RevolutionRace GP Pro Pants test: Mitt omdöme & recension

I dagens inlägg tänkte jag gå igenom RevolutionRace GP Pro Pants (tidigare RevolutionRace GPX Pro Pants) efter att ha ägt och testat byxorna i 3 års tid. Det blir alltså mitt egna omdöme och recension och jag kommer att svara på vad jag tycker är bra- och dåligt med dom.

RevolutionRace GP Pro pants är en väldigt bra allroundbyxa för vandring och friluftsliv, men själv använder jag den även som en vardagsbyxa. Jag gillar stretchpanelerna vilket gör byxan rörlig och smidig och ventilationsöppningarna på utsidan av låren.

Det negativa med byxan enligt mig är att stretchpartierna är tunnare än resten av byxan vilket gör att det blir kallt på vissa delar av benen vid kyligt och blåsigt väder

Innehåller reklam genom annonslänkar för RevolutionRace

RevolutionRace GP Pro Pants – Mitt första intryck

Jag kom ihåg när jag fick hem mina RevolutionRace GPX Pro Pants, det var de första byxorna jag köpte från RevolutionRace och första intrycket var att de var grymt snygga. Sedan dess har det blivit 5 par byxor till från RevolutionRace och det säger ganska mycket om vad jag tycker om märket.

Andra saker som jag reagerade positivt på med just GP Pro pants var stretchpartierna som gjorde byxan väldigt skön och ventilationsöppningarna. Man kände även direkt att det var bra kvalitet på dragkedjorna.

En sak man bör tänka på är att byxan är ganska lång i benen, men nu har det kommit en modell som heter RevolutionRace GP Pro Short som är 4-5cm kortare i benen. Om du har kraftiga ben så skulle jag rekommendera att testa short-modellen.

Bästa egenskaperna med RevolutionRace GP Pro Pants

Det jag tycker är bästa med byxorna är att de är stretchiga, ventilerar bra och har smarta funktioner. Ventilationsdragkedjorna använder jag nästan varje gång jag använder dom eftersom jag vandrar i fjäll där jag första går brant uppför och sedan nedför.

Jag gillar även de rymliga lårfickorna med dragkedja där jag får ner det jag vill ha tillgängligt. Sen tycker jag att knäppningen i nederkant är bra istället för kardborre som en del byxor har, jag gillar även ”boot-hooken” så att man kan fästa byxbenet i skosnöret.

Fördelarna:

 • Stretchiga – Byxorna är stretchiga vilket gör det väldigt sköna
 • Bra ventilationsöppningar – Bra ventilationsöppningar, gör att man snabbt kan bli sval
 • Bra fickor – Rymliga lårfickor med dragkedja
 • Boot-Hook – Kängkrokar på byxbenen gör att det håller tätt mellan kängan och byxbenet så man slipper blöta skor

Nackdelarna med RevolutionRace GP Pro Pants

Ok nu kommer vi till byxans nackdelar, för det finns faktiskt några saker jag tycker är mindre bra med RevolutionRace GP Pro Pants.

Det första är att stretchpartierna är ganska tunna, det går bra på sommaren men om du har tänkt att använda byxan på vintern så blir det ganska kallt just vid stretchpartierna. Själv hade jag önskat att stretchtyget var lite tjockare.

Den delen som inte är stretch är ganska tjock så det blir enligt mig för stor skillnad mellan tygerna – vilket i sin tur gör att jag ibland blir kall på benen bara där stretchpartierna är.

En annan sak som jag kan störa mig på är ”boot-hooksen”. De är extremt bra och jag fäster de jämt i kängan vilket gör att vatten inte stänker in i kängorna, men de har en tendens att fastna i tånageln när jag tar på mig byxorna.

Ett alternativ hade varit att kroken var vänd åt andra hållet som t.ex. på Fjällrävens byxor, då riskerar inte nageln att fasta, vilket faktiskt gör rejält ont.

Nackdelarna:

 • Tunna stretchpartier – Även om jag älskar stretchpartierna så tycker jag de är för tunna i kallt väder, även med underställ om det är riktigt kallt och blåsigt
 • Boot-hooksen kan fastna i tånaglarna – Käng-krokarna skulle kunna varit vända åt andra hållet för mindre risk att fastna med tånaglarna när man tar på sig byxorna

Fickor på RevolutionRace GP Pro

fickor revolutionrace gp pro pants

RevolutionRace GP Pro har totalt 5 stycken fickor. Två blixtlåsförsedda lårfickor, två handfickor och en blixtlåsförsedd bakficka. Personligen använder jag nästan enbart lårfickorna och ibland någon av handfickorna.

