Bästa frystorkade maten 2024 – Bäst i test

På jakt efter frystorkad mat till din nästa vandring? Antagligen vill du ha den bästa och godaste du kan få tag i? Visst, frystorkat är inte alltid den mest spännande maten, men det finns riktigt god frystorkad mat. Och ibland har vi inte utrymme för annat i väskan.

Bra frystorkad mat ska vara energirik, ha lång hållbarhet och smaka bra. Den ska också gå snabbt att tillaga och ha tydliga tillagningsinstruktioner. Det är egentligen inte svårare än så. Den bästa frystorkade maten är den du tycker om. Utan att du behöver tillsätta kryddor eller andra ingredienser. Det ska bara behövas varmt vatten, sen vara klart för att ätas!

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Real Turmat Pulled Pork With RiceBästa frystorkade maten för vandring
2.Real Turmat Vegan Chili Stew With BeansBästa veganska frystorkade maten
3.Blå Band Indian Chicken StewBästa glutenfria frystorkade maten
4.Friluftsmat Sticky Chocolate CakeBästa frystorkade efterrätten

Bäst i test blev Real Turmat Pulled Pork With Rice. Alla gillar den här vandringsmaten, den är bra kryddad och full av energi. En påse väger bara 121 gram men ger hela 547 kalorier. Självklart vacuumpackad. Som en bonus är den laktosfri!

Om du söker vegansk frystorkad mat så är Real Turmat Chili Stew With Beans definitivt ett av de bättre valen. Den smakar bra och är rik på energi. Dessutom är den inte bara vegansk, den är även gluten- och laktosfri.

Även om chiligrytan ovanför är glutenfri måste vi passa på att tipsa om Blå Band Indian Chicken Stew. En populär och välkryddad rätt om du vill ha glutenfritt men inte veganskt. Grymt energiinnehåll på hela 645g!

En efterrätt är alltid nice på fjället och hur låter det inte med en varm kladdkaka? Friluftsmat Sticky Chocolate Cake smakar magiskt efter en tuff vandringsdag och ger den där extra energin som behövs som återhämtning.


Bästa frystorkade maten – 5 bästa valen

Frystorkad mat har blivit en basvara på mina vandringar. Anledningen är att det är bekvämt och att det kapar vikten på packningen. Jag rekommenderar verkligen fystorkat av de två enkla anledningarna.

För att hitta de de bästa frystorkade maträtterna har jag självklart vägt in vad jag tycker själv, men framförallt jämfört recensioner, omdömen och betyg i olika test på nätet.

Det grymma med färdiga rätter som smakar bra är att du bara behöver tillsätta varmt vatten så är de klara! Det sparar enormt med tid. Så se till att du gillar kryddningen på rätterna så att du slipper släpa med dig extra vikt.

Ett tips är att beställa hem några rätter och se själv vilka du gillar innan du ger dig ut på en längre vandring.


1. Real Turmat Pulled Pork With Rice – Bästa frystorkade maten för vandring

bästa frystorkade maten för vandring

Om du söker en god mat i en liten påse, här har du den! Real Turmat Pulled Pork With Rice är perfekt kryddad och faktiskt en av mina egna favoriter. Det här är en maträtt man gärna spar till speciella tillfällen på vandringen.

En annan anledning till att den blev bästa frystorkade maten för vandringar är energiinnehåller och förpackningen. Den ger exakt lagom med energi för tuffare dagar och räcker lätt att dela på för två mindre barn.

Förpackningen är enkel att öppna och försluta så du slipper den där irritationen som kan uppstå när man är hungrig.

Fördelar

 • God & bra kryddad
 • Bra påse
 • Bra portionsstorlek

Nackdelar

 • Något dyr

2. Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans – Bästa veganska frystorkade maten

bästa veganska frystorkade maten

Ok, det kanske känns som upprepning med en till maträtt från samma tillverkare. Men Real Turmat är faktisk grymma. Bästa veganska frystorkade maten är Real Turmat Vegan Chili Stew With Beans.

Precis som alla deras rätter smakar den väldigt bra och har en bra återförslutbar vacuumförpackning. Måltiden är energirik och även laktos- och glutenfri.

Den här maträtten är väldigt populär även bland icke-veganer och ger lika mycket energi som rätter innehållande kött.

Fördelar

 • Väldigt god
 • Energirik
 • Lång hållbarhet

Nackdelar


3. Blå Band Indian Chicken Stew – Bästa glutenfria frystorkade maten

bästa glutenfria frystorkade maten

Vill du ha en glutenfri rätt men ändå kött eller kyckling? Då är Blå Band Indian Chicken Stew ett perfekt val! Blå band är kända för att göra bra frystorkad mat och den här rätten är ett bevis på det.

Det är en bra kryddad rätt som även är populär hos barnen. Den är laktos- och glutenfri och ger dessutom bra med energi då kaloriinnehållet är hyffsat högt.

