Matsäck i skogen – Tips för dagsturer & utflykter

Matsäcken är enligt mig en av höjdpunkterna på dagen när jag kör en utflykt eller dagsvandring i skogen. Det är grymt mysigt att äta ute i naturen och ibland kan det vara skönt att slippa ta med stormköket ut.

Bra matsäck i skogen är t.ex. sallad, mackor, baguette med fyllning eller pannkakor om det är varmare väder. Om det är kallt ute passar det bättre med en varm gryta eller soppa i en mattermos och om det finns eldplats kan du ta med korv och grilla

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten

Varm matsäck i skogen

Själv föredrar jag faktiskt att ha varm matsäck med mig när jag kör en heldag i skogen och då har jag den i mattermosen. Är det kallare ute eller på vintern så överväger jag nästan inte ens kall matsäck.

Här nedanför kan du se mina favoriter som jag slänger ner i mattermosen. Egentligen fungerar det med nästan vad som helst. På vintern kan dock soppor och grytor vara att föredra då de håller värmen bra och värmer mer.

Ett annat alternativ är att ta med frystorkad mat som du enkelt tillagar med hjälp av varmt vatten från ett stormkök eller en öppen eld.

matsäck i skogen mattermosPrimus TrailBreak Lunch JugBästa mattermosen för friluftsliv

Exempel på varm matsäck i skogen

 • Gulaschsoppa
 • Köttgryta
 • Pytt i panna
 • Kyckling-wok
matsäck skogen

Kall matsäck i skogen

Det absolut enklaste och som alla kan ta med sig ut att äta i skogen är en kall matsäck. Det kan vara en sallad, en baguette med fyllning eller något så enkelt som vanliga mackor eller kalla pannkakor med sylt.

Om du på riktigt vill lyxa till det kan du till och med fixa till en charkbricka med ostar och chark. Om du lägger ner det i en mattermos så kommer det att hålla sig fräscht eftersom den håller både kyla och värme bra.

Exempel på kall mat i skogen

 • Pastasallad
 • Baguette med kycklingröra
 • Köttbullsmacka
 • Pannkakor med sylt

Snacks på utflykten

Utöver kall matsäck är det bra att ha med lite snacks i skogen. Bra snacks kan vara energibars, frukt och nötter. Nötter kan dessutom ligga länge i väskan utan att bli dåliga, så under ”utflyktssäsongen” kan du alltid ha lite nötter liggande i vandringsryggsäcken.

matsäck utflykt

Matsäck över öppen eld

Om du passerar eldstäder eller vindskydd där du har möjlighet att göra upp eld i skogen är mitt tips att passa på att grilla korv eller göra varma mackor. Du kan även stanna till för en fika eller ett litet snack i form av grillade marshmallows eller Smores.

Här nedanför är lite exempel på matsäck du kan grilla över öppen eld i skogen.

 • Grillad korv
 • Hamburgare
 • Marshmallows
 • Smores
 • Toast/Varma mackor (lägg i folie och grilla över elden)
 • Pinnbröd
matsäck på vandring

Varm choklad & kaffe

Oavsett om det är varmt eller kallt ute så är det alltid trevligt med en fika ute i naturen. Själv har jag alltid med mig en termos kaffe och om det är barn med på utflykten brukar varm choklad uppskattas.

Det här är extra uppskattat på vintern eftersom det värmer gott, men även efter en kylig simtur eller om vädret skulle skifta och bli kallt.

Den här termosen från Thermos har jag själv, den är grymt bra och har hållt i över 8 år för mig!

Vatten/vätska

Det är lätt att glömma att vi måste dricka vatten när vi rör på oss, även på vintern. Se därför till att fylla minst en stor vattenflaska per person som är med. Om det är en varm sommardag kan du behöva flera vattenflaskor eller en större vattenblåsa i ryggsäcken.

Hur ska man packa matsäcken?

Om det är mjuka saker som frukt och mackor bör du lägga de högst upp så att de inte mosas av den övriga packningen.

Mat, grytor och soppor packas bäst i en mattermos men soppor går även att ha i en vanlig termos. Det går att ha mat i matlådor men tänk på att de kan läcka så de bör även ligga i en påse.

Det finns goda anledningar att skaffa en mattermos då de är helt täta och håller värmen- men även kyla så de är perfekta för både kall- och varm mat på utflykten.

Bra matsäck för barn i skogen

Matsäcken är väldigt viktig för barnen på skogsäventyren och mycket av det jag tagit upp tidigare passar bra för barn. Om vi däremot ska ta upp några favoriträtter som aldrig slår fel så ska du packa med:

 • Pannkakor
 • Grillad korv/Hamburgare
 • Marshmallows
 • Varm choklad
 • Varma mackor över öppen eld
 • Våfflor över öppen eld

Friluftsprylar som är bra för fika- och lunchpausen

Här nedanför tänkte jag tipsa om lite utrustning och prylar som gör utflykten bekvämare och roligare.

Sittunderlag

Ett sittunderlag är ett måste enligt mig på utflykten i skogen och den finns alltid i min ryggsäck. Du vet aldrig vart du kommer att sitta och ofta kan det vara blött på marken.

För att vara säker på att sitta bekvämt och inte blöta ner byxorna och börja frysa bör du därför alltid ha med dig ett sittunderlag.

Tändare/Tändstål

En annan sak som bör vara standard i din vandringsutrustning är en tändare eller ett tändstål. Det är ganska trist att hitta en fin lägereld eller ett vindskydd med eldstad för att nästa sekund inse att man inte har någon möjlighet att tända en brasa.

Packa därför ner en tändare i väskan oavsett om du planerar att elda eller inte, du vet aldrig vad dagen bjuder på! Vill du ha lite utmaning så kör du med eldstål. Läs om mina tips på tändstål som ger bra gnistor.

Förstärkningsplagg

Ofta kan det kännas varmt när vi sticker iväg på morgonen men om solen går i moln eller det börjar blåsa kan det bli betydligt kallare, speciellt om vi stannar för att äta etc.

Därför är det bra att ta med sig en extra tröja eller jacka och eventuellt ett par vindbyxor. Om det ser ut att kunna bli regn bör du ha regnkläder med dig. Med rätt kläder kommer aldrig vädret förstöra din dag!

Mössa

En mössa bord alltid följa med eftersom det tar så lite plats men värmer så mycket. Även på sommaren kan det bli kallt utan mössa beroende på hur vädret är för dagen.

Lämna en kommentar