hubba NX är utan tvekan det bästa kupoltältet för vandring. Det är ett extremt populärt tält som inte bara är lätt utan även står emot regn bra och är av väldigt bra kvalitet. Utöver det har det bra ventilation och kan fås till ett vettigt pris.
Om du inte vill lägga alltför mycket pengar på ditt tält så rekommenderar jag dig att kolla in Urberg 2-Person Dome Tent. Det är ett kupoltält för två personer som är stabilt och fungerar grymt bra i regn.
Bästa vandringstältet – 3 bra tält för vandring & friluftsliv
Här kommer jag gå igenom de 4 bästa vandringstälten jag hittat. Jag har själv tältat väldigt mycket och vet vilka egenskaper ett bra vandringstält har. Jag har även skannat av recensioner och kollat vad andra tycker och föredrar för tält när de vandrar.
Jag har bara tagit med mindre och lättare tält i det här testet eftersom det är något av det viktigaste när man letar ett tält för längre vandringar i skogen eller på fjället. Därför har jag med ett enmanstält och 3 stycken tvåmanstält, alla är väldigt lätta och av grym kvalitet.
Det viktigaste innan du gör ditt val är att du tänker igenom vad tältet ska användas till. Alla har lite olika egenskaper och jag har gått igenom dom under respektive tält.
1. Sydvang Solano 1-Person Ultralight Tent – Bästa enmanstältet för vandring (Lättvikt)
Sydvang Solano 1-Person Ultralight Tent är en extremt lätt tält (1400g) som packar litet och går snabbt att sätta upp. Det här är det bästa tältet för vandring i testet och ett grymt val om du vill ha ett lättviktstält till ett vettigt pris.
Sydvang Solano har fått toppbetyg i recensioner bland annat för att det är så lätt att få upp och väger så lite. Det har en liten absid för packning och ytterkläder, myggnät och går att öppna upp för utsikt och svalka under varma sommardagar.
Fördelar
- Väldigt lätt
- Enkelt att fälla upp
- Stabilt
Nackdelar
- Tight sitthöjd
2. Helsport Ringstind Pro – Bästa tvåmanna-tältet för vandring
Om du letar efter ett tvåmanstält så är Helsport Ringstind Pro det tält som plockade platsen för bästa tvåmanna-tältet. Det som utmärker det här tunneltältet är att det verkligen finns plats för två personer, det är grymt stabilt i hårda vindar och det går snabbt att sätta upp.
På sina dryga 2 kilo är det ett lätt tält som passar perfekt för längre vandringar. Det har två absider (en på varje sida) och dessutom två dörrar vilket är skönt när man sover två personer i samma tält.
Fördelar
- Stabilt i hårda vindar
- Lätt att fälla upp
- Bra med utrymme
Nackdelar
- Ej självstagande
3. MSR Hubba Hubba NX – Bästa kupoltältet för vandring
Bästa kupoltältet är det populära MSR Hubba Hubba NX. Det här tältet har uteslutande bra recensioner och det som oftast framförs är att det går snabbt att fälla upp, är lätt, tål regn bra och har bra ventilation, egentligen allt man vill ha ur ett vandringstält.
Det finns bra förvaringsutrymme att förvara saker på och eftersom takhöjden är generös är det ett bekvämt tält att ”bo i” trots sin låga vikt på dryga 1700g.
Om du vill ha ett självstagande kupoltält för två personer är Hubba Hubba NX ett väldigt bra val som du inte lär ångra.
Fördelar
- Lätt
- Bra sittutrymme
- Går snabbt att fälla upp
Nackdelar
- –
4. Urberg 2-Person Dome Tent – Billigt tält för vandring
Om du letar ett billigt tält för vandring så är det bästa alternativet som vi hittade Urberg 2-Person Dome Tent. Det har bra ventilation är är extremt stabilt i blåsiga förhållanden.
Det som framförallt uppskattas med det här tältet är att det har invändiga fickor för att förvara prylar och ett bra myggnät. Dessutom har golvet en vattenpelare på 10.000 vilket ger bra motstånd vid hårt regn.
Fördelar
- Lätt att sätta upp
- Bra motstånd mot regn
- Praktiska funktioner
Nackdelar
- Lite tyngre än de andra i testet
Tänk på det här när du köper ett vandringstält
- Hur stort tält ska du ha? – När vi vandrar vill vi ha absolut lättaste- och minsta packningen vi kan. Ju längre du ska gå, ju lättare packning vill du ha. Därför är det en fördel med så litet tält som möjligt, men var beredd på att det blir på bekostnad av komfort och utrymme. Lätta tält har ett tunnare material. Om ni är två stycken som ska vandra bör ni fundera på om ni ska sova i ett tvåmannatält eller ha varsitt enmanstält. För längre vandringar bör ni aldrig ha större tält än tvåmannatält, då är det bättre att dela upp er i flera små tält eftersom ni då kan fördela packningen bättre mellan er.
