Osprey Talon test: Mitt egna omdöme & recension

Efter 3 års användning är det dags för en recension och omdöme av ryggsäcken Osprey Talon 22, den finns även som dam-modell som heter Osprey Tempest 20. Det är samma ryggsäck bara att Talon är herr-versionen och Tempest dam-versionen.

Osprey Talon har blivit min solklara favoritryggsäck för dagsturer, vandring och mtb. Ryggan rymmer allt som behövs för en heldag i både skogen och fjället.

Osprey Talon sitter grymt bra på ryggen, tack vare den ventilerande ryggplattan tillsammans med ett skönt höftbälte och flera inställningsmöjligheter. Dessutom finns den i två storlekar så att man kan anpassa den efter längden på sin egen rygg. Jag uppskattar de smarta facken i höftbältet extra mycket och at det går att hänga saker på utsidan av ryggsäcken

Anledningen till att just Osprey Talon har blivit den ryggsäcken jag använder mest är för att den sitter bra oavsett om jag går- eller cyklar i skogen och den har smarta fack som gör den bekväm att använda. Facken gör att jag kan nå saker jag behöver utan att behöva ta av mig ryggsäcken.

Dessutom har den ett separat fack med fästen för vattenblåsa upp till 3 liter, det är grymt bra under varma sommardagar när man är ute hela dagen.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Osprey Talon – Mitt första intryck

Första intrycket när jag packade upp ryggsäcken är att den kändes stabil samtidigt som den kändes lätt, och den känslan förstärktes ännu mer när jag tog på mig den. Jag blev förvånad hur lätt den kändes att ha på ryggen även fast jag hade packat den tungt.

Jag tror det har att göra med att den sitter så bra, den finns i två storlekar vilket gör det lättare att hitta rätt samtidigt som det har väldigt bra inställningsmöjligheter. Själv har jag storlek L/XL och är 180cm lång.

Bästa egenskaperna med Osprey Talon

Det bästa med Osprey Talon tycker jag är att den sitter skönt och stabilt på ryggen, även när den är tungt packad. Jag gillar även de smarta facken på höftbältet, innerfacket i toppfacket och fästena för vandringsstavar, jacka etc. på utsidan av ryggsäcken.

Fördelarna:

 • Extremt bra passform – Vilket gör att den sitter bra och man blir inte trött i ryggen
 • Ventilerad ryggplatta – Den håller faktiskt ryggen sval och stabiliserar väskan bra.
 • Smarta fack – Speciellt de små sidofacken på höften som gör att man kommer åt saker utan att ta av sig ryggsäcken.
 • Bra kvalitet – Jag har haft min ryggsäck i 4 år och den är fortfarande som ny. Utöver det har Osprey livstidsgaranti om något skulle gå sönder.

Nackdelar med Osprey Talon

Innan jag köpte Osprey Talon har jag hunnit gå igenom en hel del andra ryggsäckar och alltid störst mig på något. När det gäller Talon har jag faktiskt inte hittat så mycket – förutom en sak – det finns ingen möjlighet att fästa ett liggunderlag på ett bra sätt så som den är.

Jag har däremot löst det genom att sätta det en elastiskt ”spännrem” mellan remmarna som går vid vattenflaskhållarna på utsidan. Så nu kan jag fästa ett liggunderlag på utsidan av ryggsäcken utan problem.

Nackdelarna:

 • Saknar remmar för liggunderlag på utsidan

Förvaring & fack i ryggsäcken

Osprey Talon har riktigt bra fack och förvaring. De jag uppskattar mest är fickorna på höftbältet, de är perfekt för snacks och energibars så man slipper ta av sig ryggsäcken. Jag gillar även det elastiska facket på utsidan som är perfekt för en jacka eller ett sittunderlag.

Fickor & fack

 • Toppfack
 • Innerack i toppfacket
 • Elastiskt ytterfack fr jacka/sittunderlag
 • Sidofack på båda sidorna för vattenflaska
 • Stor huvudfack med bred öppning
 • Fickor på båda sidorna av höftbältet

Fästanordningar på ryggsäckens utsida

På utsidan av ryggsäcken finns förutom alla fack och fickor även fästen för vandringsstavar, möjligheter att hänga jacka etc.

