Bästa ryggsäcken för dagsturer 2023 (Bäst i test)

I det här inlägget tänkte jag gå igenom en av de viktigaste prylarna på dagsturer enligt mig, nämligen ryggsäcken. Jag har själv avverkat billiga till dyra ryggsäckar genom åren och har nu äntligen hittat den bästa ryggsäcken för dagsturer och vandring enligt mig själv och jag ska förklara varför.

En bra ryggsäck för dagsturer har en volym mellan 18-25 liter, har smarta fack, bra inställningsmöjligheter och sitter bra på ryggen. Den ska även ventilera bra över ryggen på varma dagar och ha smarta funktioner för att spänna fast t.ex. en jacka eller handskar på utsidan.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten

1.Osprey Talon 22Bästa ryggsäcken för dagsturer Herr
2.Osprey Tempest 20Bästa ryggsäcken för dagsturer Dam
3.Haglöfs Vide 20Bästa budgetryggsäcken för dagsvandring
4. Osprey Ul Dry Stuff Pack 20Lätt ryggsäck för dagstur
5.Salomon Trailblazer 10Liten ryggsäck för korta vandringsturer

Den solklara vinnaren i testet för bästa ryggsäcken för dagsturer i herr-modell är Osprey Talon 22. Den här ryggsäcken sitter extremt bra på ryggen och har alla de funktioner jag själv tycker en vandringsryggsäck ska ha. Storleken på 22 liter gör dessutom att den får plats med allt som krävs, även för långa dagar på fjället.

Bästa ryggsäcken för dagvandring i dam-modell är Osprey Tempest 20. Det är egentligen samma ryggsäck som Talon fast annan storlek och färger. Den här ryggsäcken sitter bekvämt, har bra ventilation och känns knappt på ryggen även när den är tungt packad.

Bästa budgetvalet är utan tvekan Haglöfs Vide 20. Den har perfekt storlek på 20 liter för att rymma det mesta och förrutom att den är billig så har den bra funktioner som t.ex. möjlighet att förvara jacka på utsidan av ryggan, fäste för vandringsstavar etc.

Om du letar efter en extremt lätt ryggsäck för dagsvandringen ska du kolla in Osprey UL Dry Stuff Pack 20. Det är en extremt lätt ryggsäck som packar i sig själv när du inte använder den. trots det sitter den skönt på ryggen och rymmer hela 20 liter. En perfekt rygga på resan eller när du inte har plats att ta med en mindre ryggsäck egentligen.

Vill du ha en liten vandringsryggsäck för halvdagsturer eller kortare vandringar den bästa i det här testet Salomon Trailblazer 10. Det är en liten och lätt ryggsäck på 10 liter som inte kompromissar med komforten. Den sitter väldigt bra på ryggen och ventilerar bra under varma sommardagar.


Bästa vandringsryggsäcken för dagsturer

I det här inlägget kommer jag att gå igenom de två bästa ryggsäckarna jag har hittat, en i Herr-modell och en i Dam-modell.

Det hela började med att jag och min sambo skulle köpa nya ryggsäckar så jag bestämde mig för att lägga ner den tid som krävdes för att hitta de absolut bästa ryggsäckarna till oss.

Jag började med att skanna av marknaden. De innebar att jag läste recensioner, både svenska och engelska och sållade fram flera modeller som fått bra betyg. Jag kollade även tester på nätet och snabbt kunde jag se att vissa modeller ganska ofta rekommenderades.

Jag har ju själv vandrat ganska länge så jag vet vilka funktioner jag tycker är viktiga och med hjälp av recensionerna på nätet beställde jag hem dom som fått bäst betyg och passade in på det jag tycker att en bra ryggsäck för dagsvandringar ska ha.

Valet föll på Osprey Talon 20 (herr) och Osprey Tempest 22 (dam). Vi har använd ryggsäckarna i över 4 års tid så de har fått gå igenom ett långvarigt test och jag har även hunnit jämföra de med en del andra modeller som kompisar haft.

Läs vidare så går jag igenom exakt vad jag gillar med dom – och de få nackdelar jag har hittat. Jag kommer även ge tips på två andra dagstursryggsäckar som är bra om du letar ett budgetalternativ och en riktigt lätt vandringsryggsäck du kan ha med dig på resan.


