Tälta när det åskar – Är det farligt?

Att tälta när det åskar är kanske inget vi gör frivilligt men ibland kan åskan komma utan att vi är förberedda på det. Jag har själv varit med om det, som tur var hade vi bilen med oss och kunde söka skydd där tills ovädret dragit vidare.

Att tälta när det åskar kan vara farligt om åskan är väldigt nära och om du tältar på ett utsatt läge. Ett utsatt läge är en tältplats på stora öppna ytor, under höga ensamstående träd, berg, kullar och i närheten av metallstängsel.

Är det farligt att tälta när det åskar?

Som sagt att tälta när det åskar kan vara farligt, även om det inte sker många olyckor enligt statistiken. Det bästa är ju såklart att undvika att tälta när det åskar.

Om du blir överraskad av åskvädret kan du ju alltid söka skydd om det går och i annat fall se till så att du har valt en så bra lägerplats som möjligt där risken för åsknedslag- eller spridningen av blixtnedslaget är lägre.

Hur vet man hur nära blixten är?

En bra sak om du hamnar i ett åskoväder när du tältar är att ha koll på hur långt bort blixtnedslagen är. Det gör du lättaste genom att räkna fördröjningen mellan blixten och åskan.

Ett åskoväder börjar oftast bli farligt när det är 3 kilometer bort eller närmare. Om det är mindre än 10 sekunder mellan blixten och åskan betyder det att nedslagen är 3 km bort eller närmare.

I ett sådan läge bör du verkligen se till att inte befinna dig på ett öppet fält, uppe på en höjs där tältet utgör högsta punkten eller i närheten av t.ex. stålstängsel som kan sprida blixten längs marken.

Tänk även på att träd som träffas av blixten i värsta fall kan klyvas och ramla över trädet. Det kan även bli stora vattensamlingar eftersom det med stor sannolikhet kommer att regna mycket vid tältet.

sova i tält vid åska

Andra saker som är farliga vid tältning i åskoväder

Många är mest rädda för själva blixten när det åskar men om du tältar i ett åskoväder finns det andra, nästan farligare saker att hålla koll på.

Vid åskoväder kommer det förutom att blixtra, med stor sannolikhet även att blåsa hårt och regna intensivt.

Hård vind kan göra att träd faller och det kan vara extremt farligt eftersom tältet inte kommer att skydda dig mot ett fallande träd. Se därför till att inte slå upp tältet i närheten- eller under träd som ser att kunna utgöra en risk.

Övriga problem som kan uppstår vid oväder

Andra problem som kan uppstå är allt regnvatten. Vattnet kommer att samlas på de lägsta punkterna och blöta marker kan förvandlas till mindre sjöar. se därför till att hålla dig lite högre än de värsta sänkorna.

Åskskydd tält

Även om man alltid bör lämna platsen om åskvädret är farligt nära så går det att göra ett provisoriskt åskskydd när du tältar. Du behöver doch ha en 3mm eller grövre ståltråd med dig, vilket man kanske inte alltid har.

Det du i så fall gör är att spänna upp ståltråden över tältet som en skyddande/avledande bur. Sen kopplar du på en bit tråd som hålls fast längs marken för att ”jorda” och leda bort blixten. Du kan även gräva ner tråden en bit i marken.

Jag har själv aldrig gjort det här och skulle som sagt i första hand försöka ta mig från ovädret till en tryggare plats. T.ex. en bil, en stuga eller vindskydd på säkrare läge.

Hur vet man om det ska åska?

Det första du ska göra för att undvika åska när du tältar är ju att kolla väderprognosen innan du ger dig ut. Ofta gör det här att du slipper överraskande oväder, men inte alltid.

Det kan vara lätt att lita på vädret i mellersta och södra delarna av Sverige, men i fjällen är det betydligt svårare att lita på väderprognoserna. Därför kan det vara bra att även lära sig att tyda vädret lite grann och veta vad molnens formationer varnar om.

Vissa moln innebär att oväder är på gång och då kan det vara smart att förbereda sig på att avbryta tältningen eller röra sig närmare bilen, någon stuga eller andra skydd om det skulle behövas.

Molnen som betyder oväder (Cumulonimbus)

Ett moln du ska lära dig att tyda och ha koll på när du tältar är Cumolunimbus, även kallat bymoln eller åskmoln. De börjar ofta med ett blomkålsliknande utseende för att mer och mer få en ”städ-liknande” form och bli alltmer mörka och ”elaka” i färgen.

Om du ser att Columunibus moln börjar utveckla sig kan du räkna med snabba väderomslag och eventuellt regn, starka vindar och åska. Läs mer om Comulunimbus-moln på SMHI.

åskmoln tält

Sammanfattning av att tälta när det åskar

  • Undvik öppna fält
  • Undvik att vara högt upp på fjäll
  • Undvika att slå upp tältet i närheten av stålstängsel och saker som kan leda blixtnedslaget längs marken
  • Var medveten om att träd kan falla och att vindstyrkan kan öka i samband med ovädret
  • Ha koll på ansamling av regnvatten vid lägerplatsen
  • Var uppmärksam på ändringar av vädret och ha en ”backup”-plan om det skulle behövas

Lämna en kommentar