Morakniv Kansbol test: Mitt omdöme & recension

Idag tänkte jag ge mitt omdöme på Morakniv Kansbol efter att ha testat och ägt den i 2 års tid. Det här är min absoluta favoritkniv för friluftsaktiviteter och jag ska förklara varför i det här inlägget.

Morakniv Kansbol är extremt vass direkt ur kartongen och enligt mig grymt skön i handen. Som friluftskniv tycker jag att den har den ultimata storleken och är både smidig att använda-, bära och förvara.

Kansbol fungerar för i princip allt jag gör i naturen, oavsett om det handlar om att laga mat, göra upp en eld, öppna förpackningar eller tälja grillpinnar. Faktum är att jag använder den ganska mycket hemma också.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Morakniv Kansbol – Mitt första intryck

Det första du märker när du packar upp Kansbol är att den är sylvass och har ett påkostat handtag. Även om handtaget är en blandning av plast och gummi så känns det definitivt inte plastigt.

Det andra är den skarpa och vassa knivryggen som enkelt får iväg bra gnistor från ett eldstål. Jag tycker personligen också att kniven är väldigt snygg och gillar att knivbladet inte är polerat – estetiskt alltså.

Kansbol finns med flera tillbehör

Kansbol kommer med den nya typen av fodral som är lite mer slimmad och kan kombineras med survival-kit (tändstål och multi-mount). Multi-mount gör det möjligt att fästa kniven i bilen eller i båten t.ex.

Fördelar med Morakniv Kansbol

Enligt mig är Kansbols största fördel – och anledning till att man ska köpa den – att det är en perfekt allroundkniv. Den funkar helt ärligt till nästan allt, förutom möjligtvis att klyva tjocka vedträn.

Jag själv använder den till matlagning, att tälja, att fixa eld när jag är ute, men även till en del saker hemma. Den är grym helt enkelt!

En annan stor fördel med Kansbol är det smidiga fodralet. Kniven med fodral på tar väldigt lite plats i väskan och det finns även möjlighet att ta av bältesfästet för att få den ännu mer slimmad.

Sen har Kansbol exakt den typ av knivblad jag föredrar. Den har skandinavisk slipning från mitten till handtaget vilket gör att den hugger och täljer bra – medan bladet tunnas ut mot tippen vilket gör det grym för matlagning.

Fördelarna:

  • Fungerar för allt
  • Extremt vasst och praktiskt knivblad
  • Bra handtag
  • Smidig och slimmad

Nackdelar med Kansbol

Jag försöker alltid att hitta nackdelar med de saker jag har och för det mesta brukar det inte vara så svårt.

Men när det gäller Kansbol har jag faktiskt svårt att hitta några större nackdelar, för det jag använder den till – friluftsliv som innefattar att laga mat, tälja, göra eld etc.

Möjligtvis skulle det vara om du har en budget att hålla. Även om Jag inte tycker att Kansbol är direkt dyr så skulle du kunna kolla in Morakniv Outdoor 2000 istället för Kansbol, den är lite billigare.

En annan sak är att den vassa knivryggen kan skava en del på tummen om du täljer mycket – och som mig – använder tummen som tryck över knivryggen.

Nackdelarna:

  • Vass knivrygg kan skava på tummen när du täljer
  • Något dyr

Bladet på Morakniv Kansbol

knivblad kansbol
mora kansbol blad

Knivbladet på Kansbol har en skandinavisk slipning som tunnas av och blir brantare mot tippen av bladet – som du kan se på bilderna ovanför.

Du ser också hur vass knivryggen är, vilket gör att det fungerar som en bra skrapa för eldstål. Hela bladet är tillverkat i rostfritt stål och bladet är opolerat vilket ger en lite ”rå” finish vilket jag personligen gillar.

Längden på bladet är en perfekt avvägning för att ge en smidig men funktionell kniv där den inre delen klyver och skär trä bra och den yttre fungerar bra för matlagning.

Handtaget

handtag morakniv kansbol
mora kansbol handtag

Handtaget är i plast där det inre du ser på bilden ovanför är en räfflad (hårdare) plast och den yttre delen är mer gummi-aktig med ett bra grepp. Även Morakniv Eldris har ett likadant handtag.

Jag har skrivit det tidigare men jag gillar verkligen det här handtaget. Det har hållit grymt bra och det ger bra grepp men inte för bra grepp, helt perfekt enligt mig.