1. Osprey Talon 20 – Bästa ryggsäcken för dagstur (Herr)

bästa ryggsäcken för dagsturer herr

Den bästa ryggsäcken för dagsturer i Herr-modell är Osprey Talon 22. Jag har själv haft den här ryggsäcken i 4 års tid och om man kollar runt på nätet och läser om dömen och recensioner är jag inte ensam om att gilla den här ryggsäcken.

Enligt mig så är det här så nära en optimal dagturs-ryggsäck man kan komma. Det jag gillar extra mycket är att den sitter väldigt bra på ryggen, ger bra ventilation under varma dagar och att den har bra justeringsmöjligheter

Dessutom finns den i 2 storlekar, jag själv är 180cm lång och har storlek L/XL, den finns även i storlek S/M.

Smarta funktioner

När det gäller väskans funktioner känns det som den är väldigt genomtänkt. Det finns en flaskhållare på varje sida vilket gör att man får med sig 1-1,5 liter vatten med hjälp av 2 vattenflaskor och den har dessutom hållare för vattenblåsa på insidan om man behöver 2-3 liter vatten med sig.

Den har hållare för vandringsstavar på sidor och flera spännband och elastiska linor med dragsko vilket gör att man kan fästa handskar, tröja eller jacka på utsidan av väskan, vilket är skönt för att slippa packa ner de varje gång om vädret skiftar.

Midjebältet som är väldigt skönt har även två fickor som sväljer ganska mycket, där brukar jag ha energibars, och andra saker jag vill ha lättillgängligt utan att behöva ta av mig ryggsäcken.

Vad jag saknar

Ryggsäcken i nästan helt optimal men det finns framförallt en sak jag saknar och det är en spännrem/rem på baksidan av ryggsäcken så att man kan sätta fast ett liggunderlag.

Jag har löst det med att sätta dit en separat elastisk rem mellan remmarna vid vattenflaske-hållarna men det hade varit rätt skönt om det redan fanns från början. Läs mer i min recension av Osprey Talon.

Fördelar

  • Den finns i två olika storlekar
  • Många smarta fack
  • Sitter väldigt bra på ryggen, känns knappt att man har den på sig – även tungt packad
  • Bra justeringsmöjligheter
  • Elastiska remmar och fästen på utsidan vilket gör att den får med sig lika mycket på utsidan som i ryggsäcken

Nackdelar

  • Saknar rem på baksidan för liggunderlag

2. Osprey Tempest 20 – Bästa ryggsäcken för dagsturer (Dam)

bästa ryggsäcken för dagsturer dam

Bästa ryggsäcken för dagsturer i dam-modell är Osprey Tempest 20. Det här är samma modell som Osprey Talon fast i dam-modell så den är egentligen identisk förutom storleken och färgerna.

Jag har ju inte haft den här själv men min sambo har den och om man läser recensioner och omdömen så har den nästan enbart topp-betyg och bra omdömen.

Det min sambo gillar med den här ryggsäcken är passformen, väljer du rätt storlek så ”omsluter” den ryggen och verkligen sitter på plats. Samtidigt har den bra ventilation under varma dagar och enkla och bra justeringsmöjligheter för olika längd på ryggen och hur tight allt ska sitta.

Smarta funktioner

Osprey Tempest har precis som Talon många smarta remmar/elastiska linor på utsidan där man enkelt fäster tröjan, handskarna eller jackan om det blir för varmt. Den här även en utvändig stor elastisk ficka på baksidan där man kan förvara kläder eller sittunderlag.

Det finns självklart fästen för vandringsstavar och innerfack för t.ex. plånbok och litet första hjälpen kit. Dessutom har även den här ryggsäcken de smart fickorna på höftbältet som är bra för förvaring av energibars etc.

Vad jag saknar

Eftersom den här ryggsäcken är identisk med Talon så saknar jag även här en längre rem på baksidan av ryggsäcken som kan hålla fast ett liggunderlag. Men det löser man som sagt enkelt genom att sätta dit en egen rem eller elastisk tjockare lina.

