Bästa Morakniven – Mina 3 favoriter för friluftsliv

Undrar du vilken som är det bästa Morakniven bland deras modeller? Jag kan omöjligt säga vilken som är bäst för just dig – men eftersom jag har använt en del av dom under en längre tid kan jag berätta vilka som är mina 3 favoriter och varför.

Den bästa Morakniven för friluftsliv allround enligt mig är Mora 2000, tätt följt av Kansbol. På tredje plats måste jag nog slänga in Companion på grund av att den är extremt prisvärd.

Anledningen till att Mora 2000 är den bästa Morakniven är för att den utan tvekan är grymt mycket för pengarna i jämförelse med andra knivar på marknaden. Kansbol är enligt mig den ultimata allroundkniven för friluftsliv och Companion är nog svårslagen runt 100-lappen.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Bästa morakniven under 400kr – Mina 3 toppval efter test

I den här listan över bästa Morakniven har jag valt att ta med 3 knivar och alla kostar under 400kr. Det är relativt billiga knivar, men Morakniv står för kvalitet – med andra ord, det är bra kvalitet på knivarna.

Ok, kom ihåg, det här är bara mina 3 personliga val och listan är utan rangordning.


1. Morakniv Companion – Budgetvalet

morakniv companion

Ok, låt oss bara ge Morakniv lite kredd för att de lyckats skapa en så billig – men bra friluftskniv som Companion. För dryga hundralappen får vi en helt fullduglig friluftskniv som fungerar till det mesta i naturen.

Jag använder den här själv ibland och skulle jag ha en budget att hålla – skulle jag utan problem klara mig ganska bra på den här.

Companion har som de andra Moraknivarna ett blad av rostfritt Sandvikstål med ett enkelt handtag i gummibeklädd plast.

Visst, den här kniven är rätt enkelt och jag kan av egen erfarenhet säga att den inte klarar att klyva de grövsta vedträna – men om du söker en kniv för under 150kr är det Companion som gäller.

Fördelar

 • Billig
 • Bra handtag och blad för priset
 • Lätt

Nackdelar

 • Klarar inte tyngre vedhuggning etc.
 • Är skandinavisk slipning över hela bladet, inte den bästa att skära tomater etc. med

2. Morakniv Outdoor 2000 – Mest prisvärda friluftskniven

morakniv outdoor 2000

Nu börjar vi komma in på lite mer påkostade knivar. Inte för att Companion är dålig, men Mora Outdoor 2000 är en helt annan kniv.

Jag personligen och vänligt många andra skulle nog säga att det här är – Moraknivs och troligen – en av de mest prisvärda friluftsknivarna på marknaden idag.

Bladet på Mora 2000 är betydligt lyxigare än Companion där den stora skillnaden är att det tunnas av mot tippen av bladet. Det här gör att det är mycket enklare att t.ex. skära grönsaker och frukt.

Dessutom är handtaget skönare och hela kniven känns lite mindre plastig än Companion.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Bra grepp
 • Bra för matlagning

Nackdelar

 • Inte lika smidig som Kansbol
 • Går ej att använda med tändstål

3. Morakniv Kansbol – Min Favorit från Morakniv

Morakniv Kansbol

Morakniv Kansbol är min egen friluftsfavotit som jag haft i flera år nu. Den är den perfekt allroundkniven enligt mig. Den fungerar till det mesta och jag har nästan aldrig känt mig begränsad.

Den fungerar för att klyva ved och göra upp eld, men den är även bra för matlagning och att tälja med. Den största skillnaden mellan Kansbol och Mora 2000 är det tändståls-anpassade knivbladet.

Det jag personligen gillar mest med Kansbol är det sköna handtaget och det smidiga fodralet. de t gör att kniven tar lite plats i ryggsäcken eller fickan och inte är i vägen om du har det i bältet.

Fördelar

 • Skönt handtag
 • Smidig
 • Går att starta eld med

Nackdelar

 • Lite dyrare än de tidigare knivarna
 • Vass knivrygg kan skava på tummen när du täljer etc.

bästa morakniv kansbol

Morakniv modeller – Övriga populära och bra Moraknivar

Som sagt, de 3 knivarna jag listade ovanför var bara mina tre favoriter för friluftsliv. Morakniv har flera andra populära modeller som jag listar här nedanför.

