Bästa mattermosen för vandring 2024 (Bäst i test)

Att äta mat utomhus är något speciellt. Med en bra mattermos kan du göra det varje dag om du vill, de bästa håller värmen på soppor och grytor i upp till 20 timmar. Det gör utomhusaktiviteterna så mycket roligare! Jag vet själv hur det har ändrat hur jag spenderar dagarna utomhus.

En bra mattermos ska hålla värmen på maten bra och vara helt tät. Den ska även vara lätt att äta ur och hålla ren. Sen ska den självklart tåla stryk, att användas och diskas i diskmaskinen. Vi vill ju kunna använda vår mattermos så ofta vi kan, utan att behöva vara försiktiga.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Primus TrailBreak Lunch JugBästa mattermos för vandring
2.Stanley Classic Food JarBästa mattermos för två (Stor)
3.Primus TrailBreak Lunch Jug PippiBästa mattermos för barn

Bästa mattermosen för vandring blev den väldigt populära Primus TrailBreak Lunch Jug 550ml. Det räcker egentligen att läsa recensioner för att förstå varför den här är så bra. Den är smidig, enkel och håller värmen väldigt bra. Dessutom är storleken perfekt för en vuxen person.

Om du söker en stor mattermos för två personer är det självklara valet Stanley Classic Food Jar. Den levererar verkligen när det gäller att hålla värmen, vilket den håller i 20 timmar! Även den här mattermosen har väldigt bra betyg och recensioner på nätet.

Bästa mattermosen för barn är även den en Primus TrailBreak lunch Jug 400ml. Fast i en mindre- och färggladare version med Pippi-motiv. Den är exakt lika bra på alla punkter som vanliga TrailBreak.


Bästa mattermosen – 3 bra mattermosar för vandring & friluftsliv

Att skaffa en mattermos kommer höja ditt friluftsliv en nivå. Jag kommer själv ihåg när jag köpte min första, sen dess har jag spenderat mycket fler dagar utomhus. Inte bara vandringar, utan även spontana utomhusluncher.

Om du brukar använda matlådor i dagsläget så är det verkligen dags att skaffa en riktig mattermos. Du slipper läckage och värmen håller grymt länge. Dessutom kan du använda den på sommaren för kalla sallader eller frukt.

Här nedanför har jag tagit med de bästa mattermosarna beroende på vad du är ute efter.


1. Primus TrailBreak Lunch Jug 550ml – Bästa mattermosen för vandring

Primus TrailBreak Lunch Jug är en grymt bra mattermos. Den är enkel, tät, håller värmen och är stryktålig. Utsidan på den är dessutom i greppvänlig pulverlack. Med andra ord en perfekt vinnare i testet.

Om du läser recensioner om den här mattermosen så kommer du att få höra: Bra storlek, håller värmen bra och smidig. Just storleken och att den är så smidig gör den bra för skogsutflykter och dagsturer.

En extra bonus är ju att den är ganska billig också. En stor fördel om du letar bästa pris!

Fördelar

 • Smidig
 • Håller värmen bra
 • 100% tät
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Stanley Classic Food Jar – Bästa mattermosen för två (Stor)

Är du ute efter en stor mattermos för två personer ska du kolla in Stanley Classic Food Jar. Den är inte bara snygg. Den rymmer dessutom nästan en liter mat vilket räcker gott och väl till två vuxna och kanske till två vuxna och ett barn.

Stanley Classic Food Jar håller värmen extremt bra, närmare bestämt i 20 timmar. Och om du vill använda den för kalla saker på sommaren så håller den kyla i upp till 24 timmar!

Designen är lite långsmal vilket gör den praktiskt för att packa i en ryggsäck. På utsidan sitter även ett bra bärhandtag och det isolerade locket går att äta ur. Går även att diska i diskmaskin.

Fördelar

 • Rymmer mycket mat
 • Håller värmen väldigt länge
 • Bra form för ryggsäck
 • Går att diska i diskmaskin
 • BPA-fri

Nackdelar

 • För djup för att ätas ur med vanlig sked

3. Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi – Bästa mattermosen för barn

bästa mattermos barn

Letar du efter en mattermos för barn? Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi är en mindre variant (400ml) av Primus populära TrailBreak. Den håller värmen exakt lika bra och är lika stryktålig, men har lite häftigare design.

Utsidan har ”Pippi” design och finns i tre olika färger. Blå, röd och grön. Du kommer alltså att hitta en färg som passar alla personligheter.

Den här mattermosen är perfekt för barn eftersom den tål stryk och har en enkel design. Det gör att den kommer att hålla länge trots tuffa tag.

