Bästa vattenflaskan för vandring 2024 (Bäst i test)

Vattenflaskan är en av de viktigaste sakerna i min packning. Kanske kan det kännas som att det duger med vilken vattenflaska som helst på vandringen, men för egen del lägger jag gärna några extra kronor för att få en giftfri flaska av bra kvalitet.

En bra vattenflaska för vandring ska tåla slag och stötar, rymma tillräckligt med vatten och vara BPA-fri. Den gärna tåla varma drycker och ha en tät och pålitlig kork. Min personliga favorit är Klean Kanteen Classic.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Kleen Kanteen ClassicBästa vattenflaskan för vandring
2.Kleen Kanteen Insulated ClassicVattenflaska som håller kyla & värme
3.Urberg Single WallBillig vattenflaska i stål

Bäst i test blev Kleen Kanteen Classic. Det här är min favoritflaska, men kollar man runt på recensioner så ser man att det även är en av de absolut populäraste vattenflaskorna på marknaden. Den är enkel att dricka ur och är enkel att rengöra, enligt mig den ultimata vattenflaskan för vandring.

Om du söker en vattenflaska som håller både kyla och värme ska du kolla in den isolerade varianten Klean Kanteen Insulated Classic. Det är en isolerad variant av den populära Classic-modellen. den håller vattnet kallt i upp till 50 timmar och varmt i upp till 20 timmar.

Är du ute efter en billig och bra vattenflaska i stål för dina friluftsäventyr måste du kolla på Urberg single Wall. Det är en vattenflaska av bra kvalitet till ett lågt pris. Den har 5/5 i betyg av sina användare och i princip enbart positiva omdömen.


Bästa vattenflaskan för vandring – 4 bra vattenflaskor för vandring & friluftsliv

Jag ska vara ärlig. Jag gick länge runt med en vattenflaska i plast och förstod inte riktigt grejen med de dyrare flaskorna i stål. Men nu har jag insett att det är bra på flera sätt.

De avger mindre gifter till vattnet, de håller vattnet svalare och de håller länge! Jag vet ju att jag antagligen kommer att vandra i resten av mitt liv och då känns ett par hundra för en bra BPA-fri vattenflaska i stål ganska billigt faktiskt.

Jag har samlat ihop, jämfört och sållat ut. Här nedanför har du mina val av de bästa vattenflaskorna för vandring och friluftsliv. Vilken du väljer är lite beroende på vilka egenskaper du är ute efter.


1. Klean Kanteen Classic – Bästa vattenflaskan för vandring

bästa vattenflaskan vandring

Klean Kanteen Classic känns som ett ganska självklart val om du letar en enkel och giftfri vattenflaska i metall för vandringen. Den är BPA-fri, har en bra och hållbart munstycke och kommer hålla jättelänge.

Jag har själv valt modellen i ”brushed steel” då den går att diska i diskmaskinen och jag tycker även att den är snyggast.

Den här vattenflaskan har enbart toppbetyg i recensioner och bäst i test. Den levereras med den praktiska sportkorken och ögla som gör att du kan fästa den på t.ex. utsidan av ryggsäcken.

Fördelar

 • Enkel att dricka ur
 • Bra kvalitet
 • Lätt
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Inga nackdelar

2. Klean Kanteen Insulated Classic – Vattenflaska som håller kyla & värme

vattenflaska som håller kyla och värme

Om du vill ha en vattenflaska som håller kyl, värme eller både och är det Klean Kanteen insulated Classic du ska kolla in. det är egentligen samma flaska som den vanliga Classic bara att den är isolerad.

Den här flaskan håller verkligen kylan vilket gör att du kan få kallt vatten under hela dagen. Det är även något man kan läsa att folk är nöjda med i flera recensioner och test, där den förövrigt bara fått toppbetyg.

Det enda negativa jag kan hitta är att den tar lite mer plats i ryggsäcken än vanliga vattenflaskor. Men det beror ju helt enkelt på att den är tjockare på grund av isoleringen som gör att den kan hålla kylan och även värme.

Fördelar

 • Håller kyla väldigt länge
 • Håller värmen bra
 • Bra grepp runt flaskan
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Lite större och tyngre än den vanliga modellen

3. Urberg Single Wall – Billig vattenflaska i stål

billig vattenflaska i stål

Ok, vill du bara ha en bra vattenflaska i stål till ett bra pris är det Urberg Single Wall som gäller. Jag tror helt ärligt att det är svårt att hitta något bättre för pengarna.

Den här är som namnet avslöjar tillverkad med enkelvägg så den är lätt men håller ändå kylan helt ok. Dessutom tål den en del stryk då allt är i stål.

