I det här inlägget tänkte jag gå igenom de bästa tändstålen för vandring och friluftsliv. Jag använder själv mitt tändstål hyssat ofta och har det alltid i ryggsäcken på vandringar eftersom jag aldrig vet när jag passerar en aldplats eller vindskydd med möjlighet att göra en brasa, då är det bra att ha ett eldstål i ryggan.
Ett bra tändstål ska ge bra och varma gnistor så att man enkelt får upp en eld. Det innebär att det ska vara gjort av bra och mjukt stål och ha en vass tändskrapa. Jag tycker också att det ska vara tillräckligt smidigt för att alltid finnas med i ryggsäcken och skönt att hålla i.
Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth och Outdoorexperten
1. | Light My Fire Firesteel Scout | Bästa tändstålet allround |
2. | Light My Fire Firesteel Army | Bästa stora tändstålet |
3. | Kupilka Firesteel 8 | Snyggast tändstålet |
Bästa tändstålet enligt mig och många andra är Light My Fire Firesteel Scout. Anledningen tilll det är för att det är tillverkat i ett mjukt magnesium-stål som är väldigt lätt att få starka och varma gnistor med och har en vass tändskrapa. Min erfarenhet är att många som tidigare haft svårt att få eld med tändstål oftast lyckas med Light My Fire Scout.
Mitt andra tips i test för bästa tändstål är Light My Fire Firesteel Army. Det är samma tändstål som Scout men med skillnaden att det är större och räcker längre. Fördelen med Army är att det är skönare att hålla i, speciellt om du har lite större händer.
Sista tipset jag har är Kupilka Firesteel 8. Precis som Light My Fires eldstål använder Kupilka ett mjukt stål som ger bra gnistor. Det jag tycker sticker ut med Kupilkas tändstål är ju utseendet och trähandtaget, det är lite snyggare än Firesteels tändstål som har grepp i plast.
Bästa tändstålet – 3 bra eldstål för vandring & friluftsliv
Ett tändstål är något jag alltid tycker ska ligga i ryggsäcken på vandringar. Till skillnad från en tändare eller tändstickor kan ett eldstål aldrig sluta fungera och det fungerar lika bra om det är blött vilket inte tändstickor gör.
Jag har testat flera tändstål, allt från dyrare till billiga kinavarianter. Min erfarenhet är att det absolut viktigaste är materialet som stålet är tillverkat av. Det ska vara gjorda i mjukt stål, det för att enkelt kunna skrapa fram stora och varma gnistor.
Utöver det vill du ha en vass tändskrapa eller en vass knivrygg på kniven att skrapa med. Ju vassare, ju enklare kommer du att få bra gnistor. Det du vill undvika är hårt stål och slö tändskrapa, det kan vara nästan omöjligt att få eld då.
Jag tycker helt klart att Light My Fire har lyckts på alla punkter och det är vad jag själv använder idag. Läser man runt på recensioner så ser man snabbt att jag inte är ensam om det.
1. Light My Fire Scout – Bästa tändstålet allround
Light My Fire Firesteel Scout är mitt förstahandsval och tändstålet som är bäst i det här testet enligt mig. Anledningen är att det är enkelt att få bra gnistor med, det har en riktigt vass tändskrapa och det är så litet att jag alltid har med mig det i ryggsäcken.
Om man läser andra tester, omdömen och recensioner så ser man att fler gillar Light My Fires tändstål och det är ett av de populäraste på marknaden. Det är ett perfekt tändstål för nybörjare.
Det enda negativa jag har att säga om det är att det är rätt litet. Det blir en nackdel eftersom man inte har så mycket att hålla i, vilket kan ge lite krampkänsla i fingrarna. Speciellt om du har stora händer eller om du inte riktigt fått till tekniken än och måste jobba ett tag innan du lyckas få upp elden.
Vad jag gillar med Light My Fire Scout
Det finns två saker jag verkligen gillar med Light My Fire Scout.
Det första är stålet, det märks verkligen att det är av hög kvalitet, det är mjukt och ger direkt bra och starka gnistor. Det gör det enkelt att starta eld med, även för nybörjare och även i blött väder.
Det andra jag gillar med det här eldstålet är att det följer med en sylvass tändskrapa. Om du inte har en kniv som är anpassad att använde med tändstål är det jätteviktigt att skrapan är vass. Du vill verkligen inte ha en slö tändskrapa, det gör det väldigt jobbigt (nästintill omöjligt att få bra gnistor.
