Bästa hängmattan för vandring 2024 (Bäst i test)

Att tälta är grymt men att sova ute under bar himmel är snäppet bättre om vi har vädret med oss. En hängmatta ger inte bara lättare packning och häftiga upplevelser, det är också ett bra val om miljön du ska vandra i består av tät skog och få plana platser för att slå upp ett tält.

En bra hängmatta för vandring ska vara lätt men hållbar samtidigt som den ska ha en bra packpåse så att den tar lite plats. Om du ofta sover ute under perioder med mycket mygg får det gärna vara en hammock med inbyggt myggnät.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Sea To Summit Hammock proBästa allround-hammocken
2.Cocoon Ultralight Mosquito NetBästa hängmattan med myggnät
3.Hennessy Hammock Expedition ZipHängmatta med myggnät & regnskydd
4. Sea To Summit Hammock UltralightExtremt lätt hängmatta

Vinnare allround i testet av bästa hängmattan för vandring blev Sea to Summit Hammock Pro. Den här hängmattan är ett perfekt val där du får en hyffsat lätt hammock, i ett bra och slitstarkt material som inte heller är för tung för att packas med till framförallt kortare vandringar i skogen. Den praktiska packpåsen gör även att den tar lite pålats i ryggsäcken.

Bästa hängmattan med myggnät är Cocoon Ultralight Mosquito Net. Den passar perfekt om du kommer att sova i din hängmatta på sommaren eller i mer myggtäta områden och i norra delarna av Sverige. Den här hängmattan är dessutom extremt lätt trots myggnätet, det gör att du kan ha med den på längre vandringar utan att väskan blir tung.

Om du letar efter en hängmatta med myggnät och regnskydd är Hennessy hammock Expedition Zip ett bra val. Här får du ett komplett paket med både myggnät och regnskydd som du kan ta av och plocka med dig efter behov.


Bästa hängmattan – 4 bra hammockar vandring & friluftsliv

I den här genomgången har jag tagit fram de 4 bästa hammockarna för vandring, camping och friluftsliv som jag har hittat. En enkel och slitstark, en med myggnät och en helt komplett med både myggnät och regnskydd.

Jag har även tagit med ett bonustips på en extremt lätt hängmatta som du kan ha liggandes i ryggsäcken nästan jämt.

Jag har själv sovit i hängmatta men gillar även att ha med den på dagsturer och bara ha den att vila i. En hängmatta passar bäst i skogen eller i en miljö med mycket träd eftersom du måste hänga upp den.

När du ska välja hammock är det viktigt att du tänker igenom hur du ska använda den och vart du ska använda den. Om du vistas i norra Sverige eller myggtäta område skulle jag antingen valt en med myggnät eller köpt till ett myggnät.

Om du ska sova i den rekommenderar jag att ha en tarp (regnskydd) om du inte är absolut säker på att vädret kommer att bli bra. För enklare dagsturer fungerar en enkelt hängmatta utan varken mygg- eller regnskydd bra.


1. Sea To Summit Hammock pro – Bästa hammocken allround

bästa hängmattan vandring

Sea To Summit Hammock Pro är en perfekt allround hängmatta. Den är gjort i slitstarkt ripstop-nylon vilket gör att den tål en del stryk.

Om man kollar runt och läser recensioner om den här hammocken så har den nästan enbart toppbetyg och något som nämn gång på gång är hur smidig och enkel den är att sätta upp i jämförelse med många andra hängmattor.

Den är även skön och stabil att ligga i vilket är bra om du är ny när det handlar om att sova i hammock. Den levereras med en praktisk kompressionspåse så att den tar lite plats nerpackad i ryggsäcken.

Den här hammocken finns även som dubbel med plats för två personer. Namnet på den versionen är Sea To Summit Hammock set Double.

Fördelar

 • Väldigt stryktålig
 • Enkelt att sätta upp
 • Stabil & skön att ligga i

Nackdelar

 • Inte superlätt

2. Cocoon Ultralight Mosquito Net – Bästa hängmattan med myggnät

bästa hängmattan med myggnät

Om du letar efter en hängmatta med myggnät rekommenderar jag verkligen att kolla in Cocoon Ultralight Mosquito Net. Det här är en lätt hängmatta trots myggnätet. Den har även en konstruktion som ger en diagonal vinkel vilket ger bekväm liggställning.

Den är stryktålig då den är gjord i rip-stop nylon, kommer med praktisk packpåse och även ganska billig med tanke på att det ingår myggnät.

Det som uppskattas mest är myggnätet som inte slakar och på så sätt håller sig borta från ansiktet, den lätta vikten är även uppskattad.

Fördelar

 • Bra myggnät som inte faller i ansiktet
 • Lätt
 • Rymlig

Nackdelar

 • Lite tyngre än vad som anges på hemsidan. I den angivna vikten har de inte räknat in karbinhakarna som följer med, den är dock väldigt lätt ändå.

