Kan man vandra i jeans? – Tänk på det här först

Jag har ganska ofta fått frågan om man kan vandra i jeans från kompisar som ska följa med mig ut för första gången. De flesta har ju ett par jeans hemma – så det är inte konstigt att den frågan dyker upp ibland.

Det finns flera saker att tänka på om du ska vandra med jeans och jag tänkte gå igenom dom i det här inlägget.

Man kan vandra i jeans men det är inte optimalt. Jeans är gjorda i denim som är bomull, det innebär att de torkar dåligt om de blir blöta och är ganska dåliga på att transportera bort fukt och svett. För korta vandringar i bra väder fungerar jeans, men om du ska gå långt-, om du blir svettig- eller om det regnar skulle jag inte rekommendera jeans.

Istället för jeans rekommenderar jag ett par träningsbyxor- eller shorts i syntet eller ett par träningstights. De är sköna, transporterar bort fukt bra och torkar snabbt.

Situationer där jeans fungerar bra att vandra med

Innan jag går vidare på varför jag själv väljer att inte använda jeans tänkte jag ta upp några situationer där jag faktisk tycker att de fungerar helt ok att vandra i.

Kortare vandringsturer

Vid kortare vandringar är vi inte ute så lång tid och kommer inte att svettas lika mycket. Det innebär att klädseln inte är lika avgörande som när vi är på längre turer.

Det gör alltså inte lika mycket om vi blir blöta av svett eftersom vi snart är hemma igen och kan byta kläder.

När temperaturen är lagom och vädret är bra

Ok, vad menar jag med det här? Alltså, om det varken är svinkallt eller en sån där jättevarm sommardag kan jeans fungera helt ok att vandra i. Om vi håller ett lagom tempo och inte svettas.

Det gäller ju dessutom att vädret är bra, det vill säga inget regn eller för hård vind. Jeans blir blöta snabbt och torkar dåligt. Om det dessutom blåser kommer du att bli kall snabbt.

kan man vandra i jeans

Situationer där du inte bör ha jeans på vandringen

Ok, nu är det dags att kolla in alla situationer där du absolut bör undvika jeans. Egentligen gäller det vid alla situationer där du blir blöt, svettig eller om det blåser mycket.

Efter att ha läst den här delen kommer du att förstå att jeans inte är de optimala vandringsbyxorna.

Vid längre vandringar & övernattningar

Om du är ute på långvandringar eller sover ute flera nätter är du mycket mer beroende av att dina kläder är varma och torra.

Eftersom jeans inte transporterar bort fukt så bra, lätt blir blöta och torkar långsamt är de ett dåligt val vid långvandringar – enligt mig. Själv tycker jag också att de flesta jeansen inte alls är lika bekväma som vandringsbyxor eller träningsbyxor när de används flera dagar i sträck.

Ansträngande vandringar där du svettas

Om vädret är varmt eller om du t.ex. ska vandra upp på ett fjäll kommer du att svettas mycket och bli varm. Av samma anledningar jag nämnde här ovanför är det inte läge att ha jeans på sig då.

Ok, du kan använda jeans men var beredd på att bli rejält blöt av svett och att du kanske inte blir torr på ett bra tag beroende på vädret.

Vid varmt väder

Som jag skrev precis, om vädret är riktigt varmt kommer du inte att vilja vandra med jeans. Du kommer bli fuktig och blöt och det finns även risk att jeansen kommer att skava mot huden.

Om du är ute i dåligt väder

Om du är ute och vandrar när det regnar kommer alla dina saker att bli blöta. Om det dåliga vädret är ihållande kommer det även innebära att du inte kan torka dina kläder.

Dina jeans kommer i det läget att vara konstant blöta. De kommer bli kalla och även väga mer, kanske kommer de att ge dig skavsår. För att inte få skav mot huden och frysa bör du alltså skippa jeansen.

Nackdelar att vandra med jeans

Du har säkert fattat det viktigaste när det gäller jeans, men jag tänkte ändå punkta upp alla nackdelar här nedanför.

  • Jeans blir lätt blöta
  • Torkar långsamt
  • Transporterar bort fukt dåligt
  • Håller ej tätt mot kängor
  • Står ej emot vind särskilt bra

Fördelar att använda jeans vid vandring

Och nu kan vi lite snabbt gå igenom fördelarna med att ha jeans som vandringsbyxor.