Vad jag saknar
Även om jag egentligen gillar allt med det här tändtålet som kan man ju såklart inte få allt. Jag har storlek large i handskar och eftersom tändstålet är litet kan det kännas lite jobbigt att använda ibland.
Jag väljer trots det att inte gå upp i storlek eftersom jag alltid vill ha stålet med mig och uppskattar då den mindre storleken.
Om du har större händer än mig, ofta ska änvända det med handskar i kallare väder eller känner att du har svårt att få bra gnistor med ett mindre tändstål skulle jag istället rekommendera Light My Fire Army som är större och lättare att hålla i.
Läs mer i mitt test och recension av Light My Fire Scout.
Fördelar
- Mjukt stål som ger starka gnistor
- Vass tändskrapa medföljer
- Smidigt
Nackdelar
- Kan vara jobbig att hålla i om du har större händer eller handskar på dig
2. Light My Fire Army – Bästa stora tändstålet för vintern
Light My Fire Firesteel Army är det bästa tändstålet enligt mig om du har större händer, ska använda det med handskar på vintern eller känner att t.ex. Light My Fire Scout känns svårt att få ett bra grepp om när du gör eld.
Om jag ofta gjorde eld på mina vandringsturer och använde mitt eldstål flera gånger i veckan skulle jag definitivt satsat på Light My Fire Army. Även om det var så att jag ofta gjorde upp eld på vintern eftersom jag då alltid har handskar på mig.
Anledningen till det är helt enkelt att det är större och kraftigare. Det är enklare att få ett bra grepp om Light My Fire Army än Scout, det gör det enklare att använda. Eftersom det är större kommer det även att räcka längre, Army räcker till ungefär 10.000 drag medan Scout räcker till 3000 drag.
Vad jag gillar med Light My Fire Army
Det jag gillar med det här tändstålet är först och främst samma saker som med Scout. Det har mjukt stål och en vass tändskrapa, kombinationen ger grymt bra gnistor och gör det enkelt att starta en eld även om det är blött.
Utöver det som har Army-modellen fördelen att det är större. Det gör att du kommer få ett bättre grepp om det, i många fall kan de vara bra att börja med ett större tändstål om du är nybörjare eftersom det blir lättare att få bra gnistor även om du inte fått till tekniken än.
Vad jag saknar
När det gäller Light My Fire Army finns det egentligen inget jag saknar. Jag har själv det här tändstålet men använder Scout-modellen för det mesta eftersom det är mindre och lättare.
Army är självklart skönare att starta eld med men om du har tekniken och inte gör upp eld flera gånger i veckan tycker jag inte storleken är värd att släpa på.
Fördelar
- Ger starka gnistor
- Skönt att hålla i (Stort)
- Fungerar bra med handskar på vintern
- Vass tändskrapa
Nackdelar
- Större än t.ex. Scout
3. Kupilka Firesteel 8 – Snyggaste tändstålet
Kupilka Firesteel 8 är ett annat populärt tändstål bland friluftsmänniskor. Något som jag själv sticker ut med det här tändstålet är utseendet, det är helt klart snyggare och ger ett mer exklusivt intryck än Light My Fires varianter.
I övrigt är det lika Light My Fires tändstål tillverkat i ett mjukt stål och har en vass tändskrapa. Det ger med andra ord starka gnistor som gör det enkelt att starta en eld.
Själva tändskrapan är lite annorluna utformad vilket är en smaksak om man gillar eller inte. Själv föredrar jag Light My Fires vanriant mer, mest på grund av att jag är van vid det. Jag vet att vissa föredrar Kupilkas skrapa som mer liknar ett litet ”svärd”.
Vad jag gillar med Kupilka Firesteel 8
Det jag gillar med Kupilkas tändstål är såklart utseendet, att det är snyggt! I övrigt är det riktigt bra och i klass med Light My Fire, det har bara en annan design.
Jag måste säga att jag verkligen gillar handtaget som är format bra efter fingret, det ligger rätt skönt i handen.
En annan sak som är bättre på Kupilkas eldstål än Light My Fires är att”remmen som tändskrapan sitter i är lite längre, det gör att man kan dra längre drag utan att handen bromsas.
Vad jag saknar
Personligen skulle jag gärna ha lite mer att hålla i på tändskrapan, men det är en personlig åsikt. Jag vet att många gillar skrapan på Kupilka Firesteel 8 så det är antagligen en högst personlig åsikt.
