Hur långt vandrar man på en dag? – Exempel med sträckor

Har du en långvandring framför dig och undrar långt man vandrar på en dag? Kanske ska du bara upp på ett fjäll för första gången och undrar om du klarar av det?

Att veta hur långt man klarar av att vandra på en dag är inte så lätt som man kan tro, speciellt inte när man gör det för första gången. Det är väldigt lätt att överskatta sin egen förmåga och det är många saker som spelar in hur långt man orkar gå på en dag.

Om du håller ett tempo på 3 kilometer i timmen och vandrar 8 aktiva timmar så vandrar du 2,5 mil på en dag. Att vandra 2,5 mil är under en dag är tufft, speciellt om det är kuperad-, ojämn- eller hal terräng och om det är varmt ute.

Hur långt du vandrar på en dag beror alltid på i vilken terräng du vandrar, hur bra kondition du har, hur mycket packning du har med dig och hur din dagsform ser ut. Läs vidare så ska jag gå igenom olika exempel och hur du kan förbereda dig inför en vandring.

Så här långt vandrar du på en dag

Aktiva vandringstimmar2km/h3km/h4km/h5km/h
3h6km9km12km15km
4h8km12km16km20km
5h10km15km20km25km
6h12km18km24km30km
7h14km21km28km35km
8h16km24km32km40km
hur långt kan man vandra på en dag

Hur lång tid tar det att vandra 1 mil?

Ett ganska vanligt tempo att vandra i för många är 3km/h i lite tuffare terräng och utan större vana. Det betyder att du vandrar en mil på drygt 3 timmar och att du vandrar 2 mil på knappt 7 timmar.

Tänk även på att om du tar pauser så kommer det att ta ännu längre tid. Här nedanför är några exempel på hur lång tid det tar att gå olika sträckor om du går i 3km/h:

 • 5km = 1,5h
 • 10km = 3,5h
 • 20km = 7h
 • 30km = 10h
 • 40km = 14h

Alla har olika tempo på vandringen men du kan använda tabellen ovanför för att få en ungefärlig bild över hur långt du kan gå på en dag. Självklart finns det flera omständigheter som påverkar ditt vandringstempo, jag går igenom de här nedanför.

Saker som påverkar hur långt du går på en dag

Terräng

Terrängen du vandrar i påverkar hur långt du kan gå på en dag. Om du vandrar i fjällen kommer det självklart att vara tyngre och gå långsammare än om du vandrar på grusvägar i Skåne.

Lutningen är inte bara jobbig uppför, det många missar är att det sliter hårt på knän och fötter nedför också, speciellt om du är ovan. Dessutom är ojämn terräng med mycket sten eller rötter jobbigare att gå på en jämnt och fint underlag.

Även halt underlag gör att det går långsammare eftersom du måste vara försiktigt. Blötmarker gör att du också får slå ner på tempot liksom om du måste passera vattendrag etc.

Kondition & fysik

Din kondition och fysik kommer ju självklart att avgöra hur långt du tar dig under dina vandringsdagar. Både din konditionsnivå men även din övriga fysik, speciellt om du går med tung packning.

Hur du än gör kan du aldrig lura din egen kropp, det enda sättet att orka gå längre i slutändan är att vandra och träna mer. Med tiden kommer du få bättre kondition och bli starkare vilket gör att du kan gå längre sträckor varje dag.

Eventuella skador

Eventuella skador du har kommer ju såklart göra att du inte kan påfresta kroppen lika hårt vilket gör att du får gå kortare sträckor.

Nu menar jag inga allvarliga skador utan mer sånt som kan hindra dig från att påfresta kroppen som värk, eller något så vanligt som skavsår etc.

Energinivå

Att äta ordentligt är jätteviktigt när du vandrar, speciellt om du är på långvandring under flera dagar. Du förbrukar mycket mer energi än vad du tror och om du äter för lite kommer inte att orka gå lika långt och inte lika snabbt.

Se därför till att äta ordentligt när du vandrar och räkna med att du kommer behöva upp till dubbelt så mycket energi som vanligt. Ett tips är att ta med extra nötter och energibars för att inte riskera att bli tom på energi.

