Vandra med snöskor (+ Bästa snöskorna 2024)

Att vandra med snöskor har blivit allt mer populärt de senaste åren och det har nu blivit en ganska vanlig vinteraktivitet. Mycket för att det är riktigt kul, enkelt, billigt och ett smart sätt att kunna vandra mer- och smartare på vintern.

Här går jag igenom det du behöver veta för att komma igång med snöskovandring och de bästa snöskorna 2021.

Att vandra med snöskor förlänger både vandringssäsongen och skidsäsongen. Du kan ta dig ut i marker som annars kan vara svårtillgängliga för vandring och när (eller där) liftarna inte går kan snöskorna hjälpa dig fram för skön puderåkning som ett alternativ till stighudar. Vare sig det gäller snowboard eller skidor.

Innehåller reklam genom annonslänkar till Outnorth

Gå med snöskor – Varför du ska göra det och vad det innebär

Att gå med snöskor istället för med vanliga vandringskängor har många fördelar och de blir större ju mer snö det är. Snöskorna ger både mer bäring (flytkraft) i djup eller lös snö och greppar bättre på hala underlag än vanliga vinterkängor.

Det här innebär att du kan ta dig fram till platser som du annars inte hade valt att gå till på grund av för djup snö eller för att det skulle bli för jobbigt helt enkelt. När du t.ex. tältar på vintern så är det extra jobbigt att ta sig fram med all utrustning och där kan verkligen snöskor göra en stor skillnad.

Eftersom snöskor är relativt billigt att köpa så känns det klart värt att ha ett par om du gillar vintervandring och bor på ett ställe med snö på vintern.

Bra snösko för nybörjare

FÅK Alu Frame Snow Shoe är en väldigt populär snösko för ett vettigt pris som har stegjärn, hälstöd och passar nästan alla skostorlekar.

Vilka snöskor ska jag välja?

Det finns en hel del snöskor att välja på. De kommer i olika material, modeller och storlekar. Det första du ska göra när du köper snöskor är att fundera på i vilken terräng du kommer att gå och vad du kommer att göra mer på vandringen.

Ska du gå kortare sträckor i ditt närområde? Fundera då på hur ser marken ut där och hur mycket snö brukar det vara. Ska du gå toppturer på fjället eller ta dig upp för fin puderåkning med skidor eller snowboard? Då kanske du behöver större snöskor eller köra på sighudar eller splitboard istället?

Det bästa valet för en nybörjare på snöskovandring är nästan alltid en mellanstorlek med broddar på undersidan. Då kommer du att kunna gå i både djup snö och på is. Ett mellanting som passar bra för allt men inte är bäst på något.

Storlek på snöskor

När vi pratar storlek på snöskor så är det inte foten vi går efter utan vilken typ av snö du ska vandra i och hur tung du är som avgör val av snösko. En snösko går att anpassa helt efter din skostorlek så alla snöskor passar de flesta fötter.

Det är viktigt att välja rätt snösko efter hur snöförhållandena ser ut. En allround-snösko är lite mindre- eller medel i storleken och fungerar därför också bra på is och hårda underlag. En snösko för djup- och lös snö är större och har mer bäring (yta) för att du inte ska sjunka igenom snön.

Är det så att du t.ex. ska tälta på vintern så kommer du att ha mer utrustning med dig som gör att du blir tyngre. Du kan därför behöva en större snösko i djup snö om du har en tung väska på ryggen.

Ledade snöskor

När du väljer snöskor ska du se till att de är ledade vid tårna så att de inte är ”stela”. Det gör det lättare att gå med dom och nästan en förutsättning på längre vandringar. Det är även bra om de går att låsa vid t.ex. pauser, lägret, om du bara ska röra dig kring lägerelden etc.

En fördel är om det går att justera höjden på hälen också eftersom det kommer bli betydligt bekvämare om du går uppför fjäll etc.

Stavar till snöskor

Om du kommer att vandra med en tung ryggsäck eller pulka eller vill få extra hjälp av armarna kan det vara bra att komplettera med ett par stavar till snöskorna. Det kan bli tungt att gå i snön och då kommer stavarna att hjälpa till och göra det lättare att gå i snön.

Det är bra att ha stavar när du går med snöskor även om du har lätt packning eftersom de hjälper att hålla balansen. Du kommer inte använda stavarna att få kraft om du inte drar en pulka etc. så du kommer undan med mindre trugor både i packad- och lös snö men om du kan välja så skadar det inte med stora.

Vilka skor ”i/till” snöskorna?

Även om snöskor låter som om det vore ett par skor så är snöskorna bara själva ”plattan” du står på. På snöskon sitter en bindning monterad och den kan vara anpassad både för kängor, vandringskängor, stövlar eller pjäxor.

Om du ska vandra med dina snöskor fungerar det bra att köra med dina vandringskängor och att ha en bindning anpassad för dom. Eftersom du med stor sannolikhet kommer att gå i djup snö är det bra att komplettera med damasker (gaiters) som hindrar snön att komma in i skorna.

