Present för friluftsliv – 15 bra presenter för friluftsmänniskor

Jag fick frågan av en kompis häromdagen om jag hade tips på en bra present till en friluftsmänniska. Jag började fundera och kom på flera bra förslag. Det gjorde att jag fick idén att skriva upp en lista på presenter jag själv hade uppskattat för mina friluftsäventyr.

Jag misstänker att du är i samma situation och har svårt att hitta något bra att köpa? Ta det lugnt, jag har bara valt presenter där du slipper tänka så mycket på storleken och försökt göra ditt val så lätt som möjligt.

En bra friluftspresent ska vara av bra kvalitet och ha ett uppenbart användningsområde. Jag själv uppskattar hög kvalitet framför många presenter alla dagar i veckan. Så om du frågar mig är det bättre att satsa på en riktigt bra termos istället för ett billigt tält, eller ett fint eldstål hellre än en jacka i samma prisklass.

Här nedanför tipsar jag om flera bra presenter som jag själv (som är en friluftsmänniska) hade uppskattat! Om du är osäker på vad du ska köpa så kan det vara smart att satsa på något tidlöst och som kommer att användas i många år framöver.

För att göra det enkelt för dig har jag lagt alla tips i ordning. Jag börjar med de billigaste presenterna som kostar runt hundralappen och fortsätter till de dyraste…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Otdoorexperten

Presenter för 0-500kr

Här har du några grymma presenter om din budget ligger under 500kr.


1. Tändstål

tändstål gåva

Ett tändstål av bra kvalitet är en grymt rolig present att få och faktiskt ganska användbar. Skillnaden mellan ett tändstål och en tändare är att det inte påverkas av fukt och dåligt väder. Dessutom kan det inte ”ta slut”.

Det är alltså en bra sak att ha i ryggsäcken som inte tar någon plats. Jag har själv ett liggande i väskan som räddat några dagar när man glömt tändaren.

Köp ett bra tändstål eftersom de billigare varianterna är rätt dåliga. Light My Fire Firesteel för dryga hundralappen är ett av de mest populära och samma som jag själv haft i flera år!


2. Friluftskniv

present friluftsliv friluftskniv

Något jag själv hade uppskattat att få i present är en bra friluftskniv. Om personen som fyller år inte redan har en friluftskniv är det här den perfekta presenten.

Det bästa är det finns bra knivar för så lite som en hundralapp men om du vill spendera mycket pengar finns det betydligt dyrare.

Om du bara ska spendera runt hundralappen rekommenderar jag Morakniv Companion som är världskänd och extremt populär bland naturmänniskor världen över. Om du vill lägga lite mer kan du kolla in min egna favorit Morakniv Outdoor 2000 som är en lite lyxigare kniv.


3. Kikare för vandring & friluftsliv

kikare present vandring

En kikare är faktiskt inget man brukar tänka på att köpa själv men kan vara väldigt uppskattat att få i present. Om personen du köper presenten till gillar att fjällvandra kommer den troligtvis att uppskattas lite extra.

Var dock inte för snål när du köper en kikare, med för dålig optik kommer den inte att användas. Jag skulle också satsat på en mindre kikare som ofta ger bättre bild för pengarna om du måste hålla dig inom en viss budget.

Det finns bra friluftskikare från 4-500kr och uppåt. Om du vill ha några bra förslag rekommenderar jag dig att kolla in mitt inlägg där jag skrev om de bästa kikarna för vandring.


4. Pannlampa

pannlampa friluftsliv

En pannlampa är ofta underskattad när man tältar eller vandrar i mörker. Att få en bra pannlampa med starkt ljus kommer att uppskattas ganska snabbt.

Det är lätt att tro att man inte behöver en pannlampa tills man vant sig vid att använda den. Själv har jag en Black Diamond Cosmo 300 och skulle inte klara mig utan den idag.

Den ligger i ryggsäcken varje gång jag ger mig ut och åker fram så fort det blir mörkt ute.


5. Termos

termos som present

En bra termos är nog den bästa presenten du kan köpa till en person som gillar att vara utomhus. Den kommer med stor sannolikhet att hålla i flera decennier förgylla många dagar i naturen.

Termosen är nog en av de prylar jag själv använder oftast. Det självklara valet av termos är Thermos Light & Compact, den är helt enkelt grym! Jag har en sån och de flesta andra verkar rekommendera den också.