Eldris

Morakniv eldris är en hyffsat ny modell som snabbt blivit populär. Jag har den själv och gillar den för det lilla formatet som gör att den alltid får plats att följa med på alla äventyr.

Läs mer i mitt test och omdöme av Morakniv Eldris.

Garberg

Garberg är en betydligt dyrare, rejälare och mer påkostad friluftskniv än de jag tar upp ovanför. Den har bland annat full tånge och ett tjockare blad vilket gör att den kan klyva grövre ved och tål mer stryk.

Bushcraft

Morakniv Buschcraft finns i lite olika modeller men om vi kollar på t.ex. blackblade så har den ett rejält knivblad, med slipad rygg och vanlig skandinavisk slipning rakt över hela bladet.

Det gör att den passar bra till just buschcraft där man vill ha en kniv som klyver bra och fungerar bra för att starta en eld utomhus.

Varför är Moraknivarna så populära?

Det som göra Moraknivarna så populära inom friluftsliv är egentligen två anledningar – pris och kvalitet. Morakniv är världskända för att leverera billiga knivar av hög kvalitet och jag kan inte annat än att hålla med.

bra moraknivar

Materialet i Moraknivarna

Materialen i knivarna anpassas efter hur de ska användas. Morakniv använder rostritt stål, kolstål eller laminatstål i sina blad och handtagen är av trä eller plast.

Det som jag själv gillar med Morakniv är att de har allt ifrån dyrare knivar med dyra material till billiga knivar i plast och rostfritt stål. De bevisar att en friluftskniv inte behöver vara dyr för att fungerar.

Dessutom lägger de stor vikt vid slipning och härdning av bladen. Jag själv gillar att ha ett handtag i plast eftersom det är lättskött och ett blad med skandinavisk slipning men med multislipning i tippen vilket förenklar matlagning etc.

För mig gör det kniven väldigt allround. Läs mer om Moraknivarnas blad på Morakniv.se.

Var tillverkas Moraknivar?

Alla Moraknivar tillverkas i byn Östnor i Mora. Det tycker jag är rätt coolt, att vi kan köpa så billiga knivar som är tillverkade i Sverige.

Att köpa en Morakniv är också ett sätt att stödja våra lokala företag. Förutom att de faktiskt gör – enligt väldigt många – de bästa friluftsknivarna i världen.

De har en enorm kapacitet i sin fabrik och fortfarande idag är deras härdningsprocess av knivbladen en bevarad affärshemlighet.

Morakniv tändstål

Morakniv tillverkar väldigt bra tändstål som går att köpa löst, men även som tillbehör till bland annat Eldris, Spark och multi-kiten för Garberg och Kansbol.

Tändstålen är apassade att änvända med deras knivar så du måste ha en av modellerna med vass knivrygg eller en separat tändskrapa.

tändstål morakniv

Sammanfattning av Friluftsknivar från Morakniv

Morakniv erbjuder grym kvalitet för pengarna. Enligt min åsikt är de tre bästa Mora-knivarna för friluftsliv Morakniv companion, Mora 2000 och Kansbol.

Min egen favorit är Kansbol men om du om du vill lägga lite mindre pengar kommer du inte bli besviken med Mora 2000 eller Companion.

Men det finns som sagt flera andra modeller att välja på och vad jag gillar behöver absolut inte stämma in på dig, allt beror ju på vad du är ute efter.

Kort sammanfattatning:

 • Morakniv Companion – Om du vill lägga så lite pengar som möjligt men ändå ha en bra kniv att komma igång med. Tänk på att bladet inte är lika kraftigt och att det inte går att använda med tändstål
 • Mora 2000 – Om du vill ha (enligt många) den bästa friluftskniven för pengarna – som fungerar bra för det flesta sakerna och matlagning. Den går dock inte att använda med tändstål.
 • Kansbol – Om du vill ha en smidig kniv som fungerar till i princip allt (lättare saker) du gör på dina vandringar och i skogen.

Lämna en kommentar