När jag tittar på recensioner på nätet kan jag se att nästan alla ger den här vattenflaskan 5 av 5 i betyg. det som folk gillar är att den är rejäl men ändå lätt och att den håller vattnet kallt hyffsat länge.

Fördelar

 • Rejäl
 • Lätt
 • Billig
 • BPA-fri

Nackdelar

 • Ingen snabböppning
vattenflaska stål
Bilden är på vattenflaskan Urberg Single wall. Bildens källa och vart du hittar den: Outnorth.se

Att tänka på när du köper en vattenflaska

 • Hur mycket vatten behöver du? – Alla har vi olika behov. Vissa svettas mycket, andra behöver mindre vatten. Det viktiga är att du anpassar storleken på vattenflaskan efter ditt eget behov av vätska. Ofta är 500-800ml ett bra val av storlek på vattenflaska. Om du behöver mer än det kan det vara läge att kolla på en vattenblåsa som rymmer 1-3 liter vatten.
 • Ska den hålla kyla och-/eller värme? – Om vattenflaskan ska kunna hålla kyla eller värme bra måste du köpa en isolerad vattenflaska. Det du bör vara medveten om är att en isolerad vattenflaska tar lite mer plats och väger lite mer än en oisolerad.
 • Är den BPA-fri? Att en vattenflaska är BPA-fri betyder egentligen att den är giftfri. Om du söker en giftfri vattenflaska ska du kolla efter en BPA-fri flaska.
 • Går den att diska den i diskmaskin? – Alla vattenflaskor går inte att diska i diskmaskin enligt tillverkaren. Själv tycker jag det är bra om den går att diska i diskmaskinen. Om du tänker likadant ska du välja en vattenflaska du kan diska i diskmaskinen. Ofta går flaskorna som är metallfärgade att köra i maskinen även om de färgade inte rekommenderas för maskindisk, det kan vara värt att kolla upp innan köpet.

Olika material i vattenflaskor

Vattenflaskor finns i olika material som har olika egenskaper. De vanligaste materialen är stål, plast och glas.

Rostfritt stål / Metall

Rostfritt stål är det absolut populäraste materialet på vattenflaskor för vandring och friluftsliv. Det beror på att de är hållbara, giftfria och tål både kyla och värme bra. Du kan t.o.m. värma vatten i en rostfri vattenflaska direkt över öppen eld i naturen om det skulle behövas.

Det negativa med flaskor i metall är att de i vissa fall kan ge en ”metallisk” eftersmak.

Plast

Plast är ett vanligt material i vattenflaskor även om fler och fler lämnar den gamla plastflaskan. Det är ett billigt material att tillverka plastflaskor i men det tar lättare åt sig smak och avger i många fall mer gifter än t.ex. rostfritt stål och glas.

Dessutom tål inte plast hög värme och kan i vissa fall spricka i extrem kyla. För att inte tala om miljöaspekten, där ligger inte plast i topp.

Glas

Glas har blivit populärt då det är helt giftfritt. det är däremot inget optomalt val för vandring och friluftsliv eftersom flaskor i glas går sönder lättare än de i metall och plast. Du vill dessutom undvika att orsaka glassplitter i naturen.

Giftfria vattenflaskor

Vattenflaskor utan farlig plast brukar kallas giftfria vattenflaskor. Det är egentligen flaskorna som är tillverkade i stål och glas som är giftfria, som vissa plastflaskor (BPA-fria).

Vattenflaskor i plast avger en liten del plast hela tiden när de används och många av plasterna är giftiga för kroppen. I längden är det alltså bättre att använda en vattenflaska i stål eller glas.

Vattenflaska som håller kyla och värme

Det finns vacuumisolerade vattenflaskor, det innebär att de håller både kyla och värme. Man kan säga att de fungerar som en termos ungefär.

Isolerade vattenflaskor kan hålla kyla upp till 50 timmar och värme i upp till ett dygn. De här flaskorna är bra om du vill ha riktigt kallt vatten under vandringen. Speciellt under varma sommardagar då vattnet kan bli ljummet efter lång tid i en vanlig vattenflaska.

Vattenflaska utan smak

Om du är ute efter en flaska som inte ger någon smak är det glas som är det bästa alternativet. Precis som vanliga dricksglas ger inte vattenflaskor i glas någon smak.

Jag själv skulle dock inte rekommendera en glasflaska ute i naturen eftersom den är betydligt ömtåligare än t.ex. metall. Och absolut inte på en långvandring då du är ganska beroende av din vattenflaska.

bra vattenflaska vandring

Vattenflaska som inte läcker

Många letar en bra mattermos till korv och då ofta kokt korv som ligger i varmt vatten. Det du behöver tänka på är att termosen är tillräckligt lång, annars får du dela korven på hälften.

