Bästa kikaren för vandring 2024 (Bäst i test)

En kikare kan vara kul att ha med sig på vandringen, speciellt på fjället där man har bra och fri syn över landskapet. Med en kikare får du mycket bättre överblick och kan se renar och fåglar på långt håll. Men vilka egenskaper ska en bra kikare ha när man vandrar?

En bra kikare för vandring är tillräckligt lätt och smidig för att du ska orka ta med den och har den framme under vandringen. Samtidigt måste den ha tillräcklig förstoring så att du faktiskt får nytta av den. Ett populärt val är en kikare med en förstoring på 8-10x och ett objektiv med en diameter på 20-40mm.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Silva Binocular Pocket 8xBästa kompaktkikaren för vandring
2.Fokus Mono II 8×25Bästa tubkikaren (vattentät)
3.Fokus Outdoor 10×42Bästa vandringskikaren för längre avstånd
4.Vortex Diamonback 8×42Bästa kikaren för glasögonbärare

Bästa kompaktkikaren i testet är Silva Binocular Pocket 8x. Den här är en liten kikare som du ska du välja om du är ute efter en riktigt lätt kikare som du alltid kan ha med dig i väskan eller fickan. Dessutom till ett riktigt bra pris!

Om du vill ha lite bättre ljusbild till ungefär samma vikt är monokikaren/tubkikaren Fokus Mono II 8×25 ett grymt bra val. Den här kikaren har dessutom BaK4 prismor och antireflexbehandling vilket ger en väldigt skarp och ljus bild.

Fokus Outdoor 10×42 är kikaren för dig som inte har emot lite större storlek för mer förstoring och bättre ljusbild. Den här kikaren har BaK4 prismor, antireflexbehandling och kommer att ge dig klar bild på långt avstånd.


Bästa kikaren för vandring – 3 bra kikare för friluftsliv

I det här inlägget kommer jag att gå igenom vad du ska tänka på när du köper en kikare för vandring och även ge 3 bra tips på kikare. Du bör vara medveten om att jag väger in mina egna åsikter i det kär testet/jämförelsen vilket kan spegla av sig i resultatet.

Jag själv uppskattar verkligen en lätt och smidig kikare när jag vandrar. om den är för tung kommer det bara leda till att den får stanna hemma eller ligger i ryggsäcken hela tiden. Jag vill använda kikaren.

I det här inlägget har jag också bara tagit med kikare som är riktigt bra och prisvärda. Självklart finns det betydligt dyrare val men jag tycker faktiskt inte att det är nödvändigt, speciellt inte om det är din första kikare.

Med det sagt här är mina bästa val av smidiga kikare för vandring och friluftsliv…


1. Silva Binocular Pocket 8x – Bästa kompaktkikaren för vandring

bästa kompaktkikaren vandring

Att packa lätt när du vandrar kan vara smart och om du är ute efter en superkompakt kikare måste du kolla in Silva Binocular Pocket 8x. Här snackar vi liten- och lätt kikare, den väger in på endast 158 gram.

Kikarens objektiv fungerar på för dagtid och den är lätt och enkel att använda och alltid ha redo till hands.

Storleken gör att den får plats i de flesta fack i väskorna och t.o.m. i byxfickan. Det i kombination med ett riktigt bra pris gör det till ett bra köp om du är ute efter en kompaktkikare.

Fördelar

 • Lätt
 • Liten
 • Billig

Nackdelar

 • Inte optimal när det är mörkt ute

2. Fokus Mono II 8×25 – Bästa tubkikaren (vattentät)

bästa vattentäta kikare

Letar du en ultrakompakt kikare med bra ljusbild borde du kolla in Fokus Mono II 8×25. Med prismor av BaK4 optiskt glas och antireflexbehandling levererar den väldigt bra skärpa och ljus.

Den är extremt lätt och väger endast 150 gram, samtidigt är den vattentät, har bra närgräns och tillräcklig förstoring för de flesta vandringar. Den här kikaren ger mycket kvalitet för pengarna och designen gör att den tål tuffa tag.

Fördelar

 • Bra ljusbild
 • Vattentät
 • Extremt lätt

Nackdelar


3. Fokus Outdoor 10×42 – Bästa bästa vandringskikaren för längre avstånd

bästa kikare vandring

Vil du ha en kikare som tar dig lite närmre objekt på längre avstånd är Fokus Outdoor 10×42 ett bra val. Den här kikaren har BaK4 prismor av hög kvalitet, antireflexbehandling och är vattentät.

Den har designats för att tåla tuffare tag vilket gör att du verkligen kan använda den utan att var så rädd om den när du är ute. Den har dessutom en större fokusratt som du kan justera med handskar på.

I recensioner kan man läsa att folk uppskattar att den är robust och så enkel att justera bilden på. ett bra val om du inte måste ha en väldigt liten och kompakt kikare.

