RevolutionRace HiBall Pants: Test, omdöme & recension

När jag letade efter ett par bra vandringsbyxor för vintern fastnade jag för RevolutionRace HiBall Pants. Idag ska jag skriva mitt omdöme och recension efter att ha ägt och testat byxorna i en dryg månads tid i vinterkyla.

RevolutionRace HiBall Pants har till skillnad från RevolutionRace andra byxor borstad fleece på insidan vilket gör att de utan problem går att använda i några minusgrader utan underställ under och i ännu kallare väder med underställsbyxor.

Något jag gillar med RevolutionRace HiBall Pants är den borstade fleecen på insidan som gör att jag slipper använda underställ för det mesta och med underställ klarar jag lätt vandringar i 20 minusgrader, kallare än så har jag inte hunnit testa än.

Jag gillar även att de är extremt stretchiga och har bra ventilationsöppningar på utsidan av låren. Sen gillar jag att det är bra resår i bensluten som gör att byxorna sitter bra runt kängorna.

Det enda negativa jag kan komma på med RevolutionRace HiBall pants är att jag saknar kängkrokar vid vandring i djup och tung snö, samt justering i midjan för att slippa bälte.

Innehåller reklam genom annonslänkar för RevolutionRace

RevolutionRace HiBall Pants – Vandringsbyxor för vintern

Anledningen till att jag köpte RevolutionRace HiBall Pants var att jag ville ha ett par vandringsbyxor för vintern. När jag fick hem byxorna kändes det äntligen som jag hittat rätt efter många försök.

Med den borstade fleecen på insidan kan jag ha byxorna utan underställ i temperaturer runt nollan där jag i vanliga fall brukar ha underställ under mina vandringsbyxor. Med underställ klarar man riktigt kalla vinterdagar.

En annan sak jag reagerade på Med RevolutionRace HiBall Pants var det extremt stretchiga tyget, mycket stretchigare än deras övriga modeller. Jag ger dom högsta betyg för det, speciellt eftersom det är vinterbyxor och det ger bättre plats för underställ.

Bästa egenskaperna med RevolutionRace HiBall Pants

Det jag tycker är det absolut bästa med byxorna är ju såklart att de är varma. Jag gillar verkligen att jag kan ha de här under kalla höst- och t.o.m. vinterdagar utan att behöva underställ.

Om det blir riktigt kallt, över 10 minusgrader eller mer så tar jag bara på mig ett underställ under byxorna.

Utöver det så har dom bra resår i midjan som håller dom på plats och bra resår i bensluten vilket gör att snö och slask inte kommer in i kängorna.

Jag måste även ge kredd för att de verkligen lyckats med lårfickorn på HiBall byxorna. De sitter på sidan istället för fram på låren som på många andra modeller. De gör att man kan fylla fickorna ordentligt utan att det stör rörligheten.

Det sista jag vill nämna är att de är mycket stretchigare i tyget än alla andra byxor jag testat tidigare från RevolutionRace. Det gör det enkelt att bära underställ under utan att det känns för tight.

Fördelarna:

 • Stretchiga – Byxorna är väldigt stretchiga och sköna
 • Bra ventilationsöppningar – Bra ventilationsöppningar på sidan av låren
 • Bra fickor – Stora lårfickor som har bra placering på sidan av låren
 • Bra resår i midja och benslut – Resåren håller byxorna på plats i midjan och runt kängorna

Nackdelarna med RevolutionRace HiBall Pants

Finns det några nackdelar med RevolutionRace HiBall pants? Ja det gör det, även om det inte är många.

Det första jag la märke till är att de saknar käng-krokar. Det här gjorde att jag tvekade på att beställa byxorna först eftersom jag tycker det är viktigt med käng-krokar, speciellt på ett par vinterbyxor som ska hålla ute snö, regn och slask.

Däremot måste jag säga att efter jag testat dom under en period har det fungerat bra utan boot-hooks. De har kraftig resår i bensluten vilket gör att de håller täött kring lkängan och hittills har jag faktiskt inte saknat käng-krokar.