Dagsform

Alla har vi bra och dåliga dagar så räkna med att din dagsform kommer att påverka hur långs dagsetapperna blir. Vi kan inte alltid styra över vår kropp så det bästa är att alltid ha lite marginal för ”dåliga dagar”.

distans vandra på en dag

Väder

Vädret är nog en av de vanligaste orsakerna att det inte alltid blir som man tänkt sig, i alla fall för mig. Jag bor i fjällen och här kan vädret vara soligt när jag går hemifrån för att en timme senare växla till hård vind och regn.

Vi kan tyvärr inte styra över vädret men vi kan underlätta vandringen genom att ha med oss bra kläder och planera vandringsdagen så gott det går efter väder prognosen. I södra Sverige är det betydligt lättare att planera vandringen efter vädret än i norra Sverige.

Oavsett var du vandrar kan det dock vara bra att alltid räkna med att vädret kan slå om vilket kan göra att du inte går så långt som du planerat under dagen.

Tid på året

När på året som du gör din vandring kommer att påverka hur långt du kan vandra varje dag. På sommaren är det ljust nästan dygnet runt (i fjällen) och på vintern är dagarna jättekorta.

Du bör ha det här i åtanke när du planerar dina dagsetapper eftersom du inte alls har samma möjlighet att avverka långa sträckor på vintern. Dessutom gör snön det ofta svårare att ta sig fram (ibland lättare).

Packning

Ju tyngre packning du har, ju långsammare blir du. Det blir inte bara jobbigare, det sliter mer på kroppen och du måste vara försiktigare så att du inte skadar dig.

Det är betydligt lättare att köra en dagstur utan ryggsäck eller med en lätt 20 litersryggsäck än en flerdagsvandring med 45-50 liter och mat på ryggen.

Totala vandringsdagar i rad

Antalet dagar du är ute och vandrar kommer ha stor inverkan på hur långt du går varje dag. Jag kan bara tala för egen del men om jag bara ska vandra en dagstur så kan jag gå betydligt längre än om jag vandrar 5 dagar i rad.

Om man bara vandrar en dag så vet man ju att man kan vila hela dagen efter eller t.o.m. två dagar om det skulle behövas. Därför kan man ta ut sig på ett helt annat sätt, vilket man inte kan- eller kan riskera under en flerdagars vandring.

Tips för att kunna vandra så långt som möjligt på en dag

Det finns många saker vi kan göra för att förbättra våra förutsättningar på vandring, och på så sätt vandra längre varje dag. Det handlar till stor del om förberedelser, planering och att ha rätt utrustning.

 • Ät bra dagarna innan du ska vandra och under vandringen
 • Drick bra med vatten innan- och under vandringen
 • Ha med dig extra energi i form av bars, godis eller nötter för att inte bli tom på energi
 • Träna innan du ska vandra, gärna i liknande terräng som du ska vandra, liknande dagsetapper och i samma utrustning
 • Gå in dina skor/kängor innan vandringen
 • Ha med dig tillräckligt med kläder, men packa inte mer än nödvändigt
 • Ha med dig första hjälpen-kit på din vandring om du skulle skada dig, få skavsår etc.
 • Försök att sova bra innan- och under din vandring. Om du tältar kan det vara bra att ta med sovmask och öronproppar om du sover oroligt, att sova i tält är inte samma sak som att sova i sängen hemma.
 • Överväg vandringsstavar om du ska vandra i brant terräng

Alla de här tipsen kommer att hjälpa dig att komma längre på dina dagsetapper eller dagsvandringar. Det kan låta mycket att tänka på och du kommer säkert missa något, men det är så vi lär oss och blir bättre till nästa gång.

Hoppas att du kunde få hjälp av det här inlägget om hur långt man vandrar på en dag. Tveka inte att ställa en fråga i kommentarsfältet om du undrar över något, eller om du tycker att jag har missat något.

2 svar på ”Hur långt vandrar man på en dag? – Exempel med sträckor”

 1. Härlig sida du har😊 Sista dagen på jobbet nu denna fredag sedan är en 10 dagar lång fjällvandring som väntar ut i Jämtland! På ställe som okänt för dom flesta vandrarna inga leder eller något annat🏞️

  Svara
  • Hej Martin,

   Stort tack, kul att du gillar sidan! 😊 Vad grymt med vandring i Jämtland, har själv vandrat mycket där nu i sommar och ska dra till Norge imorgon.

   Bästa lederna är utanför de stora lederna, hoppas du får en bra tur!

   Svara

Lämna en kommentar