 • Fästen för vandringsstavar på sidorna
 • Fästen för vandringsstavar så det är tillgängliga utan att ta av sig ryggsäcken
 • Öglor av elastisk lina som går att fästa jacka, handskar eller tröja i.

Bärssystem och inställningsmöjligheter

Bärsystemet på Talon är riktigt bra. Det finns möjligheter att justera höjden på bröstremmen och du kan även justera belastningen på axlarna. I kombination med det grymma höftbältet och att den finns i två storlekar gör det att den sitter grymt bra på ryggen.

Min rekommendation är att testa den större storleken om du är osäker, jag är 180cm och har storlek L/XL. Tänk på att justera bröstremmen så ryggsäcken sitter bra, det gör stor skillnad.

Höftbältet på Osprey Talon

Jag har redan skrivit rätt mycket om höftbältet och att det är riktigt bra men det är verkligen så. Det är lite bredare än de flesta andra och fickorna gör det nästan mjukare.

Det gör att det känns väldigt mjukt mot höften och belastningen blir ganska mjuk. Jag själv tycker det är skönt att kunna lägga stor belastning istället för axlarna och det går verkligen med Osprey Talon.

Ventilerad ryggplatta

Ryggplattan ventiler grymt bra, även under varma sommardagar. Den är även stabil och gör att man inte känner hårda saker som ligger i ryggsäcken, även om man packat lite dåligt.

Jag är faktiskt förvånad över hur bra ryggplattan hållit, när jag först såg det trodde jag den skulle gå sönder ganska snabbt. Det är som ett nät över ”skumribbor”, det gör att luft kommer in emellan.

Vätskesystem (Vattenblåsa)

Både Osprey Talon och Osprey Tempest har ett fack för en vattenblåsa på upp till 3 liter vatten. Facket sitter direkt mot ryggplattan och blåsan hålls tight på plats med en knäppfäste högst upp. Vattnet håller sig kallt ganska bra tack vare ventilationsplattan mellan ryggen och blåsan.

En annan smart funktion är att slangen från blåsan är försedd med en magnet som fäster mot en magnet på ena axelremmen. Det är alltså extremt smidigt att komma åt vattenmunstycket även om man cyklar i skogen eller liknande.

OBS! Vattenblåsa måste köpas till separat.

Finns i herr- (Talon) & dam- (Tempest) modell

Osprey Talon finns även i en dam-modell som heter Osprey Tempest. Min sambo har den ryggsäcken och det är i princip exakt samma rygga bara att den är mindre och finns i andra färger.

Ryggsäcken finns i 2 storlekar

Både Osprey Talon och Psprey Tempest finns i två olika storlekar. Osprey Talon finn i S/M och L/XL och Osprey Tempest finns i XS/S och S/M.

Övriga smarta funktioner

 • Nödvisselpipa
 • Karbinhake för nyckelknippa i innerfack
 • Elastiska remmar för att fästa handskar och jacka på utsidan
 • Fästen för vandringsstavar, även utan att behöva ta av sig ryggsäcken
 • Magnetfäste för slag till vattenblåsa

Dyr eller billig?

Ok, så är den dyr eller billig? Frågar du mig så tycker jag faktiskt den är rätt billig, för vad man får. Så jag skulle väl säga att den är prisvärd.

Du kan utan problem hitta billigare ryggsäckar som säkert duger, men jag har inte hittat någon hittills jag gillar mer. Om du har en maxbudget på 300kr ska du inte fundera på Osprey Talon, men om du kollar på en ryggsäck för dagsturer kring tusenlappen borde du definitivt kolla in den.

Sammanfattning

Osprey Talon 22 har allt som en ryggsäck behöver för dagsvandring och lite till. Ett stort huvudfack som är lättåtkomligt med utrymme för det mesta av packningen, smarta fästanordningar och bra mindre fack, även på höftbältet.

Ryggplattan är väldigt stabil och gör att packningen känns lätt. Dessutom finns den i två storlekar och har bra inställningsmöjligheter, vilket gör att det sitter grymt bra på ryggen.

Lämna en kommentar