Tvätta sig på vandring – 11 tips för att hålla dig ren

Att tvätta sig på en vandring är inte alltid det lättaste, samtidigt så är vi fysiskt aktiva och svettas mycket, då kan man lätt känna sig ofräsch. Det finns en del saker vi kan göra hålla oss rena och fräscha under en vandring även om vi får leva med att det inte blir som hemma med tillgång till dusch etc.

När du är ute och vandrar är det bra att passa på att tvätta dig när du passerar vattendrag eller sjöar, kanske kan du se till att slå läger i närheten och tvätta av dig innan du går för att sova. Att hålla dina kläder rena och fräscha hjälper och du kan även ta med en lätt vandringstvål och byta till torra strumpor och underkläder ofta.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Tvätta sig under vandring – 11 tips hur du håller dig & dina kläder fräscha

Att tvätta sig på vandringen är inte bara för att hålla oss fräscha. När vi anstränger oss och svettas så bildas saltkristaller över kroppen som kommer att börja skava och bli obekvämt efter ett tag.

Visst, vi vill hålla oss fräscha och även om du inte känner hur du luktar så lär andra göra det. Det bästa är att tvätta sig ordentligt varje dag, helst vid ett vattendrag eller sjö så att du blir ordentligt ren. Men det finns genvägar som fungerar ok för att hålla dig fräschare.

tvål för vandringSea To Summit Wilderness WashBästa tvålen för vandring

1. Tvätta av dig vid vattendrag och sjöar

Det absolut bästa alternativet och det som gör dig renast är att passa på och tvätta av dig där det finns vatten, vid vattendrag och sjöar. Använd gärna en tvål så att du blir riktigt ren, det finns speciella vandringstvålar som tar lite plats.

Vandringstvålen går även att använda som disk- och tvättmedel vilket göra att du med fördel passar på att tvätta dina underkläder och strumpor samtidigt som du tvättar av kroppen. Det går snabbt och då har du fräscha kläder till dagen efter.

2. Våtservetter/tvättservetter

Jag vet inte hur många gånger vi blivit räddade av våtservetter på vandringen. Att känna hur man själv luktar svett är inge kul och med några våtservetter kan man fixa det ganska snabbt.

Tvättservetterna ersätter inte en riktigt av svabbning i en sjö eller vattendrag men det fungerar för en snabb uppfräschning.

tvätta sig under vandring

3. Alkogel/Handsprit

Handprit är ett måste under vandringen för att du ska kunna hålla dig fräsch och undvika bakterier. Dessutom är handsprit och alkogel perfekt att göra upp en eld med om du har svårt att få igång den.

4. Deodorant eller absolut torr

Att använda en bra deodorant kommer att hålla dig mycket fräschare under din tur och gör att du inte behöver tvätta dig lika ofta. Det är viktigt att deodoranten är anti-perspirant, dvs att den ”motverkar” svett, inte att den döljer det med doft.

Ett bra alternativ är absolut torr som håller i upp till 7 dagar. Genom att använda Absolut torr kommer du inte att börja svettas under armarna ofta därför inte lukta armsvett. Absolut torr går även att använda på fötterna för att motverka fotsvett.

Under armarna och fötterna är två vanliga ställen som vi kan börja lukta illa på så det här är en enkel lösning för att hålla sig betydligt fräschare på vandringen. Det gör inte att du slipper tvätta dig men det gör att du klarar dig bättre mellan tvättningen.

5. Byt strumpor och underkläder ofta

Det som första kommer att bli ofräscht när vi är ute på en vandringstur är de klädplagg vi har närmast kroppen. Det är våra strumpor, underkläder samt underställ/t-shirts etc. De kommer inte bara att börja lukta illa utan det bildas även saltkristaller av svetten som kommer att börja skava.

För att motverka det här bör du tvätta dina kläder regelbundet, gärna varje dag om du kör långa dagsetapper. Ett tips är att ha bubbla uppsättningar av strumpor, underkläder etc. så tvättar du och låter de du inte använder hänga på ryggsäcken och torka. Då kan du ha fräscha kläder varje dag.