Fördelar

  • Väldigt bra ventilation vid ryggen
  • Finnas i två olika storlekar
  • Bra justeringsmöjligheter
  • Sitter bra på ryggen
  • Bra fickor och fack
  • Möjlighet att fästa jacka etc. på utsidan

Nackdelar

  • Skulle vara bra med en extra rem för liggunderlag på utsidan av ryggsäcken

3. Haglöfs Vide 20 – Bästa ryggsäcken för dagsturer (Budget)

bästa ryggsäcken för dagsturer budget

Haglöfs Vide 20 är en väldigt bra vandringsryggsäck för dagsvandringar och du letar ett billigare alternativ. Jag äger själv inte den här ryggsäcken men har en kompis som har den och är väldigt nöjd med den.

Anledningen till att han köpte den här var just priset och den ger grymt mycket för vad man betalar, vilket också blir tydligt om man läser recensioner från andra människor. Jag har testat den själv och gillar den, även om jag tycker att Osprey Talon/Tempest är bättre överlag.

Smarta funktioner

Haglöfs Vide 20 har egentligen samma funktioner som Osprey Talon/Tempest. Det finns plats för vattenblåsa, fäste för vandringsstavar, hållare för 2 vattenflaskor och elastiska remmar på utsidan av ryggsäcken för att fästa en jacka eller kläder.

Jag gillar de korsande elastiska remmarna på ryggen skarpt vilket gör det lätt att ha förstärkningskläder tillgängligt samtidigt som det går att fästa ett liggunderlag, även om det inte blir optimalt.

Vad jag saknar

Jag tycker helt klart att Haglöfs Vide är ett bra köp för så pass lite pengar, men för egen del finns det ett par saker jag saknar. Det första är att Haglöfs Vide har ett betydligt ebklare och smalare höftbälte än Osprey Talon, för mig gör det att ryggsäcken inte sitter lika skönt.

Den har dessutom inte samma inställningsmöjligheter och inga fickor på midjebältet som Osprey Talon/Tempest. Det är helt enkelt en enklare ryggsäck. Den är billigare men sitter inte lika skönt och har inte lika många smarta funktioner och fickor som i Ospreys dyrare ryggsäck.

Fördelar

  • Lätt
  • Billig – Mycket för pengarna
  • Bra möjligheter att förvara jacka etc. på utsidan av ryggsäcken
  • Vattentålig
  • Snygga färger

Nackdelar

  • Inte så många inställningsmöjligheter
  • Inte lika många fickor som Ospreys varianter i testet

4. Osprey UL Dry Stuff Pack 20 – Lätt ryggsäck dagstur

Osprey UL Dry Stuff Pack 20 är det bästa valet om du letar en riktigt lätt ryggsäck för dagsvandring.

Jag skulle inte rekommendera den här ryggsäcken som en primär dagsvandrings-ryggsäck, utan mer som ett komplement för resor eller långvandringar där du ändå vill ha en separat ryggsäck för dagsturerna.

Den här ryggsäcken är extremt lätt med sina 200 gram och packas dessutom i sig själv vilket gör att den tar väldigt lite plats. Trots det har den flera funktioner av en riktig vandringsryggsäck och är som sagt perfekt att ha med på resan eller slänga in i 70-liters ryggan på långvandringar.

Smarta funktioner

Den har rullstängning av stora facket vilket gör det enkelt att stänga och anpassa lite efter hur mycket det är i ryggsäcken.

Det finns innerfack och ytterfack för vattenflaska. Axelremmarna är i mesh vilket är perfekt om det är varmt eftersom de släpper igenom luft och det finns en bröstrem.

Vad jag saknar

Det här är inte en riktig vandringsryggsäck på det sättet att den saknar det stöd och den komfort man vill ha enligt mig. Men det är ganska förväntat med tanke på hur lätt den är.

Jag skulle ha den här som en ryggsäck på resan där jag vill göra dagsturer eller om jag vill göra kortare turer från baslägret där min andra ryggsäck är en stor 65-70 liter ryggsäck. Då är den här väldigt smidig att ha med och mycket bättre än en enkel ”pås-rygga”.

