Vandra ensam – 6 bra tips & saker att tänka på

Att vandra ensam kan både kännas skönt och läskigt beroende på hur du är som person, men det kan också vara farligt i vissa situationer, oavsett om du är man eller kvinna. Vandrar man ensam ställs det mycket högre krav på säkerhetstänket eftersom du inte har någon som kan hjälpa dig om det skulle hända något.

Jag brukar själv fjällvandra ensam under kortare dagsturer men vandrar hellre ihop med andra under längre turer av flera anledningar. Jag kommer gå igenom lite bra tips och saker du bör tänka på i det här inlägget om du bestämmer dig för att göra en ensamvandring.

Om du vandrar ensam bör du alltid se till att du har möjlighet att ringa på hjälp om det skulle hända något. Om du inte har mobiltäckning där du är bör någon veta om din planerade rutt och du bör även ha med dig en radio som fungerar utan mobiltäckning.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Ha alltid möjlighet att kommunicera med andra

Eftersom du är helt ensam utelämnad till naturens öde om du vandrar ensam är din kommunikationsutrustning otroligt viktig. På många platser i naturen finns det ingen mobiltäckning (speciellt i fjällen) och det är viktigt att du vet om det innan du ger dig ut.

Dessutom kan du aldrig veta om ditt batteri kommer att räcka, även om du har powerbank eller annan energikälla med dig. Kyla kan ”ladda ur dina batterier” (få din mobil att lägga av) och den kan i värsta fall gå sönder.

Om du ska bege dig långt ut och delvis kommer befinna dig utan för markerade leder etc. ska du ha en GPS eller liknande med möjlighet till satellit-kommunikation (nödsändare). T.ex. Garmin In Reach Mini.

Med den kan du skicka ut nödsignal och få räddning även om du inte har mobiltäckning i området.

2. Följ markerade vandringsleder

Att följa markerade leder är ett bra sätt att undvika irra bort sig på, speciellt om du inte har jättebra koll på området sedan tidigare. Det är lätt att hitta när sikten är bra men om du vandrat i fjällen så vet du hur snabbt det kan slå om.

Bra sikt kan ändras till tät dimma väldigt snabbt och om du befinner dig utan för vandringslederna och inte har markeringar att följa får du ofta lita helt på GPS eller karta och kompass.

Är man flera brukar det inte vara problem att hålla sig lugn i såna situationer men det är en helt annan sak om du är ensam på vandringen. Det kan vara svårare att hålla sig lugn och tänka bra när man är ensam i en jobbig situation.

3. Berätta var du ska gå och när du beräknar vara framme

Om du är själv är det viktigt att någon annan vet var du är. Du bör därför alltid säga till någon annan vilken sträcka du ska gå, hur din planering ser ut och när du planerar vara framme. Då finns det alltid någon som kommer reagera på om det skulle hända dig något om du inte kommer fram eller hör av dig.

Det är också viktigt att du inte glömmer att höra av dig när du är framme så att det inte skickas ut räddningshjälp i onödan. Det kan också vara bra att inte överskatta hur långt du vandrar varje dag så att du inte blir sen att meddela att du kommit fram av den anledningen.

Men det är en viktig sak att tänk på. Tänk dig själv att du skadar dig i ett område utan mobiltäckning och du inte har annan kommunikationsmöjlighet och ingen ens vet om att du gett dig ut på vandring. Det är ett riktigt farligt läge.

vandra ensam tips

4. Anpassa vandringen efter din förmåga

Om du vandrar själv är det viktigare än någonsin att du inte överskattar din förmåga, varken när det gäller hur långt du kan vandra om dagarna eller dina kunskaper när det gäller navigering eller att läsa av vädret.

Med andra ord är det absolut inte läge för att vandra i Abisko under din allra första ensamvandring. Det bästa är att börja med dagsturer på leder du är van vid och succesivt ta det därifrån. Mycket handlar om att bygga upp en erfarenhet av att vara själv i naturen.

Jag rekommendera också att undvika allt för påfrestande vandringar på vintern eftersom riskerna ökar rejält då. Det är mycket kallare och hårdare väder. Små saker kan snabbt bli livsfarliga och om du är själv blir det ännu värre.

