Var kan man se norrsken? – 6 Bästa platserna i Sverige

Det är något riktigt magiskt med norrsken och visst är det fint när himlen lyser upp i grönt, blått och ibland rosa/rött/lila? Kanske har du undrat var man kan se norrsken i Sverige och när på året det är bäst chans till mäktiga ljusshower på himlen?

Så, var i Sverige kan man se norrsken?

Du har bäst chanser att se norrsken i norra Sverige och under vinterhalvåret. Du kan se det mer söderut i landet och under sommar och höst, även om det är ovanligare. Vill du ge dig själv bäst chanser är det som sagt på vintern i Norrland som har bäst prognos för norrsken.

De bästa platserna för att se norrsken i Sverige

De bästa platserna för att se norrsken i Sverige ligger i Norrland eller norra delen av landet. Det beror helt enkelt på att det oftast förekommer olika former av norrsken där. Varför det är så är för att det området ligger i den så kallade Nordskenszonen. Den går längs polarcirkeln och omfattar bland annat nordliga Skandinavien.

De landskap med bäst chanser till norrsken är av förklarliga skäl de som ligger högst upp. Lappland, Norrbotten, Västerbotten och även Jämtland.

1. Norrsken i Abisko – Lappland (Norrbottens län)

Norrsken abisko sverige

Abisko är en av Sveriges bästa platser att se norrsken på och av många ansedd att vara världens bästa plats för att beskåda norrsken. Abiskos placering geografiskt är perfekt för norrsken och här har du stora chanser att få uppleva det.

Många turister dras till Abisko just för chansen att få se fina norrsken och här har det till och med byggts en dedikerad norrskens-byggnad med utkiksplats som heter Aurora Sky Station. För att förstå hur häftig plats Abisko är bör du kolla in filmen nedanför.

2. Norrsken i Kiruna – Lappland (Norrbottens län)

norrsken kiruna sverige

Abisko ligger ju i Kiruna och faktum är att i Kiruna finns det många bra platser för att uppleva häftiga norrsken. Det har ju att göra med att det ligger långt norr upp nära nordpolen och polcirkeln. Här i bilden ovanför ser du ett fint grönt norrsken just från Kiruna.

Eftersom norrskenen är så frekventa här har man precis som i Abisko dedikerade utkiksplatser. En av dom är Camp Ripan som är helt anpassad för norrskensspaning med ett perfekt läge som lockar många turister varje år.

Här kan du också uppleva den så kallade polarnatten, det är en tid då solen inte når upp över horisonten, det är helt mörkt med andra ord. Den börjar den 12:e december och håller på i hela 25 dagar, en bra tid att åka hit för norrsken med andra ord.

3. Norrsken i Jukkasjärvi – Lappland (Norrbottens län)

norrsken jukkasjärvi

I Jukkasjärvi hittar du det världskända ishotellet (Icehotel). Det lockar främst genom bara byggnaden själv men här har man även fantastiska norrsken rakt utanför dörren. Sök bilder på Jukkasjärvi på Instagram så kommer du att få se många fina foton med färglada himlar.

För att erbjuda gästerna de bästa förutsättningarna anordnar man norrskenssafari här. Du åker då minibuss ut i vildmarken för att få det bästa mörkret och upplevelsen. Förutom norrskenet bjuds du även på spännande historier och mytologi kring fenomenet.

4. Norrsken i Jokkmokk – Lappland (Norrbottens län)

Jokkmokk är ett annat ställe som kan få magiska norrsken, mycket tack vare sin geografiska placering i Sverige. Om du vill uppleva norrskenet i kombination med bästa möjliga naturupplevelse kan du vintertälta och köra en norrskensspaning på natten i det fria.

5. Åre – Jämtland

Åre kanske är mest känd för sin skidåkning och mtb på sommaren, men det finns faktiskt bra chanser till häftiga himlaspel här. Fördelen med Åre är att det är etablerat och uppbyggt så du kan ganska enkelt ta dig till bra platser för att speja efter polarsken.

6. Umeå – Västerbotten

Umeå är ju en ganska stor stad med svenska mått men trots det finns det goda chanser att se norrsken här på vintern. Det finns guidade turer att följa med på men även populära platser du kan besöka själv.

Bland de populära utsiktsplatserna hittar vi bland annat sjöarna Bäcksjön- och Tavelsjön en bit utanför Umeå. Vid Tavelsjön kan du även gå upp på Tavelsjöberget för att få ännu bättre utsikt.

När kan man se norrsken i Sverige?

Den bästa tidpunkten för att se norrsken i Sverige är under vintern och klara nätter vi midnatt. Ljuset från norrsken är relativt svagt för ögat så det är betydligt lättare att se det när det är mörkt ute. För att se prognoser för norrsken kan du kolla in sidan Aurora Australis.

