Morakniv Eldris test: Mitt egna omdöme & recension

I det här inlägget tänkte jag ge mitt omdöme på Morakniv Eldris efter att ha testat och använt den till och från i 1 år ungefär. Jag har (testat) versionen med tändstål så jag kommer även att recensera tändstålet på kniven.

Morakniv Eldris är en liten men rejäl kniv som är extremt vass direkt ur förpackningen. Den har ett handtag med bra grepp och en knivrygg som fungerar ihop med eldstål. Du även kan köpa Eldris som ”Neck-knife”- kit där det ingår halsrem, samt tändstål.

Eldris är perfekt om du vill vill ha en liten kniv som fungerar för att tälja grillpinnar, preparera mindre ved och pinnar till elden, matlagning – eller bara ha en kniv med dig som tar lite plats. Den är inte bra om du vill kunna klyva ved eller skära större saker eftersom den har så litet knivblad.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Morakniv Eldris – Mitt första intryck

När jag fick hem kniven och tog upp den första gången var det två saker som jag reagerade på – den var extremt vass och den hade ett (med tanke på hur liten kniven är) riktigt bra handtag.

Morakniv Eldris sticker verkligen ut och man känner att det är en kniv av hög kvalitet man håller i handen. Den finns dessutom i flera roliga färger, jag har färgen blå.

Eldris finns bland annat i färgerna:

 • Blå
 • Röd
 • Senapsgul
 • Grön
 • Svart

Fördelar med Morakniv Eldris

Den helt klart bästa egenskapen med Eldris enlig mig är storleken. Det är en väldigt liten friluftskniv, men trots det för du ett riktigt handtag och ett tjockt och stryktåligt blad.

För egen del har det här inneburit att jag kan ha med mig en kniv i skogen även om jag inte har någon ryggsäck. Eldris får utan problem plats i jackfickan eller sidonfickan på vandringsbyxorna.

De andra stora fördelarna med kniven är att den är att knivbladet är extremt vasst och utformat så att det skär bra om du t.ex. lagar mat. Den är även lätt att tälja med.

Fördelarna:

 • Liten
 • Vasst och praktiskt knivblad
 • Bra handtag

Nackdelarna med Eldris

Som med alla knivar har Eldris också sina nackdelar. Eftersom den är så liten så blir man lite begränsad. Det gäller framför allt om du ska skära större frukter och mat.

Även om det absolut fungerar (med lite god vilja) så är det betydligt smidare med t.ex. en Mora Kansbol eller 2000 om du ska skiva upp en melon.

Nackdelarna:

 • Går inte att klyva ved med förutom mindre grenar
 • Är svår att skära tjockare frukt och mat med eftersom bladet är så kort
 • Kan ge skav på tummen när man täljer eftersom knivryggen är rätt vass

Bladet på Morakniv Eldris

knivblad morakniv eldris
eldris knivblad

Om vi tittar på Eldris knivblad så är det utformat precis som på dess ”storebror” Morakniv Kansbol” – det är egentligen samma blad men i ett mindre format.

Det innebär att det är tillverkat i rostfritt Sandvik-stål, har en vass knivrygg som du kan tända eldstål med och att bladet tunnar ut mot tippen – det gör kniven mer användbar för matlagning och precisionsarbeten.

Handtaget på Eldris

morakniv eldris handtag

Handtaget är även det i princip samma handtag som på Kansbol, men lite mindre. Jag gillar handtaget skarpt och för att vara en så liten kniv har Eldris enligt mig ett extremt bra handtag.

Efter att ha använt kniven ett bra tag kan jag även konstatera att handtaget håller bra och visar inga tecken på slitage eller att det skulle gå sönder.

Fodralet / Slidan på kniven

eldris fodral

Precis som på kansbol följer det med en grymt bra slida till Eldris. Det är i plast och en löstagbar bältesloop i läder.

Det som gör att jag gillar fodralet så mycket är för att det är litet – det har en slimmad design vilket gör att Eldris får plats i nästan alla fickor och små fack på ryggsäcken.