Många stör sig på att lårfickorna sitter på framsidan av låret och inte på sidan. Jag själv har inga problem med det och men kan förstå att vissa vill ha lårfickorna på sidan. Jag gillar att fickorna är rymliga och mobilen, plånbok, nycklar etc. går ner utan problem.

Dessutom är det en separat ficka i mesh ”i ena lårfickan” som håller mobilen på plats, det tycker jag är grymt skönt när man vandrar eftersom mobilen kan ha en tens att ”lägga sig på tvären” annars.

Blixtlåsen på fickorna är grymma (YKK) och smidiga att öppna och stänga, även med handskar på.

Fickor

 • 2 lårfickor med blixtlås (YKK)
 • 1 bakficka med blixtlås (YKK)
 • 2 framfickor utan blixtlås

Justerbara benslut

revolutionrace gp pro pants recension

Vid besluten är byxan justerbar med knappar, vilket är grymt bra istället för kardborre som har en tendens att bli sämre med tiden. Dessutom slipper man att kardborren fastnar i saker, vantarna, understället etc.

Bensluten är lite elastiska och går ganska precis över ett par grövre kängor. Jag vet att vissa tycker de är lite tighta om man har höga kängor, själv gillar jag det eftersom det blir i princip helt tätt mellan byxa och känga om man knäpper knappen och hakar i kängkroken.

Jag har gått i kärr och sankmark där jag sjunkit ner längre än skaftet på kängan och alltid klarat mig tack vare att byxan slutit tätt i skarven.

Kängkrokar/Boot-hooks

RevolutionRace GP Pro har en kängkrok som är invikt i tyget längst ner vid benslutet. Du viker enkelt fram den och hakar i skosnöret på kängorna så sitter byxorna tight och överlappar skaftet på kängan.

Som jag skrev här ovanför gör det att du kan ta dig genom enklare vattendrag och sankmarker och ändå klara dig torrskodd. Det hjälper även vid blöta snår, man kan säga att det fungerar lite som en gaiter/damask eftersom byxorna faktiskt står emot vatten bra under kortare tid.

Ventilationsöppningar

revolution race gp pants omdöme

Något av det jag gillar mest på byxorna är ventilationsöppningarna på utsidan. Man känner direkt när man öppnar upp ventilationen en varm sommardag och det ger mycket större användningsområde för byxan.

Jag gillar även att det sitter ett nät i öppningen som håller ute löv, barr etc. Den vanliga modellen (som inte heter ”Pro”) har inga ventilationsöppningar och jag rekommenderar helt klart att skaffa Pro-modellen, mycket p.g.a. just ventilationsöppningarna.

De sitter ett litet snöre som gör att det är enkelt att öppna och stänga ventilationen även med handskar på. Dragkedjorna är av grymt bra kvalitet (YKK) och går smidigt utan att fastna.

Stretchpartier

revolutionrace gp pants

Byxorna är designad med stretchiga partier för rörlighet och grövre partier utan stretch för hållbarhet. Om du kollar bilden ovanför som är framsidan av byxorna ser du de svarta stretchpartierna och de grå (camouflage) som är grövre tyg.

Jag tycker stretchpartierna sitter på helt rätt ställen, vilket gör att byxorna känns mjuka och smidiga.

Förstärkta partier

De förstärkta partierna på byxan (grå/camouflage) är vid knän, framsida lår, rumpa och ner vid vaderna. Jag tycker det är en bra konstruktion, knän hamnar ofta mot marken, samma sak med rumpan när vi sitter ner. Då är det bra med grövre tyg där.

Nedre delen av benen kan bli rejält blöta om vi går i högt gräs eller om det stänker upp vatten. Även där tycker jag det är bra med grövre tyd som även kan vaxas om man vill ha det ”i princip” vattentätt.

Det kan vara bra när man går i grunda vattendrag eller våtmarker.

Stora och kraftiga bälteshällor

revolutionrace gp pro recension

GP Pro har stora och kraftig bälteshällor som gör att alla skärp passar i byxan. Det känns inte häller som det är någon risk att de går sönder på sikt.

