Tält eller hammock? – Bäst val för vandring & camping

Ska du vandra och velar mellan att sova i tält eller hammock? Du är inte ensam om den funderingen och det är inte så konstigt att du undrar vad som är bäst val på vandringen eller om du ska campa. Självklart finns det för- och nackdelar med båda, men vad är skillnaderna?

Ett tält är bästa valet om du har tillgång till plant underlag, när det är en öppen natur med få träd, är riktigt kallt och blåsigt, om du gillar att sova på mage eller om du t.ex. vill kunna laga mat ”inomhus”. En hammock är ett bra val om du har bra tillgång till träd att fästa hammocken i, om du vill kunna packa väldigt lätt i bra väder eller av andra anledningar vill komma upp från marken.

Hammock vs tält – För & nackdelar

Som jag skrev i inledningen så finns det självklart för- och nackdelar både med tält och hammock och jag ska börja med att gå igenom dom på en gång. Jag tycker videon nedanför förklarar skillnaderna mellan hammocking och tältning på ett bra sätt.

Varför ska man tälta?

Att välja tält för fjällvandring är ett givet val då det är gott om plana ytor och få träd. Tältet skyddar bra mot väder och vind samt att det håller värmen bra i kallare väder. Du kan till och med tälta i minusgrader med rätt utrustning.

Tältet kan du anpassa efter antalet personer som ska sova i det och även ha ett litet enmanstält som får upp värmen snabbt. Tältet är helt klart det mest populära valet på vandringsturen bland friluftsmänniskor.

Fördelar med tält

 • Varmt
 • Får ”eget” utrymme
 • Går att ställa upp vart som helst bara det är hyffsat plan mark
 • Skyddar bra mot väder och vind
 • Tystare och mörkare
 • Lättare att utföra lite ”intimhygien” om du inte har tillgång till en sjö när du ska tvätta dig på vandringen

Nackdelar med tält

 • Kan vara svårt att hitta tältplats i steniga områden eller områden med mycket träd och berghällar
 • Man måste tänka på vattensamlingar och avrinning om man tältar vid regn

Varför ska man sova i hammock?

Hammocken (hängmattan) är populär vid vandringar i främst skog där tillgången på träd är stor. Eftersom hammocken spänns upp mellan två träd är det en förutsättning för att kunna campa i hängmatta.

Ofta brukar det börja med att man köper ett tält till sin utrustning för vandring och eventuellt senare uppdaterar med en hammock. Att sova under bar himmel är något speciellt och skulle det regna kan du alltid komplettera din hammock med en tarp.

Fördelar med hammock

 • Stor frihetskänsla att sova i en ”hängmatta”
 • Ofta enkelt att rigga upp
 • Kommer upp från marken, bra vid regn etc.

Nackdelar med hammock

 • Jobbigt om du gillar att sova på mage
 • Inte lika varmt, måste kompletteras med underquilt, liggunderlag, extra filt etc. vid kallt väder
 • Svårt att hitta plats på en camping för hängmatta/hammock

Läs mer: Bästa hängmattan för vandring

Hammock vs Tält i regn

Om vi ska jämföra tält och hammock när det gäller camping regn så kan hammocken ha en liten fördel under rätt förutsättningar och kompletterad med en tarp. Fördelen när du har en tarp är att du snabbt kan spänna upp den mellan två träd och få en regnfri zon.

Det gäller dock att det inte blåser för mycket så regnet slår från sidan men inne i en tätare skog brukar det inte vara så stora problem. Dessutom behöver du inte tänka på marken under dig eftersom hammocken är en bit upp i luften. Så om det är ett surhål eller vattensamling där du campar spelar inte lika stor roll.

Är det väldigt blött på marken och gott om träd i ett vindskyddat område kommer det alltså inte vara lika lätt att hitta en bra plats att slå upp tältet på.

