Att vandra på vintern ställer lite högre krav än när det är varmt ute. Inte bara på de kläder du har på dig utan även planeringen av din vandring.
Om du har rätt kläder och bra planering är det grymt mysigt med vintervandring. Själv har jag upplevt några av mina absolut mysigaste vandringsdagar just på vintern, extra mysigt är det att göra upp en eld och värma sig runt.
Det kan vara bra att ha i åtanke att jag själv bor (och vandrar) i fjällen och här är det kalla vintrar. Om du själv bor längre ner i landet kommer du antagligen att klara dig lättare klädd.
Om du ska vandra på vintern är det viktigt med ett bra underställ och skalkläder som du har på dig när du är i rörelse. Vid pausen bör du ha en dunjacka eller fleecetröja som förstärkning och ta gärna med dig varm mat som t.ex. soppa. Vid vintervandring är det också extra viktigt att du håller dig torr genom att använda snölås vid kängorna.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth
Kläder när du vandrar på vintern – 11 viktiga vandringsplagg
Ok, vi börjar med kläderna. Vid vandring på vintern är det extra viktigt att ha kläder som håller dig varm, men även håller dig torr.
Du vill ha ett underställ som ventilerar bra, skalplagg utanpå som skyddar mot kalla vindar och förstärkningsplagg som du kan dra på dig när du pausar. Grundprincipen är att hålla det kalla och blöta ute – och att transportera bort svetten från kroppen.
Underställ
Närmast kroppen vill vi ha ett underställ. Jag själv gillar både underställ i merinoull och de i syntet, kör på det du gillar bäst själv. Ull kommer dock att värma bättre och är det jag rekommenderar för vintern överlag.
Ull/Merinoull – Underställ i merinoull brukar värma lite bättre, framförallt om de blivit blöta. Däremot är min erfarenhet att de inte håller lika bra som syntetunderställ.
Jag väljer underställ i ull eller merinoull om det är kallt ute eller på längre vandringar där jag är mer beroende av att det ska värma även när det blivit blött.
Syntet – Ett underställ i syntet funkar oftast väldigt bra. Jag själv använder syntetunderställ på kortare vandringar och dagsturer.
Den främsta anledningen till att jag använder syntet på kortare turer är att de tål mer stryk. Jag gillar även att tvätta alla underkläder jag haft närmast kroppen efter mina turer och syntetunderställ slits knappt av att tvättas i tvättmaskin.
Vandringsbyxor
På benen använder jag ett par vanliga vandringsbyxor med underställsbyxor under. Om det är riktigt kallt undviker jag mina byxor med mycket stretch, jag tycker att mina Fjällräven Keb vandringsbyxor funkar grymt bra på vintern när det är riktigt kallt.
Jag brukar även packa ner ett par vindbyxor vid extremt kallt väder eftersom de blockar vinden helt, kyleffekten kan bita hårt i låren. Det är även skönt som förstärkningsplagg när man pausar.
Tröja
Ovanpå understället på överkroppen brukar jag ha en tröja, hur tjock jag väljer beror på vädret. Vid varmare vinterväder använder jag en tunn tröja i syntet eller ull. Vid kallare väder brukar jag ha en lite tjockare fleecetröja.
Precis som med understället är det viktigt att tröjan värmer bra men samtidigt inte binder fukt. Och om det blir blöt så ska den torka snabbt, både syntet och ull fungerar bra för det här.
Skaljacka
Över tröjan har jack alltid en skaljacka när jag vandrar på vintern. Det brukar räcka bra även fast det är kallt så länge jag rör på mig, ryggsäcken värmer ju lite också.
Jag vill vara klädd så att jag nästan fryser när jag går iväg, då brukar det bli perfekt temperatur när jag fått upp tempot lite. Det sista jag vill är att bli blöt av svett eftersom det brukar straffa sig när det blir lunchdags.
Strumpor
På fötterna har jag helst vandringsstrumpor av ull/merinoull på vintern eftersom de värmer bra. De får gärna ha en mix av syntet för hållbarhetens skull.
Jag använder normalt sett ofta vandringsstrumpor i bambu på sommaren men de kan bli kall om det är blött, därför kör jag gärna just ull på vintervandringar och vandring i kallt väder.
Själv brukar jag inte ha problem med att jag blir svettig och blöt av den orsaken men om du lätt blir svettig om fötterna kan du välja tunnare strumpor om det skulle vara varmare eller ta med dig ett extra på strumpor som ombyte.
Kängor
På fötterna är det kängor som gäller på vintern, enligt mig finns det inget alternativ. Det är viktigt att de har bra grepp, är varma och framförallt tillräckligt höga så man slipper frysa om fötterna och att det kommer in snö.
De måste minst vara mid- eller high för att det ska bli en bra snöbarriär mellan byxorna och skaftet på kängorna. Om det är väldigt mycket snö kan det vara en bra idé att komplettera med ett par damasker/gaiters för att hålla snön helt borta och fötterna torra.