Fördelar

  • Extremt lätt
  • Bra komfort trots den lätta vikten
  • Ventilerar bra i varmt väder
  • Packar i sig själv vid förvaring
  • Tar väldigt lite plats
  • Vattenmotståndig

Nackdelar

  • Inte alls lika skön som de övriga i testet
  • Du måste tänka mer på hur du packar väskan eftersom all packning ligger direkt mot ryggen utan en ”tjockare” platta emellan

5. Salomon Trailblazer 10 – Liten ryggsäck för korta vandringsturer

liten ryggsäck dagstur

Om du ofta är ute på kortare vandringsturer eller i varmt klimat kan Salomon Trailblazer 10 vara det bästa valet av ryggsäck. Det här är en mindre ryggsäck, närmare bestämt hälften så liten som de övriga i det här testet med sina 10 liter.

Det gör självklart att den inte får plats med lika mycket men istället väger den mycket mindre utan att tappa alltför mycket i komfort. Jag själv väljer hellre den här ryggsäcken istället för Osprey UL Dry Stuff Bag 20 om det handlar om att bara ha en lättare ryggsäck till kortare turer.

Den här ryggan sitter otroligt skönt mot ryggan tack bare att den har en riktig ryggplatta och ventilerar även bra.

Smarta funktioner

Den har nästan allt man kan kräva av en liten vandringsrygga, plats för vattenflaskor, snoddar för att fästa t.ex. handskar eller jacka på utsidan och ett bra höftbälte med fickor.

Trots allt det här väger den bara 334g, det är som sagt tack vare den mindre storleken och det är där du får kompromissa.

Vad jag saknar

Det jag själv saknar på den här ryggsäcken är ju mer volym för att fungera på längre dagsturer. Jag vandrar mest i fjällen och då måste jag få plats med mat, extra tröja, en jacka etc.

Om du däremot vandrar kortare turer och-/eller i varmare klimat kan nog den här ryggsäcken vara perfekt för dig. Den räcker gott och väl för an vattenflaska, en termos med kaffe, en mattermos och en vindjacka och mössa.

Fördelar

  • Väldigt lätt
  • Bekväm och sitter bra på ryggen
  • Bra höftbälte
  • Ventilerar bra
  • Smarta snoddar på utsidan för jacka etc.

Nackdelar

  • För liten volym för längre turer eller fjällvandring i kallare klimat
  • Inte samma komfort som t.ex. Osprey Talon/Tempest

