Tändstål eller tändare? (eller tändstickor) fördelar/nackdelar

I dagens blogginlägg tänkte jag gå igenom frågan: Ska man ha tändstål eller tändare när man vandrar eller är i skogen? Många tycker ju olika och som vanligt finns det inget rätt eller fel, men här kommer i alla fall mina åsikter och tankar.

Tändstål räcker längre än en tändare och är mer pålitlig eftersom det inte kan gå sönder. Tändstålet påverkas dessutom inte av om det är fuktigt vilket en del tändare kan göra. Tändaren är däremot enklare att använda än ett tändstål och kan hanteras av alla utan tidigare erfarenhet eller träning.

Fördelar med tändstål (Eldstål)

tändstål istället för tändare
I bilden ovanför ser du mitt favorit-tändstål är Light My Fire Firesteel som ger extremt varma gnistor vilket gör det enkelt att använda.

Den absolut största fördelen jag själv tycker tändstålet har till skillnad mot vanliga tändare är att det fungerar bra när tändstålet är blött eller om det är blött ute, det fungerar bra trots stark vind och det ”tar inte slut”.

Ett tändstål räcker ofta till mellan 3.000-10.000 drag, i praktiken betyder det att ett eldstål räcker för att göra upp eld 500-1000 gånger eller mer beroende på teknik och omständigheter. Det är betydligt längre än vad en genomsnittlig tändare räcker till.

 • Fungerar bra i regn
 • Fungerar bra när det blåser
 • Räcker länge

Nackdelar med tändstål

Det finns en stor nackdel med att använda tändstål och det är att det krävs en viss teknik för att använda det. Med andra ord krävs det lite träning för att få till tillräckligt bra gnistor för att starta en eld eller för att pricka brännaren på ett stormkök etc.

När väl tekniken sitter brukar det oftast gå snabbt och enkelt, oavsett och du ska göra upp en eld, tända stormköket eller tända grillen. Det viktigaste är rätt teknik och att använda ett tändstål av bra kvalitet.

 • Kräver en viss teknik
 • Kan vara svårt med handskar om tändstålet är litet
 • Dyrare än tändare

Fördelar med tändare

tändare istället för tändstål
Vanliga tändare är billiga och enkla att använda i torra och vindstilla förhållanden, men räcker inte så länge och fungerar sämre än eldstål om det regnar eller blåser.

Det absolut största fördelen med tändare är att det är enkelt att använda den, i princip alla kan använda en tändare. Vi är vana vid det och det kräver ingen träning som det gör med tändstål.

Faktum är att i de flesta fall och för de flesta är en vanlig tändare ett bra val för vandring och friluftsliv och den kommer fungera bra i de flesta situationer.

En vanlig tändare är billigare än tändstål och när den börjar ta slut är det bara att köpa en ny, du kan t.o.m. ha med dig två om den ena skulle gå sönder eller sluta fungera.

 • Billigare än tändstål
 • Lätt att använda utan erfarenhet
 • Snabbt & enkelt i torra & vindstilla förhållanden

Nackdelar med tändare

De största nackdelarna med tändare är att de tar slut ganska snabbt och att de kan gå sönder när du är som minst förberedd på det. Det problemet får du aldrig med ett tändstål.

Tändare kan också fungera dåligt när det regnar eller är blött ute och vara svåra att använda när det blåser. Tändstålet fungerar mycket bättre än tändare i dess situationer.

Ett alternativ av tändare som klarar väta och vind bättre är stormtändare. En bra stormtändare är betydligt mer pålitligt under tuffa förhållanden än vanliga tändare.

 • Fungerar dåligt i regnväder
 • Fungerar dåligt i blåsigt väder (Stormtändare fungerar dock bra)
 • Räcker inte så länge

Fördelar med tändstickor

tändstickor, tändare eller tändstål
Tändstickor är enkla att använda så länge det inte är blött eller blåser. Det finns dock stormstickor som är bättre anpassade för våta- och blåsiga dagar.

Fördelarna med tändstickor istället för tändstål är precis som med tändare, de är lättare att använda för de flesta utan erfarenhet. Vi är vana att använda tändstickor och har tekniken i oss.

Så länge det inte blåser mycket och tändstickorna är torra så är det lätt att tända ett stormkök eller göra upp en eld med dom. Ett extra plus är att de brinner ett tag vilket ger oss mer tid att tända t.ex. elden än med ett eldstål.