Fodralet / Slidan på Morakniv Kansbol

kansbol fodral
mora kansbol fodral

Fodralet på Kansbol kan enligt mig inte bli mycket bättre. Jag gillar att det är så smidigt, det går ner i alla fack på ryggsäcken och t.o.m. i jackfickan. Det är också skönt att man kan ta bort bältesloopen om man inte använder den – då tar kniven ännu mindre plats.

Materialet verkar vara av en hård men ändå ”seg” plast vilket går att det tål mycket stryk och håller bra. Mitt har bara fått lite repor än så länge.

Multi-mount & tillbehör till fodralet

Kansbols fodral går att utrusta med multimount och survival-kit. Det innebär att du får ut fler funktioner av kniven.

Survival-kit gör att du kan fästa ett tändstål på slidan och multi-mount gör att du kan fästa kniven i t.e.x. båten, i bilen eller på väggen.

Kansbol & tändstål

tändtål eldris

Eftersom Kansbol har en vass och planslipad knivrygg kan den användas med vilket tändstål som helst.

Du använder då knivryggen som en tändskrapa och slipper få ett slött knivblad om du blir tvungen att använda kniven att skrapa med.

Läs mer: Mina tips på bra tändstål

Går det att preparera eld med kniven?

Ja, det är inga problem att göra upp en eld med Kansbol. Trots att det inte är en speciellt stor kniv så klyver den ved bra och täljer till fjäderstickor hur lätt som helst eftersom den är sa vass.

Tack vare att bladet är hyffsat tjockt kan man banka på rätt bra när man klyver och baksidan är även bra för att skrapa fnöske eller tjärved.

Hur fungerar den att klyva ved med?

Kansbol fungerar som sagt bra att klyva ved med enligt mig om vi ser till storleken. Det som känns begränsande är mest längden på bladet – du kan helt enkelt inte klyva tjockare saker än bladets längd.

En annan liten nackdel är att bladet trots allt inte är jättetjock. Det gör att det kan kila fast sig om du ger dig på just tjocka, sega eller blöta vedträn.

Jag gjorde det misstaget och försökte klyva ett betydligt tjockare – och dessutom blött – vedträ vilket resulterade i en böjd knivtipp. Du kan se hur det såg ut efteråt på bilden nedanför ;).

Det där var dock helt och hållet mitt eget fel. Det jag försökte klyva var alldeles för stort och dessutom bände jag ur bladet vilket gjorde att tippen böjdes. Jag kunde fått ur den utan att böja den om jag varit lite försiktigare.

Hur är Kansbol till matlagning?

mora kansbol matlagning
skära morakniv kansbol

För att inte vara en kökskniv är Kansbol riktigt bra till matlagning. Det är inga problem att skära tunna skivor av lök, tomat eller som på bilden ovanför – äpple. Dessutom gör plasthandtaget den väldigt hygienisk och lätt att hålla ren.

Kombinationen av det avsmalnande bladet och att det så vasst gör den faktisk rolig att preparera mat med. Självklart funkar den bra att öppna förpackningar och dela frukt med också, även stora saker som melon.

Hur fungerar den att tälja med?

tälja med morakniv kansbol
kansbol tälja

Jag gillar att tälja med Kansbol, den är smidig och den tunnare tippen gör det lättare att göra små precisionssaker. Samtidigt kan kan du lätt och snabbt skala av saker och tälja grillpinnar med den tjockare delen in mot handtaget.

Precis som jag tidigare kan den vassa knivryggen skava lite på tummen om du har en tendens att trycka med tummen för att få kraft.

Dyr eller billig?

Om Morakniv är dyr eller billig beror nog på vem du frågar och vad du är ute efter. Jag skulle säga att den är väldigt prisvärd. Det är en ganska påkostad kniv som är användbar i många situationer.

Jag själv tycker lätt den är värd sitt pris och skulle helt ärligt kunna betala mer för den om det var så.

Sammanfattning av Morakniv Kansbol

Om du behöver en kniv som är smidig, fungerar till det mesta – allt från att förbereda en eld eller öppna paket, är Kansbol ett bra val.

Den är extremt vass, har bra grepp och är lätt att rengöra (vilket gör den hygienisk) vid t.ex. matlagning. Jag har som sagt haft den här kniven ganska länge och det är helt klart min favoritkniv!

Det jag gillar mest med den är det sköna handtaget, skärpan samt att den är så smidig och tar så lite plats.

Lämna en kommentar