Vad kostar det att ha husvagn? – En komplett guide (2024)

Är du sugen på att skaffa husvagn och uppleva friheten som det innebär? Jag har själv funderat på att skaffa husvagn och för ett tag sen försökte jag ta reda på vad det kostar att ha husvagn för att räkna lite på det. Det skiljer såklart beroende på vilken husvagn man köper, hur mycket man använder den etc. men här nedanför är en grov uppskattning av kostnaderna.

Att köpa en husvagn kostar allt från 70-80.000kr till 1 miljon kronor, om du vill ha en hyffsat fräsch husvagn får du räkna med att lägga runt 100.000kr eller mer. De årliga fasta kostnaderna för en husvagn med det priset hamnar runt 5-10.000kr. Då ingår försäkring, besiktning, skatt och service. Totalt med värdeminskning, campingavgifter, gas etc. får du räkna med att samma husvagn kostar runt 25.000kr per år.

De totala kostnaderna för att ha en husvagn (per år)

I det här exemplet har jag räknat på vad det skulle kosta att ha en husvagn som vi köper för 150.000kr. Räkna med att kostnaderna ökar med inköpspriset så en billig husvagn kommer att vara billigare att äga än en husvagn som har ett högt inköpspris.

Här nedanför har jag räknat på vad du kan förvänta dig att det årliga kostnaderna blir för en husvagn som kostar 150.000kr i inköpspris. Här har jag dock inte räknat in förvaringsplats på vintern eller några reparationer. Du bör alltså ta höjd för även detta i din budget.

UtgiftKostnad/år
Försäkring1500kr
Skatt350kr
Service2000kr
Försäkring1500kr
Värdeminskning10000
Gas2000
Campingavgifter8000
Totalt:25350kr/år

Övriga kostnader när du använder husvagnen

Det är lätt att glömma massa kostnader när man köper sin första husvagn eller att blunda för dom. Utöver själva inköpspriset, försäkring, skatt etc. Så kommer du att behöva betala för service, gas, campingplatser etc.

Dessutom måste du räkna in värdeminskningen på din husvagn, uppställningsplats/förvaring på vintern, reparationer, inköp av utrustning etc. Sen bör du även räkna in en del av kostnaden för bilen i husvagnbudgeten eftersom den kommer att behövas för att dra den. Bensinkostnader, slitage etc.

kostnad för att ha husvagn

Vad kostar det att ha husvagn på camping?

Att ha sin husvagn på en camping kostar ofta mellan 200-500kr per dygn beroende på vilken camping det är, läget på campingområdet, om du ska ha el, vilket period på säsongen det är osv.

Du kan också hyra säsongsplats som då blir betydligt billigare per dygn. Normalt kostar det mellan 10-15.000kr per säsong och du kan även ställa din husvagn på olika skidorter på vintern.

Fricampa är billigare

En stor fördel med husvagn är att det finns stora möjligheter att fricampa, dvs bo helt gratis. Det kan vara svårt att fricampa på många platser med en husvagn men på rastplatser och mer avskilda platser går det ofta bra och är gratis.

Värdeminskning på husvagn

En av de större kostnaderna som många glömmer är värdeminskningen på husvagnen. Generellt sett så blir värdeminskningen större ju dyrare din husvagn är i inköp. Det påverkar också om den är av en speciell modell, dyr extrautrustning m.m.

Så om du inte vill drabbas av en stor värdeminskning är det bäst att satsa på en begagnad och populär modell som är i ett lägre prisspann som många har råd med. En husvagn för 150.000kr är betydligt lättare att sälja än en för 900.000kr, allt annat lika.

Om båda dessutom tappar 10% i värde så kommer den billigare bara ha tappat 15.000kr medan den dyrare gått ner 90.000kr i värde.

Skatt på husvagn

En stor fördel med att äga husvagn i jämförelse med husbil är att skatten är mycket lägre. Om husvagnen har en totalvikt under 750kg så är det t.o.m. ingen skatt alls. Normalt hamnar skatten på 3-500kr om du inte har en liten husvagn, Du kan se den kompletta skattetabellen på skatteverkets hemsida.

Uppställningsplats/Förvaring

Om du har en stor tomt där du kan ställa upp och förvara din husvagn under vintern så kommer du undan gratis för den här kostnaden. Normalt kostar det annars mellan 3-5000kr per år/säsong för att förvara din husvagn.

kostnader husvagn

Köpa ny- eller begagnad husvagn?

Du har säkert funderat över om du ska köpa en ny- eller begagnad husvagn och kanske väger för- och nackdelar mot varann? Jag har själv funderat på det och i slutändan handlar det om vad du själv är ute efter och vad du värdesätter högst.

En ny husvagn är ju såklart helt ny, med vad det innebär. Du får helt ny i och fräsch inredning, en säng som ingen sovit i och de garantier som följer med den. Om du värdesätter sånt kanske det är värt de extra pengarna. Här nedanför är lite fördelar med de båda alternativen.

Ny husvagn

 • Aldrig använd, ny säng, ny soffa etc.
 • Garantier
 • Mer skyddad från dolda fel
 • Möjlighet att påverka inredning på ett annat sätt

Begagnad husvagn

 • Billigare
 • Mindre värdeminskning

Hyra husvagn & vad det kostar

Ett bra tips om du känner dig osäker på om husvagn är något för dig är att hyra en husvagn under en längre period. Det kan kännas dyrt men det blir betydligt billigare än att köpa en husvagn för att inse att det inte var något för dig en månad senare.

Att hyra en husvagn kostar allt från 300kr per dygn om du kollar på blocket till 1000kr per dygn eller mer från en uthyrningsfirma. Om du ska hyra per vecka så får du räkna med att betala mellan 1500kr till 10000kr per vecka.

