Att tälta på vintern är otroligt mysigt om man gör det på rätt sätt och har rätt utrustning, men det finns en del saker att tänka på. Det är stor skillnad att tälta på vintern i minusgrader i jämförelse med sommartältning och jag kommer att ta upp det du behöver veta inför din vintertältning i det här inlägget.
När du tältar på vintern kommer du att behöva varmare kläder, speciella tältpinnar för vintern och en varmare sovsäck. Du kan också behöva ett tjockare liggunderlag och i extrema fall ett speciellt vintertält och en extra värmekälla eller en kamin. Om du tältar i extrema miljöer är det livsviktigt att du har koll på din utrustning, annars kan det t.o.m. bli livsfarligt.
Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth
12 tips när du ska tälta på vintern
Att tälta på vintern kräver både mer av dig själv- och din utrustning. Det är inte bara kallt utan ofta mörkt också. Om du tidigare bara har tältat på sommaren så kan du bli överraskad över hur omständigt det kan vara att bara fälla upp tältet i tio minusgrader med tjocka tumvantar.
Det bästa är om du kan testa alla momenten hemma innan du ger dig ut och låt din första vintertältning bli i ditt närområde om någonting skulle gå fel. Läs vidare så ska jag berätta om saker som kan vara bra att tänka på.
1. Tält för vintern (Tunnel- eller kupoltält: 4-säsongstält)
Om det är riktigt kallt ute ska du helst ha ett så kallat 4-säsongstält som klarar av alla årets väder och temperaturer. Om det inte är riktigt så kallt så kan du klara dig med ett enklare tält men se till att göra det under säkra förhållanden om det är första gången, gärna i dina hemmakvarter.
Ett tips när du väljer tält är att inte ha ett för stort. Det kommer krävas mycket värme för att värma upp tältet på vintern så då vill du inte ha onödigt utrymme. Ett för stort tält kommer aldrig att bli tillräckligt varmt. Se även till att förankra tältet rejält, hård vind kan slita loss snöpinnarna och tung snö kan tynga ner tältduken.
Hos Outnorth hittar du ett stort utbud på bra vintertält!
2. Håll värmen i tältet (och dig själv)
När du tältar i kyla och speciellt i minusgrader är det viktigt att du håller dig varm. Se därför till att inte sitta och frysa utan ta på dig varma kläder eller håll dig i sovsäcken. Det går snabbt att bli nedkyld på vintern och när du väl är kall kan det vara svårt att bli varm igen.
Så, håll dig vid lägerelden utanför tältet och ha gärna både jacka och sovsäck över dig beroende på temperatur. Att göra upp eld när det är blött och kallt är betydligt svårare än på sommaren så det är något du också måste förbereda dig på.
Se även till att ha varma vantar och mössa på dig när du är utomhus och det kan även vara läge för bivackskor för att hålla fötterna varma om det är riktigt kallt.
3. Varm sovsäck
En varm sovsäck är självklart att föredra på vintern, gärna en som tål många minusgrader och är för alla 4 årstider. På vintern vill du verkligen inte frysa så ta hellre en för tjock sovsäck så kan du klä dig lättare istället.
Om du inte har en vintersovsäck så kan du alltid använda två sovsäckar eller komplettera med filtar. Det viktiga är att du inte ger dig ut med en förr tunn sovsäck och upptäcker att den inte räcker till när du ligger där i mörkret. De sista du vill göra är att ligga och huttra av kyla hela natten.
4. Extra varmt liggunderlag eller dubbla liggunderlag
Många klär ofta på sig bra med kläder och skaffar varma sovsäckar men det är minst lika viktigt med ett tjockt liggunderlag på vintern. Eftersom det är liggunderlaget som har kontakt med marken kommer du snabbt att bli nedkyld om det är för tunnt.
Om du inte har möjlighet att köpa ett tjockare liggunderlag så fungerar dubbla liggunderlag perfekt som nybörjarutrustning på vintervandringen. Det kommer göra att du håller dig varm i tältet och sover bra trots kylan.
5. Varma kläder
Det kanske låter självklart men måste ändå nämnas, det är otroligt viktigt att ha varma kläder när du sover utomhus på vintern. Allt du gör blir kallare och när man ligger still på natten kyls man ner extremt snabbt om man inte har tillräckligt varma kläder.
Det är alltså inte tillfälle att snåla in på plagg utan ta gärna med dig en tjock dunjacka och extra förstärkningsplagg både för över- och underkropp. Dessutom är det bra med ett underställ i ull, merinoull eller syntet som värmer bra och håller dig torr om kroppen.
6. Håll dig torr
Ok, det här är verkligen inte en lätt uppgift. Att gå ut i tung snö med tung utrustning i kallt väder och samtidigt hålla sig torr, det är svårt. Men försök att göra ditt bästa för att inte blöta ner dig i onödan.
Stäng snölås på armar och byxor, blöt inte ner handskarna i onödan och ha ett par bra vinterkängor som tål blött väder när du vintervandrar.
Se dessutom till att ha funktionella underkläder och strumpor. Bra strumpor gör dessutom att du undviker skavsår på fötterna. Ett annat tips är att använda damasker över kängorna.
Allt du kan göra för att hålla dig torr om fötterna i kombination med bra kängor och strumpor kommer hålla dina fötter varma.
7. Drick varm dryck (kaffe, te, varm saft eller choklad)
Ett enkelt sätt att bli- och känna sig varmare är att dricka varma drycker. Du kan dricka vad du vill, allt från kaffe och te, till varm saft eller till och med varmt vatten. Att värma vattnet du dricker kan vara smart om det är väldigt kallt.
