Ta bra naturbilder med mobilen – 11 tips för häftiga bilder!

Jag älskar att fota naturen under mina äventyr och hade under flera år med mig en systemkamera. Visst tog den bra bilder men det är trots allt mindre kul att släpa på en tung kamera och massa linser. Som tur är för oss friluftsmänniskor så går det att ta riktigt bra naturbilder med mobilen idag.

Hur tar man bra naturbilder med mobilen?

Genom att utnyttja olika perspektiv-, vidvinkel- och nattfunktioner kan du få riktigt bra och häftiga naturbilder genom att foto med din mobil. Att sätta saker i förgrunden kan ge liknande bilder som systemkameror där bakgrunden blir suddig och objektiven skarpa.

Det finns många sätt du kan tänka på för att skapa fina landskapsbilder från din mobiltelefon och jag ska gå igenom dom i det här inlägget.

11 grymma tips för att ta bra naturbilder med mobilen

När det gäller bilder så kan jag själv tycka att det kanske inte är kvalitén som är det viktigaste utan mer vilken känsla den ger, färgerna och själva objektet i sig.

Sen är det självklart minnet vi har från bilden som betyder något på riktigt. Den där solnedgången på vår första vandring, den magiska stunden vid en spegelblank sjö efter en natt i tältet eller den skimrande natthimlen högst uppe på fjället.

Genom att flytta på oss-, fota från olika vinklar och utnyttja mobilens inställningar kan vi skapa bilder med häftiga kontraster och perspektiv som gör naturen otroligt mäktig och vacker. Här nedanför är mina 11 bästa tips när jag fotar med mobiltelefonen.

1. Använd ett objekt i förgrunden

Det som en gång särskilde systemkameran mot alla andra kameror var de typiska bländarbilderna där fokus låg på ett objekt i förgrunden och bakgrunden blir mer eller mindre suddig. Det är snyggt, jag kan inte säga annat.

Med dagens mobiltelefoner får vi otroligt snygga bländarfunktioner och kan ta bilder som ser ut mer eller mindre som en bild tagen av en systemkamera. För att få riktigt mäktiga effekter när du tar de här bilderna kan du placera något riktigt nära mobiltelefonen i förgrunden, framför naturen i bakgrunden.

I bilden ovanför ligger kameralinsen i förgrunden där också fokuset är, det gör att sjön och bergen i bakgrunden blir suddiga. Effekten blir riktigt proffsig och snygg, en bild likande den ovanför klarar de flesta moderna mobilkameror att ta idag.

2. Använd vidvinkel på mobilen

När du tar landskapsbilder med din mobiltelefon så kan du få mycket bättre bilder genom att använda vidvinkel-funktionen.

Med vidvinkel får du med mycket mer i bilden och effekten kan göra att det ser väldigt storslaget ut.

Du kan även använda vidvinkel när du fotar berg underifrån på nära håll för att få d att se större och mäktigare ut. I rätt vinkel kan du få dem att nästan ”falla” över dig. Det fungerar även på samma sätt om du fotar vattenfall och träd.

3. Höj kontrasten

Att höja kontrasten på bilderna kan göra de häftigare men om det blir för mycket så kan de bli helt förstörda. Det är en fin balansgång och lite av en smaksak som skiljer från person till person.

För mig går det i perioder, ibland älskar jag mycket kontrast och ibland vill jag ha det så naturligt som möjligt.

Du kan skapa kontrasten genom inställningar och filter på din mobil men även genom att använda det naturliga ljuset. I fjällen t.ex. kan solljuset ge otroligt häftiga kontraster, speciellt vi soluppgång och solnedgång när solen ligger lågt.

Tillsammans med naturens egna färger kan det blir starka färgskiftningar mellan allt från blått, grönt, lila och gult.

4. Kör med längre slutartid (Nattläge)

Genom att köra med en längre slutartid eller nattläge som det ofta kallas på mobilen kan du fånga magiska himmelsbilder på natten.

Har du tur kan du även fånga ett norrsken om du låter slutartiden vara extra lång. Tänk på att använda stativ eller placera mobilen still mot något för skarpa bilder.

Den här funktionen går även att använda i dåligt ljus för att få bättre mobilbilder men också om du vill ta bra landskapsbilder i rent motljus som normalt kan bli mörka.

Det bästa är att laborera lite med det och om du märker att dina bilder blir trista och mörka, testa då att slå på nattläget och se vad som händer.

5. Lys upp saker i mörkret och fota

Ett enkelt sätt att skapa häftiga naturbilder på är att lysa upp saker i mörkret och fota. Mobilen kan behöva nattläget för att få klarare bilder och laborerar du lite med ljussättningen kan du få riktigt coola bilder.

Det blir även effektfullt sent på kvällen om du har gjort upp en eld i skogen bredvid lägerplatsen som du fotar.

Ett klassiskt knep som jag själv använt med framgång är att tända tältlampan eller en ficklampa inne i tältet och fota den utifrån på natten.

Det blir störst effekt om tältet har en klar och skarp färg som t.ex. orange, grön, gul eller röd. Du kan även lysa upp saker med en ficklampa för att skapa ljus i mörkret.