Tänk på det här när du köper en ryggsäck för dagsturer

  • Hur stor ryggsäck behöver du? (volym) – Det första du ska tänka på när du köper en ryggsäck är hur mycket saker du kommer ha med dig. Det som är den största avgörande faktorn är hur länge du kommer att vara ute. Själv har jag en ryggsäck på 20 liter för dagsturer och tycket att den storleken är perfekt. Det räcker för att ta med vatten, mat, snacks och förstärkningsplagg. Om du bara ska vara ute en halvdag eller om du inte ska äta ute så räcker det troligtvis med en ryggsäck kring 10 liter.
  • Hur stor är du? – Det andra du bör kolla är så att ryggsäcken passar din storlek på ryggen. Ofta är ryggsäckar i en unisex-storlek, det innebär att den passar både män och kvinnor. Du bör dock kolla lite extra om du är väldigt liten eller stor i storleken eftersom de flesta unisex-storlekar är gjorde efter en genomsnittlig rygg. Det finns även märken som gör vissa modeller i två storlekar, då kan det vara lättare att få en bra passform om du ligger långt från den genomsnittliga storleken.
  • Vad ska du packa med dig på dina dagsturer? – I slutändan är det ju packningen som styr hur stor vandringsryggsäck vi behöver på våra dagsturer. Om du gillar att ta med dig mat -eller t.o.m. laga mat ute, om du vandrar i kallt väder där du behöver förstärkningsplagg när du tar lunchpaus etc. kommer det att innebära mer packning. Om du har en extra jacka med dig, ett regnställ och ett stormkök så kommer du att behöva en ryggsäck kring 20 liter för att få plats med det.
  • Skönt höftbälte – Enligt mig är det viktigt med ett skönt höftbälte på ryggsäcken och det är viktigare ju tyngre packning vi har med oss. De beror på att med ett bra höftbälte avlastas axlarna och mer tyngd bärs på höften. Här tycker jag Osprey har lyckats bra på sina modeller kring 20-liter med ett höftbälte som verkligen avlastar ryggen och gör att jag kan gå längre utan att bli trött.
  • Utvändiga- och invändiga fack – Att ha många fack och ficka på ryggsäcken är otroligt värdefullt. Det kanske kan låta löjligt men ju mer man vandrar så inser man att det är skönt att ha koll på prylarna – som tenderar att bli fler varje år. Jag uppskattar framförallt fack på höftbältet för att snabbt komma åt t.ex. nötter eller bars och ett bra toppfack för mössa.
  • Fästanordningar- och remmar på utsidan – Att kunna fästa vandringsstavar, en jacka, en tröja eller handskar på utsidan av väskan är ett måste enligt mig. Jag vandrar som sagt mycket i fjällen där man går upp- och nedför samt stora väderskiftningar – och då skiftar det från att man svettas till att man fryser. Jag vill alltså kunna ta av mig handskar eller jackan och sätta fast den på utsidan av ryggsäcken så att jag snabbt kan nå det när vädret skiftar.
  • Inställningsmöjligheter – Att kunna ställa in axelremmar, bröst- och midjebälte bra gör att ryggsäcken kommer att sitta skönt och inte skava eller halka runt på ryggen. Det gör att också att man inte upplever ryggsäcken som tung även om den är tungt packad. En bra inställd ryggsäck ska kännas lätt och tyngden ska hamna över höften och inte över axlarna.
bästa ryggsäck dagstur

Hur stor ryggsäck ska man ha?

När vi kollar storleken vi ska ha på ryggsäck så är det främst hur stor volym vi behöver och vår kropp som avgör vad vi ska välja. Sen är det helt enkelt så att vissa ryggsäckar passar bättre för vissa kroppar än andra.

Volym

Volymen avgör hur mycket du kommer att packa med dig när du vandrar. En bra allround- ryggsäck för dagsvandring är runt 20 liter. Då får du med dig det mesta, även kläder för kallare väder.

Om du inte ska ha med dig massa mat och ska vandra på sommaren i varmare klimat så klarar du dig med mindre volym på väskan, kanske räcker 10 liter.

Passform

Det bästa för att veta om en ryggsäck sitter bra är helt enkelt att testa den. De flesta bra friluftsbutikerna har gratis frakt och retur vilket gör det enkelt att beställa hem en ryggsäck och testa den så att du vet att den sitter bra.

Kolla videon nedanför noga innan bara så att du vet att du justerar den rätt när du testar den. Om den inte skulle kännas bra kan du bara skicka tillbaka den.

Vikt

Vikten på ryggsäcken spelar enligt mig inte så stor roll, men då använder jag mest en ryggsäck på 20 liter som är ganska fullpackad – 100gram hit eller dit har alltså ingen avgörande betydelse.

Om du däremot vandrar med lättare packning och mindre ryggsäck kanske det har större betydelse och då kan du välja en lättare ryggsäck. Men tänk på att ryggsäcken oftast är lättare på bekostnad av komfort och funktion.

Mät hur stor ryggsäck du behöver

Du kan mäta hur stor ryggsäck du ska ha, det som avgör är hur lång rygg du har. Det är viktigt att du köper en ryggsäck som har rätt längd, annars kommer den inte att sitta bra. Kolla så att höftbältet sitter bra på höften.

Det bästa är om du kan få din partner, kompis eller någon annan att mäta din rygg, du behöver bara ett måttband. Kolla videon nedanför hur du får fram vilken storlek du ska ha på din vandringsryggsäck.

Fack, fickor och fästanordningar

En sak som skiljer bra vandringsryggsäckar från billiga förutom att de oftast är mycket skönare är alla smart fack och fästanordningar. Med en ryggsäck som har bra fack och fästen klarar man sig med en betydligt mindre ryggsäck för samma mängd packning.