 • Lätta att använda
 • Billiga

Nackdelar med tändstickor

Nackdelarna med tändstickor är att de fungerar dåligt om de är blöta, inte bara själva stickan utan även tändsticksaskens plån. Ett alternativ för att skydda tändstickorna och plånet vid dåligt väder är att lägga de i en tät behållare så de inte bli8r blöta.

En annan nackdel med tändstickor istället för att tändstål är att de inte alls räcker lika länge. Tändstickor tar slut for i jämförelse med ett tändstål.

Ett tips är att skaffa storm- och regntåliga tändstickor. Det finns att köpa t.ex. Lifesystems Stormproof Matches som levereras i ett vattentät plastburk.

 • Fungerar dåligt i regn (”Stormstickor” fungerar dock bra)
 • Fungerar dåligt i vind
 • Räcker inte länge

Tända eld när det är blött

tändare eller eldstål när det är blött ute

När det är blött ute ställs det högre krav och du kommer se en större skillnad på tändare och tändstål. Tändstålet fungerar bra även om det är blött vilket en tändare eller tändstickor inte alltid gör.

Det krävs även större krav på bränslet/veden du använder eftersom det inte brinner lika bra när det är blött och det blir betydligt svårare att framförallt starta en eld när det är blött ute.

Tända eld när det är torrt

tända eld när det är torrt

Om det är torrt och vindstilla ute – en typisk bra svensk sommardag – då är faktisk en vanlig tändare eller tändstickor att föredra framför att eldstål. Det går ofta snabbare och är enklare att använda tändare eller tändstickor.

Ofta behöver du inte ens preparera elden så noga om du ska göra upp en eld. Det räcker ofta med en bit papper och några avbrutna kvistar för att få fart på det, betydligt enklare än i blöta förhållanden alltså!

Tända eld när det blåser

tändare eller tändstål när det blåser

Du har säker försökt tända grillen någon gång när det är blåsigt ute och insett hur svårt det är med en tändare eller tändstickor.

Det beror på att de inte är gjorde för att fungerar i hårda vindar och det enda sättet att lyckas är att bygga ett ”vindskydd” mot vinden för att inte lågan på tändaren eller tändstickorna ska slockna innan du fått igång grillen.

Ett tändstål fungerar mycket bättre i hårdare vind eftersom den ger ifrån sig gnistor som är runt 3000 grader vara. Gnistorna landar på det du ska tända och glöder en stund till skillnad mot tändarens låga som slocknar innan den nått det som ska tändas.

Tända eld när det är kallt

tändare eller eldstål på vintern

Om du är ute och vandrar eller tältar på vintern så kommer det att ställas betydligt högre krav på din eldkälla. För det första är det ständigt blött och fuktigt och för det andra är du beroende av värmen från elden på vintern.

Det gör att du måste kunna lite på de verktyg du har med dig för att göra upp eld eller värma mat på vintern. Själv skulle jag aldrig gå ut- eller tälta på vintern utan att ta med mig ett eldstål, åtminstone som backup till tändaren.

Däremot skulle jag även ha med mig en tändare eller stormtändare för bekvämligheten. Om det är riktigt kallt kommer det att vara svårare att hantera tändstålet eftersom du kommer ha handskar på dig.

Ett bra tips är att ha ett större tändstål på vintern eftersom det fungerar bättre med handskar än ett litet tändstål.

Tända stormkök med tändstål eller tändare?

När det gäller stormkök har jag själv faktiskt gått över helt till att använda tändstål. Det fungerar alltid och även fast det blåser.

Dessutom kan man dra gnistor en bit ifrån gasen/Spriten vilket gör att man aldrig riskerar bränna sig. Jag tycker oftast tändstålet fungerar bättre tändare, framförallt vid fjällvandring där jag ofta lagar mat i blåsigt väder,.

Vad använder jag- tändare eller tändstål?

Själv använder jag både tändstål och tändare. Jag har alltid ett tändstål i min vandringsryggsäck oavsett var jag ska. Sen brukar jag ibland ta med en tändare för att det är enkelt.

Anledningen till att jag har ett tändstål är för att jag vet att det alltid fungerar och aldrig ”är slut”. Om tändaren skulle vara slut eller sluta fungerar (vilket har hänt) så vet jag att tändstålet alltid kommer att fungera.

Med andra ord garanterar mig tändstålet alltid möjlighet att göra upp en eld eller tända stormköket oavsett förhållanden. Dessutom tar det ingen plats och är billigt om man ser till hur länge det räcker.

Lämna en kommentar