Fördelar
- Snyggt tändstål
- Mjukt stål som ger bra gnistor
- Skönt handtag
Nackdelar
- Lite jobbigt med handskar/stora händer
- Inte min favorit på tändskrapa
Tänk på det här när du köper ett tändstål
- Hur ofta gör du upp eld när du är ute? – Något som påverkar valet av tändstål är hur ofta du gör upp eld på dina vandringar och utflykter. Om du gör upp en eld varje gång du är ute är det lätt värt att satsa på ett större och bekvämare tändstål som t.ex. Light My Fire Army. Om du är som mig, och gör upp eld lite då och då kan det kanske vara smidigare med ett mindre. Jag väljer själv ett mindre så att jag ändå kan ha det med mig utan att det knappt märks i ryggsäcken.
- Kommer du att använda tändare eller tändstickor i första hand? – Tändstål är kul men det är absolut ingen nödvändighet. Om du kommer att använda tändstickor eller tändare primärt och ha tändstålet som backup skulle jag ha valt ett litet tändstål som t.ex. Scout. Det finns ingen anledningen att släpa på mer än nödvändigt och ett litet tändstål räcker gott och väl som backup.
- Kommer du att använda det flera gånger i veckan? – Vill du ha en yxa som fungerar för allt? Då kan det vara smart att välja en i mellanstorlek med ett smalare vasst blad som även fungerar att tälja grillpinnar med etc. Om du primärt ska klyva ved är det bättre med en tyngre eller längre yxa med ett bredare blad som klyver bra.
- Kan din kniv användas med tändstål? – Om du har en kniv med planslipad rygg kan den användas med tändstål, det innebär att du inte behöver någon tändbricka. Då måste du dock alltid ha kniven med dig och själv föredrar jag att alltid ha tändskrapa till mina tändstål, det sparar även på kniven. I värsta fall kan du även använda knivbladet som skrapa, men var medveten om att du förstör kniven då.
Vilket tändstål är bäst?
Jag har ju gått igenom de tändstålen jag tycker är bäst här ovanför: Light My Fire Scout, Light My Fire Army och Kupilka Firesteel 8.
Vilket som är bästa för dig beror egentligen på vad du prioriterar och hur ofta du ska använda det. Om du ska använda det ofta, välj Light My Fire Army, om du ska använda det lite ibland, välj någon av de andra jag rekommenderat.
Oavsett har jag svårt att se att du ska bli missnöjd, alla 3 är bra och populära eldstål.
Hur länge håller ett tändstål?
Normalt håller ett tändstål för 3000-10.000 drag. Ju bättre teknik du har, ju längre kommer eldstålet att räcka eftersom du inte behöver lika många drag för att starta elden. Hur stort tändstålet är påverkar också hur länge det räcker.
Som referens räcker Light My Fire Scout till 3000 drag medan Light My Fire Army räcker till 10.000 drag. Oavsett så räcker dom väldigt länge, Om du bara använder ditt tändstål då och då så kommer det att räcka flera år.
Om du har bra tändmaterial, förbereder elden bra och tränar upp din teknik kommer det inte krävas mer än 3-5 drag för att starta en eld. Ett litet tändstål räcker alltså till 600-1000 eldar om du är duktig.
Vad är eldstål gjort av?
Magnesium – De tändstål vi köper idag som används med tändbricka eller knivrygg är tillverkade i magnesium. Magnesium är bra eftersom det är mjukt, brinner snabbt och lätt och gnistorna blir extremt varma.
Kolstål – Förr i tiden var tändstålen i ett slags kolstål. Man använda sten eller flinta och slog mot stålet för att skapa gnistor. I jämförelse med dagens tändstål var de inte alls lika effektiva även om du fungerade.
Hur stort tändstål ska man ha?
Det som avgör hur stort eldstål du ska ha är hur du ska använda det och hur ofta du ska använda det.
För vandringar och utflykter (Litet eldstål)
Jag använder själv ett mindre eldstål just för att jag ofta vandrar och vill ha spå lite som möjligt med mig i väskan. Samtidigt vill jag alltid ha möjligheten att göra upp en eld och inte behöva tänka på om jag har tändare eller tändstickor med mig.
Jag har därför valt att alltid låta Light My Fire Scout ligga i ett fack på väskan, då kan jag alltid göra eld oavsett väder och dag. Det fungerar även perfekt att starta stormköket med.
För matlagning & bushcraft (Större eldstål)
Om du kommer att göra upp eld ofta eller kanske varje gång du är ute kommer du ju självklart att använda ditt eldstål mycket mer.
Om du inte har tänkt att använda tändare så skulle jag i det fallet satsat på ett större tändstål, typ Light My Fire Army.
