Bästa första hjälpen-kit för vandring & friluftsliv (Bäst i test)

Oavsett om du ska ut och vandra, cykla mtb eller bara känna dig trygg under olika friluftsaktiviteter är det bra med ett första hjälpen kit.

Man vet aldrig när olyckan är framme och själv har jag blivit räddad från saker som kunde blivit riktigt jobbiga om jag inte haft första hjälpen-väskan med mig.

Ett bra första hjälpen-kit får gärna vara vattentätt förpackat och innehålla tryckförband, plåster, steristrips och våtservetter eller sårrengöring för sårskador. Det ska även innehålla elastiskt binda eller bandage för att stabilisera en stukad fot och Ipren eller Alvedon som fungerar smärtstillande. Utöver det är det bra med engångshandskar, nål, visselpipa och en sax.

Du kommer troligtvis att behöva anpassa ditt första hjälpen-kit efter aktiviteten du utövar. Ett bra grundkit att börja med som klarar det vanligaste olyckorna är Lifesystems First Aid Trek.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Lifesystems First Aid TrekBästa första hjälpen-kit för vandring
2.Lifesystems Aid Light & Dry NanoBästa första hjälpen-kit för cykel & mtb
3.Ortovox First Aid Waterproof MiniVattentätt första hjälpen-kit
4.Urberg First Aid Kit SmallFörsta hjälpen-kit litet (mini)

Om du letar det bästa första hjälpen-kitet för vandring ska du kolla in Lifesystems First Aid Trek. Det här kitet är anpassat för vandring och innehåller bland annat skavsårsplåster, flera bandage, vinylhandskar, sax och pincett utöver det nödvändigaste.

Lifesystems Aid Light & Dry Nano är ett perfekt val om du letar ett bra första hjälpen-kit för cykling eller mtb. Anledningen till att jag tycker det här är det bästa kitet för cykling är för att den innehåller det nödvändigaste i en grymt smidig och lätt förpackning.

Om du letar ett vattentät första hjälpen väska bör du kolla in Ortovox First Aid Waterproof Mini. Allt är förpackat helt vattentätt och innehållet är dessutom anpassat för situationer som kan uppstå när du befinner dig på vatten eller i blöta miljöer.


Bästa första hjälpen-kit – 4 bra första hjälpen väskor för vandring & Cykling

Ok, låt oss erkänna. Vi har alla dragit iväg utan första hjälpen kittet med tron att vi inte behöver det, för att sen göra illa oss ordentligt och fått stå där och göra det bästa av situationen.

Ibland har vi tur och får låna det vi behöver, ibland har vi fått använda allt från t-shirts till strumpor. I slutändan har vi lärt oss att första hjälpen grejerna alltid ska vara med. Jag har i all fall lärt mig det.

Med de kunskaper jag har och den erfarenhet jag har, tillsammans med att ha läst bäst i test och massa recensioner har jag tagit fram den här listan på 4 bra kit + en bra tom första hjälpen-låda som som själv kan anpassa med de saker du vill ha med.


1. Lifesystems First Aid Trek – Bästa första hjälpen-kit för vandring

bästa första hjälpen-kit vandring

Lifesystems First Aid Trek är ett kit helt anpassat för vandring och de olyckor som kan uppstå när du vandrar. Allt är förpackat i en kompakt och smidig väska som står emot väta bra.

Förutom de vanliga sakerna som bandage, gasbindor, sårrengöring etc. så innehåller den även skavsårsplåster, vinylhandskar, pincett och sax.

Om man läser recensioner så är det just att den i princip innehåller allt som behövs som gör den så populär. Det enda negativa jag har hittat är att den inte har så många plåster t.ex. Men det är också det som gör den smidig.

Fördelar

  • Bra väska
  • Bra kvalitet på innehållet
  • Täcker många situationer som kan uppstå

Nackdelar

  • Inte jättemånga skavsårsplåster

2. Lifesystems Aid Light & Dry Nano – Bästa första hjälpen-kit för cykel & mtb

bästa första hjälpen-kit för cykling

Lifesystems Aid Light & Dry Nano passar perfekt för cykling och mtb då kitet är både vattentätt och väldigt smidigt och lätt (95g). Det är så litet att du t.o.m. får ner det i jackfickan!

Trots det innehåller det här första hjälpen-kittet det mesta som behövs för en tur i skogen eller på kortare turer på fjället. Du har en bandning av plåster, kompresser, bandage, sårrengöring och till och med solkräm.

Det som uppskattas med det här kittet och vad som nämn i recensioner är en väldigt bra och vattentät väska och att det är så lätt och smidigt.

Fördelar

  • Väldigt lätt
  • Smidigt
  • Vattentätt

Nackdelar

  • Inte optimal för väldigt långa turer utanför civilisationen

3. Ortovox First Aid Waterproof Mini – Vattentätt första hjälpen-kit

vattentätt första hjälpen kit

Ortovox First Aid Waterproof Mini är ett bra val om du söker ett vattentätt första hjälpen-kit. Den har en grym dry-bag som håller innehållet torrt även under vatten.