Det är värt att se till att absolut ingen snö kommer in i kängorna när du vandrar på vintern. Att hålla snön borta från fötterna håller dig inte bara varm, det gör att du dessutom slipper jobbiga skavsår på fötterna.
Handskar
Handskar är otroligt viktigt på vintervandringarna. Jag har flera olika på, men varierar oftast mellan ett par fingervantar (varmare dagar) och ett par tumvantar (kalla dagar) när jag vandrar på vintern.
Min erfarenhet är att det är väldigt skönt att vara varm framförallt på pauserna och jag tar hellre ett par för varma vantar än ett par för kalla. det är ju ganska lätt att bara dra av sig dom medan man går om det skulle bli för varmt.
Mössa
När det gäller mössan så har jag alltid med mig 2 mössor på vintern. Det beror på att jag nästan alltid blir svettig på huvudet och mössan i sin tur blöt. Jag vill kunna byta till en torr och varm mössa när jag tar en paus eller äter lunch.
En tunn mössa – Som jag har när jag vandrar och rör på mig. Eftersom jag är varm räcker det oftast med en tunnare mössa, jag kan även dra upp luvan om det skulle behövas.
En lite tjockare mössa – Som jag byter till när jag stannar på pauser eller lunchrast. Det är helt enkelt för att jag vill ha en torr och varm mössa på vintern, det är lätt värt det!
Buff
Något jag alltid slänger ned i jackfickan är en vanlig buff. Den tar ingen plats alls, men värmer bra, framförallt om det blåser ute. Att vara kall i nacken är något av det värsta jag vet.
Dessutom kan buffen användas som extra mössa om det skulle behövas.
Förstärkningsplagg
Utöver de plagg jag har nämnt här ovanför finns det två klädesplagg jag alltid stoppar ner i vandringsryggsäcken på vintern – En dunjacka och ett par vindbyxor. De använder jag nästan alltid vid pauser eller om jag skulle börja frysa.
Lättvikts-dunjacka – Jag packar alltid med en lättviktsdunjacka. Den väger lite, tar lite plats, men värmer grymt bra tillsammans med skaljackan. Även i många minusgrader.
Ett tips är att ha en dunjacka som är tillräckligt stor så att du kan dra över den över skaljackan. det gör det möjligt att ta snabba (och varma) pauser på vandringen utan att behöva dra av dig kläder i kylan.
Vindbyxor – Det andra förstärkningsplagget jag alltid har med mig är ett par vindbyxor. De är sköna att dra på över vandringsbyxorna när du sitter still eller om det skulle börja blåsa kraftigt eller blir extremt kallt.
Ett tips är att ha ett par vindbyxor du kan öppna på sidan så att du kan få dom över kängorna utan att behöva ta av dig dom. Jag har själv Marmot Precip som jag tycker funkar grymt bra i just det hänseendet.
Ligg-/Sittunderlag
Ett sittunderlag är ett måste på vinterns vandringar och har du plats, ta med ett liggunderlag. Jag har alltid ett litet hopvikbart sittunderlag i ryggsäcken, både på sommar och vinter.
På vintern är det ännu viktigare eftersom du kommer att bli både blöt och kall om du sitter i snön. Jag brukar faktiskt kosta på mig att ta med ett liggunderlag på kortare dagsturer mest eftersom det känns så lyxigt att kunna lägga sig när, speciellt om det är soligt.
Innan du ger dig ut på din vintervandring
Vi har gått igenom hur du ska klä dig på vinterns vandringar men det finns lite andra saker som kan vara bra att tänka på som jag ska gå igenom här nedanför.
Duscha inte innan samma dag
Den första saken, duscha inte samma dag du ska vintervandra, se till att duscha dagen innan istället. Det är för att kroppen bildar oljor och fett i huden som vi helst ska låta vara kvar inför våra kalla vandringar, de blir som en skyddsbarriär mot kylan.
Om vi duschar så försvinner de här oljorna och huden har inte samma motståndskraft mot kylan, ansiktet är ju såklart extra utsatt.
Packa tillräckligt med vatten och energi
Den andra saken du ska tänka på är att packa ner tillräckligt med energi och vatten. Vi behöver dricka mer än vad vi tror på vintern även om vi inte känner oss törstiga. Ett tips är att värma lite saft och ha i en termos, du får du både i dig något varmt och energi.
När det gäller energin så är det alltid att ta med sig lite mer än vad du tror du kommer att behöva. Jag brukar oftast ha med mig mat i en mattermos eller som jag lagar på ett stormkök, men utöver det har jag alltid med mig en mix av mandlar och russin (200g).
Det ger bra energi och har räddad många vandringsdagar som blivit längre an planerat.
Saker att tänka på vid vandring på vintern
Här nedanför tänkte jag gå igenom ännu lite fler tips om du ska vandra på vintern.
