Att få kalla fötter på vintern är ett vanligt problem, oavsett om det är på vandringen, promenaden eller i pjäxorna när du åker skidor. Jag upplevde det ofta tidigare men kan glatt säga att jag inte lider av det problemet längre.
I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad jag har kommit fram till fungerar och vad du kan testa för att slippa frysa om fötterna på vintern.
Det viktigaste för att slippa frysa om fötterna är att ha varma kängor som håller snö och fukt ute, gärna kompletterat med damasker. Du bör ha tjocka och varma strumpor i ull och tillräckligt med utrymme i skorna så att de kan isolera varm luft.
Utöver kängor och strumpor är det viktigt att du klär dig varm på kroppen eftersom en varm kropp kommer skicka överskottsvärme till händer och fötter. Du kan även äta och dricka varmt, samt ta på dig förstärkningsplagg vid pauser för att inte riskera att bli kall om fötterna.
Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth
1. Ha ett par bra vinterkängor
Ok, låt oss börja med det självklara. På vintern behöver du ett par bra vinterkängor för att slippa frysa om fötterna. Det funderar med höstkängor också med varma strumpor eller skalkängor med varma och/eller dubbla strumpor.
Oavsett så måste dina kängor vara anpassade för vintern och om det är riktigt kallt så väljer i alla fall jag ett par rena vinterkängor. Det finns flera varianter och jag själv föredrar faktiskt ett par fodrade Gore-Tex kängor.
Jag gillar fodrade kängor eftersom det blir väldigt enkelt att hålla sig varm då med endast ett par tjockare ullstrumpor under. Det är viktigt att kängorna inte är för trånga och att det finns utrymme för tårna i dom.
2. Klä dig varmt om kroppen
En vanlig anledning till att man fryser om fötterna är att man inte klär sig tillräckligt varmt på övriga kroppen.
Du har säkert känt av det någon gång själv om du tänker efter. Om du klär dig i varmt underställ, varm jacka, mössa etc. så att du börjar svettas är det sällan du fryser om händer och fötter.
De beror helt enkelt på att kroppen väljer att värma det som är viktigaste först, d.v.s. organen. Därför bör du se till att vara varm om framförallt överkroppen för att slippa frysa. Om du blir tillräckligt varm om överkroppen så kommer värmen att fördelas till händer och fötter.
Indirekt kommer en varmare klädseln alltså att göra dig varm om fötterna även om det inte är där du klär dig varmare. Testa att ta på dig en extra tröja näst gång du tar en promenad i minusgrader, troligtvis kommer även fötterna kännas varmare.
3. Använd strumpor i ull eller merinoull
Ull är det absolut varmaste och bästa materialet i strumpor på vintern. Anledningen till det är för att det värmer bra och för att det värmer även fast det är blött. Jag använder enbart strumpor i ull eller merinoull för att hålla fötterna varma på vintern.
En annan fördel med strumpor i ull är att det håller sig fräscha längre och inte börjar lukta illa. Det gör att du kan använda de flera gånger utan att tvätta dom. De fungerar även bättre trots att de är lite fuktiga och det gör det lättare att slippa få skavsår.
Oftast är ullstrumpor ganska dyra men det finns faktiskt billigare ullstrumpor att få tag på som ändå är bra. Några av mina vardagsstrumpor på vintern är Urberg Trekking Wool Sock, de är grymt sköna och varma.
Jag rekommenderar även att ta med ett par extrastrumpor som du kan byta till om du blir blöt eller svettig. Torra strumpor kan göra stor skillnad när man är kall.
4. Dra byxorna över kängorna
Att dra över byxorna över kängorna hjälper till med två saker. Den första är att se till så att det inte kommer in snö eller vatten in i kängorna, som i sin tur gör att du blir kall om fötterna.
Den andra saken är att varm luft från fötterna inte läcker ur vid kängskaftet. Du blir då av med den varma luften i skorna och kan börja frysa.
