Vandringskängor eller skor? Hur du väljer rätt!

Att välja mellan vandringskängor eller skor är inte helt lätt och inte alltid en självklarhet vad du ska köra på. Jag hade inte själv koll på det här i början och ibland kan till och med ett par trailskor fungera bra på vandringen.

Jag har med tiden (och tuffa misstag) lärt mig hur jag ska tänka när jag väljer mellan skor och vandringskängor och tänkte dela med mig av det i det här inlägget.

Så hur vet man om man ska ha vandringskängor eller skor? Vandringsskor är bra i enklare och torr terräng, samt om man går i lite snabbare tempo t.ex. på dagsturer och det inte gör lika mycket om man råkar bli blöt om fötterna.

Vandringskängor är ett bättre val än skor om du har en tung ryggsäck eller det är ojämt underlag eftersom du stabiliserar fotleden. Kängor är även mycket bättre än skor om du ska vandra på blöta stigar eftersom de är högre och vattentäta, vilket gör att du inte blir blöt om du sjunker ner eller kliver i vattenpölar.

När ska man välja vandringskängor?

 • Vid kuperad terräng (fjällvandring)
 • Blöt terräng (våtmarker)
 • Om du har en tung ryggsäck
 • Vid ojämnt underlag
 • Om det är snö eller väldigt kallt ute
 • Vid längre vandringar

När ska man välja vandringsskor?

 • Vid jämnare terräng och underhållna vandringsleder
 • Om du har lätt- eller ingen packning
 • När det är varmare väder
 • Vid kortare dagsturer

De största skillnaderna mellan vandringskängor och skor

För att du lättare ska kunna välja mellan kängor och skor på din nästa vandring tänkte jag gå igenom de största skillnaderna mellan dom här nedanför.

Stabilitet vid vandring

Även om vandringsskor ger bättre stabilitet vid vandring än vanliga skor så kommer kängor alltid att vara stabilare. Det beror helt enkelt på att de täcker större del av fotleden och om du snörar åt de hårt ger det ett bättre stöd.

Hur stabila skor du vill ha beror främst på underlaget du kommer att gå på och hur stabila fötter du har. Kanske har du någon gammal skada som gör att du bör överväga kängor framför skor?

Vattentäthet på skorna

Både vandringsskor och kängor går att få i vattentäta material så vid lite regn eller vandring på bra underlag kommer dina fötter troligtvis hålla sig torra med båda alternativen.

Där det kommer bli störst skillnad är när du vandrar i våtmarker, passerar vattendrag eller går i högt gräs eller snår.

Det finns två anledningar till att kängor skyddar bättre än skor mot vatten:

 • Kängor har högre skaft, du kan alltså gå i djupare vatten/sankmark utan att vattnet rinner över kanten och in i skon.
 • Eftersom kängor är högre kan du dra din vandringbyxor över skaftet så de överlappar och spänna åt de, det gör att du ofta kan gå i väldigt djupt vatten utan att det rinner in i kängan. Du riskerar heller inte att det stänker in vatten.

Ventilation

När det gäller ventilationen så skiljer det såklart mellan skor och kängor. Eftersom skor är lägre än vandringskängor kommer de att ha en bättre ventilation och vara skönare i riktigt varmt väder.

Eftersom jag själv vandrar mest i fjällen är det sällan ett par medelhöga kängor med liten eller ingen isolering blir varma. Det kan hända mitt på sommaren, under de varmaste dagarna.

Om det är torrt och varmt ute vandrar jag i vandringsskor eller trailrunners, men om det regnar eller ska vandras på blöta stigar brukar jag välja ett par oisolerade eller lätt isolerade medelhöga kängor.

Vikt

När det gäller viktig så kommer skor alltid att vara lättare än kängor av förklarliga skäl. Jag kan själv tycka att det kan vara skönt med lätta skor om jag bara ska gå en dagstur och vill hålla högre tempo.

Då kan jag välja trailskor eller vandringsskor, lite beroende på om jag har packning eller inte. Om jag inte har någon ryggsäck alls och inte ska vara ute så länge väljer jag nästan alltid att vandra i trailskor eftersom det ändå inte gör något om jag blir blöt.

