Light My Fire tändstål test: Mitt omdöme & recension

Efter att ha testat Ligh My Fire tändstål under drygt 4 år tänkte jag att det var dags för en recension och mitt omdöme. Jag har gjort upp ett otal eldar med det här tändstålet nu och har egentligen bara bra saker att säga, men jag kommer att gå igenom allt.

Det bästa med Light My Fire Firesteel tändstål är att man lätt får fram starka gnistor. Jag tror det är en kombination av bra material i själva stålet och den vassa tändskrapan. Det är lätt att göra eld med Light My Fires tändstål.

Det enda negativa jag har att säga om det är att Light My Fire Firesteel Scout är något litet i handen vilket kan kan vara jobbigt om du har stora händer, jag har själv storlek L. Men då kan du alltid välja Light My Fire Firesteel Army istället som är lite större.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Light My Fire Tändstål – Mitt första intryck

light my fire tändstål test omdöme
Light My Fire Scout ger starka gnistor som enkelt startar elden.

Första intrycket av Light My Fires eldstål är att det är ett enkelt tändstål i en bra design. För storleken känns designen bra och jag gillar att tändskrapan sitter fast i en kraftig lina.

Det jag direkt kunde konstatera är att linan gärna kunde fått vara lite längre för att kunna dra längre drag över stålet utan att bromsas så snabbt.

Första intrycket var helt enkelt ett enkelt tändstål som är gjort för att hålla länge. Det finns två varianter, den mindre som jag testade här: Scout, eller en större variant Light My Fire Army. Båda är samma bara i olika storlekar.

Light My Fire Firesteel finns i färgerna:

  • Orange
  • Röd
  • Blå
  • Brun
light my fire eldstål

Fördelar med Light My Fires Tändstål

Det finns två uppenbara fördelar med Ligt My Fire Scout och Army och det är att stålet är mjukt och ger starka gnistor, samt att tändskrapan är väldigt vass. Det är de två enkla anledningarna att jag tycker det är det bästa tändstålet.

Den här kombinationen gör det väldigt lätt att få fram bra gnistor och att lyckas starta en eld. Det kan man inte säga om alla eldstål där ute och problemet med många billigare eldstål är just att själva stålet är för hårt och inte ger tillräckligt starka gnistor.

Fördelarna:

  • Mjuk stål som ger starka gnistor
  • Vass tändskrapa

Nackdelarna med Light My Fires tändstål

Den enda nackdelen jag kan komma på är att Light My Fire Scout kan kännas liten i handen och jobbig att använda om du har stora händer.

Jag har storlek Large i handskar och har inga problem att använda det men det klart att det känns ganska litet. Men det finns i en större variant som heter ”Army” om du vill ha ett större.

Nackdelarna:

  • Kan kännas litet i handen
  • Något kort lina mellan stål och skrapa

Vad säger andra om Light My Fire Scout?

Om man kollar runt på recensioner, omdömen och vad andra säger så är det ofta högsta betyg och att det ger just bra och starka gnistor och att det är lätt att lyckas starta eldar med det.

Bland det som är negativt är det precis det som jag nämnt innan att det kan kännas litet för vissa personer och att linan mellan tändstål och skrapa känns lite kort.

Läs andras omdömen och betyg här:

Handtaget på Light My Fire Scout & Army

test av light my fire mitt omdöme
Light My Fire Scout med handtag och tändskrapa. OBS! Här håller jag tändstålet lite konstigt för att handtaget ska synas.

Handtaget är i plast och ganska rund form. Jag gillar handtaget och tycker det är hyffsat skönt att hålla i trots sin storlek men som alltid är det en smaksak vad man gillar.

I Bilden ovanför håller jag det inte som jag brukar göra eftersom jag ville få en bra bild, bara så du vet. Jag gillar att sätta stålet mot ett vedträ och trycka ner det, sen skrapa ner med tändskrapan.

Tändskrapan på Light My Fires Eldstål

light my fire tändskrapa test
”Skålning” för tummen på handtaget
recension av tändskrapa light my fire firesteel
Välanvänd men sylvass tändskrapa

Tändskrapan är extremt vass och har ett litet handtag i plast. För sin storlek tycker jag att det är skönt att hålla i och fungerar bra. Tändskrapan sitter ihop med stålet i en lina så att du inte riskerar att tappa bort den.

Material på Light My Fires tändstål

light my fire eldstål material

Stålet är av magnesium som ger 3000 grader varma gnistor. Handtaget är av biologisk plast, linan av stark nylon och tändskrapan är tillverkad i rostfritt stål. En sak jag gillar är att Light My Fires produkter tillverkas i Sverige.

Du kan läsa mer om det Light My Fires hemsida.

Dyr eller billig?

Scout-modellen kostar dryga hundralappen och Army-modellen kring 200kr. Jag tycker det är billigt med tanke på hur bra de är och hur länge de räcker. Jag tycker definitivt de är värda sina pengar, speciellt Light My Fire Scout, för drygt 100kr är det ett extremt bra tändstål.

Sammanfattning av Light My Fires Tändstål

Light My Fires tändstål är lätta att starta eldar med och ger bra gnistor. De håller bra och fungerar även när det är blött ute. Light My Fire Scout är mitt favorit-tändstål pga. det mjuka stålet och vassa skrapan, samt att det är så litet.

Att det är litet kan uppfattas som en nackdel av vissa eftersom det kan vara svårt att hålla i, speciellt om du har stora händer. Jag skulle i så fall rekommendera Light My Fire Army istället för Scout, det är lite större och lättare att hålla i.

Lämna en kommentar