Fördelar

 • Bra kvalitet
 • Snygg- & häftig design
 • Smidig
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Rymmer mindre mat
Bilden är på Primus TrailBreak Lunch Jug Pippi. Bildens källa och vart du hittar den: Outnorth.se

Att tänka på när du köper en mattermos

 • Hur stor mattermos behöver du? – Ska du gå långvandringar ensam där du vill packa lätt? Då är en mindre och smidig mattermos som ändå rymmer en rejäl portion bra, t.ex. Primus Trail Break. Om ni är flera personer kan ni antingen ta en större eller varsin mindre mattermos.
 • Hur lång tid håller den värme-/Kyla? – att en mattermos kan hålla värmen- eller kylan under en längre tid är aldrig någon nackdel, men om du vet att du bara kommer gå kortare turer så behöver det inte vara en avgörande faktor. De flesta mattermosar utom de allra billigaste brukar hålla värmen på maten i några timmar utan problem.
 • Går den att diskas i diskmaskin? – Enligt mig ska en mattermos tåla att diskas i diskmaskin. Det är lätt att säga att det inte spelar någon roll, att man kan handdiska. Men ärligt, kommer du orka det om du är ute ofta?
 • Är den BPA-fri? Eftersom du ska äta ur den och det är varm mat vill du att mattermosen ska vara BPA-fri. De termosar jag har rekommenderat här är BPA-fria. Jag rekommenderar att köpa en BPA-fri.
 • Hur kommer du att äta ur den? Kommer du att äta maten direkt ur behållaren? Eller på en separat tallrik eller kåsa? Om du ska äta direkt ur termosen får den inte vara för hög, skeden måste nå ner till botten. Fördelen med att äta direkt ur termosen är att det blir mindre prylar att ta med och mindre disk.

Varför ska man ha en mattermos?

Det första som avgör vilken yxa du köper för dina friluftsaktiviteter är ju vad du ska använda den till. Vi har gått igenom det lite innan och även rekommenderat de bästa valen för vad du är ute efter.

Oavsett vilken yxan du köper så kommer du att få kompromissa på vissa punkter, gå därför alltid efter vilken aktivitet du kommer att spendera mest tid med yxan. var även beredd på att du kan bli tvungen att köpa en till yxa framöver.

Mat när man vandrar

Något jag använder min mattermos mycket till är på dagsturer. Det är skönt att ha färdig och varm mat med sig och slippa dra igång ett stormkök.

Och även om du har frystorkad mat med dig på vandringen kan det ibland vara skönt att slippa stormkök för att värma vattnet.

För en person passar det perfekt med en mindre mattermos med en volym kring 0,5 liter för dagsvandringar. Om ni är två personer så kan ni antingen ha en varsin halvliters-termos eller en på 1 liter.

Nackdelen med att dela mattermos är att ni ändå måste ha med er en extra kåsa/skål att äta ur. Det gör att det blir fler saker som ska med och mer disk.

Utflykter utomhus

Ena annan sak mattermosen passar perfekt till är alla sorters utflykter. Det kan vara med bil, till fots, med buss eller bara i en park. Kanske en dag på stranden?

Eftersom mattermosar håller både värme- och kyla kan du ta med dig både kall- och varm mat. Både på sommaren- och vintern.

En mattermos kan både spara pengar och göra det mer bekvämt eftersom du alltid har mat med dig. Du kan på så sätt göra mer spontana utflykter.

Mattermos som lunchlåda (matlåda)

Mattermoden passar även perfekt som matlåda på jobbet eller andra ställen. Eftersom den håller värmen hala dagen utan problem gör det att du slipper jobbig disk och att värma maten.

Har du ett jobb där tillgången till micro är dålig är en mattermos ett perfekt alternativ till matlåda. Om du pluggar och inte orkar vänta i kön till köket, ta en mattermos istället!

Sen är det skönt att du alltid kan gå ut och sätta dig var du vill och äta din mat på ett enkelt sätt.

Mattermos till korv

Många letar en bra mattermos till korv och då ofta kokt korv som ligger i varmt vatten. Det du behöver tänka på är att termosen är tillräckligt lång, annars får du dela korven på hälften.

Stanleys stora mattermos fungerar bra för varmkorv men jag skulle faktiskt rekommendera en vanlig termos. En väldigt populär termos som fungerar för korv är Stanley Classic Bottle.

Ta hand om din mattermos

Det som är bra med mattermosar är att de är i stål och är enkla att rengöra. Det betyder att du ”kan” glömma att diska den ett par dagar utan att den blir förstörd. Även om det inte är att rekommendera.

Det bästa är såklart att diska den direkt efter användning. De flesta fungerar bra att köra i diskmaskinen. Jag själv skulle inte köpa en som inte tål diskmaskin.

Diska den

Antingen diskar du den för hand eller i diskmaskin. Skruva isär alla delar så att den blir helt ren. Låt den torka innan du plockar ihop den och lägger den i ett skåp eller ryggsäcken.

Mattermos som luktar illa

Om du har oturen att råka glömma mat i din termos en längre tid kan den börja lukta illa. För att få bort lukten kan du göra följande:

 • Diska rent den för hand eller i maskin
 • Lägg alla delar i ättika
 • Fyll termosen med ättika/vatten och låt ligga någon dag
 • Diska rent igen

Läs mer: Bästa tältet för vandring

Vanliga frågor om mattermosar

Hur länge håller en mattermos maten varm?

En bra mattermos håller maten varm i 16-20 timmar.

Kan man ha kall mat i en mattermos?

Ja absolut. En bra mattermos kan hålla maten kall i 20-24 timmar.

Kan man diska en mattermos i diskmaskinen?

Ja, alla mattermosar av bra kvalitet tål att diskas i diskmaskin. Det finns modeller som inte tål maskindisk, läs vad som gäller på tillverkarens hemsida.

Vad kostar en mattermos?

En bra mattermos kostar från 300-600kr ungefär.

Hur länge håller en mattermos?

Så länge du tar hand om din mattermos så finns det inget som säger att den inte kommer att hålla i 20år eller längre. Det som kommer att gå sönder första är packningar av gummi etc.

Lämna en kommentar