Hammock med tarp

Det viktiga att ta med sig här är att du måste ha en bra tarp om du ska sova i hammock i regnväder, annars är du ganska körd. Om du är osäker på vädret bör du alltid ta med en tarp, den gör också det lite varmare och skyddar mot vind.

Hammock med regnskydd

Det finns hammockar med inbyggda regnskydd. Då blir det nästan som ett litet ”tält” som hänger i luften eftersom du har ett tak. De är så klart lite större och väger mer och blir dessutom ganska varma i varmt väder om du inte öppnar upp.

Gear sling – Förvara utrustningen torrt

I torrt väder kan du bara ha din utrustning på marken eller hänga ryggsäcken i ett träd men det vill du inte göra om det regnar. Därför kan du skaffa en ”gear sling”. Det är som en liten hängmatta som hänger under dig med plats för alla dina saker.

Mygg – Hammock vs Tält

En grej som kan bli ett stort problem- och riktigt jobbigt när man campar eller vandrar är myggen, speciellt i norra Sverige på sommaren. Fördelen med att tälta är ju att du alltid är skyddad från myggen genom myggnätet.

Om du har en öppen hammock så kommer du att bli ganska sönderbiten om det är mycket mygg när du sover. Det du kan göra då är antingen att köpa en hammock med inbyggt myggnät, komplettera med ett externt myggnät eller sova med mygghatt, även om det inte är optimalt.

Populära märken på hammockar

 • Sea To Summit
 • Therm-a-Rest
 • ENO
 • Exped

Populära märken på tält

 • Bergans
 • Vaude
 • Hilleberg
 • MSR
 • Terra Nova
 • Helsport
 • Exped

Slutsats, är hammock eller tält bäst?

Så, vad är egentligen bäst av hammock och tält? Svaret är det tråkiga att det beror på vad du ska göra, vart du ska vara och hur du vill sova. Båda fungerar bra och de flesta väljer tält framför hängmatta när de ska vandra eller campa.

Det betyder dock inte att hammocken är sämre för det. Snarare att det är ett alternativ till tältet, ett annat sätt och bo och sova på. Det finns så mycket du kan komplettera din hammock med att det kommer närmre och närmre tältet.

Jag skulle säga att om det är bra med träd och dåligt med plana ytor på marken så kommer hängmattan fungera bra och kanske bättre än tältet. Är det däremot bra med plana ytor, kallt och blåsigt så lär tältet vara bekvämare och bättre.

Om du vill läsa mer om anledningar att välja tält eller hängmatta kan du kika in på The Hiking Adventure som skrivit om det här.

Läs mer: Tält eller vindskydd

Vanliga frågor om Tält & Hängmattor

Vad heter hammock på engelska?

Hammock heter hammock på engelska, på svenska heter det ju egentligen hängmatta.

Kan man sova i en hängmatta i skogen?

Ja absolut, så länge du har två hyffsat stabila träd med ett lagom avstånd mellan varann sätter du bara upp din hängmatta/hammock mellan dom så kan du sova där.

Är tält varmare än hammock?

Ja om du har en öppen hammock så kommer den att vara svalare på sommaren och kallare på vintern än ett tält. Så, ja ett tält är generellt sätt varmare än en hammock.

Kan man sova i hammock vid regn?

Ja det kan du, men då vill du komplettera med en tarp som skyddar mot regnet. Det finns också hängmattor med inbyggt regnskydd som blir mer ”likt ett tält”.

Finns det hängmatta med myggnät?

Ja det finns hängmattor med inbyggda myggnät. Du kan också köpa ett löst myggnät som du sätter på din hängmatta/hammock)

Vad är billigast, ett tält eller en hammock?

Vad som är billigast beror helt på vilket märke och modell du köper. Eftersom tälten ofta är mer komplexa så kostar de ofta lite mer och hängmattor brukar vara lite billigare.

Är det bekvämt att sova i en hammock?

Ja det är skönt att sova i en hammock så länge du gillar att sova på rygg eller på sidan. Att sova på mage i en hammock är inte så skönt.

Lämna en kommentar