Dessutom kommer det att bilda kondens i överdelen av kängorna när den varma luften möter den kalla uteluften. Det i sin tur kommer göra dig blöt om fötterna och ännu kallare.
5. Använd damasker (Gaiters)
Ett alternativ (eller komplement) till att dra över byxorna över kängkanten är att använda damasker). Jag använder själv damasker när jag ska vandra i djup snö på vintern, eller i blöt mark. Då räcker det inte alltid att dra över byxorna eftersom de kan glida av eller inte hålla helt tätt.
En annan fördel med damasker är att de ger extra värme och vindskydd över fötter och vader. De kommer alltså inte bara hålla fötterna torrare utan även fötterna och nedre delen av benen varmare.
6. Bivy Boots som extra förstärkning vid raster
Om det är riktigt kallt och du har tänkt pausa alternativt tälta i vinterkyla eller sova utomhus kan det vara läge för att par bivack boots som du tar på dig över dina kängor.
De gör stor skillnad får att hålla fötterna varma om du sitter stilla, men fungerar även för att få upp värmen i redan kalla fötter.
7. Ha med dig varm mat & dryck
Att ha med varm mat eller varm dryck, t.ex. kaffe eller varm choklad gör att du lättare får upp och håller värmen i kroppen. Och som jag nämnde tidigare kommer en varm kropp lättare hålla dina fötter varma.
Om jag drar ut på i minusgrader tar jag alltid med mig en termos med varmt kaffe och ofta en mattermos på vandringen. Jag tycker soppor fungerar bäst på vintern eftersom det håller sig varma länge och verkligen värmer upp kroppen inifrån.
8. Liggunderlag för fikapauser
Om det är riktigt kallt ute föredrar jag att ta med ett liggunderlag istället för ett litet sittunderlag. Markkylan kommer att vara mycket större i minusgrader och ett litet sittunderlag räcker ofta inte att sitta på vid lunchen eller fikapausen.
Fördelen med ett liggunderlag är att du kan vika det dubbelt för mer isolering och även ha det under fötterna för att isolera mot markkylan. Jag använder Urberg Hiking Mat som är ett enkelt och billigt liggunderlag i foam som är stryktåligt.
Eftersom liggunderlagen slits rätt hårt av att användas på berg, is och marken så är det ingen idé att använda dyrare liggunderlag för att sitta på utomhus enligt mig.
9. Extra sulor i kängorna
Om det är så att du har problem med kalla fötter trots att du testat alla tipsen ovanför kan du förstärka med extra sulor (eller varmare sulor) i kängorna. Det finns sulor i både filtmaterial men även foam i liknande material som liggunderlag.
Du kan även göra egna vintersulor genom att skära ut en sula i ligg- eller sittunderlag med din gamla sula som mall.
Det viktiga om du väljer att lägga i en extra sula eller en tjockare sula är att det finns plats för det i kängorna. Om du inte har extra utrymme kommer dina kängor att bli för tighta med en tjockare sula och då kommer du frys ännu mer.
Om du inte får plats med en tjockare sula skulle jag satsa på nya/varmare kängor eller kängor med utrymme för extrasula och använda dina befintliga kängor som höst/vår-kängor.
10. Gör upp en eld på lunchpausen
Om du har möjlighet att ta din lunchpaus vid en eldplats, gör det! Att äta fixa en eld och sitta vid på lunchen är inte bara mysigt, på vintern är det betydligt varmare också. Det ger grym värme faktiskt!
Om du fryser om fötterna kan du bara placera fötterna nära elden så kommer du snabbt få upp värmen igen. Vill att fötterna ska bli varma ännu snabbare kan du ta av dig kängorna och placera fötterna i närheten av elden, du kommer snabbt få upp värmen!
Hoppas att något av mina tips kan hjälpa dig att slippa frysa om fötterna i vinter!