Tält eller tarp? – Vad du ska välja & när

Funderar du på om du ska sova i tält eller tarp – och vad som avgör vad du ska välja? Jag har själv ställts inför det här valet och egentligen finns det inget rätt svar. Däremot finns det situationer där det ena kan vara att föredra över det andra.

Jag kommer att gå igenom mina erfarenheter och tips i det här inlägget. Helt enkelt vad jag själv upplevt för fördelar – och nackdelar med både tält och att sova under tarp utomhus.

Det finns flera skillnader mellan att sova i tält eller under en tarp. En tarp är betydligt lättare än ett tält, men ger till skillnad mot tältet bara ett tak och inget större skydd mot vädret från sidorna. Ett tält däremot ger skydd från alla håll, bättre värmeisolering och ger betydligt bättre skydd från vattnet på marken eftersom det har en tältbotten.

Själv väljer jag alltid tält i fjällmiljö och ovanför trädgränsen medan tarpen kan vara mysig i skog och låglandsmiljö.

Du kan alltid komplettera tarpen med bland annat myggskydd, en hammock och vattentätt sovsäcköverdrag. På så sätt kan du få motsvarande skydd mot vädret som ett tält ger.

Tarp vs tält – Vilka fördelar & nackdelar finns det?

Det kommer alltid att finnas lägen där ett tält är bättre än en tarp och alltid lägen där tarpen är bättre.

Jag själv använder mitt tält mer än tarpen, men det har att göra att jag oftare är i miljöer och situationer där den är bättre – t.ex. i fjällen ovanför trädgränsen.

Det beror alltså inte på att en tarp är ett sämre val, den är bara sämre för just de situationerna. Jag ska förklara fördelarna och nackdelarna med båda här nedanför.

Varför välja tarp istället för tält?

Om du vill packa extremt lätt eller om du kommer att sova ute i varmt och bra väder kan tarpen vara ett bättre val än tältet.

Sover du under en tarp får du väldigt bra ventilation och om det varken regnar eller är kallt kommer du att sova bra i tarpen. Eftersom en tarp inte har någpt myggskydd som tältet kan du bli tvungen att komplettera med det.

Om du dessutom vill sova under en tarp när det regnar kraftigt kan du dra ner tyget på sidorna lite – och välja en lägerplats högre upp eller kombinera tarpen med en hängmatta för att komma upp från marken.

Fördelar med tarp

 • En bra tarp är lättare än ett tält
 • Billigare än tält
 • Bättre ventilation än tält
 • Större naturupplevelse än tältet
 • Går snabbare att sätt upp som tillfälligt vindskydd eller regnskydd än tält

Nackdelar med tarp

 • En tarp ger i sig själv inte lika bra skydd som ett tält
 • Kräver träd om du vill kombinera med att sova i en hängmatta på vandringen
 • Det är fler prylar att ha koll på än ett tält som ”bara är en pryl”

Bra utrustning att komplettera tarpen med

 • Myggskydd
 • Hammock
 • Vatten- och vindtätt sovsäcksöverdrag

Varför välja tält istället för tarp?

Tältet är det boendealternativ jag oftast tar med mig ut i naturen. Det finns en enkel anledning till det, jag gillar att sova bekvämt och skyddat och jag är oftast ute i fjällmiljö där det kan blåsa och regna en del.

Då vill jag komma upp från marken med en tarp och då är det betydligt lättare att hitta en bra plats för tältet uppe på fjället än för en tarp ihop med en hammock.

Tält ger ett mer komplett skydd mot vädret än tarpen. Ett bra vandringstält kan fortfarande vara hyffsat lätt och om du ändå kommer att behöva myggskydd och komplettera din tarp med en hängmatta blir inte viktfördelen för tarpen så stor längre.

Om du har tänkt att sova utomhus på vintern så kommer du att få upp värmen lättare i ett tält eftersom den uppvärmda luften ”hålls inomhus” bättre.

Fördelar med tält

 • Tält skyddar från alla håll med väggar och tak istället för bara tak som tarpen har
 • Bara en pryl du behöver ha koll på
 • Med ett tält har du alltid fullgott myggskydd och regnsskydd
 • Ger bättre värmeisolering än en tarp

Nackdelar med tält

 • Dyrare
 • Tyngre
 • Ett tält går inte att anpassa på samma sätt som en tarp
tarp eller tält

Använd tarpen ihop med ett tält

Ok, nu har jag gått igenom fördelarna och nackdelarna med tält och tarp. Det här betyder dock inte att du ska välja något över det andra, du kan faktiskt ha båda två. Jag har det – och jag vet många andra som också har det.

Du kan till och med kombinera tältet med en tarp. Tarpen kan fungera som en extra absid, eller som extra utomhusutrymme att bara umgås eller laga mat under. Det är ett extra bra utrymme om det regnar när du tältar.

Tält eller tarp i regn?

Om det regnar kraftig föredrar jag själv att använda tält framför tarp, men det finns bra lösningar även för tarp i regn.

Om du använder en hammock i kombination med tarpen så kommer du upp från marken och får ett betydligt bättre skydd från det blöta underlaget.

Tält är väldigt bekvämt när det regnar – om det är i fjällen tycker jag att tältet är ett solklart val eftersom du egentligen bara kommer att få upp en hammock under trädgränsen och även det kan vara svårt på vissa ställen.

Vad är bäst om det är mycket mygg?

Tält har ju inbyggt myggskydd så även här vinner tältet enligt mig. Men, du kan ju komplettera tarpen med ett myggskydd och då får du även där ett bra myggskydd.

Det är alltså i slutändan en smaksak om du väljer tält eller tarp, även när det är mycket mygg.

Vanliga frågor om att sova i tält eller tarp

Vad är lättast att sätta upp, tält eller tarp?

Det beror på. Att bara få upp ett tillfälligt regn- eller vindskydd görs nog lättast och snabbast med en tarp om du är i rätt miljö. Om du däremot ska få upp ett komplett boende för natten med hängmatta, tarp och myggskydd i mörkret så går det nog i de flesta fall betydligt snabbre att få upp ett tält.

Vad är bäst på fjället, tarp eller tält?

Jag själv föredrar tält framför tarp på fjället. Det beror på att det ofta är kallt, blåser och regnar på fjället, speciellt på kalfjället. Tältet håller dessutom värmen bättre. Du kan heller inte komplettera din tarp med en hängmatta uppe på kalfjället eftersom det saknas träd att fästa den i.

Tält eller tarp på vintern?

Helt klart tält för min del eftersom den isolerar- och behåller värmen bättre. Dessutom är det bekvämare och mindre omständigt då man kommer bort från snön på ett annat sätt i tältet.

Tält eller tarp i skogmiljö?

I skogen har tarpen helt klart sina fördelar. Är det mycket träd kan tarpen vara ett betydligt bättre val än tältet eftersom det blir lättare att hitta en lägerplats om du kompletterar tarpen med en hammock. Det brukar även blåsa mindre i skogen vilket gör att det kan vara skönt att sova mer ”öppet” under en tarp.

Skyddar en tarp lika bra mot regn som ett tält?

Nej, inte riktigt lika bra skulle jag säga. Du kan däremot sätta upp den så att den skyddar nästan lika bra. Eftersom tarpen är öppen så måste du ha koll på hur det blåser. Om regnet blåser från sidan måste du dra ner tarpen till marken för att ge ett bra skydd och inte bli blöt.

Lämna en kommentar