Att tänka på vid köp av husvagn

Om du ska köpa en husvagn första gången är det helt klart bäst att ta hjälp av- och ta med någon med erfarenhet. Om du inte har möjlighet till det så finns det några saker du bör kolla extra noggrant.

Checklista köpa husvagn

 • Fukt/Mögel
 • Däck
 • Uppvärmning
 • Kulhandske för dragkroken
 • Lampor, bromsljus och blinkers
 • Gasolsystemet
 • Vattenslangar
 • Avlopp
 • Bromsar och handbroms
 • Lampor inne i husvagnen
 • Kylskåpet
 • Förtält/Markis
 • Förvaring
 • Servicehäfte
uppställningsplats husvagn priser

Räkna in bensinkostnad/bränslekostnad för bil

Ju mer du använder din husvagn ju större kommer dina totala kostnader att bli. Men vi köper den ju för att använda och om man ska se det positivt så minskar kostanden per användning ju mer vi campar i den eftersom de totala årliga fasta kostnaderna splittas på fler tillfällen.

Däremot kommer bränslekostnaden bli betydande om du reser iväg med husvagnen ofta och långa sträckor. Bilen kommer att dra mer bensin/diesel och det blir också slitage kostnader på bilen. Om du åker 300 mil per säsong bör du räkna med kanske 6-8000kr i bilkostnad (20-30kr/mil).

Reparationskostnader

Även om du köper en ny husvagn så kommer det att dyka upp reparationskostnader efter ett tag så ignorera de inte helt. Det kan vara allt från en kärvande handbroms, till trasiga blinkers eller en kyl som behöver lagas eller bytas.

Om du inte är bra på att mecka själv kommer du att behöva ta hjälp med att laga saker och då kostar det pengar. Det är svårt att räkna på reparationskostnader då de skiftar så mycket men räkna in åtminstone några tusenlappar varje år om du inte har en sprillans ny husvagn.

Utrustning och prylar

När du först räknar på din budget så kommer du i bästa fall ha räknat in allt på den här listan jag har skrivit men troligtvis inte räknat på att du kommer köpa massa andra prylar. Om du blir en inbiten husvagns-människa så kommer du med stor sannolikhet att köpa andra saker, som t.ex. campingstolar, en fin grill, inredning osv.

Räkna alltså med att kostnaderna kommer att öka med tiden och ju mer du lever campinglivet. Det är absolut värt att ha en bra grill eller sköna stolar, poängen är bara att räkna med att det kommer med tiden.

Husvagnsforum

Om du vill läsa mer, knyta kontakter eller bara nörda ner dig i husvagnar så finns det några bra husvagnsforum att besöka och läsa mer på. Här nedanför är några aktiva forum flör husvagnslivet.

Ekonomisk fördelar med att ha en husvagn

Det finns ju flera fördelar med att ha en husvagn för egen del så är det främst friheten som lockar. Att kunna rulla runt på vägarna och spontant stanna till och bara gå och lägga sig är ju grymt!

Sen är det såklart lyxigt när vädret inte alltid är som vi önskar. Att tälta i regn är inte så roligt om det händer för ofta och i Sverige kan det tyvärr hända under vår semester. Det är de största anledningarna till att jag själv har övervägt ett husvagnköp med det finns ju fler anledningar.

 • Billigt alternativ till husbil
 • Färre ”mekaniska problem” och risker än husbil
 • Förhållandevis billigt
 • Ett bra alternativ till sommarstuga
 • Möjlighet att säsongscampa på olika ställen och då ha en ”flyttbar/mobil” sommarstuga
 • Även ett bra alternativ till tält på vintern eftersom du kan ha gasolvärmare och även en isolerad husvagn som håller värmen bra
 • Alternativ till fjällstuga, många vintercampar med husvagn i fjällen och sparar mycket pengar på det

Större husvagn kostar mer än liten husvagn

Det låter säkert självklart men en större och dyrare husvagn kostar mer än en liten. Inte bara inköpet alltså utan även de fast kostnaderna som försäkring, service och ställplatser mm. Det här är verkligen viktigt att räkna på eftersom kostnaderna lätt skenar iväg ju dyrare och lyxigare husvagnar du tittar på.

billiga husvagnar

Vanliga frågor om kostnader för husvagn

Får man ställa husvagn på tomten?

Ja det får du. Den får däremot inte stå närmare än 4,5 meter från tomtgränsen en längre tid, då måste du söka bygglov för det.

Får man ställa en husvagn på parkering?

Ja ofta får du ställa din husvagn på en parkering i upp till 24 timmar.

Får man sova i husvagn på parkering? (fricampa)

Ja du får sova i din husvagn på en parkeringsplats i upp till 24 timmar men det är inte som att campa. Du får inte ställa ut bord, fälla upp markis, grilla etc.

Vad kostar en husvagnsplats?

En husvagnsplats på en camping kostar normalt mellan 200-500kr per dygn/natt.

Vad kostar en husvagnsförsäkring?

Normalt kostar en försäkring för husvagn mellan 1000-2000kr per år.

1 svar på ”Vad kostar det att ha husvagn? – En komplett guide (2024)”

 1. Du glömmer en viktig faktor och kostnad, dragbilen. Den sätter gränsen för vad du får skaffa för husvagn. Ju fetare husvagn desto större dragbil, ofta SUV som kan kosta 300000 och uppåt beoende på hur fräsch du vill ha. De går huvudsakligen på diesel som idag blivit den dyraste soppan och kan dra mer än en liter/mil. Hybrider får/kan inte dra några husvagnar.

  Svara

Lämna en kommentar