Fördelar

 • Glutenfri
 • Bra energiinnehåll
 • Populär hos barn

Nackdelar


4. Friluftsmat Sticky Cocolate Cake – Bästa frystorkade efterrätten

bästa frystorkade efterrätten

Om du vill njuta av en varm kladdkaka på din vandring måste du ha med dig Friluftsmat Sticky Chocolate Cake. Blanda kakmixen, tillaga på stormköket, njut!

Kanske packa ner en påse och överraska vandringskompisarna på fjället?

Den här efterrätten är grymt som den är och vill du lyxa till det ännu mer så tillsätter du smör eller ghee.

För längre vandringar är några efterrätter nästan ett måste. Bars och nötter i all ära, men att kunna tillaga en varm efterrätt är faktiskt den ultimata lyxen.

Fördelar

 • Grymt god
 • Väger lite
 • Ger bra energi

Nackdelar


5. Outmeals fruit Muesli With Rasberries – Bästa frystorkade frukosten

Att starta vandringsdagen med en bra frukost är ett måste. Outmeals Fruit Muesli with Rasberries är en grymt god musli med hallon.

Vanlig gröt på havregryn eller mannagryn fungerar bra, men ibland vill man variera. Att dessutom slippa hålla på med olika förpackningar är väldigt skönt.

Outmeals frukostar innehåller skummjölkspulver vilket gör de goda ocj krämiga. det enda du behöver tillsätta är vatten!

Fördelar

 • Enkel & snabb att tillaga
 • Bra förpackning
 • God

Nackdelar


bästa frystorkad mat för vandring

Vad du ska tänka på när du köper vandringsmat

 • Är du allergisk eller känslig? Alla är vi olika och om du är allergisk mot något bör du kolla så den frystorkade maten inte innehåller det. Det finns både laktos- och glutenfri frystorkad mat. Även veganska och äggfria maträtter. Läs innehållsförteckningen när du beställer. Det brukar stå väldigt tydligt vad maten innehåller.
 • Hur mycket energi behöver du? Är du en person som äter mycket eller lite? Även om du inte äter mycket så tänk på att det går åt mer energi på en långvandring är vad du gör av med hemma. Räkna med det dubbla. Vissa märken har större förpackningar än andra så du kan alltid välja den som passar bäst för dig. Vandrar du med en annan person? Kanske äter ni olika mycket och kan dela upp två portionsförpackningar mellan er vid måltiderna?
 • Ska du iväg på långvandring? Om du ska på en längre vandring kommer packningen vara mer avgörande. Du vill absolut inte ha en tung packning, inte heller massa saker som tar plats. Vid långvandringar rekommenderar jag att köpa färdig portionspåsar eller att du gör egen frystorkad mat. Fördelen är att allt som behövs för en portion finns i påsen, kryddor och alla tillbehör. Det kommer göra livet både lättare och enklare på vandringen.
 • Hur många portioner behöver du? Om du är iväg och vandrar så kommer du att äta 3 riktiga mål mat om dagen. Om du inte går på någon speciell diet vill säga. Det innebär att om du är iväg 4 dagar kommer du att behöva 12 måltider. utöver det kommer du att behöva snacks och eventuella efterrätter.

Vegansk frystorkad mat

Om du är vegan finns det bra veganska alternativ på frystorkad mat. Även de veganska rätterna är energirika och goda.

En av de mest populära rätterna är Chiligrytan jag tipsat om ovanför. Men självklart finns det många fler rätter att välja på. Här har du populära veganska frystorkade rätter.

Frystorkad mat glutenfri

Glutenfri vandringsmat har blivit allt vanligare och det är inga problem att hitta glutenfria alternativ. Här hittar du glutenfri vandringsmat.

Du kan självklart även göra egen glutenfri vandringsmat som du torkar i ugnen. Då rekommenderar jag en vacuumpackare för att få ner volymen och öka matens hållbarhet.

Laktosfri frystorkad mat

Om du är känslig mot- eller laktosintolerant finns det alternativ. Det finns laktosfri frystorkad mat från de flesta tillverkarna och dessutom ett bra utbud.

Jag är själv känslig mot laktos, så jag vet hur viktigt det är med rätt mat.

Om du bara är känslig mot laktos och kan äta vissa produkter är ett alternativ att beställa hem några maträtter och testa innan du går ut på en vandring. Eller så tar du som sagt det enkla alternativet och kör på laktosfritt från början.

Frystorkade efterrätter

Frystorkade efterrätter är grymt! Du har säkert varit med om energibrist och då skriker verkligen kroppen efter en belöning.

Samtidigt är det ganska opraktiskt att släpa med sig färskvaror. Och att bara äta godis eller bars kan bli tröttsamt i längden.