Det viktigaste är att skorna du använder är sköna och att du inte blir blöt för du vill inte få skavsår på vandringen. Om du har problem med att det skaver så kan du testa dubbla strumpor eller att använda stavar för att avlasta fötterna.

vandring med snöskor

Bästa snöskorna 2021

bästa snöskorna för nybörjareFÅK Alu Frame Snow Shoe 1.0Bästa snöskorna för nybörjare
bästa snöskornaTSL Symbioz Hyperflex AccesBästa snöskorna allround (Premium)
bästa snöskorna för barnTSL KidooBästa snöskorna för barn

Snöskor eller skidor?

Du kanske undrar varför man ska välja snöskor framför skidor och det är en bra fråga faktiskt. Det finns ju både längdskidor som alternativ, stighudar och toppturs-bindningar att sätta på de alpina skidorna.

Mycket handlar om enkelheten men även att det är billigt med snöskor. Om du ska åka lite offpist i Sverige under din semester och bara vill kunna ta dig fram till lite sköna offpistrepor så fungerar snöskor bra. Du kan då sätta dina vanliga skidor på ryggen och vandra upp till toppen med hjälp av snöskorna.

Längdskidor

Att åka längdskidor fungerar väldigt bra på vintern men om det lutar för brant uppåt eller är lite djupare snö så blir det väldigt tungt och i vissa fall omöjligt att ta sig fram. Längdskidor fungerar alltså som ett perfekt komplement till vandring på vintern men i skidspår, på isar, i mer packad- och i plattare terräng.

Stighudar

Stighudar kan du montera under dina skidor så att de inte glider baklänges när du vandrar upp för berg eller i terrängen. Det är perfekt för att ta sig upp för offpiståkning men kan vara tyngre än snöskor om du ska ”vandra” i platt terräng. Fördelen är att du bara drar av stighudarna när det går nerför och slipper ha något på ryggen, även uppför berget.

Snöskovandring med hund

vandra med snöskor hund

Att vandra i djup snö med hund är inte alltid det lättaste men ofta går det bra så länge hunden är tillräckligt stor och snön inte är för djup. Om snön blir för djup så kan hunden få det svårt att ta sig fram eftersom den sjunker igenom snön.

Vid hårt underlag eller packad snö fungerar det bra att snöskovandra med hunden så länge den är så pass lätt att den inte går igenom. Vid hård skare kan den skära upp tassar och ben om den går igenom så den kan vara en idé att ha med sig ett par skor som skyddar hundens tassar och ben.

Var beredd på att du i värsta fall får bära hunden eller dra den på en pulka om det skulle vara riktigt djup snö. Ett alternativ är att gå korta sträckor åt gången eller trampa upp snön i förväg åt hunden. oavsett hur du gör så kommer det att bli väldigt tufft och omständigt att vandra med hunden om snön är för djup.

Snöskor till hund

Det finns även speciella snöskor gjorda till hundar för att skydda deras tassar mot hårt/vass is och kylan. Om du vet att du ska gå i hårda och kalla underlag kan det vara bra att skaffa ett par hundsnöskor.

Snöskor för barn

snöskor barn

Det finns snöskor för barn som är lättare och i mindre modeller. Att skaffa ett par snöskor till barnen kan vara bra om ni rör er mycket i naturen på vintern. Barn är lätta och smidiga och klarar sig bra på ganska små snöskor och eftersom de har små fötter hjälper snöskorna och gör stor skillnad i djup snö.

Tänk på att det är tungt att gå i snö och att barn ofta inte orkar lika långa sträckor som oss vuxna. Planera därför kortare rutter och öka på vart eftersom du märker hur långt barnet kan gå. Riktigt djup snö blir dessutom betydligt jobbigare för ett litet barn.

Snöskor i trä (gamla)

vandring i djup snö

Det finn så kallade ”gamla snöskor” eller egentligen är det nog vad de flesta ser i huvudet när de tänker på snöskor. De är gjorda i trä eller rotting med ett nät mellan ramen. De här är vad man skulle kunna kalla ”äkta snöskor” så som de såg ut när det begav sig en gång i tiden.

Moderna snöskor

bästa snöskorna

De moderna snöskorna är ofta tillverkade i aluminium och plast. De har ofta väldigt bra grepp både på snö och is och de har stabila bindningar. En fördel med nya snöskor är att de har en bra kvalitet men framförallt är väldigt lätta.

Toppturer med snöskor

Om du gillar utförsåkning och pudersnö så måste du testa på att topptura om du inte redan har gjort det. För att göra toppturer måste du kunna gå upp till toppen, antingen med snöskor eller med stighudar. Självklart kan du också bara vandra med snöskor för att nå toppen utan att åka skidor eller bräda.