- Tunnel- eller kupoltält? – Du bör alltid välja typ av tält baserat på i vilken miljö du kommer att tälta mest. Det finns två typer att välja på, tunnel- och kupoltält. Tunneltältet kommer att väga- och packa mindre vilket ofta är att föredra som vandringstält. Kupoltältet är däremot självstagande vilket är bra då du har svårt att få ner tältpinnar i marken, t.ex. i skärgården eller på isiga underlag etc.
- Hur ofta ska det användas? – Om du vet att du kommer att använda tältet ofta är det bättre att satsa på ett av bra kvalitet direkt, det lönar sig oftast. Dyrare tält är ofta lättare samtidigt som de har en duk som klarar av regn- och vind bättre. Om det däremot är första gången du tältar och du är osäker på om du kommer att fortsätta kanske det är bättre att låna ett tält eller satsa på ett lite billigare.
Olika typer av vandringstält
Vi har egentligen två typer av tält att välja på och det är tunneltält och kupoltält. De har lite olika egenskaper och vad du ska välja beror helt på vad du ska använda tältet till.
Tunneltält
Tunneltältet passar generellt sätt väldigt bra till långvandringar eftersom den konstruktionen är enklare med färre tältbågar. Det gör att ett tunneltält är lätt och går snabbt att fälla upp, perfekt för att få ner vikten på packningen och snabb uppfällning i varierande fjällväder.
Tunneltälten måste fällas upp med linor och tältpinnar då det inte är självstagande vilket kräver mer av lägerplatsen. De bör också ställas med absiden mot vinden medan ett kupoltält tål mer varierande- och slagiga vindriktningar.
Kupoltält
Kupoltältet däremot är självstagande och inte lika känslig för vindriktningar. Det gör att det är lättare att slå upp lite varsomhelst och inte lika känsligt för val av lägerplats. Det passar utmärkt för klippor (t.ex. skärgård eller hårda underlag, eller när det är tight med utrymme).
Kupoltältet väger ofta lite mer, men det finns även lätta kupoltält. Många använder faktiskt kupoltält på längre vandringar också.
Läs mer: Ska man välja tunneltält eller kupoltält?
Tält för olika säsonger på året
I Sverige varierar vädret mellan de olika årstiderna. Vi kan ha allt från +20c till -20c, men ofta kanske vi håller oss kring en viss temperatur när vi tältar. Det finns tält för alla säsonger och det bör du tänka på när du köper ett tält.
Normalt brukar man välja mellan antingen ett 3-säsongstält eller ett 4-säsongstält. 4-säsongstälten tål kyla bra och är avsedda för vintern.
3-säsongstält
Ett 3-säsongstält är ett tält för vår, sommar och höst, det är det vanligaste valet av tält. Det består av ett innertält med bra ventilation och ett yttertält som skyddar mot vind och regn.
Fördelen med ett 3-säsongstält är att det fungerar för allt förutom den hårdaste vintern. Eftersom den inte är gjord för vintern har man kunnat dra ner på vikten i materialet och få fram ett lätt tält.
4-säsongstält
Ett 4-säsongstält är gjort för att kunna tälta på vintern och är mycket kraftigare än ett 3-säsongstält. Både tältduken- och bågarna är kraftigare än på vanliga tält och yttertältet går hela vägen ner till marken för att du ska kunna skotta över snö och få det vindtätt.
Ett 4-säsongstält har mindre ventilationsöppningar än ett 3-säsongstält och håller därför värmen bättre när det är kallt. Dessutom brukar tältpinnarna bytas ut mot snöankare som greppar bättre i snön.
Enkelvägg och dubbelvägg
Det finns tält med så kallad enkelvägg eller dubbelvägg. Enkelt förklarat innebär det att du antingen har ett tältlager på tältet eller ett innertält + yttertält.
Enkelvägg
Tält med enkelvägg har egentligen två fördelar. Det är att de är lättare och går snabbare att slå upp.
Dubbelvägg
Tält med dubbelvägg är de vanligaste och mest populära. De skyddar bättre mot vind och regn, men framförallt blir det mycket mindre kondens i dom.
Vattenpelare på tältet
Tältdukens motstånd mot regn mäts i hur hög vattenpelare den har. Hur hög vattenpelare du behöver beror på i vilken miljö du ska tälta. I fjällmiljö behöver du en betydligt högre vattenpelare än vid låglandstältning.
Om du ska upp på fjället och tälta så rekommenderar jag en vattenpelare på minst 3000 på golv, men gärna upp mot 5-10.000. Vid tältning på camping eller vandringar i snällare miljö kan det räcka med 1500-3000 i golvets vattenpelare.