Fäste för vandringsstavar

Att ha ett par fästen för vandringsstavar på utsidan av ryggsäcken är bra, speciellt om du har planer för fjällvandringar framöver.

Vid vandring i kuperad terräng är det skönt med stavarna i uppförs- och framförallt nedförsbackar men på plan mark brukar jag själv köra utan för det mesta om jag har lätt packning.

Då är det skönt om det finns bra fästen så du slipper hålla i stavarna och får händerna fria till annat. Samtidigt vill du komma åt stavarna snabbt och enkelt när det behövs.

Möjlighet att hänga jacka, handskar etc. på utsidan av ryggsäcken

Jag tycker att alla vandringsryggsäckar ska ha fästen/spännen/snoddar för att fästa t.ex. jacka och handskar på utsidan av ryggsäcken. Det gör det enkelt att justera klädsel efter temperatur och tempo, men det sparar också plats.

Med bra fästanordningar på utsidan av ryggsäcken klarar man sig därför med en mindre ryggsäck ock samma packning.

Fack för solglasögon

Det är bra med ett separat fack för solglasögon så att du slipper ta av dig väskan, plocka ur de ur fodralet varje gång du ska ta på dig dom. Det får gärna sitta lättillgängligt på utsidan av ryggsäcken.

Ospreys och vissa av Haglöfs dagsturs-ryggsäckar har ett separat fodral för solglasögon i toppfacket med mjuk insida så du slipper fodral.

Plats för vätskesystem

De flesta bra vandringsryggsäckarna har plats för vattenblåsa. Det betyder att det har ett separat fack för vattenblåsan så den sitter på plats och du kan även spänna fast den.

De brukar även har fäste för vattenblåsans slang framme på ena axelremmen så du slipper sträcka dig efter vattenslangen när du ska dricka.

Om du kommer gå långa dagsturer på sommaren eller i varmare klimat rekommenderar jag att köpa en ryggsäck med- eller med möjlighet att använde vattenblåsa.

Innerfack för plånbok, förstahjälpen-kit etc.

Du kommer att vilja ha ett innerfack för viktiga saker du vill ha koll på. T.ex. plånbok, plåster, nycklar, första hjälpen väska etc.

bästa ryggsäck dagsvandring

Skiljer packningen för dagsvandring på vintern och sommaren?

Ja, på vintern kommer du att behöva mer kläder med dig eftersom det är kallare, ofta en dunjacka och kanske ett par vindbyxor, de kräver en större ryggsäck.

På sommaren är det varmare så då behöver inte lika mycket kläder, då klarar du dig med en mindre ryggsäck. Däremot kommer du att dricka mer vatten så då kan det vara bra med ett vätskesystem och vattenblåsa eftersom en eller två vattenflaskor kanske inte räcker.

Vad är det för skillnad på vandringsryggsäckar för dam och herr?

Det som skiljer mellan ryggsäckar för herr och dam är främst storleken. Men har generellt sett längre rygg så dam-modellerna är kortare. Det brukar även skilja lite i färgerna.

I övrigt brukar ryggsäckarna vara identiska i samma modell, men det kan vara bra att veta att det finns dam-modeller.

Det betyder dock absolut inte att du måste välja en dam-modell om du är tjej eller herr-modell om du är kille men bara du vet om att storlekarna skiljer sig och hur du tar reda på vad som passar just dig.

Är vandringsryggsäckar vattentäta?

Vandringsryggsäckar brukar generellt sett inte vara vattentäta men de brukar stå emot en hel del regn, vissa mer än andra. För att vara 100% säker på att din packning håller sig torr kan du komplettera med ett ryggsäcksöverdrag och vattentäta packpåsar.

Ryggsäcksöverdrag vid regn (regnskydd)

Ett regnskydd eller ”raincover” är ett överdrag som du drar över ryggsäcken för att skydda den och innehåller mot regn. Osprey har ett populärt raincover som passar 20-35 liter-ryggsäckar.

Ryggsäck för dagstur på fjället

Om du ska fjällvandra kan det vara bra att vara medveten om att det blåser mer och är kallare än vid skogsvandring. Därför kommer du med stor sannolikhet att ha mer kläder med dig.