Fördelar

 • Lätt att justera
 • Robust & Tålig
 • Vattentät

Nackdelar

 • Lite tyngre än de andra i testet

4. Vortex Diamondback 8×42 – Bästa kikaren för glasögonbärare

bästa kikaren för glasögonbärare

Den bästa kikaren i testet om du har glasögon är Vortex Diamondback 8×42. Den har ett väldigt bra synfält, ögonavstånd och en design som passar bra med glasögon.

Förutom det är den vattentät, tål tuffa tag och har även en HD-lins som ger grym bildkvalitet. Den här kikaren är verkligen av hög kvalitet och det ingår dessutom väska, linsrengöring och linsskydd.

Fördelar

 • Fungerar med glasögon
 • HD-lins
 • Vattentät

Nackdelar

 • Lite tyngre än de andra i testet

Tänk på det här när du köper en kikare

 • Hur långt vill du kunna se? – Ska du gå långvandringar uppe på fjället? I så fall kan det vara värdefullt med en kikare som ger mer zoom och gör att du kan se saker riktigt långt avstånd. Om det är kortare sträckor skulle jag hellre satsat på en lättare och mindre kikare.
 • Spelar storleken och vikten på kikaren roll? – Är vikten avgörande så kan du satsa på en mindre och smidigare kikare. Det innebär en kompromiss med kvalitén på synfältet på längre avstånd men kan göra att kikaren används mer och inte ligger i väskan.
 • Hur ska den användas? – Kommer du att använda den på kortade promenader och vandringar kan du troligtvis ha en lite större kikare eftersom du inte kommer att störas vikten på samma sätt. Om du ska gå på långvandringar kommer du med stor sannolikhet att uppskatta en lätt och liten kikare.
 • Ska den vara vattentät? – Om du kommer att vistas i fuktig miljö eller om du är ute i regn rekommenderar jag dig att skaffa en vattentät kikare. Vattentäta kikare är fyllda med kvävgas och tål regn och att tappas i vatten utan att kikarens optik blir förstörd.

Läs mer om hur du kommer fram till rätt val av kikare här!

Kikare för glasögonbärare

Att använda en kikare kan ibland bli problematiskt om du har glasögon. Det beror på att du ibland inte får rätt avstånd från (okular) glaset.

Det är därför viktigt att kikaren har en ögonmussla i gummi som antingen sitter på rätt avstånd eller kan vikas ner. Det gör att du trots glasögonen kommer tillräckligt nära för att få ett bra synfält.

en bra kikare om du har glasögon är Vortex Diamonback 8×42 som jag har nämnt tidigare i texten..

Olika användningsområden för vandringskikaren

Det första du bör fundera på innan du köper en kikare är som sagt när-, var- och hur du ska använda den. Oftast blir det en kompromiss mellan vikt och prestanda, så fundera på vad som är viktigast för de aktiviteter du gör mest av.

Kortare promenader

För kortare promenader spelar vikten oftast inte lika stor roll, då har du råd att lyxa till det med lite större kikare på bekostnad av vikten.

Du bör ändå fundera på om det verkligen behövs, en liten kikare kommer alltid att vara smidigare. Kommer du t.ex. att utnyttja hela förstoringsspannet i den miljö du vistas i eller räcker det med en kompaktkikare som har 8x förstoring?

Långvandringar

Alla är vi olika men för egen del vill jag packa lättare ju längre vandringar jag går på. Det betyder att för min del väljer jag en lätt kikare alla dagar i veckan på en långvandring.

jag tycker helt enkelt inte den extra vikten är värd bättre bildkvalitet och förstoring. Ju fler dagar vi ska släpa på tung vikt ju mer önskade vi att vi inte hade tagit med oss den extra packningen.

Regn och fuktigt väder

Om du vet att det kan regna eller om det kommer vara fuktigt är det en vattentät kikare som gäller. Visst kan du alltid skydda din kikare och ha den i ryggsäcken, men den är ju till för att användas.

I fjällen t.ex. som ofta har varierande väder kan det vara ganska bekvämt med en vattentät kikare.

bästa kikaren för vandring

Kikarens material och egenskaper

Det är två delar som utgör själva kroppen av yxan och yxhuvudet är en av delarna. På ett sätt kan den nog sägas vara det viktigaste delen. Yxhuvudets material som är gjort i stål består av flera delar.

Objektivdiameter

Om en kikare har beteckningen 8×25 så betyder det att objektivet är 25mm. Ju större objektiv kikaren har, ju mer ljusstark är den. Om du inte har tänkt att använda den i annat än vanligt dagsljus fungerar ett objektiv på 20-30mm oftast väldigt bra.

Förstoringsgrad

Om vi tar samma kikare som exemplet ovanför (8×25) så har den en förstoringsgrad på 8 gånger. Det innebär att om du står 80 meter ifrån ett objekt så upplevs det som att du befinner dig 8 meter ifrån det.