Vandra i djup snö
Om det är djup snö kommer det att bli riktigt tungt att gå och om det är väldigt mycket snö bör du fundera på om du ska vandra med snöskor. Snöskorna gör det lättare att komma fram där snön är djup och ger bättre grepp.
Du bör även använda damasker ihop med ett par högre kängor så att det inte kommer in snö i kängorna. För att undvika att få skavsår är det alltså bra med antingen damasker eller bra snölås på dina vandringsbyxor.
Vandring på halt underlag
På vintern kommer det alltid att finnas risk för halka när du vandrar. I skogen kan det ligga isfläckar under snön som blir väldigt hala utan att du ser dom. Därför bör du vara extra försiktig, speciellt om du går där det normalt kan samlas eller rinna vatten.
På fjället i branta sluttningar kan du använda stegjärn för att få extra grepp, i skogen om underlaget lämpar sig för det kan du komplettera med broddar eller använda t.ex. Ice-bugs. Själv försöker jag använda ett par bra vinterkängor med en sula med bra grepp.
Planera vandringen
Om du planerar vandringen bra kan du slippa frysa, speciellt om du har vindskydd, eldplatser eller raststugor på vägen. Att vandra på vintern kan vara farligt, speciellt i fjällen där vädret växlar snabbt.
Det kan alltså vara väldigt viktigt att planera hur din rutt kommer att se ut under dagen. Om du ska upp i fjällen och gå längre sträckor kan det även vara bra att låta någon veta var du ska om det skulle hända något eller bli ett oväder.
Hur långt ska du vandra varje dag? – Det är viktigt att veta att du inte kommer kunna vandra lika långt på vintern som på sommaren eftersom det blir mörkt snabbare, dagarna är helt enkelt kortare.
Göra upp eld
Något jag alltid ser till att göra på vintervandringar är att göra upp en värmande eld om jag passerar en eldplats eller ett vindskydd där det finns ved.
Om jag ändå ska stanna till för att äta lunch kan jag lika gärna passa på att värma mig och torka saker som eventuellt blivit blött. Dessutom är det ju grymt mysigt att sitta framför en sprakande eld.
Drick och ät varmt
Om du tar med dig mat, se till att den är varm. Tro mig, det är mycket godare och mysigare att äta en gulaschsoppa på vintern än en kycklingsallad. Jag själv har som sagt nästan alltid med mig en mattermos som håller maten varm på vintern.
Oftast blir det någon form av soppa eller gryta om det är riktigt kallt. Det värmer kroppen bättre men håller sig även kall längre i mattermosen än t.ex. en pasta.
Om du vandrar på frusna sjöar
Om du passerar eller vandrar på frusna sjöar måste du ha koll på isens tjocklek. Att falla genom isen i minusgrader och med tjocka kläder och tung packning är livsfarligt.
Du bör även se till att ha isdubbar tillgängliga, men det viktigaste är som sagt att aldrig ta några risker eller vistas på osäkra isar.
Fjällvandring på vintern
Om du är uppe i fjällen och vandrar på vintern ställs det mycket hårdare krav på säkerheten. det beror på att vädret växlar mycket snabbare, det kan bli mycket hårdare och att det ofta är extremt kallt i fjällen på vintern.
Dessutom tar det ofta längre tid att få hjälp om något skulle hända. Du bör bara vandra i fjällen vintertid om du antingen håller dig till säkra vandringsleder där det är mycket folk eller i närheten av civilisation eller om du är väldigt van vandrare.
Oavsett så måste du vidta mycket större säkerhetsåtgärder på fjällen än om du vandrar i t.ex. en skog i Stockholm. Jag skulle också undvika att vandra ensam på vintern i områden långt från civilisation.
Vandringsstavar på vintern
Du kan även överväga om du ska ha vandringsstavar eller inte med dig eftersom underlaget kan skifta från hård is till mjuk och tungvandrad snö längs vägen.
Med ett par lätta teleskopstavar i packningen kan du bara ta fram de när de behövs och spara mycket energi och avlasta fötter och knän när det blir tungt.
Vanliga frågor om att vandra på vintern
Ja. Ett underställ i merinoull är bra på vintern eftersom det värmer och ventilerar bra. Dessutom värmer det även om det skulle bli blött.
Ja underställ i syntet eller polyester fungerar bra på vintern även om det inte värmer på samma sätt som ett i ull om det skulle bli blött. För kortare vandringsturer fungerar underställ i syntet eller polyester bra på vintern.
Ja du kan vandra i dunjacka på vintern. Det du bör tänka på är att en dunjacka inte ventilerar så bra om du blir svettig. Om du blir svettig kommer du att bli blöt och kall om du är ute och vandrar länge eller sitter still i kylan. Ett bättre alternativ är att vandra i en skaljacka och sätta på dig en dunjacka när du sitter still eller tar en paus.