Bästa tarpen 2024 – Regn- & vindskydd (Bäst i test)

En tarp, även kallad vindskydd eller regnskydd är användbar både för övernattningar och dagsturer. Om du gillar att sova i hängmatta eller under bar himmel så är den nästan ett måste, men den kan även komma till användning för pauser i skogen, speciellt om det regnar.

En bra tarp ska gå snabbt att sätta upp, skydda bra mot vind- och regn samt packa litet. Det uppnås av en kombination av slitstarkt och regntåligt material som ändå är lätt. Det är även bra om tarpen är tillräckligt stor för att kunna fällas ner på sidorna om det blåser mycket, den ska även ha bra- och många fästpunkter för linorna.

Bäst i test och en tarp som även många andra rekommenderar är Sydvang Tarp 9.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Sydvang Tarp 9Billig och bra tarp
2.Bergans Tarp LargeStor tarp
3.Hilleberg Tarp 10 ULLätt tarp för vandring
4. Hilleberg Tarp 5Liten- & ultralätt tarp

Den bästa i testet om du letar en billig och bra tarp är Sydvang Tarp 9. Den är egentligen ett ultimat val om du söker en allround-tarp. Storleken är perfekt både för att sova i eller som vindskydd och den har bra linor och fastsydd förvaringspåse.

Om du är ute efter en stor tarp för flera personer är Bergans Tarp Large ett populärt val. Du får väldigt mycket för pengarna och en yta på nästan 20m2! Trots storleken är den ganska smidig nerpackad.

Letar du en lätt tarp för vandring i en mellanstorlek är Hilleberg Tarp 10 UL det perfekta valet. Den är tillräckligt stor för att täcka in de flesta situationer du hamnar i men ändå väldigt lätt vilket är bra vid längre vandringar.

Vill du bara ha det lättaste och smidigaste som går att hitta är det Hilleberg tarp 5 som gäller. Det här är en extremt lätt tarp som knappt tar någon plats alls i ryggsäcken. Trots det står den emot hård vind och ihållande regnskurar.


Bästa tarpen – 3 bra vindskydd för vandring, camping & friluftsliv

En tarp gör det möjligt för dig att sova kvar i naturen utan större förberedelser. En bra tarp väger väldigt lite och tar inte mycket plats alls i ryggsäcken, komplettera med sovsäck och liggunderlag så är nattens boende klart!

Jag gillar både att tälta och sova under bra himmel, båda sakerna har helt klart sina fördelar och charm.

För egen del uppskattar jag viktbesparingen som tarpen ger. Det är frihet att ha lite packning och framförallt på sommaren går det att använda tarpen ganska ofta.

Alla har såklart olika preferenser så därför har jag tagit med 4 grymma tarpar beroende på om du är ute efter viktbesparing, stort utrymme eller helt enkelt bara vill ha den mest prisvärda tarpen du kan hitta.


1. Sydvang Tarp 9 – Billig och bra tarp

billig och bra tarp

Sydvang Tarp 9 är bästa valet för dig som letar en billig och bra tarp som fungerar till i princip allt. Den har en perfekt allround-storlek på 3x3m (9m2) vilket gör att den fungerar till både hammock, om du vill sova direkt på marken eller ha det som vindskydd vid lägerplatsen.

Det som uppskattas lite extra med Sydvang Tarp 9 är den färgade snörena som är lätta och se samt att det finns ett påsytt förvaringsfack för dom så att de aldrig tappas bort.

Det i kombination med en bra storlek, bra förvaringspåse och att den är enkel att sätta upp gör att jag kan rekommendera den som en bra allround-tarp. Den har toppbetyg även från andra i recensioner och omdömen.

Fördelar

  • Billig
  • Enkelt att sätta
  • Bra snören och förvaringsfack

Nackdelar

  • Stänger följer ej med

2. Bergans Tarp Large – Stor tarp för friluftsliv

stor tarp

Om du vill ha en tarp som rymmer flera personer ska du kolla in Bergans Tarp Large. Trots vikten på dryga 1,5 kilo har den yta på nästan 20m2, det finns gott om utrymme med andra ord!