3. Hennessy Hammock Expedition Zip – Hängmatta med myggnät & regnskydd

Du som letar en komplett hängmatta med myggnät och regnskydd ska kolla in Hennessy Hammock Expedition Zip. Själva kitet är tyngre än de andra i testet men det är viktigt att ta hänsyn att det ingår ett regnskydd.

I recensioner får Hennessey Hammock Expedition Zip i princip enbart toppbetyg och många uppskattar att den är så enkel att sätta upp. Du får förutom, myggnät och regnskydd även ”treehuggers” som skyddar trädstammen mot skador samt en bra packpåse.

Fördelar

 • Går snabbt att sätta upp
 • Bekväm
 • Bra kvalitet

Nackdelar

 • Tung i jämförelse med de andra i testet

4. Sea To Summit Hammock Ultralight – Lätt hängmatta

lätt hängmatta vandring

Om du vill ha den absolut lättaste hängmattan du kan hitta rekommenderar jag Sea To Summit Hammock Ultralight. Den sägs vara världens lättaste hammock och väger in på endast 220 gram!

Trots sin lättvikt tål den en belastning på 135kg. Den packar även extremt litet och det inkluderat upphängningsband. Om du vill ha något du kan slänga ner i väskan för mtb turer och vandringar där du packar lätt är den här ett klockrent val!

Fördelar

 • Extremt lätt
 • Skön
 • Packar extremt litet

Nackdelar

 • Inget myggnät eller regnskydd

Tänk på det här när du köper en hängmatta

 • När ska den användas? – Med det sagt är det bra att tänka på när du ska använda din hammock. Om det för att vila på dagsturer i hemmaskogen fungerar en enkel hammock utan tarp och myggnät perfekt. Om du ska använda att sova i under sommaren kan det vara bra med ett myggnät och eventuellt ett regnskydd ok vädret skiftar.
 • Var ska den användas? – En hammock passar bäst i skogen där det finns gott om träd och är hyffsat vindskyddat. Om du istället ska till fjällen är det bättre att packa med ett tält till vandringen. Min erfarenhet är att hängmattan passar bäst i skogen eller på platser med tillgång till skog, just för att den skyddar sämre mot vind än tält och för att det krävs träd för att sätta upp det.
 • Vikt & storlek (packvolym) – Vi vill ju självklart packa så lätt vi kan om vi kan välja. samtidigt kommer en lättare hammock på bekostnad av slitstyrka, utrymme eller funktion. Tänk efter vad som är viktigast för dig. En lätt hammock är grymt, men se till att den fungerar för de äventyren du ska göra. En kompromiss mellan vikt och funktion är ofta ett bra val om du är osäker!

Olika typer av hängmattor – Funktioner

Det finns flera typer av hängmattor för vandring men jag har valt att bara gå igenom vanliga en-persons hammocks. Det är helt enkelt för att jag tycket att det är det bästa alternativet på vandringar.

De är lättare, du sover bättre utan att störas av någon annan i samma hängmatta och det finns ett större utbud av bra hammockar för en person. Det är enligt mig bättre att köpa varsin hängmatta för vandringen.

En stor fördel med en hammock för två är dock att du snabbare för upp- och håller värmen.

Med det sagt, här nedanför är lite olika varianter av en-persons hängmattor och tillbehör som kan vara bra att ha koll på.

Enkel hammock

Det du först lär till på är själva hängmattan. En enkel hängmatta fungerar perfekt för dagsturer eller om du vill ha något att vila i på vandringen. Om du ska sova i hängmattan så kan det vara en idé att komplettera med myggskydd och regnskydd.

Hammock med myggnät

Det finns hammockar där det ingår ett myggskydd. Fördelen med att köpa ett kit där det ingår är att du vet att myggskyddet passar hängmattan utan att behöva tänka på det.

Hammock med regnskydd

På samma sätt som det finns färdiga kit med myggskydd, finns det även kit med regnskydd och även hängmattor med både myggnät och regnskydd. Självklart kan du även köpa dessa delar löst och komplettera med.

Bra tillbehör om du ska sova i hammock

Utöver myggnät och tarp (regn-/vindskydd) finns det några till tillbehör till hammocken som kan vara bra att känna till eller som du kommer att behöva. Bland dessa hittar vi bland annat sovsäcken, liggunderlaget, underquilt och quivernet.

Sovsäck

Precis som när du tältar kommer du att vilja ha en sovsäck när du sover i hammock. Vilken sovsäck du ska ha beror på vädret och du kan lätt justera det med olika sovsäckar. Du kan även komplettera med filtar eller genom att klä dig varmare på kroppen.

Liggunderlag

Så fort det blir lite kallare kommer du att behöva använda ett liggunderlag i hängmattan för att inte frysa. Eftersom duken på hängmattan är tunn kommer det att bli kallt om ryggen, speciellt om det blåser.