Hur fungerar ett eldstål? (Göra upp en eld)
När det är dags att göra upp en eld med ditt tändstål finns det några viktiga saker att tänka på, bland annat att du har bra startbränsle till din eld och att du matar elden succesivt så att den inte kvävs.
Jag berättar mer om hur du gör en eld med tändstål här nedanför.
Samla ihop startbränsle och preparera elden
Börja alltid med att samla ihop allt bränsle till brasan innan du börjar. Som startbränsle fungerar björknäver, tjärved och bomull. Det finns även tjärved att köpa, t.ex. Tindersticks som brinner bra.
Tälj till några fjäderstickor och lägg i närheten som du kan mata elden med direkt, även torrt granris brukar fungera bra att mata med i början.
Den tredje formen av bränsle du behöver är ved. Du kommer behöva allt från små pinnar till tjockare vedträn. Sortera upp allt i 3 högar så att du enkelt kan mata elden när du fått upp en glöd.
Hur du använder tändstålet för att starta elden
Jag brukar försöka hitta ett plats vedträ eller en stubbe i närheten av eldplatsen. Jag stabiliserar vedträt och lägger sedan en hög av björknäver/bomull eller tjärved.
Jag placerar tändstålets spets mot vedträt/stubben och skrapar långsamma, långa och bestämda drag längs tändstålet i riktning mot björknävern/tjärveden/bomullen tills det börjar brinna.
När det brinner är jag snabb på med fjäderstickor/granris utan att kväva elden. Så fort fjäderstickorna fått eld fortsätter jag med pinnar och sen ved. Läs mer om hur du startar en eld med tändstål i länken nedanför.
Läs mer: Hur man gör upp en eld utomhus
Tändskrapa eller kniv?
Ett tändstål går att använda antingen med en tändskrapa/tändbricka, eller med en planslipad knivrygg. Skulle det vara kris kan du använda knivbladet men det kommer att förstöras, både bli slött och värmen som bildas av gnistorna påverkar det.
Använda tändskrapa
Jag gillar tändstål som har tändskrapa där allt sitter i ett snöre. Då kan man lägga det i fickan eller i ryggsäcken och alltid få upp en eld utan att råka glömma kniven.
Knivar som går att använda med tändstål
Du kan också fästa ett tändstål på knivfodralet om det är så att du alltid har en friluftskniv med dig och den fungerar med tändstål. Ett exempel på en sån kniv är Morakniv Kansbol. Läs min recension av Morakniv Kansbol här.
En annan kniv som säljs i ett kit med tändstål är morakniv Eldris. Läs min recension av Morakniv Eldris här.
Vanliga frågor om tändstål
Det bästa tändstålet är ett som är lätt att få bra gnistor med. Oftast tillverkat i mjukt magnesium och med en vass tändbricka. Stora tändstål är lättare att använda men väger mer och tar mer plats.
Ett tändstål räcker mellan 3000-10.000 drag. Hur länge det räcker beror på hur stort tändstålet är, men även din teknik eftersom ju bättre teknik du har ju färre drag kröävs för att starta en eld.
Moderna eldstål tillverkas i magnesium som ger varma och starka gnistor. Förr i tiden tillverkades eldstål i kolrikt stål, då använde man sten, bland annat flinta för att få gnistor med stålet.
Ett tändstål används för att starta en eld genom att man skrapar fram varma gnistor (med en tändskrapa eller knivrygg) som antänder ett lättantändligt material, t.ex. fnöske eller bomull.
Vilken storlek du ska ha på ditt tändstål är en smaksak, men ett större tändstål kommer alltid att vara lättare att använda, men väga mer. Om du inte ska använda det så ofta räcker det med ett mindre eldstål.
Du kan använda både tändstickor, tändare eller tändstål när du gör upp en eld. Själv varierar jag mellan tändare och tändstål. Däremot har jag alltid med mig ett tändstål av en enkel anledning, det fungerar alltid! En tändare kan lägga av och tändstickor fungerar inge bra om de blir blöta, tändstålet fungerar trots att det är blött och det slutar inte bara fungera,
Ja det finns både bra- och dåliga tändstål. Billiga tändstål du kan beställa på nätet har ofta ett alldeles för hårt- och dåligt stål som ger dåliga gnistor. Bra tändstål är billiga och kostar bara dryga hundralappen så det finns ingen anledningen att snåla in på det.
De flesta använder tändstål till att göra upp eld utomhus eller att tända friluftskök när man ska laga mat ute.