Vandra i gympaskor, går det? – Vad du bör tänka på!

En vanlig fråga bland nya vandrare är om det går att vandra i gympaskor? Eftersom de flesta äger någon form av gympadojor är det ju en ganska självklar fundering och därför tänkte jag svara på den frågan i det här inlägget. Jag undrade nämligen samma sak när jag började med vandring.

Ja, självklart går det att vandra i gympaskor. Om det är blött ute eller om du går på hala rötter och klipphällar vill du att de ska ha ett bra grepp (trailskor) och om det regnar bör de vara vattentäta och exempelvis ha ett Gore-Tex membran. Om du däremot ska bära på tung packning rekommenderas vandringsskor eller vandringskängor som ger ett bättre stöd och avlastar foten. I blöt terräng eller snö är kängor att föredra för att hålla fötterna torra.

Olika typer av gympaskor & vilka som är bäst för vandring

Det finns självklart flera typer av gympaskor och vissa kallar även sneakers med platta sulor för gympaskor. Alla skor med platt sula räknar jag bort direkt och de bör du inte vandra längre sträckor med om du inte vill få ont i fötterna.

De två typer jag kommer ta upp här är trailskor som ofta används för trailrunning och vanliga löparskor som du har på joggingrundan.

Trailskor

vandra i gympadojor

Trailskor är löparskor som används för trailrunning, alltså löpning i framförallt skog och ojämn terräng. Det är alltså ett ganska bra val för vandring eftersom de är gjorda för samma typ av terräng vi oftast vandrar i.

Fördelen med trailrunningskor är att de har grövre dubb än vanliga löparskor vilket ger ett bra grepp och de har ofta någon form av vattentätt membran vilket håller fötterna torra. Dessutom ger de lite bättre stöd än de flesta vanliga löparskor.

jag använder själv ofta trailskor när jag går ut på dagsvandringar, speciellt under sommaren när det är varmare väder. De fungerar väldigt bra även i ojämn skogsterräng så länge jag inte har för tung packning med mig.

Vanliga gympaskor

vandra gympaskor

Vanliga löparskor eller gympadojor är det vi flesta har hemma och de fungerar faktiskt också bra för enklare vandringar. Det som gör att vanliga löparskor inte passar lika bra framförallt för vandring i ojämnare terräng är för att de oftast är gjorda för plant och torrt underlag.

De kommer alltså att fungera väldigt bra om du planerar en vandring med lätt packning på t.ex. grusvägar och plan terräng medan du med stor sannolikhet kommer att bli väldigt trött i fötterna efter en dag på ojämna skogsstigar med en tung ryggsäck.

De har sällan bra motstånd mot vatten så om det regnar eller är blött i marken kommer du bli blöt om fötterna och även riskera att frysa om det är kallt ute.

Tänk på det här om du ska vandra i gympadojor

Som jag förklarat ovanför skiljer det mycket från sko till sko och det finns flera olika typer av gympaskor.

Vissa kommer att fungera betydligt bättre för vandring än andra och det beror bland annat på vilken sula de har, vilket material de är tillverkade i, men även hur bra dina fötter klarar av belastningen.

Det andra som avgör hur bra det kommer fungera med gympadojor på vandringen är i vilken terräng och väder du kommer att vandra i, hur långt du ska gå samt vikten på din ryggsäck.

I slutändan är det även en smaksak så testa med de skor du har på en kortare vandring och blir du väldigt trött eller får ont kan det vara läge att skaffa ett par riktiga vandringsskor eller vandringskängor.

vandra i löparskor

Vandringskängor eller vanliga skor?

Du kommer som sagt med största sannolikhet att göra dina första kortare vandringar med gympadojor du redan äger för att sedan införskaffa ett par riktiga vandringskängor. Så har det i alla fall varit för mig och mina kompisar.

Jag vandrar som sagt gärna i trailskor på varma sommardagar men så fort jag har ryggsäck på ryggen, det är blött eller jag tar längre turer på ojämnt underlag åker mina vandringskängor eller vandringsskor på.

Fördelar med vandringskängor framför gympaskor

De absolut största fördelarna med ett par riktiga vandringskängor är att de ger bra stöd runt fotleden vilket är skönt om du har en ryggsäck med packning.

De är även vattentäta med ett högre skaft vilket gör att du inte behöver tänka på hur du sätter ner fötterna, det gör att du håller dig torr under dagen. Att hålla fötterna torra gör att du slipper skavsår– och att frysa under vandringen.

Fördelar med löparskor på vandring

Fördelarna med att ha ett par löparskor när man vandrar är framförallt att de är lättare och svalare. Det kan vara ganska skönt om du är nybörjare när det gäller vandring, speciellt om dina fötter är vana vid skorna.

Jag skulle dock rekommendera att åtminstone skaffa ett par bra trailskor om planen är att gå mycket i skogen eller uppe på fjället, men prova som sagt först med de skor du har hemma på en kortare tur i din hemmaskog.

När gympadojor fungerar bra- och mindre bra på vandringar

Jag har redan gått igenom det mesta som kan vara bra att veta med tänkte här nedanför sammanfatta i vilka situationer dina vanliga löparskor fungerar bra- och mindre bra om du har tänkt vandra i dom.

Löparskor fungerar bra för vandring

  • På platta underlag
  • I torr terräng
  • Vid lätt packning

Löparskor fungerar mindre bra för vandring

  • I väldigt ojämn terräng
  • Om du har en tung ryggsäck
  • Om det är blött eller djup snö

Lämna en kommentar