Du kan även ta med dig en mattermos med varm soppa eller gryta till den första kvällen och äta inne i tältet.
8. Passa på att värm dig när solen är framme
Vintern har betydligt kortare dagar än sommaren men vid bra väder kan solen verkligen värma. Ett tips är att ta till vara på den sol som kommer under dagen och passa på att värma dig i den.
Det är också när solen är framme som det blir finast ljus, om du är i norra Sverige så kan du få väldigt bra chanser till norrsken under klara vinternätter. Vad passar då bättre än att spendera natten i ett tält ute i det fria? Ett ypperligt tillfälle för att ta fina naturbilder och spara minnena du skapar.
9. Välj en vindskyddad lägerplats
Välj din tältplats med omsorg, även om du är kräsen och brukar välja en vindskyddad plats på sommaren så är det ännu viktigare på vintern. På vintern är det mycket kallare så kyleffekten av vinden blir mycket större. Det räcker med några sekundmeter i ökning av vinden för att det ska bli betydligt kallare.
10. Sov i vindskydd, värme- eller vandringsstugor
Ett alternativ om det skulle bli för kallt eller om du får problem med tältet är att sova i vindskydd, vandrings- eller i värmestugor. Att sova i vindskydd är kallt på vintern om de är öppna så då bör du ha varm sovsäck och kläder och vädret bör inte vara för kallt.
Om du sover i stängda stugor så blir det betydligt bekvämare och dessutom har de ofta kamin som värmer. Om du är osäker på ditt tält är det alltså en bra idé att att tälta i närheten av någon bra vandringsstuga så du har en backup om det skulle gå fel.
11. Ha en flaska med varmt vatten i sovsäcken (eller värmekälla)
Ett klassiskt tips för att få en varmare sovsäck är att värma upp lite vatten och fylla upp i vattenflaskan. Vattenflaskan lägger du sen i sovsäcken och kryper ner, den kommer göra att du får upp värmen mycket lättare.
Vatten kan du snabbt värma upp i ett stormkök och om du gör det precis innan du ska krypa ner i sovsäcken kommer du få upp värmen snabbt. Så länge du håller dig i sovsäcken och har blixtlåsen stängda kan du hålla den värme du fått upp bra och länge.
12. Pulka för transport
Även om det kan kännas jobbigt att pulsa runt i snö på vintern så är det i alla fall en fördel att vi kan lasta vår packning på en pulka och dra- istället för att bära den. Att få bort packningen från ryggen gör att vi inte svettas lika mycket, kan gå i ett lugnare tempo och håller oss på så sätt torrare. Du får även med dig mer packning lättare, bra om vi behöver tjockare kläder, sovsäck etc.
Om det är riktigt djup snö så kan det vara tungt att ta sig fram med vanliga vandringskängor. Då kan det vara ett bra alternativ att vandra med snöskor där snön är som djupast eller hela biten om det går.
Att tänka på när du sätter upp tältet
Det kan vara svårt att fälla upp tältet om det kommit mycket snö. Är snön hård och fast så sätter du upp ditt tält som vanligt men om snön är lös måste du sopa/gräva undan snön eller packa till den hårt innan du sätter upp tältet.
Det är viktigt att förankra tältet bra i snön och det gör du med snötältpinnar, snöankare eller t.ex. grenar/stavar som du gräver ner i snön. Du kan kapa och slå ner grenar med hjälp av en campingyxa om det är löst underlag och du inte har riktiga snötältpinnar.
Ha gärna färgade linor som syns bra och ha kolla på eventuell utrustning som du använder som snöankare. Det är lätt att tappa bort saker i djup snö. Läs mer om att tälta på vintern på Friluftsfrämjandets hemsida.
Saker som ökar värmen när du vintertältar
- Värmehandskar
- Värmeväst
- Dunjacka
- Bivackskor
Saker som underlättar tältning och vandring på vintern
- Snöskor
- Skidor
- Pannlampa
- Stormkök
- Snöpinnar/snötältpinnar (Obligatoriskt)
- Snöankare
- Håll koll på väderleksrapporten
Fördelar med att tälta på vintern
- Du har bra möjlighet att få se ett norrsken eftersom det är mörkt på vintern
- Det blir extra mysigt när det är kallt, friskt och mörkt utomhus
- En stor möjlighet att koppla bort stress och digital närvaro, försök att njut av tystnaden och bara vara
Läs mer:
Vanliga frågor om att tälta på vintern
Vintertälten har ofta dubbla tältbågar så att de är dubbelventilerade, kjolar längs marken som man kan lägga snö på och snöspikar/peggar för stormlinorna. De är lite tyngre men håller värmen bättre och fungerar bättre i minusgrader.
Nej det är inte att rekommendera, använd istället tältpinnar för snö (snö tältpinnar/snöplattor) som är större och bredare och greppar bättre i snön. Det finns även så kallade snöankare för hårda förhållanden. Det kan fungera ok med vanliga tältpinnar om det inte är så mycket snö och bra/snälla förhållanden. Är du i skogen kan du även tälja till pinnar av grenar eller pinnar.
Det lättaste är att lägga de i sovsäcken så din kroppsvärme torkar dom.
Ja man kan tälta med ett vanligt tält på vintern. Du bör vara medveten om begränsningen och att det inte fungerar lika bra som ett vintertält. Du bör heller inte ge dig ut i de tuffaste förhållandena eller för långt från civilisationen om något skulle hända.