Även om du idag vandrar mestadels i södra Sverige eller låglandsvandring kan det vara bra att fundera på om du kommer besöka fjällen den närmsta tiden. i så fall kanske du ska ta en lite större ryggsäck för att den ska fungera även där.

ryggsäck dagstur

Vandra lätt – Välj en mindre ryggsäck

Enligt mig har många alldeles för mycket packning med sig när de vandrar. Om jag bara ska gå igenom vad jag packar som mest på en dagstur så är det på vintern.

Då har jag förutom det jag har på mig, med mig en extra lättviktdunjacka, ett par vindbyxor, mattermos, kaffetermos, vatten, snacks och tjocka vantar och en extra mössa och balaclava/buff.

Allt det får utan problem plats i en 20-liter ryggsäck och ibland tar jag med mig ett liggunderlag utanpå ryggan. Det är väl bara om du skulle släpa med dig massa mat, ett stort stormkök etc. som du behöver en större ryggsäck.

Tips när du använder din ryggsäck

När du väl har skaffat en bra ryggsäck finns det några bra tips jag tänkte dela med mig av.

Häng upp ryggsäcken

Om du tar en fikapaus och det är blött i marken, försök hitta en gren du kan häng ryggsäcken på. Då håller den sig torr – vilket håller dig och din packning torr.

Lägg den med rätt sida upp

Om du lägger den på marken, lägg den med baksidan neråt, inte med den delen du kar mot ryggen. Skulle det vara blött så vill du inte ha en blöt ryggsäck mot din rygg när du fortsätter vandra.

Packa tunga saker högt upp

Packa tunga saker högt upp i ryggan, då blir det mycket lättare att gå med den. Du kan kommer känna stor skillnad om du packar fel, speciellt om du går långa sträckor.

Packa saker du använder ofta lättillgängligt

Det här är nog det bästa tipset, saker du använder ofta ska ligga lättillgängligt! Själv lägger jag alltid energibars och nötter i fickorna i midjebältet och mössa och buff i toppfacket för att snabbt komma åt dom.

Vanliga frågor om ryggsäckar för dagsturer

Hur stor ryggsäck behövs för dagsturer?

Enligt mig så ska en bra dagstursryggsäck rymma 10-25 liter, jag själv föredrar en ryggsäck runt 20 liter. En ryggsäck på 20-liter rymmer mat, förstärkningsplagg regnställ och vatten utan problem. Om du däremot vandrar i varmare klimat och inte behöver extra kläder kan du klara dig på en ryggsäck som rymmer så lite som 10 liter.

Ska man ha vätskesystem på vandringsryggsäcken?

Om du dricker mindre än 1 liter vatten på en dagsvandringen eller kan fylla på längs vägen fungerar det bra med vattenflaska. Behöver du 1,5 liter vatten eller mer med dig bör du skaffa ett vätskesystem (vattenblåsa) till din ryggsäck. Att ha vätskesystem eller inte är en smaksak men det skadar aldrig att ha möjligheten. Jag själv vandrar utan vätskesystem under större delen av året, men på sommaren behöver jag ofta dricka mer än 1,5 liter och då använder jag vätskesystem.

Finns det ryggsäckar i Dam-modell?

Ja det finns ryggsäckar i dam-modell. De brukar vara mindre i storleken och ibland ha andra färger. Osprey har många dam-modeller av sina ryggsäckar.

Vad skiljer mellan dyra- och billiga vandringssyggsäckar?

Den stora skillnaden mellan dyra- och billiga vandringsryggsäckar är komforten och funktionerna. Dyrare vandringsryggsäckar har ofta många och bra justeringsmöjligheter, i kombination med bra designade ryggplattor sitter de ofta väldigt skönt och andas bättre så man slipper bli så svettig. Dessutom har de ofta fästen för vandringsstavar, bra fickor både in- och utvändigt och externa fästpunkter för jacka, handskar etc.

Hur mycket kostar en bra vandringsryggsäck?

En bra vandringsryggsäck kostar från 500kr och uppåt. Kvalitet kostar pengar och det märks ganska tydligt, speciellt när det gäller komforten.

Lämna en kommentar