Ju större förstoringsgrad en kikare har, ju närmare upplever du sakerna du tittar på. Det kan dock vara bra att veta att bilden blir skakigare ju mer förstoring du har om du inte har ett stativ. därför rekommenderar jag inte mer än 8-10x förstoring för en handhållen vandringskikare.

Synfält

Synfältet är helt enkelt vad du ser i bilden genom kikaren. Ju mer förstoring, ju smalare synfält brukar det bli. Ännu en anledning att inte välja en kikare med för mycket förstoring när du vandrar eftersom det kan vara svårt att ”hitta” objektet snabbt genom kikaren.

Närgräns

En kikare med en bra närgräns kan se saker skarpare på korta avstånd. Det kan vara användbart om du t.ex. vill titta på en fågel eller en ekorre några tiotal meter bort.

Utträdespupill

Generellt sett kan man säga att en kikare med en stor utträdespupill är lättare och merbekväm att använda efter som du inte tappar bilden, även om du rör ögat lite bak från kikaren.

Antireflexbehandling

Antireflexbehandling av kikarens glas ger en bättre bild utan ”flares” och störningar.

Vattentät (gas)

Vattentäta kikare tål regn och objektiven förstörs inte av att vara under vatten tack vare att de är fyllda med vätgas.

Kikarens prismor

Det finns två typer av prismor i kikare, porroprismor och takkantsprismor.

Porroprismor (ZCF)

Är vanligaste typen av prismor i kikare.

Takkantsprismor (DCF)

Är en moderna typ av prisma som brukar sitta i vattentäta- och mer kompakta kikare.

kikare vandring

Storlek på kikaren

Om du letar en kikare för vandringsäventyr och friluftsliv har du egentligen två storlekar att välja på, kompaktkikare och handhållna kikare.

Liten kikare (kompaktkikare)

De minsta kikarna är så kallade kompaktkikare. De väger ofta under 200 gram och är i en storlek som du kan få ner i fickan.

Handkikare

Storleken strax över kompaktkikarna är de mindre handhållna kikarna. De är lite större och tyngre och väger ofta 5-800g. Den större storleken gör att de har lite bättre förstoring och bättre bild, på bekostnad av vikt och storlek.

kikare friluftsliv

Tillbehör till kikaren

Det finns några praktiska och bra tillbehör tillkikaren som kan vara bra att ha. Du vill helt enkelt kunna använda den på ett enkelt sätt, förvara den under dina vandringar och hålla den ren.

Väska

En förvaringsväska kan vara bra att ha om kikaren är ömtålig eller om den kan riskera att skadas i väskan. Många kompaktkikare är dock väldigt stryktåliga och klarar sig ofta bra med endast lins- och okularskydd.

Rem

En rem så att du kan ha kikaren hängande runt halsen är väldigt praktiskt, speciellt om du vill kunna ha händerna fria till andra saker samtidigt.

Rengöringsduk

En rengöringsduk är ett måste för att hålla linsen och okularglaset rent. Fett, svett och damm kan göra att bilden inte blir så bra som den ska vara.

Lock & linsskydd

Linsskydd och okularskydd ska du alltid använda om kikaren riskerar att repas eller få slag mot sig som kan skada glaset.

Ta hand om kikaren

Det kan vara bra att ta hand om din kikare för att alltid ha en skarp och klar bild. Det är enkelt och det enda du behöver göra är att göra rent linserna efter användning.

Börja med att blåsa bort grövre smuts och putsa sedan med en putsduk. Om du skulle ha fläckar eller fett som inte går bort kan du använda lite alkohol försiktigt. Se sedan till att sätta på skyddslock över linserna och förvara den på en bra plats tills du ska ut igen.

Läs mer: Bra presenter för friluftsliv

Vanliga frågor om kikare

Vad kostar en bra kikare?

En bra kikare för vandring kostar från 500kr och uppåt. Tänk på att det ofta krävs en dyrare kikare för att få bra bild med mer förstoring. Det innebär att det kan vara bättre att köpa en kikare med 8x förstoring om du bara har 500kr att spendera än en billigare kikare med 10x förstoring.

Vad betyder 10×42 på en kikare?

Det betyder att kikaren har 10x förstoring och ett objektiv som är 42mm brett.

Är Vortex kikare bra?

Ja, Vortex är ett riktigt bra märke på kikare och de håller hög kvalitet.

Vad är en vattentät kikare?

En vattentät kikare är en kikare som tål fukt och att vara under vatten (upp till 3 meter). Objektivet är fyllt med vätgas som gör att det inte skadas av vattnet eller trycket.

Vanlig kikare eller tubkikare?

Att välja mellan en vanlig kikare eller en tubkikare är en smaksak. Det du vinner på att välja en tubkikare är att du kan få ”mer” objektiv till samma vikt. De kan även vara smidigare i formen.

Finns det bra kikare om man har glasögon?

Ja det finns det. Tänk på att välja en kikare som har en justerbart- eller avtagbar ögonmussla eller en som sitter på rätt avstånd från kikaren för att fungera med dina glasögon.

Lämna en kommentar