Underquilt / Undertäcke

Vid kallare väder kan kommer du med stor sannolikhet vilja komplettera med ett undertäcke / underquilt, även kallt underblanket. Det är som en ”isolerad hängmatta/sovsäck” som hänger under hängmattan och ger extra isolering och värme.

Här har du en bra underquilt!

Plats för kläder, ryggsäck & utrustning

Dina kläder kan du antingen använda som kudde, extra isolering eller hänga ”i taket” om du har ett regnskydd. Du kan även hända de under hängmattan.

Ryggsäcken kan du beroende på vikt hänga i ett träd eller under dig. Ett tips är att ha ett regnskydd på ryggsäcken.

Sova i hängmatta – Skillnad på sommar & vinter

Att sova i en hammock på sommaren är ofta inga problem men på vintern kommer det att bli väldigt kallt om du inte är förberedd. Det är vanligt att underskatta hur kallt det blir på natten och i en hängmatta pressas din rygg mott duken vilket gör att dina kläder förlorar isoleringsförmåga.

Ett tips är därför som nybörjare att alltid ha med sig ett liggunderlag och en extra filt även om du inte tror att du kommer att behöva det. När du får mer erfarenhet kommer du att ha koll på vad du behöver packa med dig.

Du kommer då också förstå varför du behöver ett undertäcke, bra kläder och varm sovsäck när du sover i hammock i kallt väder.

3 anledningar att köpa en hammock

Det finns fler anledningar till att välja hängmatta istället för tält. Jag går igenom 3 fördelar här nedanför.

1. Komma upp från marken

Genom att komma upp från marken slipper du kryp. Du slipper också risken att hamna där regnvatten letar sig fram eller att vakna i en vattenpöl.

2. Kräver inte plant underlag

Eftersom du monterar hängmattan mellan två träd behöver du inte bry dig alls om underlaget på marken. Det gör det enklare att hitta en lägerplats om det är väldigt ojämnt, stenig eller rotigt på marken.

3. Packa lätt i bra väder

Om det är väldigt varmt, vindstilla och bra väder kan du komma undan med en väldigt lätt packning när du sover i hammock.

hängmatta med regnskydd

Lättviktshammock

Att ha en lätt packning är faktiskt viktigare än många tror, självklart är det också skönt om hammocken väger mindre. Det finns bra alternativ på riktigt lätta hammockar men de är oftast dyrare och inte riktigt lika stryktåliga som tyngre varianter.

Ta hand om din hammock

Om du vill att din hängmatta ska hålla länge är det viktigt att hand om den. Om du bara tänker på de sakerna jag går igenom nedanför kommer den att hålla lång tid framöver.

Torka hängmattan

Se till att låta hammocken torka efter regniga dagar och packa helst inte ner den blöt. Om du packar ner den blöt, se då till att packa upp den och häng den på tork när du kommer hem.

Genom att göra det här slipper då dålig lukt, missfärgning på duken och att undviker att duken försvagas med tiden.

Undvik vassa grenar

Kolla innan du spänner upp din hammock att det inte finns vassa grenar eller buskar som den ligger och skaver mot. En vass gren kan göra en reva i tyget.

Packa ner den när den inte används – Solljus sliter på duken

UV-ljus är starkt och påfrestande för de flesta material, även för din hängmatta. Om du inte använder hängmattan är det bättre att packa ihop den direkt så sparar du på materialet.

Laga en trasig hammock

Det finns gott om reservdelar och lagningskit om du råkat ha sönder din hammock, både nya upphängningsremmar och lagningstejp för duken. Det är enkelt och du kan laga den själv i de flesta fall.

Vanliga frågor om hängmattor för vandring

Är det bra att sova i hängmatta?

Ja om du ligger bekvämt så är hängmatta bra att sova i. Om det är svårt att hitta plant underlag att fälla upp ett tält på men finns träd är hängmattan att föredra. En ytterligare fördel med hängmatta är att de går snabbt att sätta upp och du kommer upp från marken, vilket är bra om det regnar.

Hur sover man i en hängmatta?

Du kan sova både på rygg och på sidan i en hängmatta. Om du sover på sidan är det oftast bättre att ligga diagonalt i den eftersom du får en ”planare” liggyta” då. Du sover i sovsäck. Är det kallt ute kan du använda ett liggunderlag och även förstärka med en underquilt för ytterligare värme.

Hur ligger man i en hängmatta?

Du kan ligga både på rygg och på sidan. För att få en planare yta att sova på kan du lägga dig diagonalt i hängmattan.

Vilket märke på hängmattor är bäst?

Bra märken på hängmattor för vandring är bland annat Cocoon, Hennessy, Sea To Summit och Sydvang.

Vad kostar en bra hammock?

Du kan få en helt ok enklare hammock från 500kr och hängmattor med fler funktioner för 3000kr. Generellt blir de lättare, har smartare funktioner och är mer stryktåliga ju mer du betalar.

Lämna en kommentar