Vandra när det regnar – Tips & saker att tänka på

Regn kanske inte känns så lockande i kombination med vandring. Men, om du bara ser till att ha rätt kläder och rätt inställning så kan det faktiskt bli en grym upplevelse! Själv har jag flera fantastiska minnen från regniga dagar både i skogen och uppe på fjället, men det har inte alltid varit så.

För att vandringen i regnet ska blir bra måste du ha rätt kläder för det och rätt utrustning. Du bör ha en regnjacka eller en vattentålig skaljacka eller vindjacka med luva. Utöver det är det bra med snabbtorkande kläder under jackan och ett par vattenavvisande vandringsbyxor.

På fötterna vill du ha vattentäta trailskor eller vandrings-skor/kängor, samt gärna en regn-överdrag på ryggsäcken också å är du redo att ge dig ut i ovädret!

Tänk på det här när du vandrar i regn

Ok, innan vi går in på vad du ska ha på dig för kläder så tänkte jag bara gå igenom några saker du absolut ska undvika.

Bomullskläder

Bomullskläder är sköna i soffan, framför tv:n. Men i skogen eller på fjället är det ett no-no, speciellt i regn. Välj alltså hellre ett par träningsbyxor istället för att vandra med jeans.

Dina bomullskläder kommer att suga åt sig vatten som en svamp och när de väl är blöta vill de aldrig torka. Använd istället kläder av syntetmaterial eller ull som torkar snabbare och värmer bättre fast de är blöta.

Dåliga skor

Om det regnar på vandringen kommer du med dåliga skor att bli blöt om fötterna och kall. Det är inte bara själva regnet som kommer att göra skorna blöta, hela marken kommer att vara blöt.

Bra skor är alltså en förutsättningar för torra och varma fötter.

Med blött gräs och ris kommer du med stor sannolikhet att bli blöt på hela underbenen utan rätt kläder. Själv föredrar jag lite högre vattentäta kängor om det regnar, gärna i kombination med ett par gaiters som jag har i väskan.

Att ge sig ut på en kortare vandring med gympaskor fungerar bra, men inte i regn eller på långvandringar.

Jacka utan luva

Det tredje största misstaget enligt mig är att ha en jacka utan luva. Om det regnar kommer vattnet att leta sig ner längs nacken om du inte har en luva, även om själva jackan är vattentät.

Av den här enkla anledningen köper jag aldrig en jacka som inte har luva om den är tänkt att användas för friluftsliv eller vandring.

Bra kläder för att vandra i regn

Ok, nu när vi gått igenom vad du inte ska ha på dig tänkte jag berätta vad jag föredrar för kläder när jag vandrar i regnigt väder.

Mycket är säkert självklart men kanske hittar du något tips du inte har tänkt på innan. Det här är mina erfarenheter och hur jag föredra att klä mig när det regnar ute eller finns risk för regn under dagen.

Och kom ihåg, undvik bomull!

Vattenavvisande jacka / Regnjacka

Det första du behöver ha är en bra och vattenmotståndig jacka. Det finns flera typer att välja mellan, allt från vindjackor som står emot en hel del regn till i princip vattentäta Gore-Tex jackor.

Vad du föredrar är en smaksak men vad du än gör ska du inte välja en klassisk galonjacka efter som den inte andas. Jag brukar kör en vandringsjacka med vattentätt membran (Gore-Tex) som dessutom har ventilationsöppningar under armarna.

Den ger ett bra skydd mot regnet och vinden samtidigt som den andas helt ok när man blir svettig.

Regnbyxor / Vindbyxor

När det gäller regnbyxor kan du tänka likadant som med jackan. Själv kan jag däremot föredra en lite lättare byxa med ett tunnare membran eftersom jackan kommer att ta den värsta vinden och regnet.

Om jag däremot ska gå en längre sträcka och ta pauser i regnet vill jag ha ett par regnbyxor som verkligen står emot regnet bra.

Vandringskängor

Vad du har för skor är självklart en smaksak men jag föredrar nästan kängor om det regnar väldigt mycket. Det är av två anledningar.

den första för att regnbyxorna överlappar bra, vilket gör att regnet inte rinner ner i skorna. Den andra anledningen är för att kängorna som är lite högre håller dina fötter torra bättre i snår och högt gräs, samt vattenpölar.

Komplettera gärna kängorna med ett par gaiters så kommer du att hålla både fötterna och underbenen torra i de flesta väder. Med ett par vattentäta kängor och gaiters kan du även vada mindre bäckar etc.

Vandringsbyxor

Ett par bra vandringsbyxor i regn tycker jag framförallt ska torka hyffsat snabbt. Materialet på byxorna och hur vattentäta de är beror lite på hur du vandrar och hur du ska använda dom.

Själv föredrar jag nästan ett par lite smidigare byxor med mer snabbtorkande stretch i regnväder om jag ska vandra intensivt eftersom jag ändå kan dra över regnbyxor eller vindbyxor som komplement om jag skulle frysa.