Jag gillar att de är så kraftiga eftersom jag ofta hänger upp mina byxor just i bälteshällorna. Ibland orkar jag inte ta ur allt ur fickorna, då kan byxan bli tung och med klena bälteshällor skulle de troligtvis gå sönder ganska fort.

Resår i midjan

I midjan är det resår som gör att det sitter tight och inte glappar i midjan (på mig i alla fall). Jag vill ha resår i midjan på mina friluftsbyxor och gillar inte alls byxor som saknar det.

Resåret gör att jag klarar mig utan skärp, jag använder bara skärp om jag har mycket saker i fickorna.

Plats för knäskydd

Om du sätter ner knäna i marken mycket när du är ute så finns det fickor för knäskydd på GP pro. Det kan vara bra om du t.ex. preppar en eld eller ved, leker med barnen, lagar mat etc.

Jag själv vandrar mycket när jag är ute och då tycker jag knäskydd blir för klumpigt så jag använder inte det. Däremot skadar det ju inte att möjligheten finns.

Hur långa är RevolutionRace GP Pro Pants?

RevolutionRace-byxorna är kända för att vara ganska långa i benen, jag är runt 180cm och använder storlek medium. Om du jämför med andra märken så är min erfarenhet att RevolutionRace GP Pro är åt det längre hållet.

RevolutionRace GP Pro finns även i short-modell

Om du har kortare ben, eller kraftigare ben skulle jag satsat på RevolutionRace GP Pro Short. Det är exakt samma byxa bara att det är 4-5cm kortare i benen. Det gör att du får ett par byxor som sitter bättre om d har kortare ben.

På samma sätt kan du välja en större storlek om du har kraftiga ben eftersom de inte blir längre utan bara större runt lår, midja och rumpa.

RevolutionRace GP Pro herr och dam-modell

GP Pro Pants finns i både Herr-modell och Dam-modell. Det är samma byxa men med olika passform och storlek. Både kommer med andra ord att ha samma funktioner och material.

Dyr eller billig byxa?

RevolutionRace GP Pro Pants kostar strax under 1000-lappen. Om vi jämför med andra kända friluftsmärken så är det förhållandevis billigt för en vandringsbyxa med så bra funktioner och som är tillverkad av så bra material.

Enligt mig är det en väldigt prisvärd byxa. Att få alla dessa funktioner, så pass bra passform och funktion och DWR-behandlat tyg och YKK dragkedjor för 1000kr tycker jag är bra faktiskt. Men i slutändan är det du själv som avgör om du tycker det är billigt eller inte.

Material/Egenskaper

 • YKK dragkedjor
 • Flourkarbonfri DWR behandling (DWR står för durable water repellent – Det gör tyget vattenavvisande)

Sammanfattning

RevolutionRace Gp Pro Pants är en friluftsbyxa som fungerar för vandring såväl som vardagsbyxa. Det är förstärkt på rätt ställen för att hålla längre men ändå smidig och mjuk tack vare stretchpartierna.

Jag gillar de bra ventilationsöppningarna, bra fickor med bra blixtlås och smarta boot-hooks. För sommaren, tidig vår och höst är den här perfekt, men själv föredrar jag en varmare byxa på vintern.

Jag vistas dock mest i fjällen så om du bor i Skåne eller på något varmare ställe kan GP Pro säkert fungerar bra året runt.

3 svar på ”RevolutionRace GP Pro Pants test: Mitt omdöme & recension”

 1. Hej
  Jag undrar hur hög midjan är på dam short modell
  Är det normalstorlek eller är de små/stora i sin storlek?

  Svara
  • Hej Eva,

   Jag kan tyvärr inte svara för hur dam-modellen är då jag själv bara har herr- modellen. Men om jag ska tala för herr-modellen som jag tror är rätt lik i dam modellen. Midjan är ganska hög och de sitter ganska slimmat, alltså inte ”pösiga”.

   Om du har kraftiga ben skulle jag troligtvis gå upp i en storlek och tagit short modellen. Om du har smalare ben eller vill ha lite mer slimmade byxor kommer den vanliga modellen med största sannolikhet att sitta bra.

   RevolutionRace har ju fri frakt och 30 dagars fri retur så det är ju bara att prova vilka som sitter bäst.

   Hoppas att svaret kunde hjälpa litegrann även om jag inte kunde svara exakt på din fråga! 🙂

   Svara
 2. Haha det där med hooksen som fastnar i tånageln händer mig med varje gång ja tar på mig byxorna. Riktigt störande!

  Svara

Lämna en kommentar