Morakniv 2000 vs Kansbol – Mina erfarenheter & tankar

I det här inlägget tänkte jag gå igenom två stycken knivar från Morakniv som jag har haft ett tag nu – Morakniv Kansbol och Morakniv Outdoor 2000.

Vilken är egentligen bäst?

Jag tror att jag kan svara på det rätt bra eftersom jag har haft de ett tag nu – och kunnat testa hela sommaren.

Båda knivarna är riktigt bra, ingen av dom är egentligen är dålig på något. Däremot finns det en del skillnader som kan vara bra att veta om innan du väljer kniv, jag kommer att gå igenom allt du behöver veta i det här inlägget.

Morakniv Kansbol är enligt mig en lite lyxigare kniv än Morakniv 2000. Den har en lite mer påkostat handtag, den har en vass knivrygg som du kan använda med tändstål och den finns att köpa med både multi-mount och survival-kit (som jag kommer att förklara mer om längre ner i inlägget).

Morakniv 2000 är en extremt prisvärd kniv och ger egentligen lite mer för pengarna om man jämför med Kansbol. För pengarna den kostar är det nog svårt att hitta något bättre än Mora 2000, däremot är den är på många sätt en enklare kniv än Kansbol.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth och Outdoorexperten

Morakniv 2000 vs Kansbol – Vilken är bäst?

Det skulle inte vara rättvist att göra en direkt jämförelse mellan dessa två knivar. De är helt enkelt olika knivar – för olika ändamål.

Med det sagt, här kommer min recension – eller om vi ska kalla det – omdöme av knivarna.

Morakniv 2000

Mora 2000 en extremt prisvärd kniv och förmodligen den bästa Morakniven du kan få för pengarna om du vill ha en prisvärd och bra friluftskniv. Dessutom har den väldigt bra grepp om det är blött ute.

Kansbol

Morakniv Kansbol däremot har ett mer påkostat handtag, har en vass knivrygg som gör att du kan använda den med eldstål och en fodral som sitter skönare i bältet eftersom det är mindre.

Jag upplever Kansbol som lite kraftigare än Mora 2000 och den vassa ryggen är även till hjälp när man ska preparera tjärved till elden etc. Den är dock dyrare än Morakniv 2000.

Skillnader mellan Kansbol och Morakniv 2000

Ok, nu gått igenom de största skillnaderna, låt oss kolla lite mer på djupet vad som skiljer knivarna åt. Här nedanför har jag samlat all info om knivarna i en tabell:

Morakniv 2000Morakniv Kansbol
Total längd224mm228mm
Längd blad109mm109mm
Tjocklek blad2,5mm2,5mm
Vikt140,2g134g
Anpassad för tändstål?NejJa
MaterialRostfritt stål/GummiRostfritt stål/Gummi
SlipningSkandi/ProfilSkandi/Profil

Knivarnas blad

Knivens blad är ju en av de viktigaste egenskaperna så självklart ska vi kolla vad som skiljer mellan de två modellerna.

Båda knivarnas blad är tillverkad i Rostfritt Sandvik-stål av grym kvalitet, och båda har en bra allround-slipning som fungerar från allt som att preparera elden till att laga mat – (tack vare att bladet blir tunnare mot toppen).

knivblad kansbol vs 20000
kansbol

Hur skiljer sig knivbladen mellan Kansbol och 2000 i övrigt?

En stor skillnad är att Kansbol har en vass (planslipad) knivrygg och kan användas med tändstål för att göra eld, precis som sitt ”lilla-syskon” Morakniv Eldris.

Mora 2000 har en knivrygg som är rundad – det går med andra ord inte att använda den med ett eldstål – om du inte slipar ryggen på den vill säga.

Bladet på 2000 är dessutom polerat – medan Kansbols blad är opolerat. Jag tycker att det gör kniven lite lättare att rengöra, t.ex. vid matlagning eftersom maten inte fastnar på samma sätt.

Övriga skillnader mellan bladen

I övrigt är de lika långa och lika tjocka, däremot upplevs Mora 2000 ha ett längre-, spetsigare- och tunnare blad eftersom det blir tunnare tidigare, närmare handtaget än på Kansbol.

Sen har jag själv märkt att kansbols vassa knivrygg är ganska oskön om man vill tälja med kniven – om man som jag – pressar tummen mot knivens rygg. För att tälja är Mora 2000 (enligt mig) betydligt skönare.