Vi får se om det är något jag kommer att göra framöver, men som sagt, hittills har det fungerat bra. Jag skulle oavsett inte ha något emot att det fanns. Speciellt om det är riktigt lerigt eller våtmarker.

En annan sak jag skulle föredragit är justerbar midja så man slipper bälte. Byxorna sitter hyfsat bra i midjan på mig, men jag kan tänka mig att det jag kan behöva bälte om jag fyller fickorna, då skulle det inte skadat med (velcro) justerbar midja.

Nackdelarna:

 • Har inga käng-krokar – Även om det kraftiga resåren i bensluten håller byxorna på plats runt kängorna skulle jag inte ha något emot käng-krokar för leriga- och blöta vandringar
 • Har inte justerbar midja – Resåren i midjan håller verkligen byxorna på plats, men om jag fyller fickorna tungt kan jag tänka mer att det hade varit skönt med en ställbar midja för att slippa använda skärp

Fickor på RevolutionRace HiBall Pants

revolutionrace hiball pants fickor omdöme

RevolutionRace HiBall Pants har 5 stycken fickor. 2 handfickor fram, 1 bakficka med blixtlås och 2 lårfickor med blixtlås på sidan av låren. Jag uppskattar och använder framförallt sidofickorna på låren.

Sidofickorna rymmer väldigt mycket och när du har mobilen i den separata fickan i en av lårfickorna syns den knappt eftersom fickorna är så stora. Strechen i byxorna gör även att fickorna rymmer något mer än övriga modeller jag har från RevolutionRace.

Att fickorna sitter på sidan av låren och inte på framsidan av låren gör att byxorna känns något mer rörliga än t.ex. RevolutionRace GP Pro Pants.

En fördel med just de här byxorna är att fickorna är fleecefodrade vilket är bra på vintern eftersom det gör att mobilen håller sig lite varmare och inte lägger av p.ga. kyla lika snabbt.

Fickor

 • 2 lårfickor på sidan med blixtlås
 • 1 bakficka med blixtlås
 • 2 framfickor utan blixtlås

Resår i bensluten

revolutionrace hiball pants benslut resår recension

Vid besluten är byxan justerbar med knappar, vilket är grymt bra istället för kardborre som har en tendens att bli sämre med tiden. Dessutom slipper man att kardborren fastnar i saker, vantarna, understället etc.

Bensluten är lite elastiska och går ganska precis över ett par grövre kängor. Jag vet att vissa tycker de är lite tighta om man har höga kängor, själv gillar jag det eftersom det blir i princip helt tätt mellan byxa och känga om man knäpper knappen och hakar i kängkroken.

Jag har gått i kärr och sankmark där jag sjunkit ner längre än skaftet på kängan och alltid klarat mig tack vare att byxan slutit tätt i skarven.

Kilformade benslut med blixtlås

kilformade benslut med blixtlås på hiball pants

Bensluten är kilformade med blixtlås. Det gör att man enkelt får dom över kängorna, samtidigt som de känns smidiga utan överflödigt tyg som hänger.

Jag gillar att det går att anpassa bredden lite med dragkedjan så att de sitter tight kring kängan och håller vatten och snö ute.

HiBall Pants har inga Kängkrokar/Boot-hooks

RevolutionRace GP Pro har en kängkrok som är invikt i tyget längst ner vid benslutet. Du viker enkelt fram den och hakar i skosnöret på kängorna så sitter byxorna tight och överlappar skaftet på kängan.

Som jag skrev här ovanför gör det att du kan ta dig genom enklare vattendrag och sankmarker och ändå klara dig torrskodd. Det hjälper även vid blöta snår, man kan säga att det fungerar lite som en gaiter/damask eftersom byxorna faktiskt står emot vatten bra under kortare tid.

Ventilationsöppningar

ventilationsöppningar revolutionrace hiball pants betyg

Något av det jag gillar mest på byxorna är ventilationsöppningarna på utsidan. Man känner direkt när man öppnar upp ventilationen en varm sommardag och det ger mycket större användningsområde för byxan.

Jag gillar även att det sitter ett nät i öppningen som håller ute löv, barr etc. Den vanliga modellen (som inte heter ”Pro”) har inga ventilationsöppningar och jag rekommenderar helt klart att skaffa Pro-modellen, mycket p.g.a. just ventilationsöppningarna.