Dessutom får du en nödfilt som kan vara bra vid kraftig nedkylning som kan uppstå vid olyckor i samband med att man vistas på vattnet.

Det som är bra med den här första hjälpen väskan är förutom att den är vattentät, även att den har en ”roll-up” design vilket ger en snabb överblick av innehållet, samt en bra instruktionsbok.

Fördelar

  • Vattentät väska
  • Bra organiserat
  • Innehåller nödfilt

Nackdelar

  • Lite tyngre p.g.a. dry-bag

4. Urberg First Aid Kit Small – Bästa första hjälpen-kit litet

första hjälpen kit litet

Om du vill ha en riktigt liten och billig första hjälpen-väska är Urberg First Aid Kit Small ett av de bästa valen. Du får det du behöver i ett format som bara är lite större än din mobiltelefon.

med det sagt är det ett kit du utan problem får ner i midjeväskan, ryggsäcken utan att ens tänka på att den ligger där. Det är också ett av de billigaste du kan få tag i, som ändå håller en bra kvalitet.

Du får det nödvändigaste, men även säkerhetsnålar, sax, HLR-mask och självhäftande tejp.

Fördelar

  • Liten & lätt
  • Billig
  • Bra innehåll

Nackdelar

  • Inte vattentät
liten första hjälpen väska billigt

5. Exped Clear Cube First Aid – Tom första hjälpen låda

tom första hjälpen låda

Vill du bara ha en tom första hjälpen låda och anpassa själv efter de aktiviteter du utför rekommenderar jag Exped Clear Cube First Aid. Den här väskan är grym, den är vattentät med tejpade sömmar, men framförallt lätt att hitta sakerna i tack vare de genomskinliga sidorna.

Den finns i 2 storlekar så att du kan köpa en som passar det innehåll du vill ha i den, small och medium.

Det som verkligen uppskattas med den här väskan är att den är genomskinlig. Det gör en enorm skillnad när du är i en stressad nödsituation, det blir mycket lättare att hittade det du behöver, även om det bara handlar om ett plåster.

Fördelar

  • Tejpade sömmar & vattentät
  • Genomskinlig
  • Lätt

Nackdelar

  • Lite dyr

bästa första hjälpen-väskan

Tänk på det här när du köper ett första hjälpen-kit

  • När ska du använda det? – Det viktigaste när du köper en förbandslåda är att den kommer att användas. Även om du köper den mest kompletta väskan så kommer den inte göra någon nytta om du inte har den med dig just när den behövs. Därför är det viktigt att kitet du köper är tillräckligt smidigt för de aktiviteter du utöver, men samtidigt tillräckligt bra för att du känna att det är värt att ta med. För cykling över dagen rekommenderar jag ett mindre kit och för längre vandringar där du är längre ut i naturen är det bättre med ett mer komplett kit.
  • Vad behöver du? – Tänk över vad kitet behöver innehålla. Om du riskerar sårskador i första hand eller stukningar? Kanske har du även andra sjukdomar och måste få ner mediciner eller annat i väskan? Då kan det vara bra att ha plats för dom. Kanske kan du ta bort något du inte behöver och komplettera med det du behöver istället.
  • Spelar vikten & storleken roll? – Spelar vikten och storleken roll? Välj i så fall ett första hjälpen-kit som inte är för stort. Om vikten inte har någon betydelse är det alltid bättre att hellre ha ”lite för mycket” än ”lite för lite”.

Vad behöver ett första hjälpen-kit innehålla?

Tryckförband

Tryckförbandet är nog ett av de viktigaste sakerna i en förbandslåda. Med ett tryckförband kan du stoppa kraftigare blödningar, men det kan även användas till mindre blödningar som plåstret inte klarar av.

Plåster

Plåster är alltid användbart och ofta det vi använder mest i förbandslådan till mindre skär- och skrubbsår. De hjälper framförallt till att hålla såret rent.

Steristrips

Steristrips är grymt för mindre och finare sår, om du skurit dig t.ex. Med steristripsen kan du dras ihop huden tight så att såret läker snabbt och snyggt.

Elastisk binda / Bandage

En elastisk binda är perfekt för att linda en stukad fot för att minska de inre blödningarna. Den fungerar även bra för att stabilisera skadade leder och att som hjälp för att splinta tex en bruten arm.

Sårrengöring

Någon form av sårrengöring ska du alltid ha med dig. Om du får sårskador i naturen är risken stor att såret kommer att vara smutsigt. För att undvika infektioner är det viktigt att kunna rengöra såret direkt innan du lägger på plåster eller förband.

Smärtstillande

Smärtstillande som Alvedon och Ipren är alltid ett måste i ditt första hjälpen-kit. Om du drabbas av en allvarlig skada kan det hjälpa till som smärtstillande och även om du bara får huvudvärk kan det rädda dagen.

Pincett

Pincetten är väldigt bra till allt från att bara dra ur små stickor till allvarligare skador.

