Tält eller vindskydd – Vad är bäst & när?

Att sova i tält eller vindskydd skiljer sig en del och båda boendealternativen har för- och nackdelar. Vad du väljer beror ju såklart på vad du gillar men det kan även vara bra att väga in vad du ska göra, hur många nätter du är borta osv.

Att sova i tält är ett säkert val. Eftersom du alltid har det för dig själv så vet du att du har en sovplats och det är oftast enklare att få upp värmen då utrymmet är mindre. Att sova i vindskydd gör däremot att du inte behöver ha med dig lika mycket packning och du har ofta möjligheten att sova framför en öppen eld.

Vindskydd eller tält – Vilka är för- och nackdelarna?

Själv gillar jag både vindskydd och tält men de skiljer sig väldigt mycket. Jag kan tycka att det är riktigt mysigt att sova i ett vindskydd och göra upp en sprakande eld framför, om man har tillräckligt bra eld så kan det t.o.m. bli bra värme även om det är kallt ute.

Tältet däremot ger mer bekvämlighet, bättre skydd mot vind om det blåser rakt på och en trygghet i att det är ”ens egna” boende för natten. Ett vindskydd vet man aldrig om man är ensam om att vilja sova i.

vindskydd eller tält

Vindskydd

Vindskyddets stora fördel är ju såklart att du slipper släpa på ett tält, det spar både utrymme och vikt vilket gör att du kan ta en mindre ryggsäck. Det här gäller framförallt på sommaren då det är varmt ute.

Fördelar med vindskydd

 • Mindre packning
 • Mysigt med öppen eld
 • Behöver inte ”sättas upp” som ett tält

Nackdelar med vindskydd

 • Kan bli kallt om det blåser rakt in
 • Du vet aldrig om du har det för dig själv
 • Jobbigare om det är mycket mygg (öppet vindskydd)
 • Hårt underlag att sova på

Läs mer: Bästa tarpen

Tält

Tältets stora fördel är helt klart att du vet vad du får. Du vet att du kommer att sova själv i tältet, att du kommer att vara varm och riskerar inte att bli utan sängplats. Du är även mer mobil vilket gör att du inte behöver bestämma en exakt sovplats innan du ger dig ut.

Fördelar med tält

 • Har ett ”eget boende”
 • Du kan vara mer spontan med sovplats
 • Ger bättre värme
 • Skyddar bättre mot mygg
 • Kan välja en mer avskild lägerplats

Nackdelar med tält

 • Tält ger en tyngre packning än om du sover i vindskydd
 • Kan inte sova inne i tältet framför öppen eld
 • Tar lite tid att sätta upp och packa ihop
tält vs vindskydd

Mygg – Vindskydd vs tält

En fråga som många inte verkar tänka på när de bestämmer sig för att sova i vindskydd är myggen. Om du sover i tält är du i stort sett helt skyddad från mygg men i ett vindskydd ligger du i det fria.

Om det är myggsäsong och speciellt om du är norröver i landet bör du därför räkna med att myggen kan bli ganska jobbiga och bör packa ner myggmedel och gärna ett myggnät/mygghatt som skyddar exponerade delar av kroppen.

Vindskydd vs tält om det regnar

Att tälta vid regn är oftast inget problem så länge du har ett bra tält och har ställt det på en bra plats. Har du gjort det och inte har några revor i tältet bör du inte få några problem ens i spöregn eller blåst.

Att sova i ett vindskydd behöver inte heller vara några problem, men om det skulle vara så att det regnar och är hård vind i riktning mot vindskyddets öppning kan det bli jobbigt. Det ska mycket till men i värsta fall kan regnet blåsa in vilket kan göra att du får en blöt natt.

Det kan även vara skönare att tälta vid minusgrader och snö om det blåst in snö i vindskyddet. Det finns även 4-säsongstält som är bekvämare och ger en varmare plats att sova på.

Var finns det vindskydd att sova i?

Det finns gott om vindskydd att sova i runtom i Sverige, både i Stockholmsområdet i andra städer och på mindre orter. Det brukar även finnas ved och eldstäder vid vindskydden eller i närheten så att du kan elda, laga mat och grilla.

Om du vill hitta mysiga vindskydd att sova i rekommenderar jag Vindskyddskartan där du kan leta upp vindskydd i ditt område eller områden du vill besöka.

Läs mer: Tält eller tarp

Vanliga frågor om att tälta eller sova i vindskydd

Får man tälta i naturreservat?

Ja, oftast får du tälta en natt i naturreservat om du är ett sällskap på några få personer på samma plats. Naturreservat kan dock ha sina egna regler och ofta är du hänvisad till att tälta i närheten av eldstäderna eller vindskydden för att inte störa djur etc. Kolla upp vad som gäller i området du ska besöka innan du ger dig ut.

Vad behövs för att sova i ett vindskydd

Du behöver liggunderlag, sovsäck och varma kläder. Om det är kallt kan du behöva ett tjockare liggunderlag och sovsäck samt en liner. Du kan även behöva myggmedel och myggnät beroende på när du ska sova utomhus.

Får man tälta vid vindskydd?

Ja, du måste dock se till att det finns plats för personer som vill besöka eller sova i vindskyddet. Det bästa är att slå upp tältet en bit ifrån så har du fortfarande nära att nyttja eldplatsen.

Får man elda i skogen när man tältar?

Oftast får du bara elda på angivna eldplatser. Det bästa är att alltid kolla upp vad som gäller i det område du ska besöka.

Kan man boka sovplats i vindskydd?

Nej, du kan inte boka plats i vindskydd. Därför kan det vara bra att komma tidigt på dagen om du är beroende av en plats i vindskyddet. Du kan även ta med ett tält som backup om det inte är lång sträcka du ska gå, fast det kan kännas lite dumt och tungt att släpa på i onödan.

Lämna en kommentar