Tröjor

Jag väljer gärna en tunnare tröja i syntet om det är varmt ute med en t-shirt i samma material. Om det är kallare kompletterar jag med ett underställ under och tar eventuellt en varmare fleecetröja.

Underställ

Underställ är perfekt som bas om det är lite kyligare ute eller som sovkläder om du ska tälta. Det viktiga är att använda ett underställ som andas bra och torkar snabbt.

Både syntet och ull är bra val, jag föredrar ofta syntet om det är varmare ute eftersom de håller bra och torkar snabbt, men jag vet flera som föredrar ull. Testa dig fram vad som passar dig!

Strumpor

Ett par bra vandringsstrumpor fungerar bra både i torrt och blött väder. Det viktiga är återigen materialet som ska vara i syntet eller ull. Om du använder kängor är det viktigt att de är tillräckligt långa och går upp över lästen.

Knäpp knappar, dra åt snören och dragkedjor

Om det kommer ett skyfall är det viktigt att du verkligen drar åt alla dragkedjor och snören på kläderna så att du bildar ett tätt skal.

Jag har själv gjort misstaget att gått runt lyckligt ovetandes om att jag missat en dragkedja för att någon timme senare inse att jag är helt blöt, helt i onödan.

Bra utrustning för vandring i regn

Förutom kläderna finns några till saker som kan vara bra för vandring i regn och blött väder. Jag går igenom vad jag brukar använda här nedanför.

Regnskydd för ryggsäcken

Ett regnskydd är alltid bra att ha för ryggsäcken. Det gör att det du har i den inte kommer att bli blött, t.ex. ombyte, kamera, mobil etc.

Ett regnskydd tar lite plats och något du bara kan ha i ett ytterfack eller toppfack på ryggsäcken.

Vandringsstavar

När det regnar blir rötter, stenar och klipphällar mycket halare än i torrt väder. Därför kan det vara bra med ett par vandringsstavar. De ger dig stöd och balans så att du inte halkar och slår dig.

Första Hjälpen kit

Ett första hjälpen kit på vandringen bör alltid vara med, men framförallt kanske när det regnar. Risken ökar att du halkar och med rätt behandling direkt kan du förkorta rehabiliteringstiden vid en eventuell skada.

Skavsårsplåster

Om dina skor och strumpor blir blöta ökar risken för skavsår så ett tips är att slänga ner några extra skavsårplåster i första hjälpen-väskan om det är blött ute. Det är en enkel försäkring för att slippa skoskav.

Dry-bags

För att hålla packning och elektrisk utrustning torr kan du ha ett par dry-bags i olika storlekar som du packar dina saker i innan du lägger ner dom i ryggsäcken.

vandra i regn

Håll koll på vädret

Ofta vet du redan innan du ger dig ut att det kommer att regna vi9lket är bra eftersom du kan planera din klädsel. Trots det kan det vara bra att ha koll lite på vädret under själva vandring för att vara beredd på snabba omslag.

Du kan ha koll genom väder-appar men det kan även vara bra om du lär dig lite grunder i hur du läser av moln etc. för att förutse hur vädret kommer att utveckla sig.

Planera din rutt – Vindskydd

För att hålla dig så torr som möjligt när det regnar hela dagen kan du försöka planera din rutt lite innan du ger dig ut. En smart taktik kan t.ex. vara att ta pauserna i vindskydd för att slippa bli blöt.

Du kan även slå upp ett läget under en tarp för att skydda dig mot regnet. Det viktiga är att inte spendera onödig tid i regnet, speciellt om du tar av dig skyddande kläder som eller drar ner luvan för att äta.

Torka kläder och dig själv om du blir blöt

Om du har blivit riktigt blöt kan du alltid göra upp en brasa och sätta dig nära. Bara genom att sitta nära värmen kommer att torka dig själv och dina kläder, förutsatt att du är skyddad från regnet såklart.

En perfekt plats är i ett vindskydd eller under en tarp. För att få extra värme kan du bygga en reflektor som skickar värmen åt ditt håll. Det gör du med t.ex. vedträn eller stenar.

OBS! Ha koll på vilka regler som gäller för eldning på den plats du är.

Om du ska tälta i regnet

En naturlig fundering när man ger sig ut på en vandring i sämre väder är ju hur man ska sova. Det vanliga är ju att sova i tält och om du ska tälta när det regnar gäller det ju såklart att tänka till lite extra både innan du ger dig ut, men även när du slår upp tältet.

Du måste ha koll på hur vattnet rinner, hur det samlas, kondens i tältet, men även om det finns risk för åska när du sover i tältet.

Sammanfattning av att vandra i regnväder

  • Undvik bomull
  • Använd syntet och ull
  • Jacka med luva som står emot regn
  • Regnbyxor eller vindbyxor
  • Knäpp alla knappar och dra upp alla dragkedjor

1 svar på ”Vandra när det regnar – Tips & saker att tänka på”

  1. Har funderat på det där med regnskydd till ryggsäcken,den täcker ju inte mellan ryggsäcken och ryggen och då blir det blött där i mellan. Vad gör man åt det?

    Svara

Lämna en kommentar