Kupoltält eller tunneltält – Vilket är bäst & när?

Står du i valet mellan kupoltält eller tunneltält och har svårt att välja? Jag förstår dina tankar och har själv varit där. Därför har jag samlat ihop lite information med skillnaderna mellan de två alternativen i det här inlägget så att du lättare ska kunna göra ditt val av tält.

Tunneltältet är ett bra val för en miljö med hård vind och-/eller om du vill få ner vikten då tunneltältet ofta väger mindre. Kupoltältet är däremot själstagande och kan därför stå av sig själv utan att fästas i marken, det är perfekt i t.ex. skärgården eller vid bergigt underlag och klippor.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Tunneltält

Ett tunneltält har som det låter en tunnelformat utseende och består vanligtvis av 2-3 stycken bågar som ger tältet dess form. Genom att spänna upp bågarna med linor hålls tältduken sträckt.

Tunneltälten är ofta populära uppe på fjället där det är en fördel med att snabbt kunna slå upp sitt tält och det klarar sig generellt bra i hård vind.

Fördelar med tunneltält

  • Går snabbt och enkelt att sätta upp.
  • I förhållande till sin yta har de en låg vikt.
  • Du har större möjlighet till en stor absid på tältet utan stor vikt.

Nackdelar med tunneltält

  • Tältets form är beroende av spänningen i linorna. Det gör att duken kan börja hänga om linorna slackar, samt vid hårt regn eller om du tältar när det snöar.
  • Eftersom tältet är beroende av linor som håller upp tältbågarna måste det finnas möjlighet att fästa tältpinnar i marken eller fästa linorna i något annat. Det kan göra det svårt att slå upp ett tunneltält på klippor t.ex.

Kolla in de populäraste tunneltälten här!

Kupoltält

Ett kupoltält skiljer sig mot ett tunneltält då det är kupolformat och självstagande. Det innebär att det inte är beroende av linornas spänning för att hållas uppe. Ett kupoltält står alltså upp helt av sig själv, även om det rekommenderas att fästa det, speciellt om det blåser.

Det här gör kupoltältet mer mångsidigt och ett självklart val om du tältar i skärgården eller om du inte är lika beroende av en låg vikt. Den extra sitthöjden gör det också möjligt att äta mat under vandringen i tältet om det regnar etc.

Fördelar med kupoltält

  • Är självstagande, vilket gör att du kan flytta runt det för att hitta bästa tältplatsen.
  • Har oftast en bra sitthöjd inne i tältet vilket gör det bekvämt.
  • Kräver mindre markyta när du letar sovplats

Nackdelar med kupoltält

  • Kupoltält är oftast tyngre än tunneltält
  • Svårare/tar längre tid att slå upp
  • När man fäller upp vissa kupoltält så måste innertältet slås upp innan yttertältet. Det gör att innertältet riskerar att bli blött om det regnar.

Läs mer: Bästa tältet för vandring

Ska du välja Kupol- eller tunneltält?

Ok, nu vet du för- och nackdelarna med både kupol- och tunneltält, nu är det dags att göra ditt val. För det flesta kan valet vara ganska enkelt, ska du paddla i skärgården så väljer du ett kupoltält och om du ska gå på en långvandring i Abisko är tunneltältet troligtvis ett bättre val.

Om du däremot gör lite av varje eller ännu inte vet vad du ska använda ditt tält till kan du fråga dig själv hur-, vart- och när du ska använda ditt tält. Det kommer troligtvis att göra det lättare att välja rätt.

I vilken miljö ska du tälta?

Det första du bör fråga dig själv när du väljer mellan tunnel- och kupoltält är i vilken miljö du kommer att tälta. Är det i skärgården-, på platser med hårt underlag där det är svårt att fästa tältpinnar eller om du söker lite mer komfort i själva tältet är ett kupoltält bra.

Om du däremot vill ha ner vikten på din packning-, om du vill ha så mycket sovutrymme som möjligt per kilo och snabbt vill kunna slå upp ditt tält låter det som att du ska välja ett tunneltält.

Hur långt ska du gå med packningen?

Om du kommer att gå långa sträckor så kommer du att uppskatta varje gram du kan kapa på packningen, ju längre sträckor ju gladare kommer du bli.

Om du färdas med bil så har vikten antagligen inte samma betydelse och då kan du istället satsa på komfort och mer utrymme i tältet.

Hur många ska sova i tältet?

Självklart måste du ta hänsyn till hur många som ska bo i tältet som du köper. Om du ska campa eller åka mer bil så gör det inget om du har ett lite större tält än nödvändigt eftersom vikten inte spelar så stor roll.

Ha däremot inte ett alldeles för stort tält eftersom du då kan få svårt att få upp värmen i det.

Om du ska vandra så vill du ha ett så lätt och litet tält som möjligt eftersom du vill hålla nere vikten i packningen. Ofta vill du inte heller att ett för stort tält om ni är flera personer. Då är det bättre att ha fler tält och fördela jämt över er packning.

Läs mer:

Vanliga frågor om tunneltält och kupoltält

Vad är lättast av tunneltält och kupoltält?

Generellt sett är tunneltälten lättare än kupoltälten. Det beror på att de har en enklare uppbyggnad, ofta är lägre och de ger helt enkelt mer yta i förhållande till sin vikt.

Vilket tält är bäst för fjällvandring?

Det finns både tunneltält och kupoltält som fungerar bra för fjällvandring. Det viktigaste förutom att det är av bra kvalitet är att det går snabbt att sätta upp, tar lite plats och är lätt.

Vilka tältmärken är bäst?

Det finns många bra tält från olika märken men bland de mest populära hittar vi bland annat Hilleberg, Vaude, Fjällräven, Terra Nova, Ortovox och MSR för att nämna några.

Lämna en kommentar