Som du säkert förstår är det viktigt att se till att ha fräscha strumpor för att undvika skavsår. Du bör även ha separat sov kläder som alltid är fräscha. Då håller sig även sovsäcken fräsch och du slipper svettlukt inne i tältet.

6. Tvätta/Byt dina kläder som är närmast kroppen ofta

tvätta sig vandring

7. Använd funktionella material

Ett absolut måste att känna till är att du inte ska ha bomullkläder när du vandrar. Använd endast kläder i bra material som andas, motverkar dålig lukt och torkar snabbt. Exempel på bra funktionsmaterial är syntet och merinoull.

8. Lufta fötter och skrev vid pauser

Använd varje möjlighet du får att lufta varma ställen på kroppen för att undvika svett. Det är vanligast att vi svettas om fötter, under armar och skrevet. Passa därför på att öppna ventilation under armar, öppna gylfen på byxorna och ta av dig skorna och strumpor när du stannar för att äta på fjället.

Tvätta kläder på vandring

När du är på en längre vandring är det mycket som ska få plats i ryggsäcken, samtidigt som du vill hålla nere vikten när långa sträckor ska avklaras. Det är en kombination som är svårt att få ihop om man samtidigt vill hålla sig ren och ha fräscha kläder.

Kompromissen blir ofta att vi måste tvätta kläderna under vandringen. Det finns bra vandringstvålar/handtvättmedel du kan köpa som går att både tvätta sig själv-, kläder- och diska med. De är riktigt smarta eftersom de sparar bra med plats och vikt.

Lättast tvättar du kläder i närheten av naturliga vattenkällor som sjöar och vattendrag på fjället eller i skogen.

Tvål för vandring

Som jag nämnde ovanför så finns det bra vandringstvålar bland annat från Sea To Summit med allt-i-ett funktion. Jag har själv alltid en sån här tvål med mig på vandringar som jag kommer att behöva tvätta mig eller tvätta kläder på. Jag gillar att packa lätt så för mig är en sån här tvål självklar på vandringen.

Tvättmedel för vandring

Att släpa med vanligt tvättmedel på vandringen är varken smidigt, bra för naturen eller dina händer. Satsa som sagt på en allt-i-ett tvål som jag nämnt här ovanför. Den är så smycket bättre och smidigare än vanligt tvättmedel om du ska tvätta under din fjäll- eller skogstur.

hygien vandring

Göra sina behov i naturen

Det räcker med en halvdag i skogen eller på fjället för vi ska bli tvungna att gå på toaletten. Många tycker det här kan kännas jobbigt men jag lovar, det är bara första gången det känns jobbigt.

Gå på toa i naturen

Om du ska gå på toa är ett tips att ta med en liten spade så att du kan gräva en liten grop att bajsa i. När du är klar täcker du över det så att ingen går eller sätter sig i det. Om du har möjlighet kan du lyfta bort en sten innan som du sen sätter tillbaka.

Toalettpapper vandring

Glöm inte att ta med toapappret eller bränna det efteråt. Du kan även skaffa biologiskt nedbrytbart papper så slipper du krångla med det. Det biologiskt nedbrytbara pappret gräver du ner så bryts det ner naturligt under jord. Lämna aldrig papper ovanför marken!

Allmänt om att sköta hygienen på vandring

Det var allt om mina tips för att tvätta sig under en vandring i skogen eller på fjället. Kort sammanfattat handlar det alltså att hålla dig själv och dina kläder rena. Tvätta dig om du kan med vatten och använd annars våtservetter och handsprit flitigt.

Hygien i fält

Att sköta hygienen i fält kräver betydligt mer jobb utan alla bekvämligheter vi har hemma. En positiv sak är dock att vi blir bättre på det ju mer vi är ute i naturen. Så om det känns jobbigt första gången är du inte ensam, det kommer att bli lättare och lättare med tiden. Läs mer om att hålla hygienen under vandringsturerna på Sectionhiker.

Vanliga frågor om att sköta hygienen på vandring

Kan man slänga toapapper i naturen?

Nej, du får inte slänga toapapper i naturen. Ta med det, bränn upp det eller gräv ner det om det är biologiskt nedbrytbart.

Lämna en kommentar