6. Mattermos

primus trailbreak mattermos

Om termosen är varje naturmänniskas måste så är en mattermos nästa inköp som måste göras. Jag använder själv min mattermos flera gånger i veckan, året runt.

Den åker ofta med på dagsturer och håller lunchen varm hela dagen. Den är också perfekt för att ta med mat till stranden eller bara en liten picknick.

Det finns bra- och dåliga mattermosar och om du ska ge bort en i present ska det vara kvalitet, då kommer den att hålla hur länge som helst. Jag har haft min i över 10 år nu, jag skrev om den i mitt inlägg om bra mattermosar.


7. Första Hjälpen-Kit

första hjälpen väska ge bort

Även om det kanske kan kännas som en tråkig present så visar det att du verkligen bryr dig om den du ger den här presenten till någon. Kanske kommer den vara räddningen någon dag?

Ett första hjälpen-kit är en sak som alltid bör ligga i ryggsäcken. Oavsett om vi ska ut och vandra eller cykla mtb. Eftersom det kanske är en lite tråkig grej kan det vara något man struntar i att köpa till sig själv.

Då är det perfekt om du tar ansvar för din vän och köper in en bra första hjälpen-väska. Se till att köpa ett bra kit som inte är för stort. det är bättre att ha det nödvändigaste men alltid ha det med sig, än att ha mycket saker som aldrig ligger i väskan när de behövs.

Jag har skrivit ett inlägg om vad man ska tänka på när man köper ett första hjälpen-kit. Där kan du få bra tips som hjälper dig att välja rätt beroende på vilka aktiviteter personen utövar.


8. Frystorkad mat

ge bort frystorkad mat

Om personen verkligen har allting redan så kan du alltid plocka ihop ett kit med frystorkad mat. En person dom redan har allt, är troligtvis ute ofta i naturen så då kommer frystorkad med med stor sannolikhet att uppskattas.

Plocka även med någon frystorkad frukost och efterrätt och gör en fin present korg. Kanske kan du komplettera med lite energibars och nötter?

Det viktigaste är att te reda på om den som ska få presenten har några allergier innan du handlar. Vill du vara på säkra sidan så köper du helt enkelt laktos- och glutenfria produkter.

Det finns väldigt bra utbud på frystorkad mat, läs allt du behöver veta i mitt inlägg om bra frystorkad mat.


9. En fin vattenflaska

Vattenflaska present friluftsliv

Många äger vattenflaskor tillverkade i giftig plast. I längden är det inte bra varken för oss eller för miljön att använda plast och de flesta uppskattar nog en fin vattenflaska i stål som passar betydligt bättre på vandringen.

Fördelen med vattenflaskor i stål är som sagt att de inte avger några gifter, de håller kylan bättre och tål betydligt tuffare tag. På långvandringar kan det vara förödande om vattenflaskan skulle gå sönder.


Presenter för 500kr och uppåt

Om du söker något lite dyrare kommer mina bästa tips här nedanför.


10. Friluftsyxa

yxa för friluftsliv

Om ”födelsedagsbarnet” redan har en friluftskniv och gillar att göra upp eld när den är ute i naturen, kanske en friluftsyxa blir en bra present?

Det kan vara smart att välja en mindre variant men som ändå har tillräckligt tyngt för att hugga bra. Självklart av bra kvalitet. En bra friluftsyxa går att få från dryga 500-lappen och då är det bra grejer.

Läs mitt inlägg om friluftsyxor innan du köper det i present så att du vet vad du ska köpa. Det är bättre att det blir rätt från början.


11. Multiverktyg

multiverktyg present

Ett multiverktyg är inte bara något som är bra på vandringen utan jag använder det som ett allround-verktyg även hemma. Ett säkert kort är Leatherman Wingman.

Här finns det väldigt många olika modeller att välja på. Det finns de mindre klassiska fällknivarna från victorinox som passar utmärkt att ha i väskan på vandringsturen för att klara de enklare uppgifterna.

I andra änden har du t.ex. Leatherman som gör riktigt kraftigt multiverktyg med många olika funktioner som klarar grövre jobb. Oavsett vad du söker finns det något som passar.

Läs mitt inlägg om hur du hittar det bästa multiverktyget för personen som ska ha det.