Då passar det perfekt med frystorkade efterrätter att ta med. Det finns bland annat äppelpaj, chokladkaka etc. Oftast är det en enkel kakmix som du blandar med vatten och sen bakar i en stekpanna eller i ett kokkärl på stormköket.

På 5-10 min har du en härlig varm dessert att servera, härligt va!

Frystorkad frukost

Förutom mat- och efterrätter finns det även frystorkad frukost, bland annat müsli och gröt med olika smaker. Det går självklart att ta med eget havregryn och sylt, men de färdiga portionspåsarna är så praktiska.

Du får tänka på att de är i portionspåsar och perfekt smaksatta med bär eller choklad. de tar lite plats och gör matlagningen snabb och enkel.

Förpackningens design

Det smarta med frystorkad mat är att du ”lagar maten” i själva påsen. Du behöver bara hälla ner varmt vatten, röra om och vänta 5-10 minuter. Sen är det klart!

Det här är grymt skönt eftersom det går snabbt och enkelt. Dessutom slipper du disken, du använder bara skeden du äter med. Jag älskar frystorkad mat av just den här anledningen.

Läs mer: Mat till fjällvandring

frystorkad vandringsmat

Hur lång hållbarhet har frystorkad mat?

En av de stora fördelarna med frystorkad mat är hållbarheten som är flera år. Ofta 3-5 år från tillverkningsdatum.

Det betyder att så länge du förvarar din mat svalt och mörkt kommer du att kunna ha den nästa vandring om den inte skulle gå åt.

Öppnad förpackning som tillagats

En öppnad och tillagad förpackning bör ätas på en gång. Du kan självklart försluta den och äta den en ett par timmar senare men inte vänta till dagen efter.

Vad behövs för att tillaga frystorkad mat?

Du behöver bara varmt vatten för att tillaga din frystorkad mat. Hur du värmer vattnet spelar ingen roll, men oftast görs det i ett stormkök. Du kan även ha med dig varmt vatten i en mattermos.

Många platser har eldningsförbud så där är stormköket (eller värmepåse) det enda alternativet. Ska du bara på en dagstur och vill ha en enkel matsäck i skogen? Då kan du ta med varmt vatten i en termos och hälla ner i påsen när du ska äta.

Hur tillagar man frystorkad mat?

Antingen tillagar du den i ett kokkärl på stormköket eller genom att hälla ner varmt vatten i förpackningen. Att använda förpackningen för tillagning och att äta ur är praktiskt för att du slipper diska.

Tillaga frystorkad mat med värmepåse

Mjukkonserver behöver inget stormkök eller led för att tillagas, de kan tillagas i en värmepåse. Det du gör är att hälla ner vatten i värmepåsen som blir varm när den reagerar med vattne.

Lägg sen bara ner mjukkonserven i påsen och vänta tills den tills den är varm.

Mjuka konserver och annan mat för vandring

Du kan självklart ha annan mat än frystorkat med dig på vandringen, bland annat mjukkonserver eller vanliga konserver.

Frystorkat är däremot att föredra på längre vandringar eftersom de väger lite. En portion frystorkad mat väger runt 100g i förpackningen och runt 500g när du tillsatt vatten.

Har du bara tillgång till vatten där du går så sparar du alltså väldigt mycket vikt genom att använda frystorkad mat. 1kg frystorkad mat, motsvarar 5kg mat i konserver.

Mjukkonserver

Mjukkonserver är som ett mellanting mellan frystorkat och konserver. De väger ungefär dubbelt så mycket som frystorkad mat. De har även fördelen att de kan ätas kalla och tillagas i en värmepåse.

Vanliga frågor om frystorkad mat

Varför är frystorkad mat så dyr?

Frystorkad mat är dyrt eftersom det är dyrare att tillverka den. Den ska bli lätt genom att frystorkas, samtidigt ska den ha ett bra näringsvärde och energiinnehåll. Den ska även vara vacuumpackad för att spara plats och ha en bra förpackning som fungerar för tillagning och att äta ur.

Hur tillverkas frystorkad mat?

Tillverkningsprocessen av frystorkad mat är komplicerad. Enkelt förklarat kan man säga att man först fryser ner maten i väldigt låg temperatur under atmosfärtryck. Därefter höjs trycket till 1m bar. Då bildas så kallad sublimering. Resultatet du får är en extremt hållbar och lätt mat där all vätska tagits bort.

Hur länge håller frystorkad mat?

Frystorkad mat har extremt bra hållbarhet, ofta 3-5 år från tillverkningen.

Finns det frystorkad mat i storpack?

Ja, du har bland Travel Lunch Storpack som består av 6st paket med 125 gramspåsar.

Hur tillagar man frystorkad mat?

Du häller bara varmt vatten i förpackningen, rör om och väntar 5-10 minuter. Sen är det klart!

Lämna en kommentar