Snöskor till snowboard

Om du ska åka snowboard på dina toppturer kan du inte använda stighudar under din vanliga bräda. Antingen skaffar du ett par snöskor och har snowboarden på ryggen eller så skaffar du en så kallad splitboard.

Splitboard

En splitboard är en snowboard som du kan ”dela” på mitten så den blir som ett par skidor. Då kan du sätta stighudar under den och använda precis som skidor vid toppturer. Splitboards har även speciella bindningar anpassade för toppturer och att gå i snön.

Klädsel vid snöskovandring

När du vandrar med snöskor kommer du att bli väldigt varm eftersom det är fysisk krävande att gå i djup snö. Samtidigt kan vädret skifta snabbt om du är på fjället t.ex. och bli kallt med hård vind.

Därför är det viktigt att du klär dig i lager på lager med ett funktionellt underställ närmast kroppen som transporterar bort svett och fukt. Det är även bra med en skaljacka och varmare kläder att komplettera med.

Damasker/Gaiters

Eftersom du kommer att gå djup snö är det bra att använda damasker eller Gaiters över dina kängor eller boots. Då slipper du få in snö i dom och bli blöt om fötterna. På så sätt undviker du att frysa om fötterna.

Bra teknik när du vandrar med snöskor

Det finns lite bra tekniker när går med snöskor och de skiljer sig lite beroende på vilket underlag- och vilken lutning du går i. Här nedanför är lite vanliga tekniker för vandring med snöskor.

Gå på plan mark eller traversera

Om du går på plan mark kommer du att vilja använda hela snöskons yta för grepp mot underlaget. Om du traverserar så går du i ett s- eller z-mönster uppför en sluttning. Då kommer du att vilja ta hläjp av stavarna för att hålla balansen efter som du går längs med lutningen

Gå uppför

När man går uppför i lös snö så får du sparka in foten lite för att få grepp samtidigt som du lägger tyngden på den främre delen av foten. I hårt underlag ser du till att snöskons piggar/broddar greppar bra och använder mer av hela foten. I riktigt branta backar vinklar du bindningen så att du kommer upp med hälen för att passa lutningen.

Gå nedför

När du går nedför så vill du luta dig lätt bakåt och ta hjälp av stavarna för att hålla emot. Se till att dina snöskor har broddar för bra grepp.

Springa med snöskor (trailrunning i djup snö)

Om du gillar trailrunning eller vill kunna springa i djupare snö är snöskor ett bra alternativ. Du kommer då att välja ett par mindre och smidigare snöskor eftersom för stora blir för tunga att förflytta snabbt i snön. Kolla videon nedanför när de springer med snöskor i lössnö.

Populära ställen för snöskovandring i Sverige

Det finns flera bra ställen i Sverige där du kan gå på snöskobandring och även guidade turer. Fjällen är såklart populärt och där har du enorma möjligheter att hitta smultronställen med magisk utsikt. Här nedanför är lite förslag på ställen att besöka.

  • Idre Fjäll
  • Sarek
  • Abisko
  • Umeå
  • Åre
  • Grövelsjön
  • Härnösand
  • Boden

Friluftsfrämjandet arrangerar även snöskovandringar i olika städer unt om i landet, t.ex. Härnösand som du kan läsa om här.

Sammanfattning

Om du vill börja vandra mer seriöst på vintern i snörika områden så känns snöskor som en självklar del i din utrustning. Du behöver inte börja med några dyra utan klarar dig bra på ett par relativt billiga och det kommer göra stor skillnad mot att vandra med vanliga skor i snö.

Jag hoppas att du gillade inlägget och att det kan hjälpa dig på dina kommande vintervandringar. Som ny inom vandring kommer du märka att det finns många prylar som gör livet utomhus roligare och just snöskorna är en del av den obligatoriska utrustningen för nybörjare inom vandring om du vill ha ut det mesta av vintern.

Vanliga frågor om vandring med snöskor

Vilken storlek ska jag ha på snöskorna?

Storleken beror helt på din vikt och snöförhållandena. Ju tyngre du är, ju större snöskor ska du ha och ju lösare och djupare snö det är ju större storlek väljer du.

Finns det snöskor för barn?

Ja det finns snöskor för barn, de är mindre och lättare för att fungera bra för barn i djup snö.

Kan man springa med snöskor?

Ja det går bra att springa med snöskor och det är flera som utöver trailrunning i djupare snö med snöskor. Du kommer då att välja en lite mindre och smidigare snösko som passar bättre för löpining.

Ska man ha snöskor eller skidor?

Att välja mellan snöskor eller skidor beror på vad syftet med vandringen är. Fördelen med snöskor är att du inte behöver modifiera dina skidor medan fördelen med skidor är att det blir mindre saker att släpa på. I platt mark är snöskor att föredra så länge det är djup snö. Längdskidor fungerar bra i platt mark med hårdare underlag eller inte djup snö.

Lämna en kommentar