Den här tarpen har bra med fästpunkter vilket gör att den är enkelt att få upp och den packar ändå hyfsat litet för sin storlek. Du får väldigt mycket för pengarna, det du kompromissar med är lite vikt och en något svagare vattenpelare.

Jag noterade även att linorna är ganska tunna och spännanordning rätt liten, det gör det svårt att spänna tarpen med handskar på.

Fördelar

  • Stor, nästan 20m2
  • Många fästpunkter
  • Prisvärd

Nackdelar

  • Tunna linor

3. Hilleberg Tarp 10 UL – Lätt tarp för vandring

bästa lätt tarp

Hilleberg Tarp 10 UL är bästa valet om du vill ha en lätt tarp, men som ändå är rymlig. Med sina 10m2 har du gott om plats, oavsett om du sover i hammock eller på marken.

Tack vare att den är gjord i lättviktsnylon är den både slitstark, har bra vattenmostånd (5000 vattenpelare) och lätt, perfekt för längre vandringsturer. Den har även en packpåse som är fastsydd så att du aldrig tappar bort den.

Den här tarpen har bara positiva omdömen och recensioner, det som nästan alltid uppskattas ärt just att den är så lätt och enkel att packa ner i väskan. Oavsett om det handlar om kortare- eller längre turer.

Fördelar

  • Väldigt lätt
  • Packar litet
  • Bra vattenpelare på 5000

Nackdelar

  • Lite dyrare

4. Hilleberg Tarp 5 – Liten- & extremt lätt tarp (lättvikt)

liten lätt tarp

Är du efter den absolut lättaste tarpen du kan hitta måste du kolla in Hilleberg Tarp 5. Den väger drygt 300 gram och packar extremt litet. Den här kan du slänga ner i ryggsäcken utan att ens märka att den ligger där.

Trots sin smidigaste storlek och lätta vikt ger den bra skydd mot regn tack vare 5000 i vattenpelare och även helt ok utrymme.

Den här tarpen är verkligen ultralätt och perfekt för en person på vandringar där du vill packa lätt och smidigt.

Fördelar

  • Extremt lätt
  • Tar lite plats
  • Står emot regn bra

Nackdelar

  • Ger ganska litet utrymme

Tänk på det här när du köper tarp

  • Hur stor tarp behöver du? – En stor anledning att vi väljer tarp istället för tält är ju just för att spara utrymme och vikt. Det betyder dock inte att den minst automtiskt är det bästa valet för dig. Det du ska fundera på när det gäller storleken är om du ska sova under den eller bara använda den vid pauser på vandringen och om ni ska vara flera under den samtidigt. Om du ska använda den tillsammans med en hängmatta måste du även se till så att den går en bit utanför hängmattan åt alla håll.
  • Hur ska den användas? – Hur kommer du att använda din tarp- och när? Är det på lång vandringar där vikten spelar stor roll eller ska du ut och paddla kajak? Vid längre vandringar vill vi ofta få ner vikten så mycket det går medan det oftast inte har lika stor betydelse vid kajakpaddling t.ex. Detsamma gäller om du ska använda den i din närmiljö, ofta kommer du undan med lite mer vikt eftersom du inte går så långa sträckor då.
  • Hur ofta ska det användas? – Även om tarpar inte är så jättedyra om man jämför med tält tält så är det ju ändå avgörande hur mycket du kommer att använda den. Om du bara ska använda den någon enstaka gång kanske det inte är värt att lägga ner flera tusenlappar. Om du däremot ska använda den flera gånger i månaden i många år framöver kommer du inte ånga att du köpte en lite dyrare tarp direkt.
  • Fästpunkter! För att enkelt och snabbt kunna sätta upp tarpen är det alltid bra med många fästpunkter. De ger dig fler möjligheter att både sätta den stabilt och anpassa den efter lägerplats, vind och regn.