Sax

En sax är alltid bra för att kunna klippa till plåster och bandage. Om du redan har en sax på ditt multiverktyg behöver du inte ha en separat sax.

Tejp

Tejp är alltid bra att ha i sitt kit. Det går att använda både till att stabilisera leder och sätta tillfälligt tryck över förband.

Engångshandskar

Att ha ett par engångshandskar kan vara extremt värdefullt i en olycksfalls situation. Ofta är vi inte direkt i de mest kliniska miljön när vi skador oss, ett par engångshandskar gör att vi undviker smuts vid t.ex. behandling av sårskador.

Instruktionsbroschyr

Ofta följer det med en instruktionsbroscyr i din första hjälpen väska. Låt alltid den ligga kvar, i stressade situationer är det lätt att glömma hur man gör och du vet heller inte om det är en person utan erfarenhet eller kunskap som kommer att använda ditt kit för att hjälpa dig.

Low adherent dressing

Används för att behandla lättare hudskador, brännskador och skavsår. Ger ett hygieniskt och skyddande lager.

första hjälpen väska

Vattentätt första hjälpen-kit eller inte?

Det är bra att fråga dig om du behöver ett vattentätt kit eller inte innan du köper ett. Om du kommer att paddla, åka skidor i blöta miljöer eller vet att det kommer utsättas för fukt eller vatten skulle jag rekommendera en vattentät väska på kitet.

Om du däremot kommer att vandra mest dagsturer eller alltid har regnskydd för väskan klarar du dig antagligen bra med en väska som inte är vattentät. De flesta första hjälpen väskor står emot en del fukt.

Första hjälpen kit för barn

Det finns första hjälpen-kit anpassade för barn. De är egentligen likadan som vanliga första hjälpen väskor bara att de ofta innehåller plåster i mindre storlekar etc.

Du kan med andra ord komplettera det kit du redan har eller tänker köpa för att även innehålla förband som passar barn. Lägg i några plåster, förband och bandage i mindre storlekar så är du bra förberedd.

Första hjälpen kit hund

Det finns även första hjälpen kit som är anpassade för hundar. Den stora skillnaden är att förbanden är gjorda för att inte fastna i pälsen och du får även med koksaltlösning för rengöring av sår och plastspruta så att du kan ge hunden vatten eller medicin genom munnen.

Du kan självklart komplettera ditt vanliga första hjälpen med dessa saker så slipper du släpa på dubbla väskor. Förbanden för hundar fungerar oftast bra på människor också.

Anpassa ditt första hjälpen kit till dina aktiviteter

Oavsett vilket kit du köper kommer du troligtvis att behöva anpassa det efter dig själv, dina barn, ditt husdjur eller de du är ute på äventyr med.

Köp därför ett kit som är så bra anpassat som möjligt från start och byt helt enkelt ut- eller komplettera med de saker som saknas. Det kan t.ex. vara extra plåster, mediciner eller skavsårsplåster.

Lär dig hur allt i förbandslåda fungerar

Det första du bör göra när du köpt en ny första hjälpen väska är att lära dig hur allt fungerar i den. Helt enkelt hur du använder de förband, bandage, plåster och rengöringsprodukter som finns.

Det följer nästan alltid med ett instruktionshäfte i kitet, så sätt dig och läs igenom hela häftet och se till att du förstår allt som står. Om du känner dig osäker kan du alltid kolla vissa delar på Youtube och liknande.

När du är klar får du inte glömma att lägga tillbaka instruktionshäftet i ditt första hjälpen-kit. Det ska alltid finnas med!

första hjälpen kit

Förvaring av första hjälpen

Ett första hjälpen kit ska förvaras torrt och förslutet, se till att inga barn kommer åt det. När du har det i ryggsäcken bör det finnas lättillgängligt och på ett ställe där det inte skadas.

Kolla utgångsdatum

Även om det mesta i en förbandslåda har lång hållbarhet bör du ändå ha koll på att inte saker har passerat sitt utgångsdatum. detta gäller främst mediciner, smärtstillande etc.

Vanliga frågor om första hjälpen-kit

Vad är bra att ha i ett första hjälpen kit?

Ett första förbandslåda bör innehålla tryckförband, plåster, elastisk binda och våtservetter eller sårrengöring för sårskador. Det ska även innehålla elastiskt binda för att stabilisera en stukad fot och Ipren eller Alvedon. Du kan alltid anpassa innehållet efter den aktivitet du utövar.

Måste man ha första hjälpen i bilen?

Oavsett lagen är det alltid att rekommendera att ha ett första hjälpen kit i bilen. Den kan rädda både dig själv-, dina vänner- eller andra medtrafikanter vid en eventuell olycka. Dessutom är det skönt att alltid ha plåster och bandage för mindre skador som kan ske när du minst anar det.

Finns det vattentäta första hjälpen-väskor?

Ja det finns det. De är bra om du t.ex. ska paddla kajak eller göra andra aktiviteter där väskan riskerar att bli blöt eller hamna under vattnet.

Lämna en kommentar