Du kommer varje gång att lära dig något nytt som du har användning av nästa gång du ger dig ut. De viktigaste är att aldrig ta några risker, inte bara för din egen skull, du vill inte belasta fjällräddningen eller andra personer bara för att du tagit onödiga risker.

4. Att vandra ensam är ensamt

Ok, det låter självklart, men att vandra ensam, är just ganska ensamt. Det är det som gör det både jobbigt, men också underbart. Jag tycker i alla fall att det är lättare at vara helt närvarande i naturen när jag är ensam.

Men det kommer att komma stunder då man saknar sällskap av någon annan och speciellt någon att dela det man upplever med. Det är lätt att alla känslor blir starkare när man ensamvandrar, åt alla håll. På gott och ont.

Mitt tips är att försöka fota mycket. jag kan känna motivation av det för att jag vet att jag kommer få dela mina bilder med någon sen när jag kommer hem. Det gör att jag tänker på det när jag är där ute och vandrar och slipper känna mig ensam.

Ha med dig godis. Att tröstäta är inte bra med att belöna sig när det är tufft är ovärderligt. Om du känner att orken är slut eller du har det tufft när det är 5 timmar kvar till din lägerplats tycker i alla fall jag att det känns lättare om jag vet att jag har en Snickers som väntar i ryggsäcken när jag kommer fram.

5. Lär dig hantera din utrustning helt själv

Ska du sova själv i tält på din vandring? Har du satt upp tältet själv tidigare? Är du säker på att du klarar det i starka vindar eller i spöregn själv? Se till så att du testat situationerna innan du beger dig ut helt själv.

Kan du lägga ett förband på dig själv om du skär upp handen, eller stukar handen? Se till så att du har- och kan använda allt i ditt första-hjälpen kit helt själv utan hjälpa från andra.

saker som kan kännas enkla när du är tillsammans med andra kan bli svåra eller jobbig när du är själv och vandrar, inte minst mentalt. Det är lättare om man kan dela motgångarna, att stå det själv med ett tält som fladdrar i vindpiskande regn kan vara riktigt tufft.

6. Anpassa utrustningen efter en person

När du vandrar själv kommer ditt behov av utrustning se annorlunda ut, och förutsättningarna kommer ändras. Att släpa på samma utrustning du har med dig när du är ute med din kompis kommer ge betydligt tyngre vikt i din vandringsryggsäck.

Du kommer antagligen vilja ha ett stormkök anpassat för en person och inte flera. Om du inte går ner i storlek på ditt vandringstält kommer du att släpa på ett tungt tält och det kommer bli betydligt kallare om du sover ensam i ett tvåmannatält än i ett enmanstält på vandringen.

vandra själv

Utrustning som är bra när du vandrar ensam

När du vandra själv kommer du att ha betydligt mer tid som ska fyllas under dagarna, helt enkelt eftersom du inte har någon att prata med. Det betyder o andra sidan at du kommer hinna med saker du annars kanske inte hinner med, vilket är kul!

Jag gillar själv att fota mer när jag är ute själv, men det finns även några saker jag gärna tar med mig på ensamvandringar som inte alltid är med när jag vandrar med andra människor.

Kikare

Det är kul att ha med en kikare när man är själv ute, framförallt i fjällen där man ser väldigt långt och det är öppna ytor. Med en bra vandringskikare kan jag sysselsätta mig flera timmar om jag hittar några intressanta djur, eller vid det gånger jag haft tur att få kungsörn och älg.

Eldstål

Om du är ute flera dagar eller sover utomhus rekommenderar jag verkligen att göra en lägereld. Det är grymt mysigt och när man är själv kan det ge en mysigare känsla och göra så att det inte känns lika ensamt.

Självklar ska du som alltid kolla upp så att det är tillåtet att göra upp eld i området du är i och följa alla regler och riktlinjer. Jag brukar dessutom ha med mig ett eldstål att starta elden med. Det ger lite mer utmaning, är roligare och tar lite längre tid (som du har mer av när du vandrar själv).

Godis/Snacks

Att gå själv kan vara tufft mentalt, därför brukar jag alltid ha med mig en bit godis till varje kväll då det brukar kännas extra ensamt. Att bara få äta en Snickers kan höja humöret rejält och det kan motivera när benen börjar säga upp i den där jobbiga stigningen etc.

Lämna en kommentar