Stanleys stora mattermos fungerar bra för varmkorv men jag skulle faktiskt rekommendera en vanlig termos. En väldigt populär termos som fungerar för korv är Stanley Classic Bottle.

Tips för att hålla vattnet kallt i vattenflaskan

De finns några små knep för att hålla vattnet i flaskan extra kallt under de varma sommardagarna. Här får du mina 3 bästa tips!

1. Använd en isolerad vattenflaska

Det absolut bästa är ju såklart att ha en isolerad vattenflaska. Men om du inte har det kan du kolla de två tipsen nedanför.

2. Ha is i vattenflaskan

Att ha is i vattenflaskan kommer att hålla vattnet kallt längre. Eftersom isen blir vatten när den smälter blir det egentligen bara som lång fördröjning innan vattnet blir ljummet.

3. Isolera vattenflaskan själv

Mitt tredje tips är att du helt enkelt isolerar vattenflaskan själv. Du kan t.ex. rulla in den i ett liggunderlag, sittunderlag eller en sovsäck. Det kommer att hålla vattnet kallt under en längre tid.

OBS! Det här kommer bara att ge betydande effekt på oisolerade vattenflaskor.

Ta hand om din vattenflaska

Vattenflaskor är ganska enkla att ta hand om så länge du bara har vatten i dom. Det enda du behöver göra är att skölja rent dom efter användning och diska de med handdiskmedel då och då.

Vattenflaskor i glas och metall är enklare att hålla rena än de i plast. Eftersom plasten är mjukare och repas med tiden fastnar det lättare smuts och bakterier där.

Diska vattenflaskan (rengöra)

Kolla vad tillverkaren säger. Antingen handdiskar du din vattenflaska eller kör den i diskmaskinen. Jag själv föredrar vattenflaskor som går att köra i diskmaskinen eftersom det spara så mycket tid.

Vattenflaska som har en beläggning eller luktar illa

Om du har fått en beläggning på insidan eller om din vattenflaska luktar illa kan du:

 • Blanda bakpulver till en smet och stryka på insidan
 • Eller lägga alla delarna i ättika och hälla ättika i flaskan
 • Låt verka
 • Skölj allt ordentligt

Läs mer: Mattermos bäst i test

Vanliga frågor om vattenflaskor

Kan man diska en vattenflaska i diskmaskinen?

Ja, så länge den enligt tillverkaren tål maskindisk, läs vad som gäller på tillverkarens hemsida. Generellt sett kan de vattenflaskor helt i metall och glasflaskor diskas i maskinen.

Hur länge håller en vattenflaska?

Det beror helt på material och kvalitet. Vattenflaskor i stål och glas håller längre än de i plast. Oftast är det munstyckena som går sönder först, men de bättre märkena säljer lösa munstycken så att du kan ersätta ditt gamla med ett nytt om det skulle behövas.

Hur ofta ska man diska en vattenflaska?

Det beror på vad du haft i den och hur ofta du använder den. Om du bara haft vatten i den räcker det ofta att skölja ur den efter varje användning och diska den någon gång i veckan med handdiskmedel.

Hur rengör man en vattenflaska?

Om du bara ska diska rent den så kan du göra det med handdiskmedel och en flaskborste. Om du har beläggningar eller om den luktar illa kan du blanda en smet på bakpulver och låta verka på vattenflaskans insida en stund för att få bort beläggningen.

Vad kostar en vattenflaska?

En billig vattenflaska i plast kan du få för 50kr medan de bättre i stål och glas kostar mellan 150-500kr.

Finns det vattenflaskor som håller vattnet kallt?

Ja det finns isolerade vattenflaskor som håller vattnet kallt. De fungerar på samma sätt som en termos och har lite tjockare ”väggar”. Med bra isolering kan vattnet hållas kallt i upp till 50 timmar.

Camelbak eller vattenflaska?

Om du bara behöver upp till 700ml vatten och-/eller har möjlighet att fylla på med vatten under dagen rekommenderar jag en vattenflaska. Om du däremot behöver 1-1,5 liter vatten eller mer och inte har möjlighet att fylla på så rekommenderar jag en camelbak/vattenblåsa eftersom det rymmer mycket mer vatten.

Finns det vattenflaskor som renar vatten?

Jag det finns vattenflaskor med inbyggt vattenfilter, t.ex. Katadyn Befree.

Kan man ha frukt i vattenflaskor?

Absolut, så länge den går ner i öppningen är det ett ganska smart sätt att förvara bitar av frukt på under vandringen. Skär frukten i små bitar och lägg i vattenflaskan. En annan lösning är att ha frukt i en mattermos.

Lämna en kommentar