Hitta bra tältplats – 10 tips hur du ska tänka & varför

När du ska ut och tälta kanske du tänker att det bara är att hitta en plan yta och slå upp tältet – klart! Riktigt så enkelt är det inte alltid. Visst du kan ha flyt och oftast brukar det gå bra, men om vädret inte är med oss spelar valet av tältplats större roll.

En bra tältplats ligger vindskyddat och torrt, det innebär att den bör ligga högt så det inte finns risk för att det samlas vatten där tältet står eller kommer rinnande vatten vid kraftigt regn. En bra tältplats får även ligga nära vattendrag om du behöver vatten för matlagning och det skadar inte med en fin utsikt.

10 användbara tips hur du hittar en bra tältplats

Här nedanför går jag igenom bra tips för att hitta en bra tältplats. Jag går igenom saker som kan vara bra att tänka på som inte alla känner till, speciellt om du inte tältat ute i naturen tidigare.

1. Får du tälta där du tänkt övernatta?

I Sverige är vi ganska abortskämda med var vi får tälta och för det mesta är det tillåtet. Det första du bör göra innan du ger dig ut på jakt efter den bästa tältplatsen är dock att kolla om det är tillåtet att tälta där du tänkt övernatta.

Allemansrätten är ganska generös men det finns speciella regler för att tälta i nationalparker etc. som du bör ha koll på. Mitt tips är alltså att alltid kolla vad som gäller angående att tälta i området innan du börjar planera resten.

2. Plan yta under hela tältet

Mitt andra tips är nog det som de flesta faktiskt brukar tänka på, att det är en plan yta där tältet ska stå. En bra tältplats ska helst vara plan, mjuk (gräs om det går) och inte ha massa vassa stenar, kvistar eller rötter som sticker upp.

Det är bra om du har fällt upp ditt tält tidigare så att du vet hur stor yta som behövs för tältet, många underskattar hur stor ”golv”-yta som faktiskt behövs för ett tält.

Jag rekommenderar också kupoltält istället för tunneltält om du ska tälta i skogen och är nybörjare. Fördelen med ett kupoltält är att det är självstagande, det innebär att du enkelt kan flytta runt det för att hitta en bra plats för tältet.

Ett kupoltält skönt om du t.ex. märker att du har en sten under tältduken precis under ryggen, då kan du bara ta hela tältet och flytta på det. Det är inte lika lätt med ett tunneltält.

bra tältplats

3. Välj en torr tältplats, gärna på en höjd

Det tredje tipset är att välja en tott plats för tältet, det kommer att vara speciellt användbart vid tältning i regn. Det betyder att den helst ska vara torr när du slår upp tältet men även att platsen inte ska riskera att bli vattenfylld om det skulle börja regna mitt i natten.

Generellt sett räcker det med att du inte väljer att slå upp tältet på den lägsta punkten i ett område eftersom det är där vattnet samlas vid regnväder.

Försök hitta en bra plats som ligger lite högre upp där vattnet inte samlas. Undvik även stråk där vatten kan ”forsa” om det skulle komma mycket regn.

Jag har själv gjort misstaget att slå upp tältet på ställe där vattnet samlades när jag var ny på vandring och skulle tälta för första gången. Det slutade med att vi vaknade mitt i natten av att det var närmare 10cm vatten utanför tältet. Som tur var hade vi ett bra tält som lyckades stå emot vattnet men vi sov inte jätte bra den natten.

4. Lagom mycket vind är bra (mot mygg)

Det bästa när det gäller vind är en plats med lagom mycket vind. Du vill inte sova helt exponerat hårda vindar, samtidigt är en lätt vind bra vid lugnare dagar eftersom den håller myggen borta.

Är det mycket hårda vindar försöker jag hitta skydd bakom träd, i vindskugga bakom ett berg, bakom en höjd etc. Myggen är ofta ett mindre problem i hårda vindar och då söker jag lä.

Om det däremot är varma och vindstilla sommardagar kan det vara en fördel att ställa tältet på en öppen plats där det fläktar så mycket som möjligt för att hålla myggen borta. Ofta räcker det med någon sekundmeter eller två för att slippa myggen.

5. Solläge eller inte?

När det gäller solen så vill vi inte ha den på morgonen, i alla fall inte om vi tältar på sommaren. Solen är som starkast på morgonen och dagen, att vakna upp i ett solstekt tält är inte skönt.

Ett tips är alltså att hellre ställa tältet i ett läge med kvällssol än morgonsol. På kvällen vill vi oftast ha värmen från solen medan det är tvärtom på morgonen.