De sitter ett litet snöre som gör att det är enkelt att öppna och stänga ventilationen även med handskar på. Dragkedjorna är av grymt bra kvalitet (YKK) och går smidigt utan att fastna.

Väldigt stretchiga byxor

recension av revolutionrace hiball pants

Jag har testat en hel del av RevolutionRace byxor och enligt mig är HiBall de mest stretchiga tillsammans med RevolutionRace Explorer Jeans.

Jag tycker att det är extra viktigt med stretchiga vandringsbyxor på vinterna eftersom det gör det lättare att att få in förstärkningsplagg under byxorna. Om de inte är stretchiga måste de istället vara rymliga för att ge plats.

Dessutom gör stretchen i byxorna att de blir väldigt sköna att ha på sig. Det enda negativa är ju att det inte blir riktigt lika vind- och vattentäta som rena skalbyxor.

Inga direkta förstärkningar på utsatta ställen

förstärkningar på hiball pants

RevolutionRace HiBall Pants är en softshell-byxa utan några direkta förstärkningar som t.ex. Nordvand och GP Pro. För mig gör det absolut ingenting och jag gillar det eftersom de blir stretchigare.

Det kan dock vara bra att veta om och kan ju spela roll beroende på hur du ska använda byxorna. För vandring tycker jag det är bättre med mer stretch, speciellt på vintern när jag har fler lager på mig.

Ska du däremot använda byxorna i skogen, vid vedhuggning, till arbete eller liknande så kan de kanske slitas snabbare på t.ex. knäna.

Stora och kraftiga bälteshällor

bälteshällor revolutionrace hiball pants

Förutom kraftigt resår i midjan finns det stora och kraftiga hällor för bälte. Jag tycer att byxan sitter bra på plats utan bälte men kan tänka mig att det behövs om jag har mer saker i fickorna.

Om du är smal kan du även behöva bälte eftersom midjan inte är justerbar. De flesta lär dock klara sig ok utan bälte så länge du inte fyller fickorna med tyngre saker.

Resår i midjan

Resåren i midjan är som sagt kraftiga och gör att byxorna formar sig bra och håller sig på plats även utan bälte.

Ingen plats för knäskydd

RevolutionRace HiBall Pants har ingen plats för knäskydd som vissa andra modeller har. Jag själv saknar det inte men det kan vara bra att veta om ifall du behöver det.

Längden på RevolutionRace HiBall Pants

RevolutionRace HiBall Pants är lika långa som övriga modeller i sortimentet hos RevolutionRace, t.ex. GP Pro och Nordvand.

omdöme revolutionrace hiball pants

RevolutionRace HiBall herr- och dam-modell

HiBall Pants finns i både Herr-modell och Dam-modell. Det är samma byxa men sydda med passform för herr- respektive dam. I övrigt har det samma fickor, ventilationsöppningar och material.

Billig eller dyr?

Jag tycker att RevolutionRace HiBall Pants är en ganska billig byxa för vad man får. Den ligger runt tusenlappen och har ändå funktioner och material an normalt hittar på dyrare byxor.

Det är en riktig vinterbyxa och med tanke på det kan jag känna att den nästan känns mer prisvärd än vissa andra modeller.

Material/Egenskaper

 • Flourkarbonfri DWR behandling (Vattenavvisande tyg)
 • 4-vägs stretch
 • Ventilationsöppningar på låren

Sammanfattning

RevolutionRace HiBall pants är en byxa som fungerar för vandring på vintern, långfärdsskridskor, längdskidåkning och isfiske. Den är varm och extremt stretchig tack vare softshell materialet.

Jag gillar främst att byxan är så varm och stretchig, men även att de har bra resår både i midjan och vid bensluten. Jag rekommenderar verkligen den till dig som letar efter en byxa för vandring på vintern eller kalla vår- och höstdagar.

Byxorna fungerar som sagt även bra för längdskidåkning och långfärdsskridskor vilket jag själv även kommer använda dom till framöver.

Lämna en kommentar