Kort sammanfattat kan man säga att för oss svenskar gäller det att bege sig norröver i landet, gärna på vintern och spana efter det böljande himlaljuset sent på kvällen. Du kan däremot ha tur och även få se norrsken i södra Sverige – och det går att se norrsken på sommaren också, även om det är ovanligt.

Norrsken uppstår både vid bra och dåligt väder men för att du ska kunna se det måste det vara molnfritt och en klar himmel. Även om vintern är rekommenderad som bästa tid att se norrsken så kan man säga att den bästa tiden börjar i augusti och slutar vid april eftersom det börjar bli ljusare nätter då.

Norrsken på vintern

På vintern är det absolut vanligast att se norrsken eftersom nätterna är mörkare och mer klara. Det är betydligt lättare att se norrsken när det är mörkt ute vilket är anledningen till att du har största chanser att se ljusshower på himlen på vintern

Norrsken under sommaren

Under sommartid försämras oddsen att även om det går att se norrsken på sommaren. Det finns egentligen två huvudorsaker till att det är svårare att se norrskenet på sommaren. Den första är för att nätterna är ljusare och den andra är för att ”just nätterna i norr” är ljusare. De är i norra Sverige norrskenet är vanligast och där är nätterna väldigt ljusa på sommaren.

Vad är norrsken?

Norrsken som i grunden heter Aurora Borealis är ett ljusfenomen som utspelar sig som ett grönt böljande sken på himmelen. Det kan även vara rött, rosa och vit-blått, men det är lite ovanligare.

Norrskenet utspelar sig som sagt i norra Sverige och Lappland runt polarcirkeln, det är ovanligare i södra Sverige även om du kan se det där med.

Det finns även sydsken, det är egentligen samma sak som norrsken fast på södra halvklotet. Tillsammans kallas norr- och sydsken för polarsken. Du kan läsa mer på Rymdstyrelsens hemsida här.

Hur uppstår norrsken?

Norrsken uppstår när elektriskt laddade partiklar kastas ut från solen i rymden. Partiklarna färdas med en enorm hastighet och när de kolliderar med jordens atmosfär lyckas en del av partiklarna ta sig igenom jordens magnetfält (ungefär 2%). Då bildas polarstrålning längs jordens magnetiska poler i norr- och söder och vi kan få se det så kallade polarskenet.

Olika färger på norrsken

Det finns som sagt olika färger av norrsken och det absolut vanligaste är grönt men det kan även uppstå, röda, rosa, violetta, blå, vita och gula norrsken.

Ljud från norrskenet

Även om det finns människor som säger sig ha hört ljud från norrskenet är det ganska osannolikt att höra norrsken. Eftersom frekvensen på ljuden är så höga och de utspelar sig så högt upp i atmosfären är det i princip omöjligt för ett mänskligt öra att höra ljud från norrsken.

De ljud som uppstår är i huvudsak två typer av ljud. Det ena är ett sprakande ljud som en eld som brinner medan det andra ljudet är mer vinande som en kraftig vind.

Fota- och ta bilder på norrsken

Om du har tagit dig till ett ställe långt upp i landet och suttit uppe hela natten så vill du säkert fota norrskenet när det väl dyker upp på himlen. För att du ska få bra bilder så behöver du använda lång slutartid och ett stativ.

Du bör helst vara på en plats utan belysning i närheten då den kommer att påverka eller förstöra bilden. Testa några gånger innan och se så att din slutartid och ISO är rätt inställd så att du inte missar skenet när det väl kommer

Det går faktiskt ta bra bilder med mobilen på norrsken idag eftersom utvecklingen gått så långt fram. Använd mobilens nattfunktion eller manuella inställningar med lång slutar tid och justerad ISO för foto i mörker.

Vanliga frågor om norrsken i Sverige

Vad är norrsken och hur uppstår det?

Norrsken även kallat polarsken är ett ljusfenomen som uppstår när energiladdade partiklar från solen (solvindar) ”krockar” med jordens atmosfär och bildar häftiga böljande- eller ”pumpande” ljus på himmelen.

Vilken är Sveriges bästa plats för att se norrsken?

Det säga att Abisko är bästa platsen i Sverige att se norrsken på men det finns även många andra bra platser i norra Sverige.

När på året är det lättast att se norrsken?

Från augusti till april har du bäst chanser att se norrsken i Sverige, ju mörkare nätter ju bättre så vintern är en bra period.

Vilken tid på dygnet syns norrsken bäst?

Norrsken syns bäst på natten kring midnatt, de flesta brukar rekommendera tider mellan 23-02 på natten.

Vad heter norrsken på engelska och latin?

På engelska heter norrsken Aurora Borealis som kommer från det latinska ordet för norrsken.

Vad heter sydsken på latin?

Det latinska ordet för sydsken är Aurora Australis.

Lämna en kommentar