Sova under tarp

Om du ska sova på marken under bar himmel, eller i en hammock kan du ha användning av en tarp och i många fall är det ett måste.

Om det regnar så skyddar tarpen helt om du spänner upp den rätt och om det blåser kan du bygga upp den som ett vindskydd.

Hur sätter man upp en tarp?

Det finns egentligen 3 vis att sätta upp en tarp på. Antigen spänner du den mellan två träd, använder tältpinnar eller grenar, eller så använder du dina vandringsstavar.

Mellan två träd

Det snabbaste och enklaste sättet är att fästa upp tarpen mellan två träd. Det här kräver såklart att det finns två träd med lagom avstånd, men även att marken mellan träden är bra.

Vandringsstavar

Om du är ute på längre vandringar eller vandrar i fjällmiljö med tyngre ryggsäck är sannolikheten stor att du har vandringsstavar med dig. Det gör att du kan lämna tältpinnar hemma och istället använda stavarna som tältpinnar som håller upp tarpen.

Tältinnar/grenar

Vissa vindskydd kommer med tältpinnar som kan staga upp taket (tarp med stänger), annars kan du även använda grenar eller pinnar som är av rätt längd.

Olika storlekar på tarp & vindskydd

Det finns olika storlekar på tarpar och den vanligaste brukar vara runt 3×3 meter, det blir 9m2. Sen finns det både större och mindre, vilken du väljer beror såklart på vad du ska ha den till.

Liten/Ultralätt tarp

De riktigt små tarparna brukar kallas Ultralätta tarpar, ofta anges det genom att det står ”UL” i produktbeteckningen. De ultralätta tarparna väger ofta mellan 3-400 gram och är små i storlekarna, ofta runt 5m2.

Den här typen av tarp är gjord för att just vara lätt, och ta lite plats i din vandringsryggsäck. De är populära som just vandringstarpar. Det gör ju såklart att de inte täcker lika stor yta vilket du ska vara medveten om.

Medium

De mellanstora tarperna är de vanligaste, oftra är de som sagt omkring 9m2 och fungerar bra att sova under, ha som regnskydd till hammocken eller som tak när du slår läger.

De här tarparna väger ofta mellan 600-1000 gram och är en kompromiss av vikt, volym och komfort. En bra storlek om du är osäker på vilken du ska välja.

Stor tarp

Om du vill sova fler under tarpen eller ha ett större vindskydd för lägerplatsen ska du välja en större tarp. De stora tarparna är ofta 10m2 eller större och ger skydd åt flera samtidigt mot väder och vind.

Läs mer: De bästa tälten för vandring

bästa vindskyddet tarp
Bild på Hilleberg Tarp 5, bildkälla: Outnorth.se

När använder man en tarp?

Vi har gått igenom det innan men här nedanför har du de huvudsakliga användningsområdena för en tarp. Det kan vara bra att tänka på hur du själv kommer att använda den innan du köper en.

Sova under

Många köper en tarp för att sova under. Den kommer främst att skydda mot regn och vind, men ger även skydd mot solen och en lite ”mysigare” känsla.

Som vind- och regnskydd till hammock

Om du sover i hammock fungerar tarpen som ”tak och väggar”. jag ser tarpen som ett måste om jag sover i hammock och skippar den bara i väldigt bra och stabilt väder.

Regnskydd för lägerplats på vandring eller matplats på camping

Tarpen är ett perfekt vindskydd och regnskydd vid lägerplatsen. Framförallt på blåsiga ställen och på fjällen kan en tarp göra lunchpauserna betydligt bekvämare.

Den fungerar även perfekt som ”extra-tak” på campingen vid t.ex. matlagning eller över matplatsen. Det blir extra uppskattat i regnigt väder då det kan vara segt att sitta instängd i ett tält hela dagarna.

