Vandringsstavar eller inte? – Fördelar & nackdelar

Funderar du på om du ska vandra med vandringsstavar eller inte? Jag vandrade själv länge utan stavar och i dagsläget använder jag dom ibland och ibland inte. Enligt mig finns det tillfällen där de är bra och andra gånger då jag skippar de helt.

Så, ska man vandra med stavar eller inte? Vandringsstavar avlastar knän och fötter rejält, speciellt under fjällvandringar. Stavarna gör det möjligt att skjuta ifrån uppför och hålla emot nedför. Dessutom hjälper de till att hålla balansen när du vadar över bäckar och de kan användas för att hålla upp en tarp etc.

Den stora nackdelen med vandringsstavar är ju såklart att det blir en extra sak att släpa på, så det gäller att du använder dom för att det ska vara värda att packa med.

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Fördelar med vandringsstavar

Ok, jag tänkte börja med att förklara varför jag tycker det är bra att använda vandringsstavar. Det är faktiskt ofta jag vandrar utan stavar men i de här situationerna tycker jag de är värda att ha med mig.

 1. Avlastar knän, lår och fötter
 2. Skjuta ifrån i uppförsbackar och hålla emot i nedförsbackar
 3. Hjälper till när du ska vada över vattendrag

1. Avlastar knän, lår och fötter

Du har säkert varit med om det någon gång när du vandrat, speciellt i kuperad terräng eller med tung packning. Den brinnande känslan i låren och de ömma knäna och fötterna.

Ett av vandringsstavarnas främsta användningsområde enligt mig är just att avlasta knän och fötter. Stavarna gör att vi kan gå med lättare steg och jag tycker att skillnaden blir större ju mer det lutar och ju tyngre ryggsäck vi har på ryggen.

Även om det är lite stökig terräng kan det vara skönt att balansera med stavarna, speciellt i slutet av dagen när vi är lite trötta. Dessutom ger de en bättre och mer upprätt hållning, vilket sparar på kroppen om vi vandrar långt.

Läs mer: Hur långt kan man vandra på en dag?

2. Skjuta ifrån i uppförsbackar & hålla emot i nedförsbackar

Då jag själv verkligen föredrar vandringsstavar är när det börjar luta, för egen del vid fjällvandring. Vid kortare turer brukar man klara sig bra utan stavar men när du har gått en hel dag med en tung rygg säck kan det bli outhärdligt när du i slutet av dagen ska ta dig ner igen.

Ni som har fjällvandrat med tung packning vet säkert vad jag pratar om. Att gå upp- men framförallt ner för branta partier tar rejält i lår och sliter på knäna. Med vandringsstavar avlastar du både uppför- och nedför eftersom du kan skjuta- ifrån respektive hålla emot med stavarna.

 • Vandra uppför med stavar- Skjut ifrån med staven och få mer kraft i dina steg
 • Vandra nedför med stavar – Håll emot med staven och avlasta knän och fötter

3. Hjälper till när du ska vada över vattendrag

Den tredje stora fördelen med vandringsstavar enligt mig är när man ska vada över bäckar och vattendrag. Det kan ju vara rejält halt underlag vid vad och med en tung ryggsäck blir det inte lättare.

Genom att hitta grepp med stavarna innan man tar nästa steg undviker man att halka. Jag känner mig själv mycket säkrare när jag vadar med stavar än utan.

När ska man använda vandringsstavar och inte?

Som jag nämnde i början av inlägget så gillar jag vandringsstavar, men jag gör vandringar lika ofta eller oftare utan stavar. Därför tänkte jag här nedanför gå igenom när jag använder vandringsstavar eller inte – och varför.

När jag använder vandringsstavar

 • Fjällvandringar eller vandringar med långa sträckor upp- och nedför
 • När jag har en tung ryggsäck
 • Om jag blivit väldigt trött
 • Ryggsäck i kombination med mycket lutning i vandringen
 • När det är snö på brantare partier (med trugor)
 • Om jag vill hålla ett högre tempo med packning eller i kuperad terräng
 • Om jag kommer behöva korsa många och kraftiga vattendrag
 • När du vandrar med snöskor i djup snö

När jag inte använder vandringsstavar

 • Om jag bara ska vandra på plan mark
 • När jag inte har någon ryggsäck eller väldigt lätt ryggsäck
 • På hala klipphällar där de inte får grepp
 • Vid stora stenar där de kan fastna eller ”åka ner i hål” etc.
vandringsstavar eller ej

Övriga fördelar med vandringsstavar

Förutom alla de fördelar jag nämnt med stavar här ovanför så har vandringsstavar fler användningsområden. Du kan bland annat använda de för att staga upp en tarp om du inte har något träd att fästa den i.

Du kan även använda vandringsstavarna när du går genom träskmarker eller leriga/mjuka marker för att se så du inte sjunker igenom etc.

Det finns som sagt flera fördelar med vandringsstavar och själv har jag ett par teleskopstavar i kolfiber som är lätta och inte tar någon större plats fastspända på utsidan av ryggsäcken.

Vilken typ av vandringsstav ska man ha?

Vilken vandringsstav du än använder så kommer den att hjälpa till med alla de saker jag har nämnt ovanför, oavsett om den är i kolfiber, aluminium eller om det är en vandringsstav du ha tillverkat själv i trä.

Däremot kan det vara bra att ha vandringsstavar du faktiskt kommer att ha med dig och använda.

För egen del har det inneburit att jag skaffat teleskopstavar i kolfiber. De är extremt lätta och smidiga vilket gör att de kan spännas fast på ryggsäcken utan att vara tunga eller otympliga.

Lämna en kommentar