  • Billiga
  • Du har det antagligen hemma redan
  • Hållbara (vanliga, ej stretch jeans)

Materialet som jeans tillverkas av

En stor anledning till att jeans inte är bra som friluftsbyxor är materialet de tillverkas av. Det är denim, alltså bomull.

Du har säkert hört att man ska undvika bomull på vandringar och det stämmer bra. Anledningen är som jag har sagt flera gånger tidigare i inlägget – Det blir lätt blött, torkar långsamt och transporterar inte bort fukt bra.

Strectch-tyg

Det finns ju stretch jeans och de är ju faktiskt ganska sköna och rörliga. Jag kan lätt ta dags-promenader i ett par av mina stretch jeans, men nackdelen är att de går sönder ganska lätt och lätt blir kalla.

De har också samma problem med att de lätt blir blöta och torkar långsamt. Om det är blåsigt blir de riktigt kalla.

Icke stretch

Jeans som inte är av stretchmaterial brukar hålla betydligt bättre. Nackdelen är att de blir ganska stela istället, det går i och för sig att lösa genom att ha lite rymligare jeans.

Glapp vid bootsen

Ett annat stort problem med jeans enligt mig är att det inte går att få det tätt mellan bootsen och byxan. Jeans brukar helt enkelt vara för tighta och om det inte är det så vägrar det sitta kvar.

Det här blir oftast ett stort problem i snö eller när det regnar. Snö och vatten tar sig ner i skorna och man blir blöt. Ofta leder det även till skav mot huden och skavsår på fötterna.

vandring jeans

Bra alternativ till jeans för vandringen

Ok, nu har jag klankat ner på jeansen som vandringsbyxor men finns det inga andra alternativ än ett par dyra friluftsbyxor?

Jo, självklart! Jag går igenom vad jag själv började med och vad jag använder även idag på vissa vandringar.

Träningsbyxor

Ett par träningsbyxor i syntet kommer att vara ett 100 gånger bättre val än jeans enligt mig. Det beror på att de transporterar bort överskottsvärme-, svett- och fukt bra, samtidigt som de torkar snabbt om de skulle bli blöta.

Dessutom står de ofta emot vind och regn mycket bättre an jeans. Har du ett par vanliga träningsbyxor hemma skulle jag välja de framför jeansen alla dagar i veckan.

Träningstights

Ett par tights är ett grymt bra val för vandringen. De är sköna, håller sig torra och torkar snabbt. Den stora skillnaden mot jeans, vandringsbyxor och andra träningsbyxor är att de inte håller lika bra.

En lösning på det är att ha ett par shorts över så riskerar du inte att de slits sönder om du sitter på klipphällar etc.

Jeans eller vandringsbyxor?

Jag vet att många ifrågasätter om det faktiskt är värt att investera i ett par vandringsbyxor och hur stor skillnaden är mot jeans.

Som sagt, är du helt ny, försök att hitta ett par bra träningsbyxor hemma och kör dina första turer med dom. Om du fastnar för vandring, då tycker jag att det är värt att köpa ett par riktiga vandringsbyxor och varför ska jag förklara nedanför.

Bättre vind och vattenmotstånd

En av de viktigaste fördelarna med vandringsbyxor är att de står emot vatten och vind bättre än jeans. Det här gör vandringarna både roligare och säkrare.

Torkar snabbt

Om du blir blöt kommer de flesta vandringsbyxor att torka fort, det gör inte jeans. Om vädret är kallt och du är långt ute i skogen eller på fjället kan det t.o.m. bli farligt om du blir för kall.

Bra och stora fickor

Jag älskar fickorna på vandringsbyxor, de är ofta rymliga och sitter på rätt ställen. Det är alltså inga problem att få plats med mobiltelefonen, energibars eller t.o.m. en mössa i fickorna, ofta allt samtidigt.

Går att få tät runt foten

De flesta vandringsbyxor är tillräckliga vida för att gå över kängan och de går att dra åt kring foten. Många har även så kallade ”boot-hooks” som du fäster i skosnöret.

Det gör att du kan gå i blött gräs eller knädjup snö utan att få in vatten eller snö i skorna. Du kommer alltså att hålla dig mycket torrare om fötterna om du använder vandringsbyxor istället för jeans på vintern och i regn.

Torra fötter gör att du slipper frysa, men du slipper även skavsår.

Läs mer: Vandra med gympaskor

Lämna en kommentar