6. Vattendrag för disk och dricksvatten

Det är alltid bra med ett vattendrag eller en sjö i närheten av tältet för att ta hand om disk etc. Om det är ett vattendrag med rent vatten är det dessutom en bonus, då har du dricksvatten utanför tältet.

Om du ska dricka vattnet utan att rena eller koka det gäller det dock att du har koll på att det går att dricka. I fjällen brukar det vara lugnt att dricka vatten ur bäckar, men det är aldrig någon garanti på att vattnet är 100% säkert.

Slå inte upp tältet precis vid kanten av en sjö eller bäck bara. Det brukar bli väldigt kallt och fuktigt där på natten, så gå en bit ifrån om det är möjligt.

7. Finns det möjlighet att elda?

Jag gillar själv att tända en eld om det är möjligt. Det ger inte bara värme, det är grymt mysigt också. Vissa vindskydd har eldplatser och finns det ett sådant är närheten där du ska sova kan du även överväga om du ska sova i tält eller vindskydd.

Oavsett hur du väljer att göra kan det vara bra att veta om att du inte får elda överallt och om du vill fixa en öppen eld på din övernattning måste du välja en tältplats där du får elda. Oftast är det vid arrangerade eldplatser och vindskydd, men det i vissa områden får du även göra upp en egen eldplats.

8. Har du mobiltäckning vid tältplatsen?

En sak som kan vara bra att tänka på är mobiltäckningen. Om du kommer övernatta långt in i skogen eller uppe på fjället är det inte säkert att du kommer ha mobiltäckning. Om du inte har mobiltäckningen där du ska sova kan det vara bra att förbereda för det.

Jag tycker det är bra att informera någon som inte är med ut vart ni ska och vart ni ska sova om ni inte har mobiltäckning. Om något skulle hända kan det bli en ganska jobbig situation, speciellt på natten när det är kolsvart.

Då kan det vara bra (och skönt att veta) att det är någon som reagerat på att ni inte hört av er och att hjälp är på väg.

9. Undvik myror

Myror kan vara riktigt jobbiga, speciellt om du upptäcker de efter att du etablerat din sovplats. Försök därför göra en snabbkoll så att du inte valt en lägerplats med en myrstack bredvid eller ett ställe som kryllar av myror.

Myror dras till mat och risken är att du kommer ha myror innanför kläder, i packningen och i värsta fall tältet.

10. Hitta en fin utsikt

Ok, nu till mitt sista tips, hitta en magisk utsikt! För egen del är utsikten från tältet en stor anledningen till att jag väljer att tälta. En utsikt på fjället i solnedgången slår vilket 5-stjärnigt hotell som helst!

Mitt tips för att hitta en bra utsikt är att tänka på hur solen rör sig, jag försöker alltid slå upp mitt tält i kvällssol. Det ger värme så man kan sitta ute längre eller med bara myggnätet uppe i tältet och ljuset blir finare.

Om du velar mellan olika tält så rekommenderar jag ett kupoltält för vandringen om det är just utsikt du är ute efter. Ett kupoltält ger generellt sätt bättre utsikt inifrån tältet än tunneltält.

hitta tältplats med utsikt

Sammanfattning av hur du väljer en bra tältplats

Ok, nu har vi gått igenom vad du ska tänka på när du väljer tältplats. Jag summerar allt här nedanför:

  1. Är det tillåtet att tälta?
  2. Plan yta
  3. Torr tältplats
  4. Lagom mycket vind
  5. Solläge
  6. Vatten för disk och dricksvatten
  7. Möjlighet att elda?
  8. Mobiltäckning?
  9. Undvik myror
  10. Hitta en magisk utsikt!

Hoppas att du får användning av mina tips och att du hittar en magisk tältplats!

2 svar på ”Hitta bra tältplats – 10 tips hur du ska tänka & varför”

  1. Hej,

    Kan du rekommendera några platser i sverige man kan tälta vid, med en fin utsikt som den på bilden. Jag hatar att tälta i camping platser och vill känna mig närmare naturen, men har extremt svårt att veta vart jag ska leta.

    Svara
    • Hej Tim,

      Då får du bege dig uppåt i landet, typ Jämtland eller högre upp. Jag tycker att det finns otroligt fina tältplatser att hitta i t.ex. Storulvån, om du drar upp nu när semestern är slut så är det mindre folk också.

      Var i landet bor du?

      Svara

Lämna en kommentar