12. Hängmatta / Hammock

sea to summit hängmatta

Det har blivit alltmer populärt att sova i hängmatta de senaste åren och jag gillar det själv. Fördelen är att det blir mindre att släpa på (vid bra väder) och i skogsterräng är det ofta lättare att hitta lägerplats för en hammock.

Om personen som fyller år redan har tält och ofta är ute och sover i naturen kommer en bra hängmatta troligtvis att uppskattas. Som alltid gäller det att köpa en av bra kvalitet då den båda håller bättre, är lättare och skönare att sova i.

Hitta rätt och få guidning i ditt val genom att läsa min artikel bästa hammocken för vandring.


13. Ryggsäck för dagstur

ryggsäck för vandring present

Ryggsäcken är en absolut basutrustning för vandring och friluftsliv och ja, det är stor skillnad på bra- och dåliga ryggsäckar. En ryggsäck för dagsvandring ska rymma extrakläder, sittunderlag, mat, vatten och energi för dagen.

Ofta är en ryggsäck på 15-22 liter ett bra val och själv gillar jag ryggsäckarna från Osprey. De sitter grymt bra på ryggen, ventilerar bra över ryggen när det är varmt och har många bra funktioner.

Jag har Osprey talon 22 som har varit med mig i över 5 års tid och den fungerar lika bra idag som den dagen jag köpte den.


14. Stormkök

friluftskök 30 års present

Om du vill ge bort något riktigt fint är ett stormkök ett bra val. Kanske letar du en 30-års present för friluftsliv?

Att ge bort ett stormkök är alltid uppskattat och det är en pryl som kommer att användas år – efter år – efter år. De bättre friluftköken på marknaden t.ex. Trangia och Primus är helt enkelt så bra att de nästan håller för evigt.

Ett säkert kort och ett av de mest populära stormköken på marknaden är Trangia 25-4 UL. Det finns både med gas och spritbrännare.


15. Vandringstält

present för fjällvandring

Om du vill ge en riktigt fin present kanske ni kan gå ihop några stycken och köpa ett bra vandringstält. Om personen har en planerad fjällvandring för första gången kan det här vara den ultimata födelsedagspresenten.

Det du bör kolla upp innan är om personen behöver ett enmanstält eller tvåmanna tält och sen köpa det bäst efter er budget. Du kan läsa mer i min artikel som jag skrivit om de bästa tälten för fjällvandring.


Vad ska man tänka på när man köper en present till en friluftsmänniska?

Det viktigaste är ju att den som får presenten uppskattar den så utgå från det. Fråga dig själv:

  • Vilka aktiviteter brukar personen hålla på med?
  • Vad har den för prylar redan idag?
  • Ska den iväg på en långvandring- eller annat äventyr snart som den kan behöva saker till?

Om du är osäker – Satsa på tidlöst, kvalitet & utan krav på storlek

Det absolut lättaste sättet att undvika att köpet blir fel är att inte köpa saker som måste vara rätt storlek, eller saker som ät tillfälligt ”inne”.

Att t.ex. köpa ett stormkök eller en termos kommer alltid att vara ett smart val till en naturmänniska. Det är inga storlekar som ska passa och så länge du köper saker av bra kvalitet kan du nästan inte misslyckas med din present.

Kvalitet över Kvantitet

Jag har sagt det innan men säger det igen, köp kvalitet framför kvantitet. Ibland kan det kännas lockande att köpa något för att det är billigt men jag lovar dig, en mindre pryl av bra kvalitet kommer att bli 100 ggr mer uppskattad.

Dessutom kommer den troligtvis att följa med personen i flera decennier framöver. Det känns ju alltid roligare att veta att personen kanske sitter där om 20 år och använder just den där presenten som den fick av dig en gång i tiden.

Köp presenten i tid

Oavsett om du köper din present på nätet eller i en fysisk butik är det alltid bra att vara ute i god tid. Leveranserna brukar vara snabba men tänk på att räkna in helgdagar etc.

Fria returer, öppet köp & byten

Se till så att den butiken du köper ifrån har öppet köp och fria returer. Jag själv brukar inte köpa på butiker som inte har öppet köp och det ska helst vara gratis eller billigt att göra returer.

De butiker jag länkar till i det här inlägget Har öppet köp och även gratis frakt och fria returer och byten över 5-600kr. Läs på hemsidan vad som gäller innan du beställer.

Jag hoppas att den här listan hjälpte dig att hitta något bra till din friluftsintresserade vän!

Lämna en kommentar