6. Fota uppifrån och skapa ett fågelperspektiv

Alla har vi nog drömt om att kunna flyga och kanske är det därför vi gillar bilder från ett fågelperspektiv.

Ge inte upp bara för att du inte har en drönare att ta flygbilder med, kanske finns det ett berg att klättra upp på-, ett träd-, eller en byggnad att fota ifrån?

Fördelen med mobiltelefonen är att den är så liten så du kan få med den väldigt enkelt och även fånga spontana flygbilder. Att kolla runt sig efter platser kan göra att du kan fånga ett objekt från en oväntad vinkel.

7. Fota saker underifrån och skapa ett jätteperspektiv

Genom att fota saker underifrån kan du skapa känslan av att man känner sig liten eller att fotoobjektet blir stort och mäktigt. Du kan t.ex. fota ett träd med mobilen underifrån så kommer det att se jättestort ut, eller ett vattenfall eller berg, det kommer få de att se större ut.

Det här knepet är bra om du vill skapa dramatiska naturbilder där den som åskådaren kommer att känna sig liten. Ett bra knep för att skapa en känsla av en stor och kraftig naturupplevelse.

8. Använd motljus för häftiga effekter i bilden

Att fota med motljus kan ge riktigt effektfulla bilder med solstrålar och blänk. Ett sätt för att få mer effekt ät att ha något i förgrunden och låta solen slinka fram precis bakom den, det är då bilden får som mest liv och det skapas mest ”flares”.

Om du upplever att bilden blir för mörk så kan du fokusera på ett mörkt område i bilden, då kommer vitbalansen justeras och du får en ljusare bild.

Ett annat knep är att ta bilden i mobilens nattinställning, då får du mer detaljer och ”motljuseffekten” blir nästan ännu starkare. Det här kan ge väldigt bra landskapsbilder över berg, dalar och ängar i motljus, gärna vid solnedgång.

9. Fota genom träd när solen står lågt

För att skapa bilder med ”trollskog” ska du bege dig ut i skogen vid soluppgång eller solnedgång och fota mot solen genom träden. Testa dig fram genom att ställa dig på olika platser, i olika vinklar tills du får de efterlängtade ”solstrålarna” som spirar fram genom trädstammarna.

Har du tur att det är lätt dimma samtidigt kan du få en lätt ”rökig” effekt i dina skogsbilder. Det här är ett grymt bra tips för att skapa trollandskap och drömmiga skogsbilder.

Bara fantasin sätter dina gränser så testa genom att placera saker i förgrunden, kanske en kotte, en stubbe eller en sten?

10. Fota med solen i ryggen för starka färger

Om du står med solen rakt i ryggen när du fotar så kommer du att få extremt klara och starka färger i bilderna. Det gäller att solen ligger lågt vilket gör att kvällstid är att föredra.

Den bästa tiden för dessa bilder är bland annat under den så kallade ”golden hour”, den sista timmen innan solen går ner.

Om du befinner dig högt upp bland bergen så kan effekten bli ännu starkare eftersom du är i ett bättre läge för ”guldljuset”. Själv har jag tagit mina bästa bilder just av det här slaget och precis innan solen gått ner.

11. Använd kläder med starka färger för mer kontrast

Ett klassiskt knep för att skapa fina friluftsbilder är att använda färgstarka kläder, gärna kontrasterande mot naturen du befinner sig i.

Om det är grönt i skogen så ska du använda gult eller orange t.ex. Då kommer du att ”poppa” ur bilden och få en stark kontrast mot naturen.

Det här blir grymt snygga bilder och ger mer liv och effekt i en annars bara grön skog eller vitt vinterlandskap. Om du vill ta häftiga bilder kan det alltså vara en idé att planera för det när du köper din nästa frilufts- eller skaljacka.

Mobil eller systemkamera?

Så, är det dags att slänga den gamla DSLPR kameran? Nej systemkameran har fortfarande en funktion men om du frågar mig så väljer jag mobilen alla dar i veckan på grund av smidigheten. Kolla videon nedanför och se vad som sägs i ämnet.

Vanliga frågor om att fota naturbilder med mobilen

Kan man fota norrsken med mobilen?

Vissa mobiler med ”lång slutartid” klarar av att ta hyffsade bilder på norrsken men självklart är det lättare med en riktig systemkamera.

Vad är fördelarna med att fota med en mobiltelefon?

De största fördelarna är att den är liten, du har den alltid på dig och att den tar ”bra bilder direkt” som inte kräver redigering.

Vilka mobiler tar bra landskapsbilder?

De flesta dyrare mobilerna idag tar bra landskaps- och naturbilder. De som ofta vinner test och är populära är Samsung, Iphone och Huawei.

Finns det vattentäta mobiler?

Ja det finns vattentäta mobiler som du kan ta bilder under vattnet med. Du hittar de hos bland annat Samsung, Huawei och Iphone för att nämna några.

Finns det kameralinser till mobilen?

Ja det finns flera så kallade clip-on linser och objektiv-kit till mobiltelefoner. Du kan bland annat sätta på zoom-objektiv och vidvinkel på din telefon.

Lämna en kommentar