Grepp

Hur bra grepp skorna eller kängorna har beror helt på sulan. Min erfarenhet är att mjuka sulor i kombination med stora och mjuka dubbar greppar bra men jag föredrar en hyffsat styv sula i kombination med mjuka och kraftigare dubb.

Då får jag bra grepp samtidigt som jag inte blir trött i fotsulorna. Trailskor med grövre dubb tycker jag ofta har bra grepp på de flesta underlag, men de är inte optimala för vandring med tungpackning eller långa vandringar på kuperat eller ojämt underlag.

När det gäller kängor så är det viktigt att gummit är tillräckligt mjukt annars kan sulorna bli hala, det gäller speciellt på vintern du gummit kan bli hårdare och därmed halare. Vinterkängor har ofta ett mjukare gummi som ger bättre grepp i minusgrader.

vandringskängor eller vandringsskor

Låga skor vs höga kängor

En stor skillnad mellan vandringsskor och kängor är höjden på skaftet. Ett par bra vandringsskor har tillräckligt högt skaft för att ge stöd till fotleden men det kommer inte alls ge samma stöd som ett par kängor.

Vandringskängor fungerar dessutom mycket bättre än vandringsskor i våtmarker även om skorna har Gore-tex och är vattentäta. Det beror helt enkelt på att om du sjunker ner i underlaget kommer vattnet rinna in i skorna vilket du kan undvika med kängor.

Angående stödets betydelse på skor vs kängor så beror det främst på hur långt du vandrar varje dag, om du går flera dagar i rad och om du har packning eftersom det är då du blir tröt på riktigt i fötterna.

Vandringsskor (lågt skaft)

Vandringsskor har ofta bra vattenmotstånd och ger betydligt bättre stöd till fotleden och skydd för tårna än vanliga trailskor eller träningsskor.

Däremot kommer vandringsskornas låga skaft att bli ett problem om du ska korsa vattendrag, gå i blöta snår, gå i våtmarker där du sjunker ner eller i vattenpölar eftersom höjden på skon avgör om du kommer att bli blöt om fötterna eller inte.

Det spelar helt enkelt ingen roll om skorna är vattentäta så länge de inte är tillräckligt höga för att vattnet inte ska komma in längs skons överkant. Låga skor är även svåra (omöjliga) att använda med damasker eller få tät mellan vandringsbyxan eftersom de inte överlappar tillräckligt.

Vandringskängor (medelhögt skaft)

Vandringskängor med ett medelhögt skaft är enligt mig den perfekta kompromissen och det jag kör på nästan alla mina vandringar. Jag vandrar mest i fjällen och då kan underlaget skifta från torra vandringsleder till blöt myrmark.

Genom att dra över vandringsbyxorna och spänna fast över skaftet på kängan skapar man en hyfsat vattentät barriär som gör det möjligt att gå där man sjunker ner någon decimeter utan att bli blöt om fötterna.

Ett medelhögt skaft ger dessutom mycket bättre stöd för fotleden och bättre skydd för fötterna än låga skor. De värmer även bättre och fungerar på vintern, däremot blir de lite varmare än skor i varmt väder.

Vandringskängor (högt skaft)

Vandringskängor med högt skaft är den totala motsatsen till låga vandringsskor. Ofta har de ett skaft som går långt upp på vaden och jag själv använder de bara om det är riktigt blött ute, om jag ska gå på väldigt blöta leder eller på vintern.

Jag tycker definitivt att de har sitt användningsområde och som sagt speciellt när det blir blöta vandringar där man ofta sjunker ner i marken. Med ett högt skaft slipper man oroa sig för att trampa fel och bli blöt om fötterna.

De ger även ett betydligt bättre stöd åt foten än vanliga vandringsskor eftersom de går upp en bra bit ovanför fotleden.

vandringsskor eller kängor

Varför det är viktigt att välja rätt skor

Det finns flera anledningar till att du vill välja rätt skor när du vandrar. Om du väljer fel kan du riskera och skada dig, bli trött i fötterna, halka, frysa eller få skavsår.