Extra absid till tältet

Om du har ett väldigt litet tält eller on om plats för kläder och utrustning kan du använda en tarp som extra absid. Det ger dig mer plats att skydda kläder, skor och ryggsäck mot framförallt regn.

vindskydd för hängmatta
Bild på Sydvang Tarp 9, bildkälla: Outnorth.se

Vattenpelare på tarpen

Precis som tält står tarpen emot regn och hur bra den klarar det mäts i hur stor vattenpelare den har. Generellt sett kan man säga att en vattenpelare på 3000 eller mer kommer att stå emot regn bra.

När du kollar vattenpelare bör du i första hand ta hänsyn till i vilken miljö du är mest i. Är du uppe på fjället eller nere i stockholmsskogarna på sommaren? n kombination av regn och vind kräver en betydligt högre vattenpelare än i bra väder.

Jag skulle säga att en vattenpelare på 2-3000 fungerar bra på sommaren i södra och mellersta delarna av Sverige där vädret är mildare och det är tätare skog. Om du ska använda tarpen i fjällen eller norra Sverige skulle jag rekommendera en vattenpelare på 3-5000 eller mer.

Fördelar med en tarp

Det finns flera fördelar med tarp i jämförelse med tält och här nedanför listar jag de främsta fördelarna och anledningen att du ska välja en tarp nästa gång du ska ut på äventyr i naturen:

  • Den väger lite
  • Enkel att sätta upp
  • Billig
  • Ger bra utbud på lägerplatser
  • Lätt att anpassa
  • Packar litet
tarp som vindskydd

Ta hand om din tarp

Om du tar hand om din tarp kommer den att hålla länge. Det krävs inte mycket för att den ska hålla i många, följ bara råden nedanför.

Torka tarpen

Om din tarp är blöt ska du helst torka den innan du packar ner den. Är vädret bra går det snabbt om du bara hänger upp den i solen. Om du blir tvungen att packa ner den blöt ska du torka den så fort du kommer hem.

Skaka av den

Gör det alltid till en vana att skaka av tarpen innan du packa ihop den. Små kvistar, kottar och stenar kan slita- eller göra hål på duken.

Packa ner det när det inte används – Undvik långvarigt UV/solljus

Solens strålar sliter på allt i längden, därför är det en bra ide att inte låta tarpen sitta uppe hela dagar i onödan. Med tiden sliter det ner tarp-duken och dess motstånd mot regn och vind.

Laga en trasig tarp

Om tarpens duk gått sönder så kan du enkelt laga laga en reva med lagningstejp. Om du ser till att färgmatcha tejpen med duken syns lagningen knappt på håll.

Vanliga frågor om tarpar

Hur stor tarp ska man ha?

Tillräckligt stor men inte onödigt stor. Det innebär att om du ska sova under den så ska den täcka dig och din sova yta eller hammocken du sover i med marginal. Om du ska ha den som vindskydd för flera personer så får du fundera över hur många personer ni kommer att vara.

Hur stor tarp till hammock?

Tarpen ska vara lite större än själva hammocken. Ett bra riktmärke är att den ska vara ungefär en halvmeter längre både bakom- och framför hammocken.

Hur sätter man upp en tarp?

Du kan sätta upp en tarp på 3 sätt. Genom att spänna upp den mellan två träd, genom att använda tältpinnar eller genom att använda vandringsstavar eller lösa grenar för att hålla upp tarpen.

Vilket märke är bäst?

Det finns flera bra märken. Några populära och bra märken på tarpar är Hilleberg, Sydvang, Bergans och Vaude.

Vad är en tarp?

En tarp är en finare variant av en presenning som ger oss skydd mot vind- och regn när vi sover eller pausar ute i naturen. Genom att spänna upp tarpen mellan träd eller med hjälp av pinnar eller våra vandringsstavar ”bygger” vårat tillfälliga skydd. Det finns flera fästpunkter för linorna på tarpen vilket gör att vi kan anpassa den efter vindriktning osv.

Lämna en kommentar