En svaghet (nackdel) med bladen på båda knivarna

En nackdel du bör vara medveten med den här typen av knivblad (där den är tunnare i toppen) är att det inte är lika stryktåligt. Det är dock bara en nackdel om du ska göra tyngre saker, t.ex. klyva tjock ved.

Jag lyckades själv böja bladet på min Kansbol lite när jag skulle klyva ved med den. Jag skyller dock inte på kniven då jag bokstavligen misshandlade kniven genom att slå den genom ett blött vedträ som var flera cm tjockare än knivbladets längd.

Som grädde på moset bände jag ur kniven ur vedträd när det tillslut fastnade. Nu i efterhand kan jag ju såklart konstatera att jag ha använt en yxa istället.

Knivarnas handtag

Ok, dags att gå vidare till handtagen och se vad som skiljer. Enligt mig är det stor skillnad mellan handtaget på Morakniv Kansbol och Mora 2000. Kansbol och ett hårdare och mer påkostat handtag än 2000.

Mora 2000 har ett lite enklare, men greppigare handtag eftersom det är tillverkad i ett mer gummi-aktigt material. Kansbol har som en blandning, där den yttre delen är av plast och sen innanför det – en del i gummi-aktigt material.

morakniv kansbol handtag
morakniv handtag

Handtagens material

Vad man gillar är ju en smaksak, själv föredrar jag Kansbols handtag som jag också tror kommer att hålla längre. Men jag använder också mina knivar mestadels i torrt väder.

Om du däremot ska använda kniven för fiske när du är blöt om händerna eller på vintern – då kanske handtaget på Mora 2000 fungerar bättre

Kansbols handtag har ett hål för att fästa ett snöre eller liknande vilket inte 2000 har.

Knivarnas slidor (fodral)

Nu kommer vi till en punkt som skiljer knivarna ganska stort enligt mig – nämligen slidorna till knivarna. Morakniv 2000 har en enkel slida i plast och bältesfäste i läder.

Kansbol har också en slida i plast med bältesloop i läder, men slidan är anpassad för Moraknivs nya tillbehör Multi-mount och Survival-kit.

2000 vs kansbol

Kansbols slida ger möjlighet till uppgradering

Multi-mount är ett fäste för bilen eller båten och Survival-kit gör att du kan fästa ett tändstål på slidan så att du får en ”komplett” överlevnadskniv

Dessutom är Kansbols slida mindre och smidigare än den som följer med 2000 vilket gör att den tar mindre plats i ryggsäcken.

Vilken kniv är bäst för att förbereda eld?

Båda knivarna är som sagt väldigt lika. Jag skulle inte säga att någon av dom är bra för att battonera (klyva) ved om det gäller tjockare ved, mindre saker går däremot helt ok.

Om jag måste välja en kniv som vinnare så skulle det dock bli Kansbol, det beror på att bladet börjar ”tunna ut” lite längre från handtaget – bladet känns helt enkelt lite tjockare på Kansbol än Mora 2000.

Vilken kniv är bäst för matlagning?

När det gäller matlagning har båda knivarna bra blad för det med en avsmalnande design av bladet vilket gör det ganska lätt att skiva tomater, lök och finare saker.

Måste jag plocka en vinnare blir det dock Mora 2000 eftersom den har ett blankpolerat blad som är enklare att rengöra.

Sammanfattning

Både Kansbol och Morakniv 2000 är bra val om du letar efter en allroundkniv för skog och friluftsliv. De är i en bra storlek för att klara av det mesta och fungerar dessutom bra för matlagning.

Välj Kansbol om:

  • Du vill kunna använda kniven med eldstål
  • Vill kunna köpa till multi-mount eller survival-kit
  • Om du vill ha en mer påkostad kniv

Välj Morakniv 2000 om:

  • Du vill få mycket för pengarna (den är prisvärd!)
  • Du vill en bra kniv till matlagning
  • Om du vill ha bra grepp när det är blött eller på vintern

Som avslutning skulle jag säga att Mora 2000 är grymt prisvärd, det är svårt att få en bättre kniv för pengarna. Om du däremot vill ha en lite lyxigare kniv, som är möjlig att uppgradera – välj Kansbol!

Lämna en kommentar