Jag går igenom några anledningar till att tänka över ditt val av skor här nedanför:

Slippa bli trött i fötterna

Med fel skoval kommer du att bli trött i fötterna. Vandringsskor ger inte lika bra stöd och på ojämnt och kuperat underlag kan du bli rejält trött i vristen och fotsulorna. Speciellt om du har tung packning.

På samma sätt kan ett par tunga och stela vandringskängor göra dig trött om du bara ska ut på en snabb tur där du håller ett högre tempo. Om du inte är i behov av det extra stödet kan ett par vandringsskor eller trailskor vara ett bättre val.

Inte bli blöt om fötterna

Om det är blött eller regnar ute kommer du under en längre vandring med stor sannolikhet att bli blöt om fötterna om du använder låga skor.

Sankmark, högt gräs och vattenpölar är svåra att ta sig igenom med skor om du vill behålla fötterna torra. I det läget är ett par medelhöga eller höga kängor ett betydligt bättre val.

Inte frysa om fötterna

På samma sätt som du inte vill bli blöt eller svettas om fötterna så vill du också slippa frysa om fötterna om det är kallt ute.

Om du ska ut och vandra i minusgrader eller på vintern rekommenderar jag medelhöga eller höga kängor med isolering och/eller skalkängor med tjocka ullstrumpor.

Slippa svettas om fötterna

Om det är varmt ute kommer det att bli varmt med kängor eftersom de inte andas lika bra som skor. Det höga skaftet gör att värmen inte leds ut lika snabbt, vilket kan leda till fotsvett.

Om det är så pass varmt att du svettas kraftigt är det bättre att välja ett par lägre skor med bättre ventilation så att du slipper svettas och bli blöt om fötterna.

Undvika skavsår

Att bli blöt genom regn eller genom svett kommer i längden leda till skavsår om du fortsätter vandra med blöta fötter.

För att inte få skavsår ska du alltså undvika att både bli blöt genom att vatten kommer in i skon, men även undvika att bli blöt av svett.

Undvika skador på fötterna

En till sak du bör fundera över är hur pass mycket skydd skorna ska ge, du vill ju undvika skador. De flesta vandringsskor och kängor har förstärkning vid tårna så att du inte gör illa dig om du sprakar i stenar och rötter.

Det är väldigt bra i stökigare terräng där det är mycket vassa stenar eller rötter. Det kan vara riktigt surt att t.ex. spräcka en tånagel i början på en vandring.

Om du har instabila fotleder bör du även välja stabila kängor för att undvika skador eller att vricka fötterna, även om de är lite varmare.

Vad väljer jag – kängor eller skor?

Som jag har skrivit tidigare i inlägget så vandrar jag med både trailskor, vandringsskor och kängor. Däremot vandrar jag året runt och ofta med en lättare ryggsäck för dagsturer.

Med det sagt använder jag mina mellanhöga kängor allra mest, de fungerar till i princip allt. Allt från dagsturer, till längre vandringar, att ta sig genom blöta stigar och att vandra på vintern.

Så om du vill ha något som fungerar till det mesta när det gäller vandring – välj ett par mellanhöga vandringskängor.

2 svar på ”Vandringskängor eller skor? Hur du väljer rätt!”

 1. Tack för bra råd.
  Men landar fortsatt i valet och kvalet på kängor och skor. Ska vandra nere i Portugal, på Caminon. Hur ska jag tänka då, varmt och långt och ibland regn🤷🏼‍♀️😳
  Tacksam för svar

  Svara
  • Hej Carolina,

   Kul att du gillade inlägget!

   Svårt val det där, tyvärr är det ju bara du själv som vet vad som passar just dig bäst. Förstår att just den vandringen blir svår att välja. När ska du ner? Vad brukar du vandra med här hemma i Sverige på sommaren under varma dagar?

   Oavsett vad du väljer är det ju bäst att köra på något dina fötter är vana vid och hunnit gå in. Så att du inte tar ett par helt nya skor.

   Svara

Lämna en kommentar