Tältets vattenpelare är verkligen något du kommer att känna av när det regnar mycket och speciellt regn i kombination med hård vind. Så snåla inte genom att välja en billig duk, det kan straffa sig de dagar du tältar när det regnar.
Absid eller inte?
Att ha en absid (förvaringsutrymme för skor/väska/utrymme för matlagning) på tältet är en smaksak egentligen. En absid kommer att göra att tältet tar mer plats och väger mer, men samtidigt är det väldigt användbart.
Själv vill jag ha en absid som åtminstone rymmer min vandringsryggsäck och skor/blöta ytterkläder. Det är inte kul att inte få in sin packning under tak om det regnar.
Tält för fjällvandring
Om du ska ha ett tält för fjällvandring kommer det att ställas mycket högre krav på det. Det beror helt enkelt på att vädret är hårdare i fjällen och du ofta är längre från övriga människor. Du måste alltså kunna lita på ditt tält i alla väder.
Satsa därför på ett tält av bra kvalitet om du ska fjällvandra. I snällare miljö kan du komma undan med ett billigare tält eftersom konsekvenserna inte blir lika stora om det skulle gå sönder.
Tält för vintervandring
Om du ska tälta på vintern när det är kallt så fungerar det med ett vanligt 3-säsongstält så länge det inte är för kallt eller blåsigt, men du kommer att behöva varm sovsäck, varmt liggunderlag etc. På fjället eller när det är riktigt kallt så är det ett 4-säsongstält som gäller.
Det är viktigt att du stampar till snön om den är lös innan du slår upp tältet och använder dig av snöankare istället för vanliga tältpinnar. Om du inte har snöankare kan du använda en friluftsyxa och kapa till några större pinnar och slå ner som tältpinnar.
Tält för vandring (lättvikt) – Varför det ska vara lätt
Om du någon gång varit på en långvandring så vet du att varje kilo extra är ett kilo för mycket. Efter flera dagars vandring önskar man bara att man hade packat med sig lite mindre.
Om du inte är beroende av storleken rekommenderar jag alltså att alltid gå på ett mindre eller lättare tält än tvärtom, när det gäller vandring. En lätt packning ger en enorm frihetskänsla.
Ta hand om ditt tält
Om du har ett tält av bra kvalitet kommer det att hålla länge bara du tar väl hand om det. Det finns några enkla saker att tänka på för att få ut så mycket livslängd som möjligt ur ditt tält.
Torka tältet
Om det är så att det regnat eller om tältet blivit blött är det viktigt att du torkar det. Om du har möjlighet är det självklart bäst att låta det torka innan du packar ihop det, men om det inte går ska du ta upp och torka det när du kommer hem.
Tältduken mår inte bra av att ligga nerpackad blöt. Den kan bli missfärgad, börja lukta och i värsta fall tappa motstånd mot regn etc.
Sopa ur tältet
Om det kommit skräp och grus i tältet ska du försöka sopa ur det eller skaka ur det innan du packar ihop tältet. Det är för att det annars kan skava på duken när det packas hårt och ligger i väskan, med tiden sliter det på tältduken.
Packa ner det när det inte används – UV solljus slitet på tältduken
Solens strålar sliter på allt i längden, även ditt tält. Om det är så att du inte behöver ha ditt tält uppfällt om du ska vandra vidare etc. så är det bättre att slå ihop tältet på en gång så det inte står i solen i onödan.
Laga ett trasigt tält
Om du haft oturen att ditt tält blivit trasigt finns det alltid lösningar. Du kan alltid laga en reva i tältduken med lite tälttejp och tältbågar som gått av kan alltid lagas eller bytas ut.
Vanliga frågor om vandringstält
Den stora skillnaden på vandringstält och campingtält är storleken och vikten. Vandringstält är lättare och mindre. Det är bra för att de väger mindre men de har också mindre utrymme i själva tältet, framförallt sitthöjden kompromissas ofta.
Om du ska tälta på fjället så måste du ha ett tält av bra kvalitet som tål mycket regn och hård vind. Det ska alltså ha en bra vattenpelare och vara stabilt. Om du vandrar långt är det även bra om det är lätt.
Utöver själva tältet behöver du även en sovsäck och liggunderlag. Sen finns det massa andra prylar som kan vara bra att ha, t.ex. pannlampa och extra kläder.
Ett bra vandringstält kan kosta allt mellan 2000-15.000kr.
Det finns många bra tältmärken på marknaden. Bland de mest populära hittar vi bland annat Sydvang, MSR, Helsport, Hilleberg, Fjällräven, Marmot och Ortovox.
Mycket bra och upplysande läsning. Även kommentaren runt tältenens kapaciteten för väderförhållanden.
Vid nyköp är det av stor vikt att förstå vilka behov som kan uppstå vilket jag upplevde att det framkom mycket tydligt!
👍