Eldris tändstål

morakniv eldris tändstål kit
tändtål eldris

Ok nu kommer vi till tädstålet på Eldris. Det är absolut inte det bästa du kan hitta på marknaden, men det fungerar faktiskt riktigt bra.

Det är mjukt och ger bra gnistor, det negativa är att det är litet. Små tändstål är ju i regel lite jobbigare att använda. Tack vare att knivryggen på Eldris är så vass är det dock hyffsat lätt att få till bra gnistor.

Eftersom eldstålet sitter fast i ett snöre gör det också att du kan surra snöret runt fingrarna när du använder stålet, det gör att det fungerar helt ok trots att stålet är så litet.

Läs mer: Bästa tändstålet

Hur fungerar den som nackkniv?

Om du köper kitet där tändstål ingår så sitter allt i ett justerbart snöre så att du kan ha kniven runt halsen.

Enligt mig är Eldris på gränsen till för tung och ”klumpig” för att ha runt halsen så jag brukar ha den i fickan eller i ett ytterfack på väskan (det kan dock vara en smaksak).

Men ha i åtanke att jag heller inte föredrar att ha mina knivar runt halsen, jag vet att flera tycker den är en grym ”neck-knife”.

Hur är Eldris till matlagning?

Eldris är absolut inte den optimala kniven för matlagning, men det är inte heller därför man ska köpa den enligt mig.

Eftersom den har ett förhållandevis kort och tjockt knivblad blir den lite klumpig om du t.ex. vill hacka lök eller skiva en tomat, för att inte tala om att skära upp en melon.

Däremot fungerar den att laga mat med och den är perfekt för att öppna förpackningar, skära korv etc.

Går det att preparera eld med kniven?

För att vara en kniv på 14cm med ett blad som bara mäter dryga 5cm är Eldris grym för att preparera eld! De har ett kraftigt blad som du kan tälja flisor med, baksidan är perfekt för att skrapa tjärved och dessutom kan du tända ett eldstål med den.

Du kommer inte att kunna klyva några stora vedträn med kniven men faktum är att det går att klyva lite mindre pinnar/grenar med den, jag har faktiskt gjort det själv flera gånger.

Hur fungerar den att tälja med?

Med tanke på det stora handtaget i förhållande till knivbladet är Eldris ganska skön att tälja med. Formen med ”avsmalnande” bladet gör det lättare med precisionsarbeten.

Det som är jobbigt är den vassa knivryggen. O du som mig gillar att ha tummen på ryggen när du täljer är risken stor för skavsår. Utöver det gillar jag att tälja med den!

Dyr eller billig?

Vid första anblick kan nog Eldris uppfattas som dyr – och ja – den är väl ganska dyr egentligen. Samtidigt, det är av grym kvalitet och den kommer nog att hålla i 10-20 år om du behandlar den väl och tar hand om den.

Så visst, en Morakniv Companion eller 2000 är väl mer för pengarna men samtidigt är Eldris en bra kniv av bra kvalitet. Köper du kitet med tändstål så känns det också lite mer prisvärt.

Det är ändå en unik kniv som sticker ut lite i mängden – och ganska rolig (och praktisk) att ha i väskan. Det är även en perfekt present till någon som ofta är i skogen och som redan har allt annat.

Sammanfattning av Morakniv Eldris

Eldris är inte en kniv klarar allt, däremot är det en kniv som klarar mycket och är väldigt smidig. Den största fördelen med den här kniven är att du får ”en riktig kniv” som du alltid kan ha med dig eftersom den är så liten.

Jag har som sagt haft den här ett tag nu och använder den mer än jag trodde just eftersom den nästan alltid ligger i väskan.

Ofta behövs inget större och större knivar kan ibland få stanna hemma då de tar plats i väskan. Jag tycker den är bra och rekommenderar den till dig som vill ha en kniv som fungerar ok till den mesta men tar lite plats.

Lämna en kommentar